Постанова
від 06.06.2013 по справі 522/14139/13-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/14139/13-к

Провадження по справі № 1-кс/522/5000/13

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 червня 2013 року ОСОБА_1

Слідчий суддя місцевого Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_2 за участю слідчого Васюковим А.В. розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ДПС в Одеській області Васюкова А.В. про надання тимчасового доступу , -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СУ ДПС в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з старшим прокурором відділу прокуратури Одеської області, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, про надання тимчасового доступу до документів, тобто можливість оглянути та вилучити у АТ "ЄВРОГАЗБАНК" (МФО 380430) відомостей про рух грошових коштів ТОВ «Інвесттехнагляд» (ЄДРПОУ 37401981), відображених на паперовому та електронному носіях, з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня по рахунку № 260003014310 за період 2011 - 2013 роки.

- юридичної справи ТОВ «Інвесттехнагляд» (ЄДРПОУ 37401981) (статуту, установчого договору, свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрації) СПД - юридичної особи; паспортів уповноважених осіб; договору найму, наказу іншого документа про призначення на посаду директора; довіреність на ім'я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора).

- картки із зразками підписів і відбитком печатки.

- заяви на відкриття (закриття) рахунків, договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта, із додатками.

заяв на видачу чекових книжок, грошових (касових) чеків про отримання ТОВ «Інвесттехнагляд» (ЄДРПОУ 37401981) або іншими особами готівкових грошових коштів через касу банку, а також відповідних довіреностей на отримання готівкових коштів по рахункам підприємства за період 2011 - 2013 роки.

- інформації, яка міститься у витратних ордерах і корінцях грошових (касових) чеків про отримання службовими особами ТОВ «Інвесттехнагляд» (ЄДРПОУ 37401981) або іншими особами готівкових грошових коштів через касу банку, а також інформації, яка міститься у відповідних довіреностях на отримання готівкових коштів по рахункам підприємства.

- договорів та інших документів, на підставі яких ТОВ «Інвесттехнагляд» (ЄДРПОУ 37401981) використовувалася система віддаленого доступу типу «Клієнт-банк» (заяви клієнта про встановлення системи, договору на обслуговування системи, акту про введення системи в експлуатацію; документів, які засвідчують встановлення системи, генерацію і повторну генерацію електронного ключа і електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів);

платіжних доручень на перерахування грошових коштів по рахунку № 260003014310 за період 2011 - 2013 роки.

- кредитних договорів та документів, що складалися під час виконання кредитних договорів та сплати.

- зовнішньоекономічних контрактів і документів, що складаються під час їх виконання та оплати.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим управлінням ДПС в Одеській області здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.191, ч.3 ст.212 КК України, відомості про вчинення якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.01.2013 року за № 32013170000000010

Досудовим слідством встановлено, що на протязі грудня 2011 року ОСОБА_4, будучи директором Державного підприємства «Інвестжитло» (ЄДРПОУ 33294267) та позаштатним співробітником Державного підприємства «Укрінформзвязок» (ЄДРПОУ 23539109), з метою проведення безтоварних фінансових операцій з грошовими коштами державного підприємства за допомогою незаконного переводу їх з безготівкової форми розрахунку в готівку, тобто в заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах, керував перерахуванням грошових коштів ДП «Укрінформзвязок» у сумі 241 280грн. на рахунки фіктивного підприємства ТОВ «Інвесттехнагляд». В подальшому, з метою ухилення від сплати податків ОСОБА_4 контролював відображення вказаних операцій у податкових деклараціях з ПДВ ТОВ «Інвесттехнагляд» та підготовку бухгалтерської документації по нібито проведеним господарським операціям.

Крім того, з метою заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, ОСОБА_4 здійснює підготовчі дії для відчуження майна ДП «Інвестжитло» за адресою: м.Одеса, вул.Боровського 35. За вказаною адресою знаходиться завод з виробництва металоконструкцій,який Міністерством оборони України передано ДП «Інвестжитло». ОСОБА_4 через підконтрольне йому підприємство ТДВ «Металоконструкція» (код ЄДРПОУ 37679281, директором якого є ОСОБА_5В.) продає метал, устаткування вказаного заводу. Також, ОСОБА_4 планує продати земельну ділянку площею приблизно 4 га., на якій розташований завод (власником земельної ділянки являється Міністерство оборони України).

Також, встановлено, що ОСОБА_4, з метою ухилення від сплати податків та заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, створив підконтрольні собі підприємства, а саме:

- ТОВ «Сюіта» (ЄДРПОУ 33915151), яке виступило у якості замовника на будівництво будинку у м. Первомайську Миколаївської області, виконувачем робіт була Фірма «Стратегія» (ЄДРПОУ 30704101). Фірма «Стратегія» в період липень - листопад 2011 отримала від ТОВ «Сюіта» 15 млн.грн., з яких 7 млн.грн. перерахувала на рахунки фіктивних підприємств ТОВ «Забудова світу», ТОВ «СК «Пальміра», ТОВ «Інвесттехнагляд», ТОВ «Тетрабудсервіс», з метою подальшого їх привласнення.

- ТОВ «Новострой 2008» (ЄДРПОУ 35880461), яке являється власником будівлі за адресою м. Одеса, вул. Асташкіна, 29. З метою продажу вказаної будівлі і відчуження земельної ділянки ОСОБА_6 розробив наступну схему: співробітник ДП «Укрінформзвязок» ОСОБА_7 позичив засновнику ТОВ «Новострой 2008» ОСОБА_8 грошові кошти у розмірі 130 000 доларів США для розвитку бізнесу. У подальшому рішенням Малиновського районного суду м. Одеси задоволено позов ОСОБА_7 та зобов’язано ОСОБА_8 виплатити суму боргу. У зв’язку з цим, відкрито виконавче провадження та описано майно ТОВ «Новострой 2008». У подальшому ДВС у Малиновському районі м. Одеси організовано проведення торгів з реалізації будівлі розташованої за адресою м.Одеса, вул.Асташкіна 29 по заниженій ціні. Переможницею у вказаних торгах стала дружина ОСОБА_6 - ОСОБА_9, яка придбала вказану будівлю по заниженій вартості у сумі 800 тис.грн.

Разом з тим, ТОВ «Інвесттехнагляд» (ЄДРПОУ 37401981) відкрито рахунок № 260003014310 в АТ "Єврогазбанк" (МФО 380430).

Заслухавши слідчого, а також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що у задоволенні клопотання необхідно відмовити з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст.160 ч.2 у клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв’язку з яким подається клопотання;

2)правовакваліфікаціякримінальногоправопорушенняіззазначеннямстатті (частинистатті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до якихплануєтьсяотримати;

4)підстави вважати, щоречі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідно фізичної або юридичної особи;

5)значення речей і документів для встановленняобставин у кримінальномупровадженні;

6) можливість використання як доказіввідомостей, щомістяться в речах і документах, та неможливістьіншими способами довести обставини, якіпередбачається довести за допомогоюцих речей і документів, у випадкуподанняклопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, якімістятьохоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Як вбачається із наданих суду матеріалів, досудове розслідування у кримінальному провадженні №3201217000000010 триває з 04.01.2013 року, до цього часу будь-якій особі не повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст. 212, ч.5 ст.191 КК України. Докази про те, що були вчинені вказані кримінальні правопорушення, в матеріалах, наданих слідчим на обґрунтування доводів клопотання, відсутні.

Висновки про вчинення вказаних злочинів ОСОБА_4 ґрунтуються лише на проміжному звіті Міністерства Оборони України №234/40/37 від 15.03.2013 року та протоколах дослідження інформації, знятої з інформації каналів зв’язку, які приєднані слідчим Вдовиченком Д.М. 09.11.2912 року в якості доказів у кримінальній справі №201201100058.

Розкриття банківської таємниці за відсутності достатніх даних, які вказують на вчинення кримінального правопорушення, може призвести до порушення прав та інтересів фізичних та юридичних осіб.

В порушення вимог ст. 160 КПК України слідчий не обґрунтував у у клопотанні неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів, що містять охоронювану законом таємницю.

В порушення вимог ст. 160 КПК України слідчий не обґрунтував у у клопотанні неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів, що містять охоронювану законом таємницю.

За таких обставин у задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ДПС в Одеській області Васюкова А.В. про надання тимчасового доступу - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

06.06.2013

Дата ухвалення рішення06.06.2013
Оприлюднено23.01.2014

Судовий реєстр по справі —522/14139/13-к

Постанова від 06.06.2013

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні