Ухвала
від 08.07.2013 по справі 5013/1270/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

08 липня 2013 року Справа № 5013/1270/12

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б. розглянув матеріали справи № 5013/1270/12 від 19.09.2012 року за заявою

кредитора - товариства з обмеженою відповідальністю "Брегc", 25006, м. Кіровоград, вул. Тимірязєва, буд. 75, оф. 4

до боржника - товариства з обмеженою відповідальністю "Асторойл", 25002, м.Кіровоград, вул. Орджонікідзе, буд. 7А, оф. 423

про банкрутство відсутнього боржника

ПРЕДСТАВНИКИ:

від кредитора - участі не брали;

від банкрута - ліквідатора арбітражний керуючий Кундас В.А. в судовому засіданні участі не брала.

Постановою від 28.02.2013 року господарський суд визнав товариство з обмеженою відповідальністю "Асторойл" (ідентифікаційний код 37529878, що зареєстроване за адресою: 25002, м. Кіровоград, вул. Орджонікідзе, буд. 7А, офіс 423) банкрутом; відкрив ліквідаційну процедуру щодо банкрута; призначив ліквідатором банкрута товариства з обмеженою відповідальністю "Асторойл" арбітражного керуючого Кундас В.А.

Даною постановою господарський суд зобов'язав ліквідатора арбітражного керуючого Кундас В.А. письмово повідомити про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом власника боржника, усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника (в тому числі направити таке повідомлення Ленінському відділу державної виконавчої служби Кіровоградського міського управління юстиції), копії письмових повідомлень подати господарському суду до 28.03.2013 року; здійснити у встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порядку заходи по задоволенню вимог кредиторів; до 28.05.2013 року подати господарському суду відомості (інформацію) про виконану роботу по проведенню ліквідаційної процедури; не пізніше 28.08.2013 року подати господарському суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута, що відповідають вимогам статті 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

На адресу господарського суду 18.04.2013 року надійшло клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Кундас В.А. про витребування в порядку ст. 38 Господарського процесуального кодексу України від Головного управління Держземагенства у Кіровоградській області інформацію про наявність або відсутність зареєстрованої за банкрутом земельної ділянки станом на 29.12.2012 року та витребувати від Кіровоградського обласного об'єднаного "Бюро технічної інвентаризації" інформацію про наявність або відсутність зареєстрованих за банкрутом об'єктів нерухомого майна.

До поданого клопотання ліквідатором додано копії запитів до відповідних органів та їх відповідей ліквідатору з відмовою у наданні запитуваних відомостей.

Ухвалою від 22.04.2013 року господарський суд клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Кундас В.А. призначив до розгляду в судовому засіданні, зобов'язавши Головне управління Держземагенства у Кіровоградській області та Кіровоградське обласне об'єднане "Бюро технічної інвентаризації" подати до суду письмо викладену позицію щодо даного клопотання.

На виконання вимог ухвали господарського суду від 22.04.2013 року Головним управлінням Держземагенства у Кіровоградській області направлено до господарського суду лист від 13.05.2013 року вих. № 5441/06/18-13 в якому надано інформацію щодо відсутності зареєстрованих за боржником земельних ділянок.

Розглянувши подане клопотання, господарський суд встановив наступне.

Відповідно до ст.38 Господарського процесуального кодексу України, сторона або прокурор, у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

У відповідності до ч.2 ст.23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції до 19.01.2013 року), з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута, якщо цього не було зроблено раніше.

За приписами ст.25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня свого призначення, зокрема, приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута.

Відсутність у ліквідатора інформації про наявність (відсутність) у банкрута зареєстрованого права власності на об'єкти нерухомості унеможливлює виконання ліквідатором покладених на нього функцій.

Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01.07.2004 № 1952-IV (у редакції Закону України від 11.02.2010 № 1878-VI із змінами, внесеними згідно із Законом України від 04.07.2012 № 5037-VI; далі - Закон) державна реєстрація прав на нерухоме майно та їх обтяжень з 01.01.2013 проводиться державним реєстратором прав на нерухоме майно органу державної реєстрації, а також нотаріусами як спеціальними суб'єктами, на яких покладаються функції державного реєстратора.

При цьому органом державної реєстрації проводиться державна реєстрація прав на нерухоме майно, зокрема: з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно (в тому числі на новозбудовані, реконструйовані об'єкти нерухомого майна, у зв'язку із внесенням до статутного фонду юридичної особи нерухомого майна); на підставі рішень органів влади (включаючи відповідні рішення суду, що набрали законної сили); речових прав, які виникли до 01.01.2013 та не були зареєстровані відповідно до законодавства України, яке діяло на час їх виникнення.

Вищий господарський суд України у Інформаційному листі від 08.02.2013 № 01-06/319/201 "Про деякі питання, пов'язані із запровадженням нової системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" на доповнення до Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 29.12.2012 № 01-06/1953/2012 "Про зміни у законодавстві України з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та у зв'язку із запровадженням в Україні з 01.01.2013 нової системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень звертає увагу господарських судів на таке.

У вирішенні питань щодо залучення до розгляду справ суб'єктів, уповноважених за Законом на проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно, а так само отримання від таких суб'єктів необхідної інформації про власників нерухомого майна, характеристик цього майна тощо, судам слід також брати до уваги, що тривалий період часу державна реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна, розташовані на земельних ділянках, проводилася на паперових носіях підприємствами бюро технічної інвентаризації, підключення яких до попереднього Реєстру прав власності на нерухоме майно відбувалося так само поступово.

Отже, в умовах встановлення нової системи державної реєстрації речових прав при необхідності з'ясування фактичних даних щодо прав власності, інших речових прав та їх обтяжень доцільно одночасно звертатися і до органів земельних ресурсів, і до підприємств бюро технічної інвентаризації з урахуванням їх компетенції та змісту даних, що з'ясовуються.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне задовольнити клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Кундас В.А. про витребування доказів в частині зобов'язання Кіровоградського обласного об'єднаного "Бюро технічної інвентаризації" надати інформацію про наявність або відсутність зареєстрованих за банкрутом об'єктів нерухомого майна.

У задоволенні клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Кундас В.А. про витребування доказів в частині зобов'язання Головного управління Держземагенства у Кіровоградській області надати інформацію щодо наявності (відсутності) земельних ділянок слід відмовити у зв'язку з наданням вказаним органом необхідної інформації.

Керуючись ст.ст. 4-1, 38, 86 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 23, 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції до 19.01.2013 року), господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Кундас В.А. про витребування доказів задовольнити частково.

2. Зобов'язати обласне комунальне підприємство "Кіровоградське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації" не пізніше 28.07.2013 року надати господарському суду інформацію про наявність (відсутність) зареєстрованих за товариством з обмеженою відповідальністю "Асторойл" (ідентифікаційний код 37529878, що зареєстроване за адресою: 25002, м. Кіровоград, вул. Орджонікідзе, буд. 7А, офіс 423) об'єктів нерухомого майна.

3. У задоволенні клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Кундас В.А. про витребування доказів в частині зобов'язання Головного управління Держземагенства у Кіровоградській області надати інформацію щодо наявності (відсутності) земельних ділянок відмовити.

4. Примірники цієї ухвали направити кредитору (25006, м.Кіровоград, вул.Тимірязєва, 75, оф.4), банкруту (25002, м.Кіровоград, вул.Орджонікідзе, 7А, оф.423), Головному управлінню Держземагенства у Кіровоградській області (25006, м.Кіровоград, вул. Тимірязєва, 84), ОКП Кіровоградське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації (25006, м.Кіровоград, вул. Калініна, 12), ліквідатору арбітражному керуючому Кундас В.А. (25006, м.Кіровоград, вул. Кірова, 73, кв. 10), Головному управлінню юстиції у Кіровоградській області (25022, м.Кіровоград, площа Кірова, 1, Будинок Рад).

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення08.07.2013
Оприлюднено10.07.2013

Судовий реєстр по справі —5013/1270/12

Ухвала від 19.10.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 07.11.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 28.09.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 21.12.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 28.11.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 22.07.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 17.05.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 22.04.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 05.02.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 11.01.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні