Рішення
від 01.07.2013 по справі 926/660/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" липня 2013 р. Справа № 926/660/13.

За позовом Державної податкової інспекції у Глибоцькому районі

до Товариства з обмеженою відповідальністю "МРТ-КОМ"

третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору - Державний реєстратор Глибоцької районної державної адміністрації

про визнання недійсним та скасування пункту 2 протоколу № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Нові креативні технології» про зміну місцезнаходження

Суддя Паскарь А. Д.

представники сторін:

від позивача - Войткова З. Г. довіреність від 05.12.2012 № 14447/7/10-007 ;

від відповідача - не з'явився;

від третьої особи - не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: Державна податкова інспекція у Глибоцькому районі Чернівецької області звернулася з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «МРТ-КОМ», смт Глибока того ж району, про визнання недійсним та скасування пункту 2 протоколу № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Нові креативні технології», правонаступником якого є відповідач, про зміну місцезнаходження юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що оскаржуване рішення загальних зборів учасників ТОВ «Нові креативні технології» про зміну місцезнаходження з м. Донецька по вул. Шевченка, 9, смт Глибока є формальною та не відповідає дійсності, оскільки за вказаною адресою відповідач юридично та фактично не знаходиться. Зазначені обставини унеможливлюють здійснення позивачем контролю за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів та державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів) відповідачем.

Конверт, в якому відповідачеві була скерована ухвала суду від 20.06.2013 про призначення справи до розгляду на 01.07.2013, поштою був повернутий на адресу суду у зв'язку з відсутністю відповідача за зазначеною адресою.

Державний реєстратор Глибоцької районної державної адміністрації, який про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, у судовому засіданні не з'явився, письмових пояснень по суті спору не дав. Ураховуючи, що перелічені обставини не перешкоджають вирішенню спору, відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні представник позивача, наполягавши на задоволення позову, зазначив, що його обгрунтованість доведена у повному обсязі матеріалами справи.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи та проаналізувавши законодавство, що регулює спірні правовідносини, суд встановив наступне.

Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців доведено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Нові креативні технології», ідентифікаційний код 36694068, зареєстроване виконавчим комітетом Донецької міської ради 11.09.2009 за номером 12661020000033941.

Рішенням загальних зборів учасників ТОВ «Нові креативні технології» від 05.12.2012, яке оформлене протоколом № 2, товариство перейменовано у ТОВ «МРТ-КОМ», а пунктом 2 цього же рішення місцезнаходження товариства з м. Донецька було змінено на смт Глибока Чернівецької області по вул. Шевченка, 9.

Згодом управління Державної реєстрації Донецької міської ради у зв'язку із державною реєстрацією змін, що не пов'язані зі змінами в установчих документах (зміни місцезнаходження юридичної особи) на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, передав реєстраційну справу відповідача Державному реєстратору Глибоцької районної державної адміністрації.

Статтею 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (далі - Закон) визначено, що місцезнаходженням юридичної особи вважається адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Відповідно до статті 93 Цивільного кодексу України, місцезнаходження юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Проведеною позивачем перевіркою місцезнаходження відповідача на території смт. Глибока не встановлено. На момент перевірки посадові особи підприємства були відсутні. При обстеженні місця за вказаною адресою будь-яких форм ідентифікації об'єкта юридичної особи ТОВ «МРТ-КОМ» не встановлено. Підтвердженням цих обставин є повідомлення про відсутність юридичної особи за місцем знаходженням (форма № 18-ОПП) від 17.04.2013 року № 3879, довідка про встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків від 10.01.2012, лист ГВПМ ДПІ у м. Чернівцях Чернівецької області від 10.01.2013 № 128/07-003/10, лист виробничого управління житлово-комунального господарства від 04.01.2012 вих. № 2, інформаційна довідка Реєстраційної служби Глибоцького районного управління юстиції, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 863 від 03.01.2013, лист Глибоцької селищної ради від 10.01.2013 № 22.

З названих доказів вбачається, що у ТОВ «МРТ-КОМ» за адресою перереєстрації, а саме смт. Глибока, вул. Шевченка, 9, відсутні трудові ресурси, майно, технічний персонал, основні фонди, виробничі активи, складські приміщення і транспортні засоби необхідні для здійснення діяльності.

Згідно отриманих відомостей від державного реєстратора Глибоцької районної державної адміністрації від 07.05.2013 року за № 34558, останнім 30.04.2013 року за № 10291430008000809 було внесено запис в статусі відомостей про юридичну особу, тобто про відсутність ТОВ «МРТ-КОМ» за вказаною адресою.

З викладеного вбачається, що повноважною посадовою особою відповідача у зв'язку із зміною місцезнаходження підприємства та переходом в межі дії ДПІ у Глибоцькому районі вказано недостовірні відомості про юридичну адресу підприємства, на підставі яких податковою інспекцією необхідно взяти підприємство на облік.

Відповідно до частини третьої статті 8 Закону, відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Проте, в порушення вищезазначених норм чинного законодавства, учасниками товариства, які володіють в сукупності 100 відсотками голосів від загальної кількості голосів учасників, що мають право голосу по всім питанням порядку денного (фактично одна особа ОСОБА_3), прийнято рішення, яке є предметом даного спору, про зміну місцезнаходження відповідача, в якому по суті визначено завідомо недостовірна інформація щодо нового місця реєстрації підприємства.

Наведене достеменно свідчить про те, що підприємство немає реального наміру здійснювати господарську діяльність на території смт. Глибока та сплачувати податки та збори.

Пунктами 1911.1, 1911.6, 1911.8 Податкового Кодексу України передбачено, що органи Державної податкової служби здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків і зборів, установлених Податковим кодексом, забезпечують ведення обліку платників податків та зборів, контроль за справлянням яких покладено на органи державної податкової служби, складання звітності щодо стану розрахунків платників з бюджетом, правильність обчислення і своєчасність надходження платежів, реєструють та ведуть облік платників податків, облік об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткування.

В даному випадку ТОВ «МТР-КОМ» своїми діями щодо прийняття рішення про зміну місцезнаходження з міста Донецька на смт. Глибока та подання до Державного реєстратора управління Донецької реєстрації Донецької міської ради завідомо неправдивих відомостей унеможливив ДПІ у Глибоцькому районі реалізувати свої функції для виконання завдань передбачених чинним законодавством, а саме здійснювати контроль за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів) відповідачем.

Пунктом 67.2 статті 67 ПК України встановлено, що органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Відповідно до статті 31 Закону, у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації до установчих документів юридичної особи.

Згідно пункту 1.5 Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України «Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин» від 28.12.2007 N 04-5/14, господарські суди розглядають спори про визнання недійсними установчих документів суб'єктів господарювання, їх частини або змін до них за позовами органів державних реєстраторів державної податкової служби, або інших органів, що контролюють діяльність товариства.

В контексті викладеного суд зазначає, що ТОВ «МРТ-КОМ» при прийнятті рішення, оформленого протоколом № 2 від 12.12.2012 щодо зміни місцезнаходження порушено чинне законодавство України, в тому числі право органу державної податкової служби щодо виконання завдань у відповідності до норм чинного законодавства.

Наведене свідчить про необхідність задоволення позову з покладенням судових витрат на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

1.Позов задовольнити.

2.Визнати недійсним пункт 2 Протоколу загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Нові креативні технології» ( ТОВ «МРТ-КОМ») № 2 від 12.12.2012 про зміну в установчих документах місцезнаходження юридичної особи на нову адресу: 60400, Чернівецька область, Глибоцький район, смт. Глибока, вул. Шевченка, буд. № 9.

3.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «МРТ-КОМ», 60400, Чернівецька область, Глибоцький район, смт. Глибока, вул. Шевченка, 9, ідентифікаційний код 36694068, в доход державного бюджету України 1147,00 грн. судового збору; отримувач коштів УДКСУ у м. Чернівці, код отримувача 37978173, банк отримувача ГУДКСУ у Чернівецькій області, код банку 856135, рахунок отримувача 31210206783002, код класифікації доходів бюджету 22030001, призначення платежу: судовий збір, господарський суд Чернівецької області, код 03500074.

4.У день набрання рішенням законної сили надіслати його державному реєстратору Глибоцької районної державної адміністрації для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін від 13.12.2012 № 10760500006004519 до установчих документів відповідача.

Суддя А. Д. Паскарь

Дата ухвалення рішення01.07.2013
Оприлюднено11.07.2013

Судовий реєстр по справі —926/660/13

Рішення від 01.07.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Паскарь Авель Дмитрович

Ухвала від 20.06.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Паскарь Авель Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні