Постанова
від 27.06.2013 по справі 827/1474/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 червня 2013 рокуСправа №827/1474/13-а

Суддя Окружного адміністративного суду міста Севастополя Гавура О.В., розлянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Севастополя Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екоюгдорстрой" про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

У червні 2013 року Державна податкова інспекція у Ленінському районі міста Севастополя звернулась до Окружного адміністративного суду міста Севастополя із зазначеним позовом.

Позов обґрунтовано тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Екоюгдорстрой" не надає податкову звітність з 20.09.2010, що є підставою для припинення підприємницької діяльності.

Оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши докази, якими обґрунтовуються позовні вимоги, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно пункту 8 статті 19 Господарського кодексу України, усі суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, виділені на окремий баланс, зобов'язані вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Статтею 247 Господарського кодексу України встановлено, що у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосована адміністративно-господарська санкція у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання проводиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання.

Згідно з пунктом 15.1 статті 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Згідно з підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 Податкового кодексу України органи державної податкової служби є контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Відповідно до підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний, зокрема, подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Звітність зобов'язана подавитися до контролюючого органу у порядку та терміни, встановлені статтею 49 Податкового кодексу України.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Екоюгдорстрой" 17 серпня 2010 року зареєстровано Ленінською районною державної адміністрацією та державну реєстрацію припинення не проводило.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Екоюгдорстрой" перебуває на обліку у ДПІ у Ленінському районі м. Севастополя як платник податків й заборгованості зі сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) не має.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Екоюгдорстрой" зареєстроване за адресою: 99040, м. Севастополь, вул. Хрустальова, 137, кв.97.

У порушення статті 49 Податкового кодексу України відповідач не надає податкову звітність до ДПІ у Ленінському районі м. Севастополя з 20.09.2010, тобто понад рік.

Відповідно до частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", підставами для постановлення судом рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно з пунктом 17 частини 1 статті 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право: звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до пункту 67.2 статті 67 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби у встановленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо: припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

З урахуванням наведених норм, а також того, що відповідач не подавав до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності більше одного року, вказані дії порушують встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності та є підставою для припинення юридичної особи. Враховуючи право органів державної податкової служби звертатися до суду з заявою (позовною заявою) про припинення юридичної особи, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 158-163, 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Екоюгдорстрой" (ЄДРПОУ 37251227).

Всі заходи щодо проведення державної реєстрації припинення юридичної особи покласти на Товариство з обмеженою відповідальністю "Екоюгдорстрой".

Постанова може бути оскаржена у строки і порядку встановленими частиною восьмою статті 183 2 , частинами першою, другою статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Суддя О.В. Гавура

СудОкружний адміністративний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення27.06.2013
Оприлюднено04.07.2013
Номер документу32162397
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —827/1474/13-а

Постанова від 27.06.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Гавура О.В.

Ухвала від 05.06.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Гавура О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні