Рішення
від 02.07.2013 по справі 404/228/13- ц
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/228/13- ц

Номер провадження 2/404/703/13

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2013 року Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючої судді Панфіловій А.В.

при секретарі Тендюк К. М.

розглянувши в відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 в т.ч. діючого і як голова правління обслуговуючого кооперативу «Житлово- Будівельний кооператив Фіаніт» , обслуговуючого кооперативу «Житлово- Будівельний кооператив Фіаніт» про визнання недійсними зборів і рішення, скасування протоколу загальних зборів та виключення з реєстраційної справи,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовом до відповідача про визнання недійсними зборів та рішення зборів обслуговуючого кооперативу «Житлово- будівельний кооператив Фіаніт» від 01.11.2010., 28.11.2011р., та від 20.11.2011 року, скасування протоколу №1 загальних зборів обслуговуючого кооперативу «Житлово- будівельний кооператив «Фіаніт» від 01.11.2010р., 28.11.2011р. та протокол №1\11 загальних зборів від 20.11.2011р. та виключити з реєстраційної справи ЖБК «Фіаніт» протоколи №1 загальних зборів ЖБК «Фіаніт» від 01.11.2010р., від 28.07.2011р., та від 20.11.2011 року.

В судовому засіданні позовні вимоги підтримала та в обгрунтування зазначила, що вона працювала головою правління обслуговуючого кооперативу «Житлово - будівельний кооператив «Фіаніт». Члени кооперативу, власники квартир даного будинку отримували фактичні послуги по утриманню будинку за місцем проживання (вивезення твердих побутових відходів, обслуговування внутрішньодомових систем тепло-водопостачання та водовідведення, дератизація підвалів, обслуговування вентиляційних каналів та інші.), за які зобов'язані своєчасно та в повному обсязі вносити платежі в покриття витрат кооперативу, пов'язаних з експлуатацією жилого будинку та утриманням прибудинкової території.

Проте на даний час в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців кооператив за наданими ОСОБА_2 протоколами від 01.11.2010 p., 28.07.2011 р. та 20.11.2011 р. знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності, керівником ЖБК «Фіаніт» значиться ОСОБА_2 (мешканець АДРЕСА_1), ОСОБА_2 визначено головою ліквідаційної комісії ЖБК «Фіаніт». Не погоджується з цим, оскільки рішення про ліквідацію ЖБК «Фіаніт», про списання боргів перед кооперативом, про відкликання голови правління ОСОБА_1 та членів правління та покладення повноважень голови правління на ОСОБА_2, який не є членом ЖБК «Фіаніт», були прийняті з порушенням статуту ЖБК «Фіаніт» та законодавства.

Головою правління ЖБК «Фіаніт» було обрано на установчих зборах кооперативу 14.01.2007 р. ЖБК «Фіаніт» був балансоутримувачем будинку АДРЕСА_1 з 01.03.2009 р. по 04.07.2011 р.

«Ініціативна група» мешканців-боржників, очолювана ОСОБА_3, переконала власників квартир, що можна не сплачувати кошти за утримання будинку та прибудинкової території до ЖБК «Фіаніт», а позбавитись боргів шляхом створення нової юридичної особи -Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ). Таку юридичну особу було створено, і ЖБК «Фіаніт» 04.07.2011 р. передав будинок АДРЕСА_1 на баланс новоствореного ОСББ «Конєва 15. Своїми діями ініціатори блокували фінансово-господарську діяльність кооперативу.

У 2011 р. ЖБК «Фіаніт» в особі голови правління ОСОБА_1 проводив роботу по стягненню боргів з мешканців будинку у судовому порядку.

13 липня 2011 р. отримала лист від голови «комісії з припинення ОК «ЖБК «Фіаніт» ОСОБА_2 з вимогою передати печатку та установчі документи.

25.07.11 р. в Реєстраційній палаті вперше ознайомилась з протоколом

«позачергових загальних зборів ЖБК «Фіаніт».

01 листопада 2010 р. члени правління ЖБК «Фіаніт» були присутні на загальних зборах мешканців АДРЕСА_1, скликаних ініціативною групою по створенню ОСББ. Реєстрацію присутніх проводили мешканці ОСОБА_4 та ОСОБА_5 ЖБК «Фіаніт» не проводив реєстрацію присутніх членів ЖБК «Фіаніт» на зборах 01.11.10 p., оскільки правління ЖБК «Фіаніт» відсторонили від проведення зборів, і це були загальні збори мешканці будинку по створенню ОСББ. Головою зборів була ОСОБА_3, секретарем Корчебнова В.А. На зборах 01.11.10 р. ні їй як голові правління ЖБК «Фіаніт», ні членам правління, ні ревізійній комісії слова не надали. На зборах було заслухано і прийнято статут ОСББ, обрано членів правління та ревізійну комісію; обрано уповноважену особу для підписання статуту ОСББ та відповідальну за державну реєстрацію ОСББ - Колтка Ю.В. Питання «про припинення «ЖБК «Фіаніт» шляхом перетворення (реорганізації) в об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» взагалі не ставилось на зборах. Ніяка комісія «з припинення «ЖБК «Фіаніт» на зборах 01.11.2010 р. не обиралась і не призначалась.

ОСББ «Конєва 15» створено як окрему юридичну особу , а не шляхом перетворення юридичної особи ЖБК «Фіаніт». Це вбачається з статуту ОСББ, копію якого ОСББ надав до господарського суду ОСББ «Конєва 15», як окрема юридична особа, звернулося 08.04.2011 р. до господарського суду щодо передачі з балансу юридичної особи ЖБК «Фіаніт» на баланс ОСББ «Конєва 15» будинки та відповідної документації. Суд позовні вимоги задовольнив. ЖБК «Фіаніт» 04.07.2011 р. передано на баланс ОСББ будинок та відповідну документацію.

Загальні збори ЖБК «Фіаніт» ні 01.11.10 p., ні в подальший період не проводив.

До Реєстраційної палати ОСОБА_2 надав підроблений «протокол №1 позачергових загальних зборів ЖБК «Фіаніт», засвідчений нотаріусом. Протокол підписаний головою зборів ОСОБА_3 та секретарем Корчебновою В.А. У протоколі зазначена кількість присутніх членів кооперативу - 83 чол. «із 120 осіб»- членів ЖБК «Фіаніт». Звідки взяті такі невірні дані пpо кількість членів ЖБК «Фіаніт», не відомо. Нотаріус ОСОБА_7 01.06.2011 р. засвідчила вірність копії оригіналу протоколу юридичної особи, не перевіривши достовірність документу, без печатки і підпису голови правління. Фактично нотаріус посвідчила папір, а не документ. Згідно п.4.10.1 Примірної інструкції з діловодства № 1153 від 17.10.1997 p. копія документу; виготовляється тільки з дозволу керівника установи. У ЖБК «Фіаніт» такого протоколу взагалі немає, бо це були не їх збори (а згідно п.14.6 статуту кооперативу голова правління організовує діловодство). ОСОБА_2, не маючи на це жодних повноважень, діяв від імені юридичної особи; так як вона таких доручень нікому не давала.

У Реєстраційній палаті протокол зборів від 01.11.10р., наданий ОСОБА_2, зареєстрований 02.06.11 р. У газеті «Все про все» 02.06.11 р. ОСОБА_2 помістив об'яву про втрату печатки та установчих документів ЖБК «Фіаніт» (яких він ніколи не мав). До позивача ОСОБА_2 як голова комісії з припинення ОК ЖБК «Фіаніт» вперше звернувся через 1,5 місяці, 13.07.11 p., з вимогою передати печатку та установчі документи. То ж добре знав, що печатка та документи не втрачені.

28.07.2011 р. ця ж комісія з припинення ЖБК «Фіаніт» скликала збори по ліквідації кооперативу. ОСОБА_3( член ОСББ «Конєва 15») провела збори ЖБК «Фіаніт». При цьому була порушена процедура скликання зборів, визначена п.13.4, 13.5, 13.6, 13.7 статуту ЖБК «Фіаніт», де чітко визначено, кому надано право скликання зборів: чергові збори скликаються правлінням, позачергові збори скликаються на вимогу не менше третини його членів, ревізійної комісії, спостережної ради. Члена правління ОСББ «Конєва 15» ОСОБА_4, яка не є членом ЖБК «Фіаніт», було обрано секретарем загальних зборів кооперативу 28.07.11 р. та покладено на неї функції лічильної комісії: ОСОБА_4 проводила реєстрацію присутніх на зборах, не маючи реєстраційного листа членів ЖБК «Фіаніт».

На цих зборах прийняли рішення про скасування рішення зборів про припинення ЖБК «Фіаніт» шляхом перетворення (реорганізації) в ОСББ, обрали ліквідаційну комісію ЖБК «Фіаніт» у попередньому складі, проголосували за ліквідацію ЖБК «Фіаніт», вирішили «вважати погашеною та такою, що підлягає списанню (прощенню) всю заборгованість власників житлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 перед ЖБК «Фіаніт» за надані послуги з обслуговування та утримання житлового комплексу та прибудинкової території за період з березня 2009р. по червень 2011 р. включно», та «доручити ліквідаційній комісії відкликати з судів всі позовні заяви, заяви на видачу судових наказів, які подані головою правління ЖБК «Фіаніт» ОСОБА_1 з метою стягнення з власників житлових приміщень будинку заборгованості з оплати послуг з обслуговування та утримання житлового комплексу та прибудинкової території», «Доручити ліквідаційній комісії ЖБК «Фіаніт» у судових справах по стягненню заборгованості, де рішення судів винесено і набрало законної сили, вчинити всі необхідні процесуальні дії по відкликанню виконавчих листів, відмови від виконання рішень судів...». Голосували одноголосно, адже більшість мають борги за утримання будинку та прибудинкової території. Секретар зборів ОСОБА_4 враховувала голоси всіх присутніх: членів кооперативу, членів їх сімей (діти, дружина/чоловік) та членів ОСББ. Було порушено п.13.10. статуту ЖБК «Фіаніт»: кожен член кооперативу чи уповноважений має один голос. Таким чином рішення, віднесені до компетенції ЖБК «Фіаніт», прийняли неповноважні особи. Порушена процедура ліквідації кооперативу, визначена п. 19 статуту.

Вважає рішення загальних зборів 28.07.11 р. недійсним, бо прийняті з порушенням статуту ЖБК «Фіаніт» та протирічать положенням даного статуту, ЦКУ, ГКУ, ЗУ «Про кооперацію». Ліквідаційна комісія обрана з членів ОСББ, а повинна складатися з членів ЖБК «Фіаніт». Порушені її права як голови правління: її не вислухали, слова не надали. Порушені права правління як виконавчого органу кооперативу. Приймаючи рішення про списання боргів, присутні не вислухали голову правління, про стан заборгованості з виплати заробітної плати, про заборгованість по сплаті податків, перед Фондами, про дебіторську та кредиторську заборгованість. Прийняте рішення протирічить законодавству, яке не передбачає відмови від обов'язків в односторонньому порядку. У ліквідаційної комісії є обов'язки, визначені статутом та законодавством. Відповідно до п.19.5 статуту ЖБК «Фіаніт» ліквідаційна комісія «зобов'язана провести роботу по стягненню дебіторської заборгованості Кооперативу і виявити претензії кредиторів». Згідно ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується. Стаття 112 ЦКУ визначає черговість виплати грошових сум кредиторам. Ліквідаційна комісія повинна стягувати борги, а не списувати. Відповідно п.7.12 статуту ЖБК «Фіаніт» кооператив здійснював експлуатацію жилого будинку на основі самооплати. Статутом не передбачено списання боргів, адже ЖБК «Фіаніт» - неприбуткова організація. Фактично збори «відмінили» виплату заробітної плати.

20.11.2011 р. ліквідаційна комісія, знаючи, що питання легітимності її створення розглядається в апеляційному суді, скликала збори ЖБК «Фіаніт». Вважає загальні збори, проведені ОСОБА_2 та ОСОБА_3 20.11.11 р. недійсними, оскільки проведені з порушенням статуту ЖБК «Фіаніт»: порушена процедури скликання та проведення зборів, прийняті рішення не відповідають статуту ЖБК «Фіаніт», ЗУ «Про кооперацію». Не маючи реєстраційного листа ЖБК «Фіаніт», провели реєстрацію присутніх. Головувала знову на зборах ОСОБА_3, яка не є членом кооперативу. На зборах, які фактично були зборами ОСББ, відкликали голову та членів правління ЖБК «Фіаніт»; без бухгалтерських документів ЖБК «Фіаніт», без участі голови правління, знаючи, що є заборгованість по заробітній платі, затвердили ліквідаційний баланс.

Державному реєстратору Реєстраційної палати Виконавчого комітету Кіровоградська міської ради ОСОБА_2, без відома законного правління ЖБК «Фіаніт», не маючи на це жодних повноважень, надав протоколи зборів ЖБК «Фіаніт» від 01.11.2010 p., 28.07.2011 р. та 20.11.2011 p., і від імені кооперативу здійснює представницькі функції в органах державної влади намагаючись провести ліквідацію ЖБК «Фіаніт». Неодноразово з липня 2011р. позивач як голов правління чи фізична особа зверталась до ОСОБА_2 щодо надання протоколів проведених ліквідаційною комісією зборів, але жодного протоколу не надано. Таким чином, ОСОБА_2 зареєстрував себе, не будучи членом ЖБК «Фіаніт», головою правління та головою ліквідаційної комісії, незаконно виготовив печатку з реквізитами ЖБК «Фіаніт». Через його дії кооператив знаходиться у стадії припинення підприємницької діяльності. Прийняті на зборах рішення не відповідають статуту ЖБК «Фіаніт» та законодавству України. Всупереч встановленому законом та статутом «ЖБК «Фіаніт» порядку мешканці-боржники намагаються провести процедуру ліквідації і у такий спосіб хочуть уникнути сплати боргів за утримання будинку та прибудинкової території з 01.03.2009 р. Права та законні інтереси як члена кооперативу, як засновника ЖБК «Фіаніт» порушені.

В судовому засіданні Представник відповідача ЖБК «Фіаніт» позовні вимоги не визнав та в обґрунтування заперечень зазначив, що відповідно до норм Закону № 1087 та статуту ЖБК «Фіаніт» загальні збори членів ЖБК «Фіаніт» уповноважені приймати рішення про реорганізацію(в тому числі припинення) чи і ліквідацію кооперативу, як і будь-які інші рішення з питань діяльності ЖБК «Фіаніт».

Відповідно до змісту протоколів оскаржуваних загальних зборів ЖБК «Фіаніт» в них приймали участь більш ніж 50 % членів ЖБК «Фіаніт»:

- у загальних зборах 01.10.2010 р. приймало участь 82 особи, що складає 69,16 % від

, загальної кількості членів ЖБК «Фіаніт»;

у загальних зборах 28.07.2011 р. приймало участь 73 особи, що складає 60,16 % від загальної кількості членів ЖБК «Фіаніт»;

у загальних зборах 20.11.2011 р. приймало участь 80 осіб, що складає 66,66 % від загальної кількості членів ЖБК «Фіаніт».

Вказана інформація підтверджує, що загальні збори членів ЖБК «Фіаніт» були правомочні приймати рішення з порядку денного. При цьому рішення, щодо реорганізації та ліквідації приймались кількістю голосів членів, що складає більше ніж 75 % присутніх на зборах, як того вимагає ст. 15 Закону № 1087. При цьому із позову та доданих до нього матеріалів вбачається, що позивач була повідомлена про проведення загальних зборів членів ЖБК «Фіаніт», перебувала на них, а отже її право на участь у вказаних зборах не було порушено.

Заява позивача не містить посилання на будь-які докази, обставини, які б підтверджували незаконність проведення загальних зборів членів ЖБК «Фіаніт» або незаконність прийнятих ними рішень.

Вимоги позивача ґрунтуються виключно на її припущеннях та особистому невдоволені позивача прийнятими загальними зборами членів ЖБК «Фіаніт» рішеннями, що саме по собі не може бути підставою для скасування рішень відповідних зборів.

Вважає, що вказані вимоги не можуть розглядатись у межах цивільного провадження, у зв'язку з їх підсудністю адміністративним судам за наступного.

Правовідносини в сфері державної реєстрації юридичних осіб регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» 15 травня 2003 року N 755-IV (далі - Закон № 755).

До судового засідання відповідач ОСОБА_2 , який в т.ч діє як голова правління надав заяву про розгляд справи без його участі та заперечує проти задоволення вимог позивача (а. с. 115).

Судом встановлено наступні факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_1 працювала головою правління обслуговуючого кооперативу «Житлово - будівельний кооператив «Фіаніт» - ЖБК «Фіаніт», що підтверджується випискою з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців (а. с. 5-6). Члени кооперативу, власники квартир даного будинку отримували фактичні послуги по утриманню будинку за місцем проживання (вивезення твердих побутових відходів, обслуговування внутрішньодомових систем тепло-водопостачання та водовідведення, дератизація підвалів, обслуговування вентиляційних каналів та інш.), за які зобов'язані своєчасно та в повному обсязі вносити платежі в покриття витрат кооперативу, пов'язаних з експлуатацією жилого будинку та утриманням прибудинкової території (а. с. 9-11)

На даний час в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців кооператив за наданими протоколами від 01.11.2010 p., 28.07.2011 р. та 20.11.2011 р. знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності, керівником ЖБК «Фіаніт» значиться ОСОБА_2 (мешканець АДРЕСА_1), ОСОБА_2 визначено головою ліквідаційної комісії ЖБК «Фіаніт», що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців (а. с. 7).

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, оцінивши докази в їх сукупності , суд дійшов висновку щодо відмови в задоволенні позову повністю, оскільки зазначені позивачем обставини у позові не знайшли свого підтвердження. В ході розгляду справи вбачається , що мешканці будинку АДРЕСА_1, будучи членами ЖБК «Фіаніт», не отримуючи послуги і будучи невдоволеними роботою ЖБК створили ОСББ. На даний час на підставі рішення господарського суду ЖБК «Фіаніт» 04.07.2011 р. передав будинок АДРЕСА_1 на баланс новоствореного ОСББ «Конєва 15».

Даний факт свідчить про те, що мешканці будинку, будучи членами ЖБК, вирішили створити і створили ОСББ та стали його членами. Зазначене стверджується позивачем і не заперечується в судовому засіданні представником ЖБК «Фіаніт» . Але , суд приходить до висновку, що даний факт не є підставою для визнання недійсними зборів і рішення, скасування протоколу загальних зборів та виключення з реєстраційної справи .

Відповідно до змісту протоколів оскаржуваних загальних зборів ЖБК «Фіаніт» в них приймали участь більш ніж 50 % членів ЖБК «Фіаніт»:

-у загальних зборах 01.10.2010 р. приймало участь 82 особи, що складає 69,16 % від

, загальної кількості членів ЖБК «Фіаніт»;

-у загальних зборах 28.07.2011 р. приймало участь 73 особи, що складає 60,16 % від загальної кількості членів ЖБК «Фіаніт»;

-у загальних зборах 20.11.2011 р. приймало участь 80 осіб, що складає 66,66 % від загальної кількості членів ЖБК «Фіаніт».

Вказана інформація підтверджує, що загальні збори членів ЖБК «Фіаніт» були правомочні приймати рішення з порядку денного. При цьому рішення, щодо реорганізації та ліквідації приймались кількістю голосів членів, що складає більше ніж 75 % присутніх на зборах, як того вимагає ст. 15 Закону № 1087. В судовому засіданні з пояснень позивача, із позову та доданих до нього матеріалів встановлено, що позивач була повідомлена про проведення загальних зборів членів ЖБК «Фіаніт», перебувала на них, а отже її право на участь у вказаних зборах не було порушено.

Заява позивача не містить посилання на будь-які докази, обставини, які б підтверджували незаконність проведення загальних зборів членів ЖБК «Фіаніт» або незаконність прийнятих ними рішень.

Вимоги позивача ґрунтуються виключно на її припущеннях та особистому невдоволені позивача прийнятими загальними зборами членів ЖБК «Фіаніт» рішеннями, що саме по собі не може бути підставою для скасування рішень відповідних зборів.

При винесенні рішення , суд керується ст.11 ЦПК України щодо розгляду судом справ в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів, наданих сторонами.

Судові витрати у зв"язку з відмовою в задоволенні позову відповідно до ст. 88 ЦПК України, залишити по їх фактичному понесенню сторонами.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.15, 16, 105, 111,112 ЦК України, ст. 15, 28, 29, 37 ЗУ «Про кооперацію», 11, 88, 212-218 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 в т.ч. діючого і як голова правління обслуговуючого кооперативу «Житлово- Будівельний кооператив Фіаніт», обслуговуючого кооперативу «Житлово- Будівельний кооператив Фіаніт» про визнання недійсними зборів і рішення, скасування протоколу загальних зборів та виключення з реєстраційної справи, відмовити повністю.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Кіровоградської області через Кіровський районний суд м. Кіровограда шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня проголошення рішення . А в разі відсутності особи, що була учасником судового розгляду під час проголошення рішення , протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

Суддя Кіровського А. В. Панфілова

районного суду

м.Кіровограда

Дата ухвалення рішення02.07.2013
Оприлюднено15.07.2013
Номер документу32288213
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсними зборів і рішення, скасування протоколу загальних зборів та виключення з реєстраційної справи

Судовий реєстр по справі —404/228/13- ц

Рішення від 02.07.2013

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

Рішення від 02.07.2013

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

Ухвала від 22.02.2013

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

Ухвала від 14.02.2013

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

Ухвала від 16.01.2013

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні