Рішення
від 09.07.2013 по справі 927/723/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

Господарський суд

Чернігівської області

14000, м. Чернігів, пр-т Миру,20, тел. 672-847

Іменем України

Р І Ш Е Н Н Я

« 09 » липня 2013 року Справа №927/723/13

За ПОЗОВОМ: Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім - "Фрегат"

02660, м. Київ, вул. Магнітогорська, 1

До ВІДПОВІДАЧА: Дочірнього підприємства "Інвест-Екоір-1" Товариства з обмеженою відповідальністю СП "Інвест-Екоір"

15575, Чернігівська область, Чернігівський район, смт. Олишівка, вул. Леніна, 21

Про стягнення 17283,71 грн.

Суддя І.В. Кушнір

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН :

Від Позивача: Дружинський А.С. - представник, довіреність №17/04/13-1 від 17.04.2013р.

Від Відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім-"Фрегат" заявлено позов до Дочірнього підприємства "Інвест-Екоір-1" Товариства з обмеженою відповідальністю СП "Інвест-Екоір" про стягнення заборгованості 17283,71 грн., в тому числі 13462,28 грн. основного боргу, 1346,22 грн. штрафу за несвоєчасну оплату товару, 1699,60 грн. пені, 756,34 грн. - 3% річних та 19,27 грн. інфляційних.

У судовому засіданні 09.07.2013р. представником Позивача надана заява, у якій останній просить прийняти відмову від позову в частині стягнення 19,27 грн. інфляційних та припинити провадження в цій частині.

Згідно ч.ч.4-5 ст.22 Господарського процесуального кодексу України до прийняття рішення по справі позивач вправі відмовитись від позову повністю або частково. Господарський суд не приймає відмови від позову тільки, якщо ці дії суперечать законодавству або порушують чиї-небудь права і охоронювані законом інтереси.

Згідно ч.ч.1,2 ст.78 Господарського процесуального кодексу України:

"Відмова позивача від позову, визнання позову відповідачем і умови мирової угоди сторін викладаються в адресованих господарському суду письмових заявах, що долучаються до справи. Ці заяви підписуються відповідно позивачем, відповідачем чи обома сторонами.

До прийняття відмови позивача від позову або до затвердження мирової угоди господарський суд роз'яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи є повноваження на вчинення цих дій у представників сторін."

Як вбачається зі змісту заяви, у якій представник Позивача просить прийняти відмову від позову в частині стягнення з Відповідача 19,27 грн. інфляційних та припинити провадження в цій частині, остання підписана представником ТОВ "Торговий Дім-"Фрегат" за довіреністю А.С. Дружинським. Згідно довіреності від 17.04.2013р. №17/04/13-1, яка міститься в матеріалах справи, представнику ТОВ "Торговий Дім-"Фрегат" А.С. Дружинському, зокрема, надано повноваження повної або часткової відмови від позовних вимог.

Таким чином, суд приходить до висновку, що вищевказана заява в частині відмови від позову підписана повноважною особою Позивача.

У судовому засіданні судом роз'яснено представнику Позивача, що відповідно до ч.2 ст.80 Господарського процесуального кодексу України у випадках припинення провадження у справі повторне звернення до господарського суду зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав не допускається.

Представник Позивача зазначив, що наслідки відмови від позову, передбачені ст.80 Господарського процесуального кодексу України, Позивачу відомі та зрозумілі. Крім того, у вищевказаній заяві представником Позивача вказано, що наслідки відмови від позову йому відомі.

Враховуючи, що відмова Позивача від позову не суперечить законодавству і не порушує чиї-небудь права і охоронювані законом інтереси, суд приймає відмову представника Позивача від позову в частині стягнення 19,27 грн. інфляційних.

Представник Позивача підтримав позовні вимоги в частині стягнення 13462,28грн. основного боргу, 1346,22 грн. штрафу за несвоєчасну оплату товару, 1699,60 грн. пені та 756,34 грн. - 3% річних.

Відповідач відзив на позов не надав, явки представника в судові засідання 26.06.2013р. та 09.07.2013р. не забезпечив.

Ухвала про порушення провадження у справі від 11.06.2011р., надіслана Відповідачу за адресою: 15575, Чернігівська область, Чернігівський район, смт. Олишівка, вул. Леніна, 21, повернулася без вручення адресату з відміткою: «за закінченням терміну зберігання».

Докази отримання Відповідачем ухвали про відкладення розгляду справи від 26.06.2013р., надісланої Відповідачу за адресою: 15575, Чернігівська область, Чернігівський район, смт. Олишівка, вул. Леніна, 21, у суду відсутні.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 02.07.2013р., Дочірнє підприємство "Інвест-Екоір-1" Товариства з обмеженою відповідальністю СП "Інвест-Екоір" зареєстроване за адресою: 15575, Чернігівська область, Чернігівський район, смт. Олишівка, вул. Леніна, 21.

Відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України ухвала про порушення провадження у справі надсилається особам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Згідно п. 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011р. в разі якщо ухвалу про порушення провадження по справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Враховуючи, що ухвали про порушення провадження у справі від 11.06.2013р. та відкладення розгляду справи від 26.06.2013р. були направлені Відповідачу по справі за вказаною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців адресою, суд вважає, що не перебування Відповідача за місцем його державної реєстрації чи небажання отримати поштову кореспонденцію та, як наслідок, неможливість направлення в засідання свого представника і ненадання відзиву, не перешкоджають розгляду справи по суті.

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами на підставі ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали справи та надані докази, заслухавши пояснення представника Позивача, суд,

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім-"Фрегат" (Позивач) зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 27.08.2008р., номер запису 10661020000005978.

Дочірнє підприємство "Інвест-Екоір-1" Товариства з обмеженою відповідальністю СП "Інвест-Екоір" (Відповідач) зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 26.10.2000р., номер запису 10601200000000259.

02.09.2011р. між Позивачем та Відповідачем укладений договір поставки №1533-ф/11 (далі Договір).

Згідно п.п.1.1.-1.3. Договору, Постачальник (Позивач) зобов'язується поставити і передати у власність Покупцю, а Покупець (Відповідач) прийняти й оплатити товар у повному розмірі на умовах та в порядку, визначених цим Договором. Постачальник зобов'язується поставляти товар окремими партіями в кількості і асортименті, визначених у Заявках Замовлення (далі - Заявках) Покупця, що є невід'ємними частинами даного Договору. Загальна вартість даного Договору визначається вартістю товару, отриманого протягом дії цього Договору згідно накладних, що є невід'ємними частинами даного Договору.

Відповідно до п.п.2.1.,2.4. асортимент та ціна на товар, що поставляється, визначаються на підставі Специфікації Постачальника, погодженої Покупцем, яка є невід'ємною частиною даного Договору. В ціну товару включені вартість тари та упаковки.

Згідно п.п.4.1.-4.5. Договору, поставка товарів здійснюється Постачальником в межах наявного у нього асортименту протягом строку дії Договору відповідно до попереднього Замовлення Покупця, в якому визначається асортимент (вид) та обсяг товару (кількість), ціна за одиницю товару (відповідно до підписаної Сторонами Специфікації), загальна ціна партії товару та інші умови. Замовлення може проводитись шляхом листування, телеграмою, через телефонний або факсимільний зв'язок, по електронній пошті e-mail або надаватися через представника Постачальника. Замовлення Покупця на поставку товарів є обов'язковим для Постачальника. В замовленні вказується час і місце поставки товару. Поставка замовленого товару здійснюється Постачальником протягом не більше ніж трьох днів з моменту отримання відповідного замовлення або протягом строку, визначеного у самому замовленні. Допускається дострокова поставка товару за умови наявності згоди Покупця. Про дату дострокової поставки Постачальник повідомляє Покупця по факсу або через представника у строк не менше одного дня. Моментом здійснення поставки товарів Постачальнику є їх отримання Покупцем з відповідною відміткою в супроводжувальній первинній обліково-видатковій документації (товарно-транспортна накладна, видаткова накладна). Разом з товаром Покупцю повинні передаватись належні товару документи, що підтверджують його якість та безпеку, включаючи сертифікати, якісні посвідчення, ветеринарні довідки/свідоцтва (оригінали або копії, завірені печаткою Постачальника). Право власності на товар, а також ризик випадкової загибелі товару, переходить до Покупця в момент підписання відповідальною особою Покупця видаткової (та/або товарно-транспортної) накладної.

Відповідно до п.п.5.1.-5.4. Договору Покупець оплачує поставлені товари за цінами, вказаними у замовленні та товаросупроводжувальній документації, на умовах даного Договору в порядку і формах, які не суперечать чинному законодавству України. Розрахунки за поставлений Постачальником товар здійснюються протягом 14 календарних днів з моменту поставки товару або у інший строк, попередньо домовлений між сторонами. Розрахунок здійснюється в безготівковій формі в національній грошовій одиниці України. Днем здійснення платежу вважається день, в який сума, що підлягає сплаті, поступає на розрахунковий рахунок Постачальника.

Згідно п.п.8.1.-8.3. Договору, він вступає в силу з моменту його підписання і діє до 31.12.2012р. В разі, якщо за тридцять днів до закінчення строку дії Договору жодна Сторона не виявить бажання розірвати його, то дія Договору автоматично продовжується на один рік на тих же умовах. Закінчення строку дії даного Договору не звільняє Сторони від виконання своїх обов'язків.

Позивачем на виконання умов Договору за період з 02.09.2011р. по 04.06.2012р. було передано Відповідачу у власність товар, що підтверджується видатковими накладними:

- № ф-00024138 від 02.09.11р. на суму 1763,35 грн.;

- № ф-00024141 від 02.09.11р. на суму 1622,98 грн.;

- № ф-00024142 від 02.09.11р. на суму 1492,28 грн.;

- № ф-00025231 від 14.09.11р. на суму 1871,60 грн.;

- № ф-00025930 від 17.09.11р. на суму 1768,18 грн.;

- № ф-00025927 від 17.09.11р. на суму 1690,64 грн.;

- № ф-00026922 від 28.09.11р. на суму 4476,11 грн.;

- № ф-00027003 від 28.09.11р. на суму 2730,71 грн.;

- № ф-00027490 від 01.10.11р. на суму 2347,45 грн.;

- № ф-00028479 від 12.10.11р. на суму 4889,14 грн.;

- № ф-00030771 від 28.10.11р. на суму 6487,94 грн.;

- № ф-00033728 від 26.11.11р. на суму 3048,84 грн.;

- № ф-00034776 від 03.12.11р. на суму 3952,45 грн.;

- № ф-00037012 від 17.12.11р. на суму 6993,95 грн.;

- № ф-00004061 від 19.02.13р. на суму 327,41 грн.;

- № ф-00004662 від 23.02.13р. на суму 212,64 грн.;

- № ф-00006350 від 14.03.13р. на суму 796,75 грн.

Згідно вищевказаних видаткових накладних сума поставленого товару складає 46472,72 грн.

Разом з тим, в таблиці взаєморозрахунків Позивача та Відповідача та акті звіряння розрахунків з 01.04.10р. по 18.05.13р., наданих Позивачем, сума поставленого товару згідно видаткових накладних №ф-00025927 від 17.09.11р. та №ф-00034776 від 03.12.11р. становить 1506,68 грн. та 3911,24 грн. відповідно.

Представником Позивача надані письмові пояснення щодо розбіжностей вищезазначених сум, з яких вбачається, що такі розбіжності виникли у зв'язку з неповним прийманням Відповідачем товару на суму 153,30 грн. без ПДВ (у видатковій накладній №ф-00025927 від 17.09.11р. позиція під порядковим номером 1), що з ПДВ (30,66 грн.) складає суму 183,96 грн., а також неповним прийманням Відповідачем товару на суму 34,34 грн. без ПДВ (у видатковій накладній № ф-00034776 від 03.12.11р. позиція під порядковим номером 3: поставлено 40 одиниць товару, а фактично прийнято 38), що з ПДВ (6,87 грн.) складає суму 41,21 грн.

Таким чином, сума фактично поставленого Позивачем товару Відповідачу становить 46247,55 грн.

Відповідач за отриманий товар розрахувався частково в розмірі 32785,27 грн., що підтверджується копіями фіскальних чеків про отримання готівки, наявних в матеріалах справи.

Як вбачається з акту звіряння розрахунків з 01.04.10р. по 18.05.13р., підписаного між сторонами, заборгованість Відповідача на кінець періоду становить 13462,28 грн.

Станом на момент подання позовної заяви заборгованість Відповідача складає 13462,28 грн.

Згідно до ч.1 ст.265 Господарського кодексу України:

„За договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму."

Відповідно до ст.712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За умовами ст.525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України

«Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).»

Відповідно до ч.ч.1,7 ст.193 Господарського кодексу України (далі ГКУ):

«Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.»

Згідно ст.599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ч.2 ст.193 ГКУ:

«Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.»

Згідно ч.1 ст.216 ГКУ:

"Учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.217 ГКУ:

«Господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки.

У сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції.»

Згідно ч.1 ст.218 ГКУ:

«Підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.»

Відповідно до ч.1 ст.230 ГКУ:

«Штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.»

Згідно п.1 ст.546 Цивільного кодексу виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Відповідно до ст. 547 Цивільного кодексу правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання вчиняється у письмовій формі. Правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання, вчинений із недодержанням письмової форми, є нікчемним.

Згідно ч.1 ст.548 Цивільного кодексу виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно п.7.2. Договору за несвоєчасну оплату за даним Договором Покупець сплачує Постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від простроченої суми за кожен день прострочення платежу. Сплата пені не звільняє Покупця від сплати основної суми заборгованості.

Враховуючи зазначене, Позивач обгрунтовано просить стягнути з Відповідача 1699,60грн. пені за період з 17.09.2011р. по 04.06.2013р. згідно наданого розрахунку.

За умовами п.7.3. Договору крім пені, передбаченій п.7.2. у випадку несвоєчасної оплати товару, Покупець зобов'язаний сплатити штраф в розмірі 5% від вартості неоплаченого товару, а у випадку повторного порушення - штраф у розмірі 10% від вартості неоплаченого товару.

На підставі викладеного, Позивачем обґрунтовано нараховано Відповідачу штраф у розмірі 10% від вартості неоплаченого товару (13462,28грн.), що складає 1346,22 грн.

Відповідно до ст.625 Цивільного кодексу боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач, враховуючи вищевикладене, обґрунтовано просить 3% річних у розмірі 756,34 грн. за період з 17.09.1011р. по 04.06.2013р. відповідно до наданого розрахунку.

У позовній заяві Позивач просив стягнути з Відповідача також 19,27 грн. інфляційних за період з 17.09.1011р. по 04.06.2013р.

Як зазначено вище, судом прийнято відмову представника Позивача від позову в частині стягнення 19,27 грн. інфляційних.

Відповідно до п. 4 ч.1 ст.80 Господарського процесуального кодексу України:

"Господарський суд припиняє провадження у справі, якщо:

4) позивач відмовився від позову і відмову прийнято господарським судом."

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що провадження у справі в частині стягнення 19,27 грн. інфляційних підлягає припиненню.

Відповідно до ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідач доказів своєчасної повної оплати товару по накладним та договору, покладеним в обґрунтування позову, як і доказів, які б спростовували викладені обставини, не надав.

На підставі викладеного, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню в частині стягнення 13462,28 грн. основного боргу, 1346,22 грн. штрафу за несвоєчасну оплату товару, 1699,60 грн. пені та 756,34 грн. - 3% річних.

Враховуючи, що до виникнення спору призвели неправильні дії Відповідача, суд доходить висновку, що відповідно до ч.2 ст.49 Господарського процесуального кодексу судовий збір має бути покладений в повному обсязі на Відповідача.

Керуючись ст.ст.22, 33, 49, 75, 78, п.4 ч.1, ч.2 ст.80, ст.ст. 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Провадження у справі в частині стягнення 19,27 грн. інфляційних припинити.

2. Позов задовольнити частково.

3. Стягнути з Дочірнього підприємства "Інвест-Екоір-1" Товариства з обмеженою відповідальністю СП "Інвест-Екоір" (15575, Чернігівська область, Чернігівський район, смт.Олишівка, вул. Леніна, 21, ідентифікаційний код 31082654) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім-"Фрегат" (02660, м. Київ, вул. Магнітогорська, 1, ідентифікаційний код 36100206) 13462 грн. 28 коп. основного боргу, 1346 грн. 22 коп. штрафу, 1699 грн. 60 коп. пені, 756 грн. 34 коп. - 3% річних та 1720 грн. 50 коп. на відшкодування судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 10 липня 2013 року.

Суддя І.В. Кушнір

Дата ухвалення рішення09.07.2013
Оприлюднено11.07.2013
Номер документу32296921
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 17283,71 грн

Судовий реєстр по справі —927/723/13

Рішення від 09.07.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Кушнір І.В.

Ухвала від 11.06.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Кушнір І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні