Ухвала
від 05.07.2013 по справі 924/652/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"05" липня 2013 р.Справа № 924/652/13 Господарський суд Хмельницької області у складі:

суддя Танасюк О.Є., розглянувши матеріали справи

За позовом: Публічного акціонерного товариства "Проскурів" с. Розсоша Хмельницького району

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-ТІМ-Проскурів", с. Розсоша Хмельницького району

за участю третьої особи на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору - Ковбасюка Анатолія Володимировича с. Нижні Вовківці Хмельницького району

про визнання недійсним рішення зборів учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів", затверджене протоколом №10 зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" від 02.09.11р. в частині:

- виключення із складу Учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника - ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності;

- включення до складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку зі зміною складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів";

- затвердження змін до Статуту ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства

Представники сторін:

позивача: Мацюк С.Л. - представник за довіреністю №43/02 від 22.05.13р.

відповідача: Коцюба С.А. - представник за довіреністю №2013-05/01 від 28.05.13р.

третьої особи: Ковбасюк А.В. згідно паспорту серії НА №588401

Суть спору: позивач звернувся з позовом, в якому просить суд скасувати рішення зборів учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" в частині: виключення із складу Учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника - ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності; включення до складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку зі зміною складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів"; затвердження змін до Статуту ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства.

Повноважний представник позивача в судове засідання з'явився та подав заяву про уточнення позовних вимог (Вих. №05-22/5599/13 від 30.05.13р.), в якій просить визнати недійсним рішення зборів учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів", затверджене протоколом №10 зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" від 02.09.11р. в частині:

- виключення із складу Учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" учасника - ВАТ "Проскурів" у зв'язку із порушенням статутної діяльності;

- включення до складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" Ковбасюка А.В., надання дозволу на перерозподіл часток у зв'язку зі зміною складу учасників ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів";

- затвердження змін до Статуту ТОВ "Агро-ТІМ-Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподілом часток в статутному фонді товариства.

Вказана заява подана у відповідності до приписів ст.22 ГПК України, тому судом приймається.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що відповідно до Статуту ТОВ „Агро-ТІМ-Проскурів", затв. рішенням Зборів учасників від 22.05.08р. (протокол №1) розподілено частки учасників відповідно до внеску у Статутний фонд Товариства, а саме:

- ВАТ „Проскурів" - 10 часток, що складає 52% в статутному фонді і 10% голосів при голосуванні на Зборах Учасників;

- Адам Сулек - 52 часток, що складає 52% в статутному фонді і 52% голосів при голосуванні на Зборах Учасників;

- Павел Анджей Кубіна - 19 часток, що складає 19% в статутному фонді і 19% голосів при голосуванні на Зборах Учасників;

- Марек Йозеф Дуракевіч - 19 часток, що складає 10% в статутному фонді і 10% голосів при голосуванні на Зборах Учасників.

30.11.12р. ВАТ „Проскурів" направив відповідачу листа №123/02, із вимогою протягом тридцяти днів провести збори учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", на що отримано відповідь про відсутність у директора повноважень на скликання зборів учасників.

Зазначає, що після звернення до державного реєстратора, позивачу стало відомо, що рішенням Зборів учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" (протокол №10 від 02.09.11р.) ВАТ „Проскурів" виключено із складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" в зв'язку з порушенням статутної діяльності та корпоративних прав, що на думку відповідача, полягали у: 1) вчиненні перешкод відповідачу у користуванні орендованим у ВАТ „Проскурів" майном; 2) ВАТ „Проскурів" як співзасновник зробив свій внесок до статутного фонду ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" у вигляді майна на загальну суму 4735,84 грн. лише у жовтні 2009р. В спростування даного твердження позивач зазначає, що порядок та розмір внеску ВАТ „Проскурів" до статутного фонду на момент формування цього фонду визначений не був, оскільки мав визначатися рішенням зборів, тому позивач не ухилявся від сплати своєї частки до статутного фонду.

Позивач звертає увагу на те, що відповідно до п.3.2.1. Статуту (в редакції, наявній у позивача) від 22.05.08р., ВАТ „Проскурів" має право нарівні з іншими учасниками приймати участь в управлінні Товариством, тому неповідомлення його про проведення зборів учасників, на яких вирішувалися питання, що безпосередньо його стосуються, порушує його корпоративні права у ТОВ „Агро-Тім-Проскурів".

Представник позивача в судове засідання з'явився, позовні вимоги підтримав, вказуючи, що вони підтверджені наявними у справі матеріалами.

Відповідач у письмовому відзиві на позовну заяву та його повноважний представник в судовому засіданні проти позовних вимог заперечує, мотивуючи тим, що у 2008р. за домовленістю між гр. Польщі А.Сулеком та ВАТ „Проскурів" створено ТОВ „Райські сади Проскурова" (Хмельницька область Хмельницький р-н, с. Розсоша), в якому 50% акцій належали А.Сулеку, інші 50% - ВАТ „Проскурів".

ВАТ „Проскурів" зобов'язувалося забезпечити новостворене підприємство сільськогосподарською технікою та найманими працівниками, А.Сулек - інвестиціями у вигляді саджанців фруктових дерев, грошовими коштами та технікою.

Відповідач вказує, що для забезпечення контролю над інвестованими коштами та продукцією А.Сулеком у жовтні 2008р. створено ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", директором якого призначено гр. Ковбасюка А.В.

У 2011р. „Райські сади Проскурова" та ДП „Глорія" відмовлено польським партнерам у розрахунках за поставлену продукцію (саджанці фруктових дерев), що призвело до виникнення господарських спорів та стягнення їх вартості в судовому порядку.

Вищезазначене, на думку відповідача призвело до вчинення ВАТ „Проскурів" протиправних дій щодо ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", зокрема: 1) 01.07.11р. без попередження, розірвано договір оренди, укладений між ВАТ „Проскурів" та ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" та заблоковано доступ до орендованого приміщення, що підтверджено актом за підписом комісії; 2) ВАТ „Проскурів" лише у жовтні 2009р. зроблено внесок до статутного фонду ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" у вигляді зазначеного приміщення; 3) ВАТ „Проскурів" відразу після розірвання договору стягнуто з із ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" орендну плату за вказане приміщення; 4) ТОВ „Райські сади Проскурова" стягнуто із ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" 300 000 тис. грн. за посіви озимого ріпаку, який фактично у 2008р. був посіяний та зібраний у 2009р. 5) ВАТ „Проскурів" у травні-липні 2013р. подало до господарського суду позови про визнання недійсними контрактів, укладених ДП „Глорія" з польськими партнерами у період з 2008р. по 2010р. на загальну суму понад 600 тис. грн. 6) керівником ВАТ „Проскурів" подано позов до керівника ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" про захист честі та гідності,

Відповідач зазначає, що з огляду на усе вищезазначене, засновниками ТОВ „Агро-Тім-Проскурів", які володіють 90% акцій прийнято рішення про скликання Зборів учасників Товариства із наступним порядком денним:

1) звіт директора ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" Ковбасюка А.В. про результати діяльності товариства у звітному періоді;

2) затвердження звіту про результати роботи Товариства;

3) створення ревізійної комісії ТОВ „Агро-Тім-Проскурів". Затвердження Положення про ревізійну комісію товариства;

4) виключення із складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" - ВАТ „Проскурів";

5) включення до складу учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" - Ковбасюка А.В.;

6) затвердження змін до Статуту ТОВ „Агро-Тім - Проскурів" у зв'язку із зміною складу учасників товариства та перерозподіл часток в статутному фонді товариства;

7) інші питання діяльності товариства.

Відповідач зазначає, що повідомлення про проведення зборів учасників було розіслано Учасникам за 30 днів до проведення зборів. Листи направлялися поштою, із повідомленням про вручення, згідно якого ВАТ „Проскурів" отримало лист 02.08.11р.

Присутніми на зборах були учасники: 1) Піотрковскі Гжегош Лукаш - 39 % в статутному фонді, володіє 39%; 2) Адам Сулек - 39 часток, що складає 39% в статутному фонді, володіє 39% голосів при голосуванні на зборах учасників; 3) Павел Анджей Кубіна - 12 часток, що складає 12% в статутному фонді, володіє 12% голосів при голосуванні на зборах учасників.

При цьому, учасник товариства - ВАТ „Проскурів", із часткою 10% статутного фонду на збори не прибув.

Враховуючи факт прибуття на збори учасників товариства, що володіють 90% акцій, та факт належного повідомлення про збори ВАТ „Проскурів" збори учасників було проведено та розглянуто всі питання порядку денного.

Відповідач звертає увагу на те, що п.4.10. Статуту ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" визначено, що рішення про виключення учасника зі складу учасників приймається простою більшістю голосів усіх Учасників, при цьому Учасник. Якого виключають не має права голосу.

Таким чином, навіть якби ВАТ „Проскурів" і був присутнім на зборах учасників вплинути на його виключення він би не зміг.

Прийняті рішення були оформлені протоколом №10 від 02.09.11р. Нові зміни та рішення були зареєстровані у державного реєстратора Хмельницького району, який при оформленні рішення жодних порушень не виявив.

Разом з тим, відповідач посилається на положення п.18 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.08р. №13 „Про практику розгляду судами корпоративних спорів", при розгляді справ судам слід врахувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час складання та проведення загальних зборів господарського товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера) товариства. Якщо за результатами розгляду справи факт такого порушення не встановлено, господарський суд не має підстав для задоволення позову.

З огляду на зазначене, відповідач вважає, що відсутність позивача на зборах учасників ТОВ „Агро-Тім-Проскурів" не могло б істотно вплинути на прийняття оскаржуваного рішення.

В судовому засіданні 05.07.13 р. представник позивача заявив клопотання про долучення до матеріалів справи додаткових доказів, зокрема, рішення господарського суду Хмельницької області від 10.08.12 р. та постанову РАГС від 26.09.12 р., а також копію договору оренди між сторонами від 01.01.09 р. з додатком та акти на передачу майна. Оскільки клопотання відповідає ст. 22 ГПК України, судом задовольняється, а докази долучається до матеріалів справи.

Представник відповідача також просить суд долучити до справи копії рішень реєстраційної служби №1595116 від 12.04.13 р., витягу з державного реєстру обтяжень рухомого майна та копію підтвердження отримання поштової пересилки з перекладом. Надані докази долучаються до матеріалів справи.

Окрім того, представник відповідача просить в порядку ст. 69 ГПК України продовжити строк розгляду спору на 15 днів.

Згідно із ст. 69 ГПК України, спір має бути вирішено господарським судом у строк не більше двох місяців від дня одержання позовної заяви. У виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду спору, господарський суд ухвалою може продовжити строк розгляду спору, але не більш як на п'ятнадцять днів.

З огляду на особливості розгляду даного спору та клопотання відповідача, суд вважає за необхідне продовжити строк розгляду даного спору на 15 днів

Враховуючи необхідність продовження строку вирішення спору та витребування додаткових доказів, з метою повного, всебічного та об'єктивного розгляду спору суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи на іншу дату.

Керуючись ст.69, п. 3 ст. 77, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1) Продовжити строк розгляду спору на 15 днів до 31 липня 2013 року.

2) Розгляд справи № 924/652/13 відкласти на 10:00 год. "23" липня 2013 р.

3) Зобов'язати відповідача подати в судове засідання докази направлення змін порядку денного позивачу.

4) Визнати явку повноважних представників сторін та третьої особи в судове засідання обов'язковою.

Суддя О.Є. Танасюк

Дата ухвалення рішення05.07.2013
Оприлюднено10.07.2013
Номер документу32269670
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/652/13

Ухвала від 15.04.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Постанова від 11.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Ухвала від 29.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Постанова від 23.10.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 02.10.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Рішення від 30.07.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 05.07.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 30.05.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні