Постанова
від 17.06.2013 по справі 2а-1108/12/0170/1
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ПОСТАНОВА

Іменем України

17 червня 2013 р. 12:35 Справа №2а-1108/12/0170/1

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючої судді Трещової О.Р., при секретарі Беловій Ю.Г., за участю

представника позивача - Ганнесен В.В.;

представника позивача - СаханскійВ.О.;

представників відповідача - Стаднік С.О.;

представників відповідача - Глінкіній О.О.;

судових експертів - Плетньовій Л.В., Шиндловській В.В., перекладача - ОСОБА_7 розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих до Державної фінансової інспекції в АР Крим про визнання протиправною та скасування вимоги,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим звернулась з адміністративним позовом Кримська Автономно-республіканська організація Українського товариства глухих до Контрольно-ревізійного управління в АР Крим про визнання нечинною Вимоги Контрольно-ревізійного управління АР Крим від 31.05.2011 року №1 про повернення використаної не за цільовим призначенням суми фінансової підтримки до відповідного бюджету по відношенню до Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих, як таку, що не відповідає вимогам чинного законодавства України.

Ухвалою Окружного адміністративного суду АР Крим від 21.02.2012р. відкрито провадження в адміністративній справі.

Ухвалою Окружного адміністративного суду АР Крим від 21.02.2012р. закінчено підготовче провадження і призначено справу до судового розгляду.

Ухвалою Окружного адміністративного суду АР Крим від 07.03.2012 р. замінено Контрольно-ревізійне управління в АР Крим її правонаступником Державною фінансовою інспекцією в АР Крим.

Ухвалою Окружного адміністративного суду АР Крим від 04.05.2012 р. визнано поважною причину пропуску строку звернення Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих до Контрольно-ревізійного управління в АР Крим про визнання нечинної вимоги Контрольно-ревізійного управління в АР Крим від 31.05.2011 року №1. та поновлено позивачу строк звернення з позовом до суду.

Адміністративний позов мотивований тим, що посадовими особами Контрольно-ревізійного управління проведено ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих за період з 01.01.2009 по 31.12.2010 року .

Позивач пояснює, що згідно висновків акту ревізії виявлено фінансові порушення. Загалом внаслідок допущених КАРО УТОГ порушень, до фінансової звітності внесено наступні недостовірні дані:

- у 2009 році у звіті ф. № 2-м "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи" касові та фактичні видатки за КЕКВ 1310 "Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)" завищено на суму 68687,57 грн.;

- у 2010 році у звіті ф. № 2-м "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи" касові та фактичні видатки за КЕКВ 1310 "Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)" завищено на суму 78068,02 грн.

Представник позивача зазначає, що КРУ АРК вважає, що КАРО УТОГ протягом ревізійного періоду за рахунок фінансової підтримки з республіканського бюджету, яка надавалась на виплату заробітної плати перекладачам - дактилологам, всупереч планів використання бюджетних коштів з республіканського бюджету на 2009 та 2010 роки виплатила заробітну плату на загальну суму 146755,59 грн. іншим працівникам КАРО УТОГ (не перекладачам - дактилологам), утримання яких згідно планів використання бюджетних коштів з державного бюджету України на 2009-2010 роки передбачено за рахунок фінансової підтримки з Державного бюджету України.

Представник позивача пояснив, що у зв'язку із цим порушенням КРУ АРК було застосовано положення пунктів 1 та 2 рядку повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету в разі їх нецільового використання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року № 1163.

Представник позивача пояснив, що фінансовою підтримкою республіканського бюджету КАРО УТОГ користується з 2002 року.

Представник позивача зазначає, що в 2009 та 2010 роках, на підставі письмових звернень і розрахунків КАРО УТОГ, для утримання 11 одиниць перекладачів - дактилологів Мінсоцполітики АРК також надавалася фінансова підтримка.

Представник позивача пояснив, що відповідно до узгодження з Мінсоцполітики АРК, грошові кошти у розмірі 113,6 тис. грн.. у 2009 році та 130,7 тис. грн.. у 2010 році надавалися на оплату праці працівників КАРО УТОГ і нарахування на заробітну плату.

Таким чином, бюджетом Автономної Республіки Крим 2009 року та 2010 року була визначена ціль надання грошових коштів КАРО УТОГ - фінансова підтримка громадських організацій інвалідів і ветеранів (УТОГ).

Представник позивача зазначив, що розпорядник зазначених грошових коштів республіканського бюджету (Мінсоцполітики АРК) узгодив та уточнив формулювання кошторису визначивши спрямування цих коштів на оплату праці працівників КАРО УТОГ і нарахування на заробітну плату.

Представник позивача підкреслює, що отримані протягом 2009 - 2010 років від республіканського бюджету грошові кошти КАРО УТОГ використала виключно за цільовим призначенням. Заробітна плата працівниками КАРО УТОГ (в тому числі перекладачам - дактилологам) була виплачена повністю та лише в грошовій формі.

В судовому засіданні представник відповідача заперечував проти задоволення позовних вимог та пояснив, що КАРО УТОГ в 2009-2010 роках здійснив нецільове використання бюджетних коштів, оскільки протягом ревізійного періоду за рахунок фінансової підтримки з республіканського бюджету, яка надавалась на виплату заробітної плати перекладачам - дактилологам, здійснив виплати іншим працівникам КАРО УТОГ (не перекладачам - дактилологам) на загальну суму 146755,59 грн., утримання яких згідно планів використання бюджетних коштів на 2009 - 2010 роки передбачено за рахунок фінансової підтримки з Державного бюджету України.

Вислухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази по справі в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Згідно з частиною 1 статті 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до частини 2 статті 2 КАС України до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією або законами України встановлено інший порядок судового провадження.

Відповідно до п. 1 частини 2 статті 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Пунктом 7 частини 1 статті 3 КАС України дано визначення суб'єктів владних повноважень, до яких належать орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до п.1 Положення про Державну фінансову інспекцію України, затвердженого Указом Президента України від 23 квітня 2011 року N 499/2011, Державна фінансова інспекція України (Держфінінспекція України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів України (далі - Міністр), входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики у сфері державного фінансового контролю.

Пунктом 7 Положення про Державну фінансову інспекцію України, затвердженого Указом Президента України від 23 квітня 2011 року N 499/2011, передбачено, що Держфінінспекція України здійснює свої повноваження безпосередньо та через територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, містах або міжрайонні, об'єднані в районах та містах територіальні органи, головних інспекторів у районах та містах.

Згідно з п.2 постанови Кабінету міністрів України від 20 липня 2011 р. №765 "Про утворення територіальних органів Державної фінансової інспекції" територіальні органи Головного контрольно-ревізійного управління, які перетворюються, продовжують виконувати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам, які утворюються згідно з пунктом 1 цієї постанови.

Відповідно до п.3 Положення про Державну фінансову інспекцію України, затвердженого Указом Президента України від 23 квітня 2011 року N 499/2011, основними завданнями Держфінінспекції України є реалізація державної політики у сфері державного фінансового контролю, а також внесення пропозицій щодо її формування.

Відповідно до Положення про державні фінансові інспекції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 03.10.2011 N 1236, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19 жовтня 2011 р. за N 1212/19950, Державні фінансові інспекції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі підпорядковуються Державній фінансовій інспекції України (далі - Держфінінспекція) та є її територіальними органами.

Відповідно до абз. 1) п. 4.1 Положення № 1236 Інспекція відповідно до покладеного на неї завдання здійснює державний фінансовий контроль за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяттям зобов'язань, ефективним використанням коштів і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і фінансової звітності у місцевих органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування, державних фондах, фондах загальнообов'язкового державного соціального страхування, бюджетних установах і суб'єктах господарювання державного сектору економіки, а також на підприємствах, в установах та організаціях, які отримують (отримували у періоді, який перевіряється) кошти з бюджетів усіх рівнів, державних фондів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування або використовують (використовували у періоді, який перевіряється) державне чи комунальне майно (далі - підконтрольні установи), за дотриманням законодавства на всіх стадіях бюджетного процесу щодо державного і місцевих бюджетів.

Отже, Державна фінансова інспекція в АР Крим у відносинах з суб'єктами господарювання, під час реалізації своїх завдань та функцій, встановлених законодавством України, є суб'єктом владних повноважень.

Відповідно до частини 3 статті 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, адміністративні суди перевіряють, чи прийняті вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення; безсторонньо (неупереджено); добросовісно.

Тому, вирішуючи справу стосовно позовних вимог позивача суд зобов'язаний перевірити, чи є дії відповідача при проведенні ревізії та складанні висновків акту ревізії та вимоги правомірними.

Відповідно до п.4.2 Положення № 1236 Інспекція здійснює контроль за:

- виконанням функцій з управління об'єктами державної власності;

- цільовим використанням коштів державного і місцевих бюджетів;

- цільовим використанням і своєчасним поверненням кредитів (позик), одержаних під державні (місцеві) гарантії;

- складанням бюджетної звітності, паспортів бюджетних програм та звітів про їх виконання (у разі застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі), кошторисів та інших документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету;

- станом внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту у розпорядників бюджетних коштів;

- усуненням виявлених недоліків і порушень.

Відповідно до п. 4.3 Положення № 1236 Інспекція вживає в установленому порядку заходів щодо усунення виявлених під час здійснення державного фінансового контролю порушень законодавства та притягнення до відповідальності винних осіб, а саме:

- вимагає від керівників та інших службових осіб підконтрольних установ усунення виявлених порушень законодавства;

- звертається до суду в інтересах держави, якщо підконтрольною установою не забезпечено виконання вимог до усунення виявлених під час здійснення державного фінансового контролю порушень законодавства з питань збереження і використання активів.

Вказане кореспондується з нормами Положення про Державну фінансову інспекцію в АР Крим, затвердженого Головою Державної фінансової інспекції України 07.12.2011 р.

Для з`ясування повноважень органів державної фінансової інспекції на проведення планових ревізій необхідно визначити чи відноситься об'єкт ревізії до підконтрольних установ.

Визначення підконтрольних установ наведено у частині 1 статті 2 Закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні" від 26 січня 1993 року № 2939-XII, до яких належать міністерства та інші органи виконавчої влади, державні фонди, бюджетні установи, суб'єкти господарювання державного сектору економіки, а також підприємства і організації, які отримують (отримували в періоді, який перевіряється) кошти з бюджетів усіх рівнів та державних фондів або використовують (використовували у періоді, який перевіряється) державне чи комунальне майно.

З акту ревізії вбачається, що КАРО УТОГ є юридичною особою (ідентифікаційний код 03973045), що підтверджено свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи від 04.09.96 за № 436510 (Серія А00) Згідно довідки про включення до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, наданої ГУ Статистики в АР Крим від 24.02.2010 за № 232815 серії АА, КАРО УТОГ - громадська організація, види діяльності за КВЕД - діяльність громадських організацій не віднесених до інших групувань.

Суд зазначає, що фінансування КАРО УТОГ здійснюється за рахунок коштів бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Проаналізувавши матеріали справи, судом встановлено, що КАРО УТОГ відноситься до підприємств і організацій, які отримують кошти з бюджетів усіх рівнів.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що КАРО УТОГ відноситься до підконтрольних позивачу установ.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону України "Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні" 26 січня 1993 року № 2939-XII (в редакції що діяла на час проведення ревізії) однією з функцій Головного контрольно-ревізійного управління України, Контрольно-ревізійних управлінь в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі є проведення у підконтрольних установах ревізії фінансово-господарської діяльності, використання і збереження фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильності визначення потреби в бюджетних коштах та взяття зобов'язань, стану і достовірності бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні" (в редакції що діяла на час проведення ревізії) державний фінансовий контроль забезпечується органом державного фінансового контролю через проведення державного фінансового аудиту, перевірки державних закупівель та інспектування.

Відповідно до частини 5 статті 2 Закону України "Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні" (в редакції що діяла на час проведення ревізії) інспектування здійснюється у формі ревізії та полягає у документальній і фактичній перевірці певного комплексу або окремих питань фінансово-господарської діяльності підконтрольної установи, яка повинна забезпечувати виявлення наявних фактів порушення законодавства, встановлення винних у їх допущенні посадових і матеріально відповідальних осіб. Результати ревізії викладаються в акті.

Таким чином, суд приходить до висновку, що формою проведення фінансового контролю підконтрольної постанови є інспектування, яке здійснюється у формі ревізії, результати якої викладаються в акті.

Згідно з ч. 1 ст. 11 Закону України " Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні " (в редакції що діяла на час проведення ревізії) плановою виїзною ревізією вважається ревізія у підконтрольних установах, яка передбачена у плані роботи органу державного фінансового контролю і проводиться за місцезнаходженням такої юридичної особи чи за місцем розташування об'єкта права власності, стосовно якого проводиться така планова виїзна ревізія.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону України "Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні" (в редакції що діяла на час проведення ревізії) планова виїзна ревізія проводиться за сукупними показниками фінансово-господарської діяльності підконтрольних установ за письмовим рішенням керівника відповідного органу державної контрольно-ревізійної служби не частіше одного разу на календарний рік.

Судом встановлено, що Відповідно до п. 1.3.2.1 плану контрольно-ревізійної роботи Контрольно- ревізійного управління в АР Крим (надалі КРУ в АРК) на 1 квартал 2011 року та листа Управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУ МВС України в Криму від 12.10.2010 № 33/7612, на підставі направлення на проведення ревізії від 09.03.2011 № 265, виданого начальником КРУ в АРК, головним контролером-ревізором відділу інспектування у соціальній сфері і культурі Стаднік С.О. проведено планову ревізію окремих питань фінансово- господарської діяльності Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих за період з 01.01.2009 року по 31.12.2010 рік, за результатами проведення якої складено акт від 11.05.2011 року № 04-23/37 (надалі - акт ревізії).

З акту ревізії вбачається, що ревізію проведено з 11.03.2011 року по 29.05.2011 року у відповідності до питань програми ревізії з відома в.о. Голови КАРО УТОГ Соловйової Любові Миколаївни.

З акту ревізії вбачається, що в періоді, що ревізується, КАРО УТОГ з Державного бюджету України отримала фінансову підтримку за КПКВ ДБ 2501120 "Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів" за КЕКВ 1310 "Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)" через головного розпорядника коштів -Міністерство праці та соціальної політики України.

В акті ревізії зазначено, що паспорт бюджетної програми на 2009 та 2010 роки затверджено спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерством фінансів України від 04.03.2009 № 90/344 та від 17.06.2010 № 153/471 відповідно. Мета бюджетної програми: фінансова підтримка з державного бюджету статутної діяльності громадських організацій інвалідів та непромислової сфери УТОС і УТОГ.

З акту ревізії вбачається, що розрахунки показників видатків на матеріальне заохочення працівників проводяться виходячи із штатного розпису, який затверджено головою ЦП УТОГ Максименко Ю.П. станом на 01 січня кожного року. Так, штатним розписом на 2009 рік затверджено штат у кількості 32,5 штатних одиниць (у т.ч. 9,0 ставок перекладачів-дактилологів), який утримується за рахунок фінансової підтримки із державного бюджету, та затверджено 1,0 ставку бухгалтера, яка утримується за рахунок самостійно зароблених Організацією коштів.

В акті ревізії зазначено, що на 2010 рік затверджено штатний розпис у кількості 34,5 штатних одиниць (у т.ч. 11,0 ставок перекладачів-дактилологів), які утримуються за рахунок фінансової підтримки із Державного бюджету, та затверджено 1,0 штатну одиницю бухгалтера, яка утримується за рахунок самостійно зароблених Організацією коштів.

В акті ревізії вказано, що крім основного штатного розпису в КАРО УТОГ існує додатковий штатний розпис, який передбачає утримання штатних одиниць за рахунок коштів бюджету АР Крим. Штатний розпис затверджено головою Організації та погоджено головою ЦП УТОГ Максименко Ю.П.

Згідно цього штатного розпису затверджено в 2009 році та на 1 квартал 2010 року 3,0 штатні одиниці перекладачів-дактилологів, а з 01.04.2010 року затверджено 2,5 штатні одиниці перекладачів-дактилологів. (Копія штатного розпису на 2009 та 2010 роки за рахунок місцевого бюджету у Додатку 4 до акту).

Отже, ревізією встановлено, що розрахунки показників видатків на матеріальне заохочення за рахунок фінансової підтримки з державного бюджету в 2009 році КАРО УТОГ проводилися виходячи із затверджених 32,5 штатних одиниць, а в 2010 році - виходячи із затверджених 34,5 штатних одиниць, які утримуються за рахунок фінансової підтримки з Державного бюджету. Крім того, в 2010 році розрахунок видатків по статті "Матеріальне заохочення працівників та нарахування на матеріальне заохочення" проводився по кожному працівнику.

Ревізією виділення загальних сум бюджетних асигнувань встановлено, що планом використання бюджетних коштів на 2009 рік, який погоджено заступником міністра праці та соціальної політики України 21.02.2009р., затверджено видатків у сумі 400000,00 грн., у т.ч. на оплату праці з нарахуваннями у сумі 320000,00 грн., на придбання матеріалів у сумі 7792,00 грн., на оренду - 3212,00 грн,, на поточний ремонт - 21320,00 грн., на оплату послуг зв'язку - 7200,00 грн., на оплату інших послуг - 8920,00 грн., видатки на відрядження - 5060,00 грн., оплату комунальних послуг - 26496,00 гривень.

Довідкою про зміни до річного розпису бюджету (кошторису) від 22.05.2009 № 63/1 зменшено видатки на суму 88956,00 гривень.

Таким чином, з урахуванням змін Організації затверджено план використання бюджетних коштів на 2009 рік у розмірі 311044,00 гривень.

Ревізією фактичного виконання плану використання встановлено, що протягом 2009 року Організації надійшло коштів на суму 282496,75 гривень. Касові та фактичні видатки відповідають отриманому фінансуванню.

З акту ревізії вбачається, що у червні 2010 року затверджено план використання бюджетних коштів на 2010 рік у обсязі 116400,00 грн., у. т.ч. на оплату праці - 110794,00 грн., нарахування на заробітну плату - 5606,00 гривень.

Ревізією встановлено, що довідкою про зміни до річного розпису бюджету (кошторису) на 2010 рік від 15.06.2010 № 40/1, яка затверджена заступником міністра В.М. Матвійчик, збільшено обсяг бюджетних коштів на 301600,00 гривень.

В 2010 році зведений розрахунок видатків за загальним фондом бюджету по програмі 2501120 "Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів" КЕКВ 1310 "Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)" затверджено заступником міністра В.М. Матвійчук 15.06.2010 у сумі 418000,00 грн., у т.ч. на оплату праці з нарахуваннями у сумі 334400,00 грн., на придбання матеріалів у сумі 6000,00 грн., на оплату послуг - 33138,00 грн., видатки на відрядження - 11054,00 грн., оплату комунальних послуг - 33408,00 грн.

Ревізією фактичного виконання плану використання встановлено, що протягом 2010 року Організації надійшло коштів на суму 378255,29 гривень. Касові та фактичні видатки відповідають отриманому фінансуванню.

У якості обґрунтування сум необхідної фінансової підтримки Організація надала розрахунки на 2009 та 2010 роки, які надавались до Міністерства праці та соціальної політики АР Крим.

В акті ревізії зазначено, що листом до Міністерства праці та соціальної політики АР Крим (надалі Мінпраці АР Крим) від 23.06.2008 № 160/06 КАРО УТОГ просить передбачити в бюджеті АР Крим на 2009 рік грошові кошти у сумі 122480,00 гривень. Для підтвердження зазначеної суми надано штатний розпис, який підписано Головою КАРО УТОГ Комендантом В.В. та головним бухгалтером Соловйовою Л.М. без затвердження вищестоящою організацією. Зазначеним штатним розписом затверджено 11 ставок перекладачів - дактилологів з місячним фондом заробітної плати 9000,00 грн. та річним фондом заробітної плати у сумі 116470,00 гривень. Крім штатного розкладу надано розрахунок поквартального фонду заробітної плати та нарахувань на заробітну плату. Для підтвердження розмірів встановлених посадових окладів перекладачам надано копію Додатку 1 до постанови президії Центрального правління УТОГ від 26.03.2008 № 120 зі схемою посадових окладів та місячних ставок працівників апарату правління КАРО та територіальних організацій УТОГ.

Аналогічно, на 2010 рік надано штатний розпис, який підписано в.о. голови КАРО УТОГ Швецовою Л.А. та головним бухгалтером Соловйовою Л.М. без затвердження вищестоящою організацією. Зазначеним штатним розписом затверджено 11 ставок перекладачів - дактилологів з місячним фондом заробітної плати 10110,00 грн. та річним фондом заробітної плати у сумі 124320,00 гривень. Крім штатного розкладу надано розрахунок поквартального фонду заробітної плати та нарахувань на заробітну плату.

Таким чином, до Мінпраці надано штатний розпис, який не відповідає штатному розпису, який погоджено головою ЦП УТОГ Максименко Ю.П. на 2009 та 2010 роки на утримання за рахунок бюджету АР Крим 3,0 та 2,5 штатних одиниць перекладачів-дактилологів, відповідно.

Отже, ревізією встановлено, що КАРО УТОГ у розрахунки, що надавались до Мінпраці АР Крим, включало замість 3,0 в 2009 році та 2,5 в 2010 році штатних одиниць перекладачів-дактилологів, 11,0 штатних одиниць перекладачів-дактилологів, що на 8,0 в 2009 році та 8,5 в 2010 році штатних одиниць більше та видатки на утримання яких проводяться за рахунок фінансової підтримки з Державного бюджету. Зазначені дії в свою чергу призвели до завищення потреби у бюджетних асигнуваннях на загальну суму 168205,03 грн., у т.ч. 2009 рік - 78203,28 грн., 2010 рік - 90001,75 гривень та як наслідок до зайвого отримання бюджетних коштів протягом ревізійного періоду.

Ревізією встановлено, що за КФК 091209 "Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів" в 2009 році план використання бюджетних коштів погоджено Мінпраці АР Крим у обсязі 113600,00 грн. на виплату заробітної плати з нарахуваннями перекладачам - дактилологам.

Ревізією фактичного виконання плану використання встановлено, що протягом 2009 року Організації надійшло коштів на суму 113600,00 гривень.

Касові та фактичні видатки відповідають отриманому фінансуванню, що підтверджено довідкою про рух коштів у 2009 році на реєстраційному рахунку.

В 2010 році план використання бюджетних коштів погоджено Мінпраці АР Крим у обсязі 130700,00 грн. на виплату заробітної плати з нарахуваннями перекладачам - дактилологам.

Ревізією фактичного виконання плану використання встановлено, що протягом 2010 року Організації надійшло коштів на суму 130700,00 гривень.

Касові та фактичні видатки відповідають отриманому фінансуванню, що підтверджено довідкою про рух коштів у 2010 році на реєстраційному рахунку .

З метою документального підтвердження виду, обсягу і якості операцій та розрахунків Мінпраці АР Крим з КАРО УТОГ проведено зустрічну звірку в Мінпраці АР Крим, за результатами якої складено довідку зустрічної звірки від 29.03.2011 № 04-22/22.

Зустрічною звіркою встановлено, що Постановами ВР АР Крим від 04.02.2009 № 1116-5/09 "Про бюджет Автономної Республіки Крим на 2009 рік" та від 12.05.2010 № 1727-5/10 "Про бюджет Автономної Республіки Крим на 2010 рік" передбачена фінансова підтримка КАРО УТОГ за КФКВ 091209 "Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів і ветеранів" у сумі 113,6 тис. грн. та 130,7 тис. грн., відповідно.

З акту ревізії вбачається, що зазначена фінансова підтримка надавалась на виплату заробітної плати перекладачам - дактилологам у кількості 11,0 штатних одиниць.

Таким чином, ревізією встановлено, що в порушення п.8 ст.7 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 № 2542-ІІІ, п. 9 Порядку "Порядку складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ", затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 № 228, зі змінами, КАРО УТОГ протягом ревізійного періоду за рахунок фінансової підтримки з республіканського бюджету, яка надавалась на виплату заробітної плати перекладачам-дактилологам, всупереч планів використання бюджетних коштів з республіканського бюджету на 2009, 2010 роки виплачена заробітна плата на загальну суму 146755,59 грн. іншим працівникам КАРО УТОГ (не перекладачам-дактилологам), утримання яких згідно планів використання бюджетних коштів з державного бюджету України на 2009-2010 роки передбачено за рахунок фінансової підтримки з державного бюджету України.

В акті ревізії зазначено, що загалом внаслідок допущених КАРО УТОГ порушень, до фінансової звітності внесено наступні недостовірні дані:

- у 2009 році у звіті ф. № 2-м "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи" касові та фактичні видатки за КЕКВ 1310 "Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)" завищено на суму 68687,57 гривень;

- у 2010 році у звіті ф. № 2-м "Звіт про виконання загального фонду кошторису установи" касові та фактичні видатки за КЕКВ 1310 "Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)" завищено на суму 78068,02 гривень.

Судом встановлено, що акт ревізії підписано в.о. головного бухгалтера КАРО УТОГ Гречинською С.Ю. та в.о. голови КАРО УТОГ Соловйовою Л.М.

Судом встановлено, що за наслідками акту ревізії відповідачем прийнято вимогу про повернення використаної не за цільовим призначенням суми фінансової підтримки до відповідного бюджету від 31.05.2011 року № 1.

Згідно вимоги, адресованої керівнику КАРО УТОГ, вбачається, що проведеною КРУ в АР Крим плановою ревізією окремих питань фінансово-господарської діяльності КАРО УТОГ за період з 01.01.2009р. по 31.12.2010 р. виявлені порушення законодавства з питань фінансово-господарської діяльності, що викладені у акті ревізії від 11.05.2011 №04-23/37, який підписано 16.05.2011 з запереченнями. В ході ревізії встановлені порушення фінансової дисципліни щодо нецільового використання бюджетних коштів на суму 146755,59грн.

В вимозі зазначено, що в порушення п. 8 ст.7, п. 1 ст. 23 Бюджетного кодексу України, п.9 ПКМУ „Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ" від 28.02.2002 №228 зі змінами і доповненнями, встановлено нецільове використання бюджетних коштів на суму 146755,59грн.

В вимозі зазначено, що відповідно до п. 1, 2 порядку повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету в разі їх нецільового використання затвердженого Постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1163, повернути бюджетні кошти, отримані у вигляді фінансової підтримки і використані не за цільовим призначенням у сумі 145755,59 грн. до республіканського бюджету за кодом бюджетної класифікації доходів 21080500 "Інші надходження" .

Позивач, не погодившись зі спірною вимогою КРУ в АР Крим № 1 від 31.05.2011р., звернувся з позовом до суду.

Перевіряючи правомірність прийняття відповідачем вимоги № 1 від 31.05.2011р., судом встановлено наступне.

З акту ревізії вбачається, що КАРО УТОГ за рахунок фінансової підтримки з республіканського бюджету, яка надавалась на виплату заробітної плати перекладачам-дактилологам, всупереч планів використання бюджетних коштів з республіканського бюджету на 2009, 2010 роки виплачена заробітна плата на загальну суму 146755,59 грн. іншим працівникам КАРО УТОГ (не перекладачам-дактилологам), утримання яких в 2009-2010 роках передбачено за рахунок фінансової підтримки з Державного бюджету України.

Суд перевіряючи правомірність прийняття КРУ в АР Крим вимоги № 1 від 31.05.2011р., встановлення обґрунтованості сплати заробітної плати іншим працівникам КАРО УТОГ на загальну суму 146755,59 грн., дослідив матеріали справи, вивчив первинні документи, призначив по справі судово-економічну експертизу, за результатами проведення якої складено висновок від 28.12.2012 року № 1237, та висновок додаткової судово-економічної експертизи від 30.04.2013 року № 753.

Суд зазначає, що згідно з положенням про Кримську Автономно-республіканську організацію Українського товариства глухих - КАРО УТОГ створена громадською організацією з всеукраїнськім статусом - Українське товариство глухих, діє відповідно до Закону України "Про об'єднання громадян" та зареєстрована Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України АР Крим 04.09.1996 року за №168 (п.1.1. Статуту).

Основною метою діяльності Організації є організаційне об'єднання громадян з порушенням слуху і мови та надання їм допомоги в професійній, трудовій і соціальній реабілітації, захисті їх законодавчих прав та інтересів, утвердження статусу рівноправних громадян, всебічно інтегрованих у суспільство, підвищенні ними свого загальноосвітнього, професійного і культурного рівня, отриманні максимуму інформації, яка сприяє розширенню їхнього кругозору і духовного світу (п 2.1. Статуту).

Згідно п. 6.3 Статуту Організації джерелами формування майна Організації є також дотації або асигнування, отримані з державного або місцевого бюджетів, державних цільових фондів або у межах благодійної, у тому числі гуманітарної чи технічної допомоги, що надаються Організації.

Кошти Організації витрачаються згідно з кошторисами та планами діяльності.

Позивачем на дослідження суду та експерту були представлені штатні розписи Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих на 2009 та 2010 роки та зміни до штатного розпису за 2009 та 2010 роки.

Судом встановлено, що у 2009 році штатний розпис затверджений на 32,5 штатні одиниці (з них 9 перекладачів - дактилологів) з місячним фондом заробітної плати:

-з 01.01.2009-27968 грн.;

-з 01.04.2009-28931 грн.;

-з 01.07.2009-28864 грн.;

-з 01.10.2009-29815 грн.,

з яких 1,0 ставка (бухгалтера) утримується за рахунок самостійно зароблених організацією коштів.

Також, у 2009 році існують затверджені зміни до штатного розпису на 3 штатні одиниці з місячним фондом заробітної плати:

- з 01.01.2009 - 2385 грн.;

- з 01.04.2009 - 2475 грн.;

- з 01.07.2009 - 2505 грн.;

- з 01.10.2009 - 2595 грн.,

які утримуються за рахунок коштів бюджету АР Крим.

Також судом встановлено, що на 2010 рік штатний розпис затверджений на 34,5 штатні одиниці (з них 9 перекладачів - дактилологів) з місячним фондом заробітної плати:

- з 01.01.2010 - 36188 грн.;

- з 01.04.2010 - 37820 грн.;

- з 01.07.2010 - 38141 грн.;

- з 01.10.2010 - 38910 грн.;

- з 01.12.2010 - 39597 грн.

з яких 1,0 ставка (бухгалтера) утримується за рахунок самостійно зароблених організацією коштів.

Також у 2010 році затверджені зміни до штатного розпису на 3 штатні одиниці перекладачів - дактилологів до 01.04.2010 року, а з 01.04.2010 - 2,5 штатні одиниці перекладачів - дактилологів з місячним фондом заробітної плати:

- з 01.01.2010 - 2970 грн.;

- з 01.04.2010 - 2515 грн.;

- з 01.07.2010 - 2540 грн.;

- з 01.10.2010 - 2590 грн.

які утримуються за рахунок коштів бюджету АРК.

Судом встановлено, що вищезазначені штатні розписи затверджені від імені Голови ЦП УТОГ Максимснко Ю.П. чи від імені в.о. голови ЦП УТОГ Чепчини І.І.

Зміни до штатного розпису затверджені від імені Голови організації УТОГ Комендант В.В. чи від імені в.о. голови організації Швецової Л.О., Соловйової Л.M. та погоджені від імені голови ЦП УТОГ Максименко Ю.П. чи в.о. голови ЦП УТОГ Чепчини І.І.

Згідно розпорядження від 12.10.2012 №89 "Про затвердження уточнених штатних розписів працівників, які діяли протягом 2009 та 2010 років та джерел їх фінансування" Українського товариства глухих центрального правління затверджені уточнені штатні розписи працівників Кримської АР організації УТОГ, які діяли протягом 2009- та 2010 років з урахуванням фактичних джерел їх фінансування.

Аналіз кошторисів на утримання Кримської АР організації УТОГ на 2009 та 2010 роки засвідчив наступне.

Плановий фонд оплати праці усіх працівників Кримської АР організації УТОГ, передбачений кошторисом на утримання цієї організації УТОГ на 2009 рік (з нарахуваннями на фонд оплати праці), становив - 448,0 тис. грн., на 2010 рік - 552,4 тис. грн.

На ці витрати кошторисами планувалося отримати з Державного бюджету України у 2009 році - 248,8 тис. грн., у 2010 році - 334,4 тис. грн., що становить лише 55,5% і 60,5% від планових сум фонду оплати праці. Решту необхідних на оплату праці коштів Кримська АР організація УТОГ мала заробити, самостійно.

Експертизою встановлено, що кошторисом на утримання Кримської АР організації УТОГ : - у 2009 році планувалося самостійно на оплату праці заробити 199,2 тис. грн., в тому числі отримати з бюджету АР Крим - 113,6 тис. грн.,

- у 2010 році відповідно 218,0 тис. грн. в тому числі отримати з бюджету АР Крим - 130,70 тис. грн.

Згідно з затвердженими головою Кримської АР організації УТОГ підписаними головним бухгалтером цієї організації змінами до основного штатного розпису працівників цієї організації, затвердженого головою УТОГ, кошти з місцевого бюджету планувалося витрачати на оплату 3-х посад перекладачів - дактилологів із загальної кількості 12 перекладачів - дактилологів.

Експертизою встановлено, що фактично Кримській АР організації УТОГ з Державного бюджету України у 2009 році на оплату праці було виділено 248,8 тис. грн., у 2010 році - 334,4 тис. грн., що становить 100% від планових сум, передбачених кошторисами на утримання цієї організації у 2009 і 2010 роках на ці витрати.

Експерт зазначає, що самостійно Кримською АР організацією УТОГ:

- у 2009 році на оплату праці було зароблено 175,8 тис. грн., в тому числі отримано з бюджету АР Крим 113,6 тис. грн.,

- у 2010 році відповідно 173,3 тис. грн. в тому числі отримано з бюджету АР Крим 130,7 тис. грн.

Тобто, фактично Кримською АР організацією УТОГ у 2009 і 2010 роках самостійно зароблено на оплату праці відповідно 88,2% і 79,4% від планових сум, передбачених на ці витрати кошторисами на утримання цієї організації у 2009 і 2010 роках. При цьому з місцевого бюджету і у 2009 і в 2010 році було отримано 100% від планової суми.

Судом та експертом встановлено, що фактично протягом 2009 та 2010 років кошти, які були отримані з бюджету АР Крим використовувалися на оплату праці не тільки 3-х посад перекладачів-дактилологів, як це передбачалося змінами до штатних розписів, але й на оплату праці інших перекладачів-дактилологів, які перебували в основному штатному розписі Кримської АР організації УТОГ.

При цьому головним керівництвом цієї організації УТОГ не було внесено змін до штатних розписів, які фінансувалися з місцевого бюджету.

Усього у 2009 році Кримською АР організацією УТОГ на оплату праці усіх працівників фактично було отримано 424,6 тис. грн. ( 248,8 +175,8), що становить 94,7% від планового фонду оплати праці, у 2010 році відповідно 507,7 тис. грн. (334,4 +173,3) і 91,9%.

Перевіряючи питання щодо нецільового використання отриманої від республіканського бюджету АР Крим фінансової підтримки на оплату праці перекладачів - дактилологів і нарахувань на заробітну плату у 2009 році та 2010 році у сумі 146755,59 гривень, судом встановлено наступне.

Згідно Бюджетному кодексу України від 21.06.2001 №2542-111 із змінами і доповненнями одним з принципів, на якому ґрунтується бюджетна система України є принцип цільового використання бюджетних коштів (бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями).

Бюджетні призначення встановлюються законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет).

Згідно зі ст. 119 Бюджетного кодексу України надано визначення нецільового використання бюджетних коштів, під яким розуміється витрачання їх на цілі, що не відповідають бюджетним призначенням, встановленим законом про Державний бюджет України чи рішенням про місцевий бюджет, виділеним бюджетним асигнуванням чи кошторису.

Таким чином, нецільовим використанням бюджетних коштів є їх витрачання на цілі, що не відповідають:

бюджетним призначенням, встановленим законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет);

напрямам використання бюджетних коштів, визначених у паспорті бюджетної програми (у разі застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі) або в порядку використання бюджетних коштів;

бюджетним асигнуванням (розпису бюджету, кошторису, плану використання бюджетних коштів).

Згідно Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 № 228:

Кошторис бюджетної установи (далі - кошторис) - основний плановий фінансовий документ бюджетної установи, яким на бюджетний період встановлюються повноваження щодо отримання надходжень і розподіл бюджетних асигнувань на взяття бюджетних зобов'язань та здійснення платежів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення результатів, визначених відповідно до бюджетних призначень.

Кошторис має такі складові частини:

- загальний фонд, який містить, обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією видатків бюджету на виконання бюджетною установою (далі - установа) основних функцій або розподіл надання кредитів з бюджету за класифікацією кредитування бюджету;

- спеціальний фонд, який містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету на конкретну мету та їх розподіл за повною економічною класифікацією видатків бюджету на здійснення відповідних видатків згідно із законодавством, а також на реалізацію пріоритетних заходів, пов'язаних з виконанням установою основних функцій, або розподіл надання кредитів з бюджету згідно із законодавством за класифікацією кредитування бюджету.

Форма кошторису затверджується Мінфіном (п.1 Порядку).

План асигнувань загального фонду бюджету (за винятком надання кредитів з бюджету) (далі - план асигнувань загального фонду бюджету) - це помісячний розподіл бюджетних асигнувань (за винятком надання кредитів з бюджету), затверджених у загальному фонді кошторису, за скороченою формою економічної класифікації видатків бюджету, який регламентує протягом бюджетного періоду взяття бюджетних зобов'язань та здійснення платежів відповідно до зазначених зобов'язань.

План використання бюджетних коштів - це розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі, в розрізі видатків бюджету, структура яких відповідає повній економічній класифікації видатків бюджету та класифікації кредитування бюджету.

План асигнувань загального фонду бюджету, план надання кредитів із загального фонду бюджету, план спеціального фонду, план використання бюджетних коштів вищих навчальних закладів та наукових установ, закладів охорони здоров'я, що надають первинну медичну допомогу, помісячний план використання бюджетних коштів є невід'ємними частинами кошторису і затверджуються разом із цим кошторисом. Форми зазначених планів затверджуються Мінфіном. Затверджені форми плану використання бюджетних коштів і помісячного плану використання бюджетних коштів можуть бути доповнені іншими показниками.

Розрахунки, які обґрунтовують показники видатків бюджету або надання кредитів з бюджету, що включаються до проекту кошторису, є невід'ємною частиною кошторису, (п.2 Порядку).

За обсягом наданих прав розпорядники поділяються на головних розпорядників коштів бюджету та розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

Головні розпорядники бюджетних коштів (далі - головні розпорядники) - бюджетні установи в особі їх керівників, які визначаються відповідно до частини першої статті 22 Бюджетного кодексу України (2542- 14) та затверджуються законом про державний бюджет або рішенням про місцевий бюджет шляхом встановлення їм бюджетних призначень.

Розпорядник коштів бюджету нижчого рівня (далі - розпорядник нижчого рівня) - розпорядник, який у своїй діяльності підпорядкований відповідному головному розпоряднику та (або) діяльність якого координується через нього.

Розпорядники нижчого рівня, до сфери управління яких належать інші розпорядники нижчого рівня, в процесі складання, розгляду, затвердження та виконання кошторисів застосовують до них положення цього Порядку, визначені для головних розпорядників (п.7 Порядку).

Згідно з п.8 Порядку використання коштів бюджету Автономної Республіки Крим для надання фінансової підтримки громадським організаціям інвалідів і ветеранів, які мають статус республіканських від 29.09.2007 № 615 Одержувачі бюджетних коштів (далі - одержувачі) - це підприємства і госпрозрахункові організації, громадські та інші організації, що не мають статусу бюджетної установи, які одержують безпосередньо через розпорядників кошти з бюджету як фінансову підтримку або уповноважені органами державної влади на виконання державних цільових програм та надання послуг.

Одержувач витрачає бюджетні кошти на підставі плану використання бюджетних коштів, що містить розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі відповідного розпорядника бюджетних коштів.

Критеріями визначення одержувача для здійснення заходів бюджетної програми є: досвід роботи за відповідним профілем не менше двох років та наявність відповідної кваліфікації з урахуванням напряму чи заходу бюджетної програми;

- виробничий потенціал і показники виробничої діяльності, науково- технічної бази (у разі потреби);

- наявність бездефіцитного фінансового плану на поточний рік, фінансово-економічного розрахунку (обґрунтування) здійснення заходів бюджетної програми;

- незбиткова діяльність одержувача за останні два роки, відсутність простроченої заборгованості за наданими банками кредитами;

- співвідношення вартості робіт, послуг та їх якості;

- застосування договірних умов.

У разі отримання бюджетних коштів одержувачем платежі здійснюються з рахунка, відкритого в установленому порядку в органах Казначейства (п.9 Порядку).

Згідно Постанові "Про затвердження Порядку використання коштів бюджету Автономної Республіки Крим для надання фінансової підтримки громадським організаціям інвалідів і ветеранів, які мають статус республіканських" від 29.09.2007 № 615 Рада Міністрів АР Крим затвердила Порядок використання коштів бюджету АР Крим для надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів, згідно якому:

Головним розпорядником бюджетних коштів є Міністерство соціальної політики Автономної Республіки Крим. Одержувачами бюджетних коштів, що надаються згідно з цим Порядком, є громадські організації ветеранів.

Для отримання бюджетних коштів громадська організація подає до Міністерства соціальної політики АР Крим щорічно в строк не пізніше 30 березня року, що передує періоду, в якому надається фінансова підтримка, заяву, зразок якої затверджується Міністерством соціальної політики АР Крим.

До заяви додаються:

- копія статуту (положення) громадської організації, завірена нотаріально;

- копія свідоцтва про реєстрацію громадської організації, завірена нотаріально;

- копія довідки про взяття громадської організації на облік у державній податковій інспекції, підписана керівником та засвідчена печаткою громадської організації;

- копія протоколу засідання вищого органу громадської організації про обрання посадових осіб, підписана керівником та засвідчена печаткою громадської організації;

- копія звіту про діяльність громадської організації за формою державної статистичної звітності № 1 - громадська організація,

- підписана керівником та засвідчена печаткою громадської організації;

- напрями використання бюджетних коштів, затверджені загальними зборами громадської організації, підписані керівником та засвідчені печаткою громадської організації (за формою згідно з додатком до Порядку).

Бюджетні кошти використовуються громадською організацією для:

- матеріального заохочення працівників організації (в обсязі, що не перевищує разом з нарахуваннями 35 відсотків від загального обсягу передбачених для громадської організації бюджетних коштів);

Розмір фінансової підтримки, що надається громадській організації, встановлюється на підставі розрахунків і обґрунтувань, поданих громадською організацією.

Проведення всіх операцій з бюджетними коштами здійснюється відповідно до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Державного казначейства України від 04.11.2002 № 205, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.11.2002 № 919/7207.

Складення та подання бухгалтерської та фінансової звітності здійснюється в установленому законодавством порядку.

Що стосується нецільового використання отриманої від республіканського бюджету АР Крим фінансової підтримки на оплату праці своїх працівників (в тому числі перекладачів - дактилологів) і нарахувань на заробітну плату у 2009 році в сумі 68687,57 гривень судом встановлено наступне.

Судом встановлено, що до Міністерства праці та соціальної політики в АР Крим від КАРО УТОГ, надано лист від 23.06.2008 № 615, згідно з яким КАРО УТОГ просить надати фінансову підтримку громадським організаціям інвалідів і ветеранів, які мають статус республіканських, а саме: передбачити в бюджеті АР Крим на 2009 рік - 122480,00 грн. на утримання перекладачів - дактилологів в кількості 11 осіб.

Судом встановлено, що в цьому листі відсутній додаток про напрями використання бюджетних коштів, затверджений загальними зборами громадської організації, підписаний керівником та засвідчені печаткою громадської організації, за формою згідно з додатком до Порядку від 29.09.2007 № 615.

Судом встановлено, що позивачем також надісланий до Міністерства праці та соціальної політики в АР Крим розрахунок заробітної плати та нарахувань на заробітну плату на 2009 рік, а також штатний розклад на 2009 рік, в яких КАРО УТОГ розрахувало заробітну плату на утримання 11 перекладачів- дактилологів у сумі 113600 гривень.

Крім того, позивачем також наданий рахунок, згідно з яким постачальником є Кримська Автономно-республіканська організація Українського товариства глухих, а платником Міністерство праці та соціальної політики в АР Крим, де КАРО УТОГ просить перерахувати кошти "на утримання перекладачів- дактилологів у кількості 11 осіб".

З вищенаведеного слідує, що КАРО УТОГ в 2009 році просив виділити кошти з Республіканського бюджету АРК в сумі 113600 гривень на утримання тільки перекладачів-дактилологів в кількості 11 осіб.

Відповідно до кошторису на 2009 рік, згідно з яким фінансування проводиться за рахунок Республіканського бюджету АР Крим, на фінансову підтримку громадських організацій інвалідів і ветеранів, а саме на утримання Кримської АР організації УТОГ були виділені кошти у 2009 році - 113600,00 грн.

Згідно плану використання бюджетних коштів на 2009 кошти з Республіканського бюджету АР Крим - Міністерством праці та соціальної політики АР Крим, за кодом відомчої класифікації видатків державного бюджету 2501120 "Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів" та за кодом економічно класифікації 1310 "Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)" було виділено коштів у 2009 році - 133600,00 грн. у тому числі 108026,00 грн. - оплата праці працівників, 5574,00 грн. - нарахування на заробітну плату, 20000,00 грн. інші поточні трансферти населенню.

Судом встановлено, що позивач в 2009 році надіслав також бюджетний запит на отримання з Державного бюджету України бюджетних коштів в сумі 234720 гривень на матеріальне заохочення працівників та нарахування на матеріальне заохочення

Відповідно до плану використання бюджетних коштів на 2009 кошти з Державного бюджету України виділялися Міністерством праці та соціальної політики України, за кодом відомчої класифікації видатків державного бюджету 2501120 "Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів" та за кодом економічно класифікації 1310 "Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)" було виділено коштів у 2009 році - 311044,00 грн., у тому числі 234720 гривень для Кримської організації УТОГ.

Судом встановлено, що відповідно до кошторисів доходів та видатків за 2009 рік, асигнування Кримської організації УТОГ проводиться з Державного бюджету та власних коштів, які включають в себе кошти з Республіканського бюджету.

Таким чином видатки Кримської організації УТОГ на фонд оплати праці працівників у 2009 році згідно кошторису доходів та видатків склали:

1. з Державного бюджету у розмірі 248835 грн., у тому числі:

- 205080,00 грн. - основний оклад штатних працівників;

- 31545,00 грн. - матеріальна допомога при виході у відпустку;

- 12210,00 грн. - нарахування на заробітну плату.

2. власні кошти організації у розмірі 119161 грн., у тому числі 113600,00 грн. з Республіканського бюджету АР Крим, а саме:

- 185134,00 грн. - основний оклад штатних працівників;

- 4255,00 грн. - премії штатних працівників;

- 9772,00 грн. - нарахування на заробітну плату.

Згідно банківським випискам з Республіканського бюджету АР Крим Кримській Автономно-республіканській організації Українського товариства глухих у 2009 році виділялись кошти в сумі 113600,00 грн з призначенням платежу "Фін.зг.розподілу № та дата", які були досліджені під час проведення експертизи.

Судом встановлено, що в 2009 році з Республіканського бюджету АР Крим були виділені кошти в сумі 113600,00 грн тільки на утримання 11 перекладачів - дактилологів (з урахуванням бюджетних запитів самого позивача), а з Державного бюджету України виділені кошти в сумі 234720 гривень на матеріальне заохочення працівників та нарахування на матеріальне заохочення, без зазначення їх посад.

Для перевірки цільового використання отриманих коштів, було проведено судово-економічна та додаткова судово-економічна експертизи.

Згідно висновку додатквої судово-економічної експертизи, з наданих на дослідження банківських виписок Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих вбачається, що за 2009 рок з Республіканського бюджету АР Крим сума отриманих з бюджету АР Крим коштів склала 113600,00 грн., з них:

- оплата праці працівників - 108026,00 грн.,

- нарахування на заробітну плату (5,16% від 108026,00 грн.) - 5574,00 грн.

Згідно з наданої книги обліку по заробітній платі КАРО УТОГ за 2009 рік перекладачам - дактилологам було нараховано заробітної плати (без врахування проїзду та лікарняних листів за рахунок фонду соціального страхування) у сумі 107082,79 грн.,

Нарахуванні на фонд заробітної плати склали у 2009 році - 5525,47 грн. (107082,79 грн. х 5,16%:100%).

Загальний фонд з урахуванням нарахованої заробітної плати і нарахувань на неї за 2009 склав 112608,06 грн. (107082,79.+ 5525,47).

Таким чином, згідно з наданими бухгалтерськими та первинними документами (кошторисом на 2009 рік, планом використання бюджетних коштів на 2009 рік з Республіканського бюджету АР Крим, кошторисом доходів та видатків Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих, банківськими виписками з Республіканського бюджету АР Крим, книгою обліку по заробітній платі) Кримською Автономно - республіканською організацією Українського товариства глухих була отримана на виплату заробітної плати і нарахувань на заробітну плату перекладачів - дактилологів сума грошових коштів за 2009 рік у розмірі 113600,00 грн., на виплату заробітної плати і нарахувань на заробітну плату перекладачів - дактилологів за 2009 рік витрачена сума у розмірі 112608,06 грн.

У 2009 році на виплату заробітної плати і нарахувань на заробітну плату перекладачів - дактилологів була витрачена сума менше ніж отримана на 991,94 грн. (113600-112608,06).

В судовому засіданні також встановлено, що позивачем в 2009 році за рахунок коштів, отриманих з Республіканського бюджету АРК, виплачувалася заробітна плата перекладачам-дактилологам, у тому числі ОСОБА_20

При цьому згідно акту ревізії, ОСОБА_20 в 2009 році не працювала перекладачем - дактилологом, а тому їй необґрунтовано виплачено 1065,17 грн., які були отримані з Республіканського бюджету АРК, у тому числі: у квітні 2009 року 160,00 грн., у липні 2009 року - 650,28 грн., листопаді 2009 року - 254,89 грн.

За даними первинної експертизи ОСОБА_20 працювала перекладачем - дактилологом, и тому у експерта виникла розбіжність з актом перевірки на суму 1065,17грн.

Суд зазначає, що висновок відносно того що ОСОБА_20 працює перекладачем - дактилологом зроблений експертом на підставі дослідженого під час проведення експертизи наказу № 53-А від 27.11.2006 року про прийняття ОСОБА_20, на посаду перекладача - дактилолога з 27.11.2006 року, який був наданий КАРО УТОГ для дослідження та який є у матеріалах справи.

Але на дослідження експерту не було надано інші накази та трудова книжка ОСОБА_20, яка була досліджена у ході ревізії, згідно якої:

- на підставі наказу № 70 від 07.12.2007 року у період з 10.12.2007 року по 17.08.2009 рік ОСОБА_20 працювала інструктором Сімферопольського Дома культури;

- на підставі наказу № 84 від 07.07.2009 року у період з 17.08.2009 р. по 07.10.2009 р. працювала інструктором КАРО;

- на підставі наказу № 113 від 29.09.2009 року у період з 01.10.2009 р. по 12.10.2009 р. працювала інструктором Сімферопольського Дома культури;

- на підставі наказу наказ №118 від 09.10.2009 року у період з 12.10.2009 р. працювала інструктором КАРО.

Зазначені факти підтверджується довідкою з питань роботи ОСОБА_20, яка є у матеріалах справи.

Крім того, під час розгляду справи позивачем не надано доказів підтвердження або спростування висновків перевірки КРУ в АР Крим відносно займаної посади ОСОБА_20 у 2009 році.

Таким чином, позивач не надав експерту під час проведення експертизи усіх необхідних документів для встановлення факту, що ОСОБА_20 працювала перекладачем-дактилологом в 2009 році, а тому суд погоджується з висновками відповідача, що ОСОБА_20 необґрунтовано в 2009 році виплачено 1065,17 грн., які були отримані з Республіканського бюджету АРК, у тому числі: у квітні 2009 року 160,00 грн., у липні 2009 року - 650,28 грн., листопаді 2009 року - 254,89 грн.

З урахуванням всіх досліджених документів, додаткової судово-економічної експертизи, суд приходить до висновку, що нецільове використання отриманої від республіканського бюджету АР Крим фінансової підтримки на оплату праці перекладачів - дактилологів і нарахувань на заробітну плату у 2009 році підтверджується у сумі 2057,11 гривень (1065,17+991,94).

Стосовно висновків КРУ про нецільове використання позивачем коштів з Республікансокго бюджету в 2009 році в сумі 66630,46 гривень (68687,57 - 2057,11), суд зазначає наступне.

Згідно висновків додаткової судово-економічної експертизи, вказані суми не підтверджені як нецільове використання бюджетних коштів, оскільки за наслідками бюджетного року (2009) всі кошти отримані з Республіканського бюджету АРК на заробітну плату перекладачів-дактилологів були витрачені на оплату праці саме перекладачів-дактилологів (крім 991,94 гривень, які експерт не підтвердив).

Під час розгляду справи судом встановлено, що фінансування заробітної плати з Республіканського та Державного бюджету здійснювалося нерівномірно та з запізненням.

Так, кошти з Республіканського бюджету на оплату праці перекладачів-дактилологів надходили в повному обсязі, а з Державного бюджет на оплату праці інших працівників начали надходити лише з літа 2009 року.

З урахуванням вказаної ситуації керівництво позивача здійснювало самостійне перерозподілення коштів, а саме кошти з Республіканського бюджету розподілялися на виплату заробітної плати всіх працівників, а не лише перекладачів-дактилологів, а після надходження коштів з Державного бюджету, нецільове витрачання коштів Республіканського бюджету - на інших працівників - було поповнено коштами з Державного бюджету України.

При цьому на кінець бюджетного року всі кошти були витрачені на цілі, на які вони виділялися, за виключенням 2057,11 гривень з Республіканського бюджету АРК, які ні судом, ні експертом не підтверджені.

В судовому засіданні відповідач не надав доказів, що кошти Республіканського бюджету в сумі 66630,46 гривень були виплачені іншим особам, а не перекладачам-дактилологам, але зазначив, що сам отримувач бюджетних коштів не має право самостійно здійснювати їх перерозподіл протягом бюджетного року, оскільки це є фінансовим порушенням.

З цих же підстав виходив експерт при проведенні першої судово-економічної експертизи, згідно якої підтверджено нецільове використання бюджетних коштів з Республіканського бюджету АР Крим за 2009 рік в сумі 52251,44 грн.

Суд також погоджується з відповідачем, що позивач, здійснюючи самостійне перерозподілення бюджетних коштів протягом бюджетного року, фактично вчинив фінансове порушення, але суд також враховує, що на кінець бюджетного року, позивач вже відшкодував кошти Республіканського бюджету в сумі 66630,46 гривень з інших надходжень, оскільки за наслідками бюджетного року перекладачам-дактилологам була виплачена вся сума, яка отримана з Республіканського бюджету на зазначені цілі, крім 2057,11 гривень.

У той же час відповідач вимагає від Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих повернути до республіканського бюджету АРК бюджетні кошти, отримані в 2009 році у вигляді фінансової підтримки і використані не за цільовим призначенням в сумі 66630,46 гривень, не враховуючи при цьому, що ці суми самостійно були повернені позивачем за наслідками 2009 року.

В цій частині суд не може погодитися з відповідачем, а тому вимога Контрольно-ревізійного управління в АР Крим від 31.05.2011 року за № 1 в частині зобов'язання Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих повернути до республіканського бюджету АРК бюджетні кошти, отримані в 2009 році у вигляді фінансової підтримки і використані не за цільовим призначенням в сумі 66630,46 гривень є протиправною та підлягає скасуванню.

Що стосується нецільового використання отриманої від республіканського бюджету АР Крим фінансової підтримки на оплату праці своїх працівників (в тому числі перекладачів - дактилологів) і нарахувань на заробітну плату у 2010 році в сумі 78068,02 гривень судом встановлено наступне.

Судом встановлено, що до Міністерства праці та соціальної політики в АР Крим від КАРО УТОГ, надано лист від 18.06.2009 р., згідно з яким КАРО УТОГ просить надати фінансову підтримку громадським організаціям інвалідів і ветеранів, які мають статус республіканських, а саме: передбачити в бюджеті АР Крим на 2010 рік - 130611,00 грн. на утримання перекладачів - дактилологів в кількості 11 осіб.

Судом встановлено, що в цьому листі відсутній додаток про напрями використання бюджетних коштів, затверджений загальними зборами громадської організації, підписаний керівником та засвідчені печаткою громадської організації, за формою згідно з додатком до Порядку від 29.09.2007 № 615.

Судом встановлено, що позивачем також надісланий до Міністерства праці та соціальної політики в АР Крим розрахунок заробітної плати та нарахувань на заробітну плату на 2010 рік, а також штатний розклад на 2010 рік, в яких КАРО УТОГ розрахувало заробітну плату на утримання 11 перекладачів- дактилологів у сумі 130700 гривень.

Крім того, позивачем також наданий рахунок, згідно з яким постачальником є Кримська Автономно-республіканська організація Українського товариства глухих, а платником Міністерство праці та соціальної політики в АР Крим, де КАРО УТОГ просить перерахувати кошти "на утримання перекладачів- дактилологів у кількості 11 осіб".

З вищенаведеного слідує, що КАРО УТОГ в 2010 році просив виділити кошти з Республіканського бюджету АРК в сумі 130700 гривень на утримання тільки перекладачів-дактилологів в кількості 11 осіб.

Відповідно до кошторису на 2010 рік, згідно з яким фінансування проводиться за рахунок Республіканського бюджету АР Крим, на фінансову підтримку громадських організацій інвалідів і ветеранів, а саме на утримання Кримської АР організації УТОГ були виділені кошти у 2010 році - 130700,00 грн.

Згідно плану використання бюджетних коштів на 2010 рік кошти з Республіканського бюджету АР Крим - Міністерством праці та соціальної політики АР Крим, за кодом відомчої класифікації видатків державного бюджету 2501120 "Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів" та за кодом економічної класифікації 1310 "Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)" було виділено коштів у 2010 році - 130700,00 грн. у тому числі 124405,00 грн. - оплата праці працівників, 6295,00 грн. - нарахування на заробітну плату.

Судом встановлено, що позивач в 2010 році надіслав також бюджетний запит на отримання з Державного бюджету України бюджетних коштів в сумі 334400 гривень на матеріальне заохочення працівників та нарахування на матеріальне заохочення, у тому числі:

- на оплату праці перекладачів-дактилологів в сумі 67973,)2 гривень,

- на оплату праці інших працівників в сумі 266426,98 гривен.

Відповідно до плану використання бюджетних коштів на 2010 рік кошти з Державного бюджету України виділялися Міністерством праці та соціальної політики України, за кодом відомчої класифікації видатків державного бюджету 2501120 "Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів" та за кодом економічної класифікації 1310 "Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)" було виділено коштів у 2010 році - 334400 грн.

Судом встановлено, що відповідно до кошторисів доходів та видатків за 2010 рік асигнування Кримської організації УТОГ проводиться з Державного бюджету та власних коштів, які включають в себе кошти з Республіканського бюджету.

Таким чином видатки Кримської організації УТОГ на фонд оплати праці працівників у 2010 році згідно кошторису доходів та видатків склали:

3. з Державного бюджету у розмірі 334400 грн., у тому числі:

- 318294,00 грн. - основний оклад штатних працівників;

- 16106,00 грн. - нарахування на заробітну плату.

4. власні кошти організації у розмірі 217056 грн., у тому числі Республіканського бюджету АР Крим в сумі 130700,00 грн, а саме:

- 170602,00 грн. - основний оклад штатних працівників;

- 2000,00 грн. - премії штатних працівників;

- 30000,00 грн. - матеріальна допомога при виході у відпустку;

- 1000,00 грн. - інша матеріальна допомога штатних працівників;

- 3000,00 грн. оплата праці по трудових угодах;

- 10454,00 грн. - нарахування на заробітну плату.

Згідно банківським випискам з Республіканського бюджету АР Крим Кримській Автономно-республіканській організації Українського товариства глухих у 2010 році виділялись кошти з призначенням платежу "Фін.зг.розподілу № та дата", які були досліджені під час проведення перевірки.

Судом встановлено, що в 2010 році з Республіканського бюджету АР Крим були виділені кошти в сумі 130700,00 грн тільки на утримання 11 перекладачів - дактилологів (з урахуванням бюджетних запитів самого позивача), а з Державного бюджету України виділені кошти в сумі 334400 гривень на матеріальне заохочення працівників та нарахування на матеріальне заохочення, у тому числі 67973,02 гривень на утримання 11 перекладаів - дактилологів.

Судом також встановлено, що згідно штатного розпису КАРО УТОГ на 2010 рік на оплату праці 11 перекладачів-дактилологів було заплановано отримати 124405 гривень, а також 6295 гривень нарахувань на заробітну плату.

Таким чином, загальна сума коштів, які були необхідні позивача для оплати праці перекладачів-дактилологів в 2010 році складає 130700 гривень (124405+6295).

У той же час позивач запросив та отримав з Державного бюджету України на оплату праці перекладачів-дактилологів 67973,02 гривень, та з Республіканського бюджету попросив та отримав 130700,00 грн на утримання 11 перекладачів - дактилологів.

Судом встановлено, що кошти, отримані позивачем з Державного бюджету в сумі 67973,02 гривень були витрачені за призначенням - на оплату праці перекладачів- дактилологів, що підтверджено як ревізією, так і проведеною експертизою.

Але кошти, отримані з Республіканського бюджету в сумі 62726,98 гривень були витрачені за призначенням - на оплату праці перекладачів дактилологів, а в сумі 67973,02 гривень - не за цільовим призначенням, а саме на оплату праці іншим працівникам.

Таким чином, враховуючи, що позивач запросив на оплату праці перекладачів-дактилологів кошти з двох бюджетів на загальну суму 198673,02 гривень (67973,02 +130700,00), а фактично за цільовим призначенням витратив лише кошти Державного бюджету в сумі 67973,02 гривень та кошти Республіканського бюджету в сумі 62726,98 гривень, суд вважає, що в іншій частині кошти, отримані з Республіканського бюджету в сумі 67973,02 гривень були витрачені позивачем не за цільовим призначенням.

Судом також встановлено, що вказані кошти не були відшкодовані позивачем за наслідками бюджетного року, а тому вимога КРУ в АРК в частині зобов'язання Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих повернути до республіканського бюджету АРК бюджетні кошти, отримані в 2010 році у вигляді фінансової підтримки і використані не за цільовим призначенням в сумі 67973,02 гривень є правомірною.

Перевіряючи обґрунтованість вимоги відповідача в частині нецільового використання в 2010 році бюджетних коштів республіканського бюджету АР Крим в сумі 10095 гривень (78068,02- 67973,02) судом встановлено наступне.

Суд зазначає, що позиція відповідача з цього питання аналогічна позиції по 2009 року, що позивач, здійснюючи протягом бюджетного року самостійне перерозподілення бюджетних коштів Державного та республіканського бюджету у зв'язку з несвоєчасністю та нерівномірністю фінансування, фактично здійснив нецільове використання бюджетних коштів на суму 78068,02 гривень.

Але судом встановлено, що кошти Республіканського бюджету, які неправильно перерозподілялися протягом бюджетного 2010 року, частково були відшкодовані на кінець бюджетного року за рахунок інших надходжень, тобто витрачені на цілі, на які вони виділялися, а частково в сумі 67973,02 гривень так і залишилися такими, що витрачені не за цільовим призначенням.

Суд також погоджується з відповідачем, що позивач, здійснюючи самостійне перерозподілення бюджетних коштів протягом бюджетного року, фактично вчинив фінансове порушення, але суд також враховує, що на кінець бюджетного року, позивач вже відшкодував кошти Республіканського бюджету в сумі 62726,98 гривень з інших надходжень, оскільки за наслідками бюджетного року перекладачам-дактилологам була виплачена вся сума, яка отримана з Республіканського бюджету на зазначені цілі, крім 67973,02 гривень.

У той же час відповідач вимагає від Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих повернути до республіканського бюджету АРК бюджетні кошти, отримані в 2010 році у вигляді фінансової підтримки і використані не за цільовим призначенням в сумі 78068,02 гривень, не враховуючи при цьому, що частково сума самостійно були повернені позивачем за наслідками 2010 року, крім 67973,02 гривень.

В цій частині суд не може погодитися з відповідачем, а тому вимога Контрольно-ревізійного управління в АР Крим від 31.05.2011 року за № 1 в частині зобов'язання Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих повернути до республіканського бюджету АРК бюджетні кошти, отримані в 2010 році у вигляді фінансової підтримки і використані не за цільовим призначенням в сумі 10095 гривень (78068,02 - 67973,02) є протиправною та підлягає скасуванню.

Суд також вважає необхідним надати оцінки проведеним експертним дослідженням.

Суд зазначає, що при проведенні основної судово-економічної експертизи висновки Контрольно-ревізійного управління АР Крим (державної фінансової інспекції АР Крим) у частині, що стосується нецільового використання отриманої від республіканського бюджету АР Крим фінансової підтримки на оплату праці своїх працівників (в тому числі перекладачів - дактилологів) і нарахувань на заробітну плату, у 2010 році підтверджено у сумі 63492,82 грн.

Згідно додаткової судово-економічної експертизи в 2010 році порушень та фактів нецільового використання бюджетних коштів не встановлено, а навпаки, зазначено, що подвійного фінансування оплати праці працівникам КАРО КТОГ не встановлено.

Суд критично оцінює висновки експерта за 2010 рік.

Експертизою встановлено, що з Республіканського бюджету АР Крим були виділені кошти тільки на утримання перекладачів - дактилологів, а з Державного бюджету України тільки на інших працівників КАРО УТОГ (крім перекладачів - дактилологів).

Суд не погоджується з висновками експерта, що з Державного бюджету України були виділені кошти на утримання інших працівників КАРО УТОГ (крім перекладачів - дактилологів) на підставі наступного.

Судом встановлено, що листом до Міністерства праці та соціальної політики України згідно з яким КАРО УТОГ просить надати фінансову підтримку громадським організаціям інвалідів і ветеранів з Державного бюджету України у розмірі 334400грн.

Судом встановлено, що розрахунки показників видатків які виділяються з Державного бюджету України на матеріальне заохочення працівників КАРО УТОГ проводяться виходячи із штатного розпису, який затверджений на 2010 рік у кількості 34,5 штатних одиниць, який був досліджений у судовому засіданні.

Судом також встановлено, що до кошторису для отримання бюджетних коштів на 2010 рік з Державного бюджету України був наданий детальній розрахунок видатків з вказанням посад працівників КАРО УТОГ по статті "Матеріальне заохочення працівників та нарахування на матеріальне заохочення" який також не був наданий на дослідження під час складання експертизи, з якого вбачається, що у численність штатних працівників у кількості 34,5 осіб, входять перекладачи-дактилологи.

Таким чином судом встановлено, що з Державного бюджету України у 2010 році були отримані кошти на утримання штатних працівників КАРО УТОГ у кількості 34,5 осіб у загальній сумі 334400грн., у тому числі на утримання перекладачів-дактилологів у сумі 67973,02 грн.

Зазначені дії в свою чергу призвели до завищення потреби у бюджетних асигнуваннях у 2010 році на суму 67973,02 гривень та як наслідок до зайвого отримання бюджетних коштів з Республіканського бюджету АР Крим.

Даний факт експерти підтвердили в судовому засіданні.

Таким чином, в судовому засіданні повністю підтверджений факт зайвого отримання бюджетних коштів у 2010 році у сумі 67973,02 гривень та правомірного отримання фінансової підтримки на виплату заробітної плати перекладачам-дактилологам у 2010 році сумі 62726,98 грн. (130700,00- 67973,02).

Отже, встановлений в акті ревізії та вимозі від 31.05.2011 року факт нецільового витрачення бюджетних коштів на утримання перекладачів - дактилологів у період з 01.01.2009 року по 31.12.2010 рік частково знайшов підтвердження в судовому засіданні в сумі 70030,13 гривень, у т.ч. 2057,11 грн. у 2009 р. та 67973,02 грн. у 2010 р..

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що вимогу про повернення використаної не за цільовим призначенням суми фінансової підтримки до відповідного бюджету від 31.05.2011 року за № 1 не може бути визнано такою, що прийнята в повному обсязі на підставі закону, безсторонньо (неупереджено) та добросовісно, отже вимога від 31.05.2011 року за № 1 є протиправною та підлягає скасуванню в частині зобов'язання Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих повернути до республіканського бюджету АРК бюджетні кошти, отримані у вигляді фінансової підтримки і використані не за цільовим призначенням в сумі 76725,46 гривень (146755,59 - 70030,13).

Відповідно до частини 2 статті 11 суд може вийти за межі позовних вимог тільки в разі, якщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, про захист яких вони просять.

Приймаючи до уваги, що позивач невірно зазначив позовні вимоги про визнання нечинною вимогу КРУ в АР Крим від 31.05.2011 року за № 1, а не про визнання її протиправною та скасування, як це передбачено для актів індивідуальної дії, суд вважає можливим в цій частині вийти за межи позовних вимог, оскільки це необхідно для повного захисту прав та інтересів сторін по справі.

В іншій частині суд вважає, що вимога 31.05.2011 року за № 1 є законною та обґрунтованою, а тому підстави для визнання її протиправною відсутні.

Отже, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до частини 1 статті 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України.

Оскільки судом задоволено позовні вимоги позивача, а відповідачем у справі є суб`єкт владних повноважень, звільнений від сплати судових витрат, судовий збір підлягає стягненню із Державного бюджету України шляхом його безспірного списання із рахунку суб'єкта владних повноважень - відповідача, як зазначено Вищим адміністративним судом України у листі від 21.11.2011 року №2135/11/13-11 "Щодо стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ".

Під час судового засідання, яке відбулось 17.06.2013 року були оголошені вступна та резолютивна частини постанови. Відповідно до ст. 163 КАСУ постанову складено у повному обсязі 24.06.2013 року.

Керуючись ст.ст. 160-163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Визнати протиправною та скасувати вимогу Контрольно-ревізійного управління в АР Крим від 31.05.2011 року за № 1 в частині зобов'язання Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих повернути до республіканського бюджету АРК бюджетні кошти, отримані у вигляді фінансової підтримки і використані не за цільовим призначенням в сумі 76725,46 гривень.

3. В іншій частині позовних вимог відмовити.

4. Стягнути на користь Кримської Автономно-республіканської організації Українського товариства глухих (ідентифікаційний код 03973045) з Державного бюджету України судовий збір в розмірі 32,19 гривень шляхом безспірного списання із рахунку Державної фінансової інспекції в АР Крим.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Трещова О.Р.

Дата ухвалення рішення17.06.2013
Оприлюднено08.07.2013
Номер документу32215482
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1108/12/0170/1

Ухвала від 01.08.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Омельченко В'ячеслав Анатолійович

Ухвала від 01.08.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Омельченко В'ячеслав Анатолійович

Постанова від 17.06.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Трещова О.Р.

Ухвала від 25.03.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Трещова О.Р.

Ухвала від 14.06.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Трещова О.Р.

Ухвала від 04.05.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Трещова О.Р.

Ухвала від 21.02.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Трещова О.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні