Постанова
від 26.06.2013 по справі 805/7940/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 червня 2013 р. Справа №805/7940/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого - судді Стойки В.В.,

при секретарі судового засідання Мангуш З.В.

за участю

представника позивача Котової А.О.,

представника відповідача не з*явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання в м. Донецьку адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції в Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Комплексстрой" про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі,-

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція в Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби звернулась до суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Комплексстрой" про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

В обґрунтування позову посилається на те, що відповідач має заборгованість перед бюджетом по з податку на прибуток приватних підприємств у сумі 53218,08 грн. та з податку на додану вартість у сумі 41431,26 грн., яка виникла внаслідок несплати податкових зобов*язань. Відповідачу було виставлено податкові вимоги, які ним отримані та не оскаржені. Станом на теперішні час податкова заборгованість повністю не погашена. Враховуючи, що податковий борг за виставленою податковими вимогами відповідачем не сплачено, інспекція вимушена звернутися до суду в порядку п.95.3 ст.95 ПКУ- за дозволом на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна, що належить такому платнику податків.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив суд задовольнити позов.

Представник відповідача у судове засідання не з*явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Розгляд справи здійснювався за допомогою автоматизованої системи звукозапису та протоколювання судових засідань «Камертон».

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази, встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Комплексстрой» є юридичною особою, зареєстроване виконавчим комітетом Маріупольської міської ради 16 серпня 2004 року, ідентифікаційний код 33012458, перебуває на податковому обліку у Державній податковій інспекції у Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби з 02 вересня 2004 р. за № 9371.

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен повинен сплачувати податки і збори у порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п.п.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний, зокрема, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно п.п.31.1 ст.31 Податкового кодексу України строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно.

Згідно із п.54.2 ст.54 Податкового кодексу України грошове зобов'язання щодо суми податкових зобов'язань з податку, що підлягає утриманню та сплаті (перерахуванню) до бюджету в разі нарахування/виплати доходу на користь платника податку - фізичної особи, вважається узгодженим податковим агентом або платником податку, який отримує доходи не від податкового агента, в момент виникнення податкового зобов'язання, який визначається за календарною датою, встановленою розділом IV цього Кодексу для граничного строку сплати податку до відповідного бюджету.

Пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Підпунктом 14.1.175 п.14.1 ст.14 Кодексу встановлено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Пунктом 38.1 ст.38 Податкового кодексу України встановлено, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

28 квітня 2010 року Жовтневою МДПІ м. Маріуполя Донецької області ДПС було складено акт опису активів , на які поширюється право податкової застави №11 відповідно до якого податковий керуючий провів опис такого майна: нежиле приміщення, розташоване за адресою Донецька область, м. Маріуполь, пр-т Леніна (проспект Республіки), буд. 45, приміщення 25, договір купівлі-продажу /3321/09.07.2007/, доля 1/1.

Як вбачається зі зворотнього боку облікової картки по податку на додану вартість та по податку на прибуток приватних підприємств ТОВ «Комплексстрой» загальна сума заборгованості складає 94649,34 грн.

19 серпня 2009 року постановою Донецького окружного адміністративного суду по справі № 2-а-8934/09/0570 у задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Комплексстрой» до Жовтневої міжрайонної державної податкової інспекції про визнання неправомірними та скасування податкового повідомлення - рішення з податку на прибуток підприємств № 001442342 від 22.09.2008 року на суму 52562 грн. та податкового повідомлення -рішення з податку на додану вартість № 001452342 від 22.09.2008 на суму 41535 грн. відмовлено в повному обсязі.

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 22.12.2009 року в задоволенні апеляційної скарги ТОВ «Комплексстрой» було відмовлено в повному обсязі.

У порушення вищевказаних вимог Податкового кодексу України відповідач, у строки визначені законодавством, не сплатив в повному обсязі суму податкового зобов'язання.

Крім того, як вбачається з матеріалів справи ТОВ «Комплексстрой» немає відкритих рахунків в установах банків, що робить неможливим погашення податкового боргу шляхом стягнення коштів з розрахункових рахунків боржника в установах банків.

Таким чином, заходи, прийняті податковим органом щодо стягнення податкового боргу, не призвели до їх погашення, строки їх добровільної сплати вийшли.

Відповідно до ст.50 Бюджетного кодексу України податки, збори (обов'язкові платежі) та інші доходи до державного бюджету визнаються зарахованими в доход державного бюджету з моменту зарахування на єдиний казначейський рахунок державного бюджету.

Згідно з п. 95.1. ст. 95 Податкового кодексу України Орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно п.95.3 ст.95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення всієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Пункт 87.1. ст. 87 Податкового кодексу України встановлює, що джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Сплата грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів.

Крім того, п. 87.2. ст. 87 Податкового кодексу України передбачає, що джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення органу державної податкової служби підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою органу державної податкової служби. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом державної податкової служби.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Державної податкової інспекції в Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Комплексстрой» про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем -фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110-111, 121, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податкової інспекції в Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Комплексстрой" про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі - задовольнити.

Надати Державній податковій інспекції в Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків - Товариства з обмеженою відповідальністю "Комплексстрой" (код ЄДРПОУ: 33012458, адреса реєстрації: 87500, Донецька область, Жовтневий район, м. Маріуполь, пр. Леніна,б. 62, кв. 38, адреса місцезнаходження: 87370, Донецька обл. Амвросіївський район, с. Лисиче, вул. 40 Років Перемоги,71), що перебуває у податковій заставі.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Суддя Стойка В. В.

Дата ухвалення рішення26.06.2013
Оприлюднено04.07.2013
Номер документу32175419
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/7940/13-а

Постанова від 26.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стойка В. В.

Ухвала від 05.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стойка В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні