Рішення
від 03.07.2013 по справі 910/4338/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/4338/13 03.07.13

Суддя Господарського суду міста Києва Підченко Ю.О.

За участю секретаря судового засідання Бандури Ю.В.

Розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом Управління освіти Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації

до відповідача Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи "Чемпіон"

про стягнення 55 794,35 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: Кошелєва М.О. - юрисконсульт

від відповідача: ОСОБА_1 - адвокат

За клопотанням позивача, з метою дослідження доказів по справі наданих відповідачем та можливості надання додаткових пояснень, з урахуванням виняткових обставин справи, значного обсягу доказів, витребування від учасників судового процесу додаткових матеріалів, які підлягають належної правової оцінки, строк слухання спору по даній справі було продовжено додатково на 15 (п'ятнадцять днів), що відповідає вимогам частини 3 статті 69 ГПК України і знайшло своє відображення у процесуальних документах суду.

СУТЬ СПОРУ: Управління освіти Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації звернулося до Господарського суду міста Києва з позовними вимогами до Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи "Чемпіон" про стягнення основної заборгованості в сумі 49 736,69 грн., пені в сумі 3 752,32 грн. та трьох процентів річних у сумі 2 305,34 грн. відповідно до договору оренди нерухомого майна № 199 від 10.03.2005 року.

Розпорядженням в. о. Голови Господарського суду м. Києва від 19.04.2013 року справу передано для розгляду судді Підченку Ю.О.

Сторін було належним чином повідомлено про час та місце проведення судового засідання, тому судом з урахуванням вимог ст. ст. 4 2 , 4 3 ГПК України створені всі необхідні умови для вирішення спору на принципах змагальності, рівності учасників процесу перед законом.

Позивач стверджує, що його права порушені, а тому наполягає на заявлених позовних вимогах.

Відповідач просить у позові відмовити обґрунтовуючи свої заперечення тим, що позивач з 01.01.2011 по 01.10.2012 роки рахунків - фактур на оплату комунальних послуг не надавав, звірки взаєморозрахунків не проводив, відсутні акти виконаних робіт та послуг, в наданих позивачем розрахунках не зазначено кількість спожитої електроенергії, води та ін. Крім того, вказує на факти в розумінні ст. 35 ГПК України щодо справи № 40/127 за наслідками розгляду, якої було прийняте рішення від 07.06.2011 року про виселення відповідача з приміщення, заборгованість за яким намагається стягнути позивач.

З'ясувавши фактичні обставини справи, докази на їх підтвердження, виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи та правову норму, яка підлягає застосуванню, суд встановив:

Позов мотивовано тим, що 10.03.2005 року між Управлінням освіти Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації, далі Орендодавець, та Комплексною дитячо-юнацькою спортивною школою "Чемпіон", далі Орендар, укладений договір оренди нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень), що є об'єктом комунальної власності територіальної громади Дарницького району м. Києва № 199, далі Договір, відповідно до предмету якого (п.1.1 Договору) Орендодавець на підставі розпорядження Голови райдержадміністрації у Дарницькому районні м. Києва від 10.03.2005 року № 7 передає, а Орендар приймає в строкове платне користування нерухоме майно розташоване за адресою: м. Київ. вул. Тростянецька, буд. 7Б, ШДС "Горобинка", загальною площею 300 кв.м. для використання під проведення занять з дітьми.

Відповідно до п. 2.1 Договору вступ Орендаря у строкове платне користування нерухомим майном настає одночасно із підписанням сторонами Договору та акту прийому-передачі вказаного нерухомого майна. На виконання даного пункту 14.04.2005 року сторонами було складено акт приймання-передачі приміщення.

Згідно п. 3.2 Договору Орендна плата перераховується Орендарем Орендодавцю не пізніше 20 числа поточного місяця. Крім орендної плати Орендар сплачує комунальні послуги та відшкодовує Орендодавцю експлуатаційні витрати, пов'язані з утриманням нерухомого майна.

Розмір орендної плати та комунальних платежів може бути переглянуто на вимогу однієї із сторін в разі зміни методики її розрахунку, змін централізованих цін і тарифів та інших випадках, передбачених законодавством України (п. 3.3 Договору). Платежі, пов'язані з орендою нерухомого майна Орендар вносить на підставі переданого Орендодавцем рахунку-фактури (п.3.5 Договору).

Відповідно до п. 5.2 Договору Орендар зобов'язується своєчасно і в повному обсязі вносити Орендодавцю орендну плату, сплачувати витрати за користування комунальними послугами (водою, електроенергією, центральним опаленням) та інші платежі згідно п. 3 Договору.

Пунктом 2.3 Договору передбачено, що майно вважається поверненим Орендодавцю з моменту підписання сторонами акту прийому-передачі. Повернення відповідачем позивачу орендованого нерухомого майна підтверджується актом приймання-передачі приміщення від 01.09.2012 року.

Проте, всупереч прийнятих обов'язків за Договором, Орендар обов'язки з оплати витрат за користування комунальними послугами (водою, електроенергією, центральним опаленням) за період з січня 2011 року по вересень 2012 року вчасно та в повному обсязі не виконав. На таких підставах, позивач намагається стягнути з відповідача основний борг в сумі 49 736,69 грн., який утворився за Орендарем за фактичне користування нерухомим майном.

Відповідно до п. 3.6 Договору за несвоєчасну сплату необхідних платежів Орендарю нараховується пеня в розмірі 0,5 % від суми заборгованості за кожний день прострочення, тому позивач намагається стягнути з відповідача додатково пеню за період з 01.08.2012 по 01.02.2013 в сумі 3 752,32 грн.

З посиланням на приписи статті 625 ЦК України позивач вказує на прострочення грошового зобов'язання з боку відповідача та намагається стягнути три процента річних від простроченої суми в розмірі 2 305,34 грн.

Судом досліджені правові норми, які підлягають застосуванню у спірних відносинах сторін. Так, за своєю правовою природою між сторонами укладено договір оренди комунального майна, тому до спірних правовідносин слід застосувати спеціальні норми права, які передбачені Законом України "Про оренду державного та комунального майна", далі Закон.

Так, ст. 10 Закону чітко регламентує істотні умови договору оренди, яких сторони досягли при укладенні Договору. Таким чином, відповідно до вимог вказаної статті, як спеціальної норми, та ст. ст. 638, 759 ЦК України, ст. ст. 180, 181, 283 ГК України, як норм загальних, він вважається укладеним, згідно частини 8 статті 181 ГК України, а саме подія, до якої прагнули сторони відбулася.

Частина перша статті 759 ЦК України, як загальна норма права визначає, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Стаття 283 ГК України передбачає, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно ч. 3 ст. 18 Закону передбачено, що орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі, а статтею 19 Закону встановлений обов'язок Орендаря вносити орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності та в строк, встановлений Договором.

Частиною 1 ст. 901 ЦК України визначено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч. 1ст. 903 ЦК України).

В силу статті 526 ЦК України та частини першої ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Належність доказів та їх правова оцінка здійснюється судом згідно вимог статті 43 ГПК України, оскільки ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили і оцінюються судом на підставі внутрішнього переконання керуючись законом. Позивачем згідно ст. 33 ГПК України доведено факт несвоєчасного виконання відповідачем зобов'язань за договором оренди. Втім, відповідач доказів виконання зобов'язань щодо оплати витрат за користування комунальними послугами (водою, електроенергією, центральним опаленням) суду не надав.

В процесі розгляду справи сторонами не виконано вимог ухвал суду щодо проведення між ними звірки розрахунків на час звернення позивача з позовом. При цьому судом враховано, що акт звірки є суто бухгалтерським документом, за яким бухгалтерії підприємств-учасників певних господарських операцій звіряють бухгалтерський облік цих операцій (у контексті визначення дебіторської або кредиторської заборгованості), а наявність чи відсутність будь-яких зобов'язань сторін підтверджується первинними документами - договором, накладними, рахунками тощо.

У своїх запереченнях на позовну заяву відповідач посилається на п. 3.5 Договору та стверджує, що рахунки - фактури на оплату комунальних послуг не надавалися, звірки взаєморозрахунків не проводились та відсутні акти виконаних робіт та послуг в наданих позивачем розрахунках не зазначено кількість спожитої електроенергії, води та ін. Суд не може погодитися з даним запереченням відповідача тому, що Орендар вносить на підставі переданого Орендодавцем рахунку-фактури платежі саме пов'язані з орендою нерухомого майна, а в даному разі спір стосується оплати витрат за користування комунальними послугами (водою, електроенергією, центральним опаленням).

Позивачем доведено факт невиконання відповідачем зобов'язань щодо своєчасної оплати витрат за користування комунальними послугами (водою, електроенергією, центральним опаленням) та утворення основного боргу в сумі 49 736,69 грн. за період з січня 2011 року по вересень 2012 року, тому дана вимога обґрунтована та підлягає задоволенню.

Оскільки мало місце несвоєчасне виконання грошових зобов'язань, позовні вимоги щодо стягнення з відповідача пені, передбаченої пунктом 3.6 Договору обґрунтований та підлягають задоволенню, а наданий позивачем розрахунок пені в сумі 3 752,32 грн. відповідає вимогам ч. 6 ст. 232 ГК України.

Частина друга ст. 625 ЦК України встановлює, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Тому позовні вимоги в частині стягнення трьох процентів річних в сумі 2 305,34 грн. вважаються обґрунтованими та підлягаючими задоволенню.

Витрати по судовому збору в сумі 1 720,50 грн. покладаються на відповідача у справі - Комплексну дитячо-юнацьку спортивну школу "Чемпіон", згідно вимог ст. 49 ГПК України.

У судовому засіданні, яке відбулося 03.07.2013 року, згідно частини 2 статті 85 ГПК України було проголошено скорочений текст рішення, а саме його вступну та резолютивні частини.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 18, 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ст.ст. 526, 625, 638, 759, 901, 903 ЦК України, ст. ст. 180, 181, 193, 232, 283 ГК України, ст. ст. 4 2 , 4 3, 33, 43, 49, 69, 82, 84, частиною другою та третьою ст. 85 ГПК України, суд ,-

В И Р І Ш И В :

1. Позовні вимоги Управління освіти Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації до Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи "Чемпіон" задовольнити.

2. Стягнути з Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи "Чемпіон", 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 12, код ЄДРПОУ 26437958, на користь:

- Управління освіти Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації, 02091, м. Київ, Харківське шосе буд. 168-К, код ЄДРПОУ 37448113, основну заборгованості в сумі 49 736,69 грн., пеню в сумі 3 752,32 грн., три процента річних у сумі 2 305,34 грн. та судовий збір у розмірі 1 720,50 грн., видавши наказ.

3. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено - 08.07.2013 року

Суддя Ю.О.Підченко

Дата ухвалення рішення03.07.2013
Оприлюднено10.07.2013
Номер документу32296677
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/4338/13

Рішення від 03.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Цюкало Ю.В.

Ухвала від 12.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Цюкало Ю.В.

Ухвала від 03.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 07.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні