Рішення
від 02.07.2013 по справі 910/10543/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/10543/13 02.07.13

За позовомЗаступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради ДоТовариства з обмеженою відповідальністю "Лтд Унісорб" Пророзірвання договору оренди та повернення земельної ділянки

Суддя Власов Ю.Л.

Представники: Від прокурораСтретович М.О. Від позивача не з'явились Від відповідача не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Прокурор звернувся до суду з позовною заявою до Відповідача про розірвання договору оренди земельної ділянки площею 0,1115 га, укладеного 20 грудня 2007 року між Позивачем і Відповідачем, зареєстрованого Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) у книзі записів державної реєстрації договорів 28 грудня 2007 року за №91-6-00744 та зобов'язання Відповідача повернути Позивачу земельну ділянку площею 0,1115 га вартістю 8719422,16 грн., кадастровий номер 8000000000:76:011:0016, яка розташована за адресою: вул. Ярославів Вал, 18 у Шевченківському районі міста Києва.

Заявлені позовні вимоги Прокурор обґрунтовує тим, що між Позивачем та Відповідачем був укладений договір оренди земельної ділянки, відповідно до якого Позивач передав Відповідачу в оренду земельну ділянку, а Відповідач мав сплачувати за рік 4% від її нормативної грошової оцінки.

Проте Відповідач своє зобов'язання щодо сплати орендної плати за земельну ділянку систематично не виконує в зв'язку з чим договір оренди підлягає розірванню. У зв'язку з розірванням вказаного договору Відповідач повинен повернути земельну ділянку Позивачу на підставі ст.32, 34 Закону України «Про оренду землі».

Ухвалою господарського суду міста Києва від 06 червня 2013 року порушено провадження у справі, позовна заява прийнята до розгляду, розгляд справи призначений на 20 червня 2013 року. У судовому засіданні розгляд справи був відкладений до 02 липня 2013 року.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення Прокурора, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

12 липня 2007 року рішенням Позивача за №1130/1791 «Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю «ЛТД УНІСОРБ» земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-офісного комплексу з вбудованими приміщеннями та паркінгом на вул. Ярославів Вал, 18 у Шевченківському районі м. Києва» затверджений проект землеустрою щодо відведення Відповідачу земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-офісного комплексу з вбудованими приміщеннями та паркінгом на вул. Ярославів Вал, 18 у Шевченківському районі м. Києва.

Відповідно до п.2 даного рішення Позивачем передано Відповідачу, за умови виконання пункту 3 цього рішення, у довгострокову оренду на 10 років земельну ділянку площею 0,11 га для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-офісного комплексу з вбудованими приміщеннями та паркінгом на вул. Ярославів Вал, 18 у Шевченківському районі м. Києва за рахунок міських земель, не наданих у власність чи користування.

20 грудня 2007 року між Позивачем та Відповідачем був укладений договір оренди земельної ділянки, який зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), про що зроблено запис від 28 грудня 2007 року за №91-6-00744 у книзі записів державної реєстрації договорів.

Відповідно до п.1.1 договору Позивач на підставі рішення Київської міської ради від 12 липня 2007 року за №1130/1791, за Актом приймання-передачі передає, а Відповідач приймає в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку, визначену цим договором. Об'єктом оренди відповідно до п.2.1 договору є земельна ділянка з наступними характеристиками: місце розташування вул. Ярославів Вал, 18 у Шевченківському районі м. Києва; розмір 0,1115 га.; цільове призначення - для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-офісного комплексу з вбудованими приміщеннями та паркінгом; кадастровий номер 8000000000:76:011:0016.

Згідно з п.2.2 договору відповідно до витягу з технічної документації №Ю-04607/2007 Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) від 09 жовтня 2007 року за №179 нормативна грошова оцінка земельної ділянки становила 6952582,50 грн.

Відповідно до п.3.1. даний договір укладено на 10 років. Згідно з п.4.1 договору, орендна плата за земельну ділянку становила платіж, який Відповідач самостійно розраховує та вносити Позивачу за користування земельною ділянкою у грошовій формі.

Пунктом 4.2. даного договору передбачено, що річна орендна плата за земельну ділянку встановлена у розмірі 4 відсотки від її нормативної грошової оцінки.

Згідно з п.4.7 договору орендна плата вноситься Відповідачем рівними частинами за базовий податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім календарних днем звітного місяця.

Відповідно до п.4.11. договору, контроль за правильністю обчислення і справляння орендної плати, нарахування пені за несвоєчасну сплату орендної плати та її стягнення здійснює районний податковий орган за місцем розташування земельної ділянки.

Відповідно до п.8.4. договору Відповідач зобов'язаний в тому числі своєчасно вносити орендну плату.

Згідно з п.11.5 договору передбачено, що даний договір може бути достроково розірваний у разі невиконання або неналежного виконання Відповідачем обов'язків, визначених у пунктах 5.1 та 8.4 договору.

08 грудня 2010 року постановою Окружного адміністративного суду міста Києва у справі №2а-3821/10/2670 за позовом Державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва до Відповідача про стягнення податкового боргу позов задоволено повністю, стягнуто з Відповідача суму податкового боргу з орендної плати у розмірі 343375,41 грн.

Судом при розгляді зазначеної справи встановлено, що відповідно до облікової картки платника податків, у відповідача обліковується заборгованість з земельного податку з юридичних осіб в сумі 343375,41 грн., яка виникла внаслідок несплати суми податкового зобов'язання, самостійно визначеного Відповідачем у податкових деклараціях орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності №2413 від 28 січня 2008 року, №3304 від 29 січня 2009 року.

24 травня 2013 року Державна податкова інспекція у Шевченківському районі міста Києва направила на адресу Прокуратури міста Києва лист в якому повідомила, що станом на 22 травня 2013 року у Відповідача наявний податковий борг по орендній платі за землю в сумі 1457403,36 грн.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги Прокурора підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно ст.611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору.

Статтею 651 Цивільного кодексу України визначено, що договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до ст.15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є в тому числі орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Згідно з ст.21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Відповідно до ст.32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Згідно ст.34 Закону України «Про оренду землі» у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

Відповідно до ст.141 Земельного кодексу України підставами припинення права користування земельною ділянкою є в тому числі систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Згідно з ст.206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Як встановлено судом 12 липня 2007 року рішенням Позивача за №1130/1791 «Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю «ЛТД УНІСОРБ» земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-офісного комплексу з вбудованими приміщеннями та паркінгом на вул. Ярославів Вал, 18 у Шевченківському районі м. Києва» затверджений проект землеустрою щодо відведення Відповідачу земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-офісного комплексу з вбудованими приміщеннями та паркінгом на вул. Ярославів Вал, 18 у Шевченківському районі м. Києва. Відповідно до п.2 даного рішення Позивачем передано Відповідачу, за умови виконання пункту 3 цього рішення, у довгострокову оренду на 10 років земельну ділянку площею 0,11 га для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-офісного комплексу з вбудованими приміщеннями та паркінгом на вул. Ярославів Вал, 18 у Шевченківському районі м. Києва за рахунок міських земель, не наданих у власність чи користування.

Як встановлено судом 20 грудня 2007 року між Позивачем та Відповідачем був укладений договір оренди земельної ділянки, який зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), про що зроблено запис від 28 грудня 2007 року за №91-6-00744 у книзі записів державної реєстрації договорів. Відповідно до п.1.1 договору Позивач на підставі рішення Київської міської ради від 12 липня 2007 року за №1130/1791, за Актом приймання-передачі передає, а Відповідач приймає в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку, визначену цим договором. Об'єктом оренди відповідно до п.2.1 договору є земельна ділянка з наступними характеристиками: місце розташування вул. Ярославів Вал, 18 у Шевченківському районі м. Києва; розмір 0,1115 га.; цільове призначення - для будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-офісного комплексу з вбудованими приміщеннями та паркінгом; кадастровий номер 8000000000:76:011:0016. Згідно з п.2.2 договору відповідно до витягу з технічної документації №Ю-04607/2007 Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) від 09 жовтня 2007 року за №179 нормативна грошова оцінка земельної ділянки становила 6952582,50 грн. Відповідно до п.3.1. даний договір укладено на 10 років. Згідно з п.4.1 договору, орендна плата за земельну ділянку становила платіж, який Відповідач самостійно розраховує та вносити Позивачу за користування земельною ділянкою у грошовій формі.

Як встановлено судом пунктом 4.2. даного договору передбачено, що річна орендна плата за земельну ділянку встановлена у розмірі 4 відсотки від її нормативної грошової оцінки. Згідно з п.4.7 договору орендна плата вноситься Відповідачем рівними частинами за базовий податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім календарних днем звітного місяця. Відповідно до п.4.11. договору, контроль за правильністю обчислення і справляння орендної плати, нарахування пені за несвоєчасну сплату орендної плати та її стягнення здійснює районний податковий орган за місцем розташування земельної ділянки. Відповідно до п.8.4. договору Відповідач зобов'язаний в тому числі своєчасно вносити орендну плату. Згідно з п.11.5 договору передбачено, що даний договір може бути достроково розірваний у разі невиконання або неналежного виконання Відповідачем обов'язків, визначених у пунктах 5.1 та 8.4 договору.

Як встановлено судом 08 грудня 2010 року постановою Окружного адміністративного суду міста Києва у справі №2а-3821/10/2670 за позовом Державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва до Відповідача про стягнення податкового боргу позов задоволено повністю, стягнуто з Відповідача суму податкового боргу з орендної плати у розмірі 343375,41 грн. Судом при розгляді зазначеної справи встановлено, що відповідно до облікової картки платника податків, у відповідача обліковується заборгованість з земельного податку з юридичних осіб в сумі 343375,41 грн., яка виникла внаслідок несплати суми податкового зобов'язання, самостійно визначеного Відповідачем у податкових деклараціях орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності №2413 від 28 січня 2008 року, №3304 від 29 січня 2009 року. 24 травня 2013 року Державна податкова інспекція у Шевченківському районі міста Києва направила на адресу Прокуратури міста Києва лист в якому повідомила, що станом на 22 травня 2013 року у Відповідача наявний податковий борг по орендній платі за землю в сумі 1457403,36 грн.

З наведеного вбачається, що Відповідач у 2007 році отримав в оренду земельну ділянку, але свої зобов'язання з оплати орендної плати систематично не виконував, що підтверджується матеріалами справи. Доказів протилежного Відповідачем суду не надано. Таким чином, Відповідачем істотно порушено умови договору, що є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки, яка знаходиться за адресою вул. Ярославів Вал,18 в Шевченківському районі міста Києва та повернення земельної ділянки.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе задовольнити позовну вимогу Прокурора про розірвання спірного договору та зобов'язання Відповідача повернути Позивачу земельну ділянку площею 0,1115 га, яка була передана Відповідачу за спірним договором.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст. ст. 4, 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Розірвати договір оренди земельної ділянки площею 0,1115 га., кадастровий номер №8000000000:76:011:0016, яка знаходиться за адресою вул. Ярославів Вал, 18 у Шевченківському районі міста Києва, укладений 20 грудня 2007 року між Київською міською радою (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код ЄДРПОУ 22883141) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЛТД УНІСОРБ» (03022, м. Київ, вул. Кайсарова, 7/9, код ЄДРПОУ 31352405) та зареєстрований у книзі записів державної реєстрації договорів 28 грудня 2007 року за №91-6-00744.

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛТД УНІСОРБ» (03022, м. Київ, вул. Кайсарова, 7/9, код ЄДРПОУ 31352405) повернути Київській міській раді (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код ЄДРПОУ 22883141) земельну ділянку загальною площею 0,1115 га., вартістю 8719422,16 грн., кадастровий номер №8000000000:76:011:0016, яка знаходиться на адресою вул. Ярославів Вал, 18 в Шевченківському районі міста Києва.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛТД УНІСОРБ» (03022, м. Київ, вул. Кайсарова, 7/9, код ЄДРПОУ 31352405) в дохід Державного бюджету України судовий збір в розмірі 68820 (шістдесят вісім тисяч вісімсот двадцять) грн. 00 коп.

Повний текст рішення підписаний 08.07.2013.

Суддя Ю.Л. Власов

Дата ухвалення рішення02.07.2013
Оприлюднено08.07.2013
Номер документу32245788
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/10543/13

Рішення від 02.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 06.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні