Постанова
від 19.06.2013 по справі 823/1992/13-а
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2013 року справа № 823/1992/13-а

м. Черкаси

08 год. 30 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гараня С.М.,

при секретарі - Рахліній В.В.,

розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у м. Черкасах Черкаської області Державної податкової служби до обласної громадської організації «Асоціація імені Олександра Захаренка» про припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством,

ВСТАНОВИВ:

До суду з адміністративним позовом звернулася державна податкова інспекція у м. Черкасах Черкаської області, в якому просить припинити юридичну особу обласної громадської організації «Асоціація імені Олександра Захаренка»

На підставі вимог ч. 4 ст. 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається в порядку скороченого провадження суддею одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Лист надісланий відповідачу з ухвалою про відкриття скороченого провадження в установленому законом порядку, що є підставою для розгляду справи не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою статті 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Обласна громадська організація «Асоціація імені Олександра Захаренка» 26.12.2011 р. зареєстровано виконавчим комітетом Черкаської міської ради.

Статтею 19 Господарського кодексу України передбачено обов'язок усіх суб'єктів господарювання здійснювати первинний (оперативний) та бухгалтерський облік результатів своєї роботи, складати статистичну інформацію, а також надавати відповідно до вимог закону фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визначені законом.

Згідно довідки про взяття на облік платника податків від 22.10.2012 р. № 1114/18-312 відповідача взято на облік в органах державної податкової служби 28 грудня 2011 року за № 38612.

За даними довідки від 18.10.2012 р. № 29351/15-120 відповідач не подавав звітність до державної податкової інспекції у м. Черкасах більше року.

У відповідності до довідки позивача станом на 11.10.2012 р. заборгованість обласної громадської організації «Асоціація імені Олександра Захаренка» перед бюджетом відсутня.

Нормою пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі - Кодекс) встановлено, що платник податків зобов'язаний, зокрема, вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно пункту 49.18 статті 49 Кодексу податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює: календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); календарному року, крім випадків, передбачених підпунктами 49.18.4 та 49.18.5 цього пункту - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року; календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV цього Кодексу.

Статтею 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» № 755-IV від 15.05.2003 р., що є спеціальним в частині регулювання відносин, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців, зокрема, визначено, що підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є неподання платником податків протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону. В свою чергу вищезазначеною статтею визначено, що наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням відповідно до закону є однією з підстав для постановлення рішення про припинення юридичної особи, на підставі якого проводиться державна реєстрація припинення юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 статті 238 Господарського кодексу України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

На підставі викладеного, керуючись статтями 41, 86, 159, 162, 1832 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов державної податкової інспекції у м. Черкасах Черкаської області Державної податкової служби - задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу обласної громадської організації «Асоціація імені Олександра Захаренка», код ЄДРПОУ 38030581, місце знаходження: 18003, Черкаська область, м. Черкаси, вул. Бидгощська, 38/1 кабінет 305.

Копію постанови надіслати державному реєстратору виконавчого комітету Черкаської міської ради для виконання обов'язків визначених статтями 38, 40 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги в порядку, передбаченому статтями 185 - 187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Строк для подання апеляційної скарги обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Суддя С.М. Гарань

Дата ухвалення рішення19.06.2013
Оприлюднено09.07.2013
Номер документу32255922
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/1992/13-а

Постанова від 19.06.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 05.06.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні