Постанова
від 03.07.2013 по справі 805/8600/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 липня 2013 р. Справа №805/8600/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 12 год. 55 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Спасової Н.В.,

при секретарі судового засідання - Барабаш Т.С.

за участю :

представника позивача Осипова А.О.,

представника відповідача - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в місті Костянтинівці та Костянтинівському районі Донецької області до орендного підприємства «Костянтинівський завод скловиробів імені 13-ти розстріляних робітників» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №1 та Списком №2 за період з 01.01.2013 року по 30.04.2013 року у загальній сумі 615999,92 грн.,

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в місті Костянтинівці та Костянтинівському районі Донецької області (надалі позивач, УПФУ в місті Костянтинівці та Костянтинівському районі Донецької області) звернулось до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до орендного підприємства «Костянтинівський завод скловиробів імені 13-ти розстріляних робітників» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №1 та Списком №2 за період з 01.01.2013 року по 30.04.2013 року у загальній сумі 615999,92 грн. В обґрунтування своїх вимог позивач вказував, що у відповідності до положень п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV від 09.07.2003 р. (далі - Закон № 1058-ІV) та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" № 21-1 від 19.12.2003 р. (далі - Інструкція № 21-1), на підприємства та організації покладений обов'язок з коштів, призначених на оплату праці, відшкодовувати Пенсійному фонду України витрати, здійснені на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по працівникам цих підприємств до досягненням працівником пенсійного віку. У відповідності до п. 6 Інструкції № 21-1 витрати ПФУ мають відшкодовуватися щомісячно до 25 числа. Відповідач у встановлені строки витрати ПФУ з виплати та доставки пільгових пенсій його працівникам не відшкодовував, в результаті чого має заборгованість перед Пенсійним фондом за період січень-квітень (включно) 2013 року у розмірі 615999,92 грн., яку позивач просив стягнути з відповідача у судовому порядку.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі, надав пояснення аналогічні викладеному у позовній заяві. Позов просив задовольнити.

Відповідач у судове засідання свого повноважного представника не направив. Про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином. Причин неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надсилав.

Відповідно до ч.4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається за відсутністю відповідача.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши обставини, що мають значення для вирішення спору та перевіривши їх наявними доказами, визначившись із правовою нормою, яку слід застосувати до спірних відносин, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ст. 12 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у період до перетворення Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну організацію він функціонує як центральний орган виконавчої влади на підставі норм цього Закону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пенсійний фонд України, яке затверджує Президент України.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 384/2011, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Віце-прем'єр-міністра України - Міністра соціальної політики України (далі - Міністр). Пенсійний фонд України входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики з питань пенсійного забезпечення та збору, ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок).

Отже, управління Пенсійного фонду України в місті Костянтинівці та Костянтинівському районі Донецької області у спірних правовідносинах здійснює повноваження, покладені на нього ст. 12 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Положенням про Пенсійний фонд України, затвердженим Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 384/2011.

Судом встановлено, що відповідач по справі орендне підприємство Костянтинівський завод скловиробів імені 13-ти розстріляних робітників (ідентифікаційний код 00293189) зареєстроване в якості юридичної та відповідно до п. 2.1.1 Інструкції № 21-1 є платником страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, перебуває на обліку в УПФУ в місті Костянтинівці та Костянтинівському районі Донецької області з 19.01.1991 року за реєстраційним № 05-29-04-0012. (т.2 а.с.96, 97-98)

З довідок про підтвердження наявного трудового стажу, розрахунку суми позову та довідок про розмір призначеної та фактично отриманої пенсії вбачається, що на підприємстві відповідача працювали ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 та інші, а всього 104 особи, які були зайняті на роботах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах відповідно до п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ, та яким органом Пенсійного фонду призначено пенсію на пільгових умовах за Списком № 1. Крім того судом встановлено, що на ОП «Костянтинівський завод скловиробів імені 13-ти розстріляних робітників» працювали ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та інші, а всього 63 особи, які були зайняті на роботах, що дають їм право на призначення пенсії на пільгових умовах, згідно з п. "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" № 1931- XII від 06.12.1991 р. та яким відповідно до вказаного Закону органами Пенсійного Фонду України була призначена пенсія за віком на пільгових умах, тобто за Списком № 2.

Управліннями Пенсійного фонду України за період з січня по квітень (включно) 2013 року були здійснені витрати на виплату та доставку пільгових пенсій зазначеним особам на загальну суму 615999,92 грн., а саме за Списком 1 - 392057,80 грн., за Списком 2 - 223942,12 грн., що вбачається з розрахунків сум відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій за Списком№1 та Списком №2 по Костянтинівському заводу скловиробів імені 13-ти розстріляних робітників та довідок про розмір фактично призначеної та виплаченої пенсії. (а.с.6,9, 10-69, 138-229 т.1)

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" регулюються принципи, засади, механізм функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, питання призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду.

Законом України від 31.05.2005 року № 2613-IV, який набрав чинності з 01.01.2006 року, внесено зміни до Прикінцевих положень вищевказаного Закону.

Так, відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, зокрема, особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до абзацу четвертого підпункту 1 зазначеного пункту підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

В абзаці п'ятому цього ж підпункту зазначено, що виплата пенсій особам, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників, за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та особам, пенсії яким призначені відповідно до пунктів "в"-"е" та "ж" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", здійснюється до 1 січня 2005 року за рахунок коштів Пенсійного фонду, а з 1 січня 2005 року - за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону.

Аналіз наведених положень дає підстави для висновку про те, що витрати на виплату та доставку пенсій особам, які були зайняті на роботах за списком № 1 та списком № 2 покриваються підприємствами та організаціями. Отже, відповідач повинен був відшкодувати позивачу суми витрат на виплату та доставку пільгових пенсій його працівникам.

Порядок та механізм стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (далі - страхові внески), сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, а також відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначаються Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663 ( надалі Інструкція).

Відповідно до п. 6.4 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

На виконання наведеного пункту Інструкції органами ПФУ були складені та направлені відповідачу для відшкодування відповідні розрахунки за Списком №1 та Списком №2 про відшкодування у період з січня по квітень (включно) 2013 року фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій особам, зазначеним у позові. Розрахунки були надіслані поштою та отримані відповідачем, про свідчить підпис уповноваженої особи відповідача на повідомленнях про вручення поштових відправлень. (а.с.99-151 т.2)

Згідно п. 6.8. Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Проте зазначені витрати відповідач не сплатив.

З карток особового рахунку ОП «Костянтинівський завод скловиробів імені 13-ти розстріляних робітників» встановлено, що за Списком №1 станом на 25.04.2013 року за підприємством рахується загальна недоїмка у розмірі 6103751,26 грн., в тому числі заборгованість, що виникла за період січень-квітень (включно) 2013 року у розмірі 392057,80 грн. (а.с.7 т.1), за Списком №2 на станом на 25.04.2013 року за підприємством рахується загальна заборгованість у розмірі 5336745,82 грн., в тому числі заборгованість, що виникла за період січень-квітень (включно) 2013 року у розмірі 223942,12 грн. (а.с.8 т.1). Загальна заборгованість відповідача перед УПФУ в місті Костянтинівці та Костянтинівському районі Донецької області за період січень-квітень (включно) 2013 року складає 615999,92 грн.

З урахуванням викладеного, оскільки судом встановлено наявність простроченої заборгованості відповідача перед позивачем зі сплати суми відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з січня по квітень (включно) 2013 року у розмірі 615999,92 грн., суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Закону України "Про пенсійне забезпечення", Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", ст. 2, ст. 7-11, ст. 17-20, ст. 69-72, ст. 86, ст. 94, ст. 122- 154, ст. 158-163, ст. 167, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в місті Костянтинівці та Костянтинівському районі Донецької області до орендного підприємства «Костянтинівський завод скловиробів імені 13-ти розстріляних робітників» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №1 та Списком №2 за період з 01.01.2013 року по 30.04.2013 року у загальній сумі 615999,92 грн. - задовольнити.

Стягнути з орендного підприємства «Костянтинівський завод скловиробів імені 13-ти розстріляних робітників» (Код ЄДРПОУ 00293189) на користь управління Пенсійного фонду України в місті Костянтинівці та Костянтинівському районі Донецької області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №1 за період з 01.01.2013 року по 30.04.2013 року у розмірі 392057 (триста дев'яносто дві тисячі п'ятдесят сім) гривень 80 (вісімдесят) копійок та заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 за період з 01.01.2013 року по 30.04.2013 року у розмірі 223942 (двісті двадцять три тисячі дев'ятсот сорок дві) гривні 12 (дванадцять) копійок.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова прийнята та підписана у нарадчій кімнаті, її вступну та резолютивну частини проголошено в судовому засіданні 03 липня 2013 року в присутності представника позивача. Повний текст постанови виготовлений 08 липня 2013 року.

Суддя Спасова Н.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.07.2013
Оприлюднено10.07.2013
Номер документу32269844
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/8600/13-а

Ухвала від 04.10.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 30.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 30.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Ухвала від 22.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Тарасенко І.М.

Постанова від 03.07.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

Ухвала від 14.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні