Вирок
від 10.07.2013 по справі 755/15801/13-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/15801/13-к

В И Р О К

іменем України

"10" липня 2013 р. Дніпровський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді Галиги І.О.,

за участю прокурора Багрієнко Р.О.,

обвинуваченого ОСОБА_1,

захисника ОСОБА_2,

при секретарі Сазоновій В.Г.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Києві кримінальне провадження № 32013110040000022 за обвинуваченням ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Київ, громадянина України, українця, з середньою спеціальною освітою, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 у невстановлений день квітня 2011 року, в невстановлену годину, перебуваючи в м. Вишгороді, Київської області, вступив в злочинну змову з невстановленою розслідуванням особою на ім'я «ОСОБА_5» про перереєстрацію на ім'я ОСОБА_1 в органах державної влади за грошову винагороду у розмірі 1 000 (однієї тисячі) грн. суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «Орхідея Трейдбуд», з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб. Через декілька днів, у невстановлений час, ОСОБА_1, згідно попередньої домовленості, передав невстановленій слідством особі на ім'я «ОСОБА_5» копію свого паспорту громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, необхідні для складання реєстраційних документів підприємства. 19 квітня 2011 року невстановленими особами, було складено протокол б/н Загальних зборів учасників ТОВ «Орхідея Трейдбуд», згідно якого ОСОБА_1 передано права та обов'язки власника приватного підприємства у зв'язку з набуттям ним права власності на підприємство на підставі заяви про вихід та передачу прав і обов'язків власника товариства з обмеженою відповідальністю та одночасно згідно з вказаним рішенням ОСОБА_1 призначено директором підприємства. В подальшому ОСОБА_1, виконуючи відведену йому роль у скоєнні злочину, 19.04.2011 року відповідно до попередньої домовленості, зустрівся з невстановленою особою на ім'я «ОСОБА_5» біля супермаркету «Еко Маркет», що розташований по вул. Шолуденка, у м. Вишгороді Київської області. Після чого, ОСОБА_1 разом із невстановленою особою на ім'я «ОСОБА_5» на автомобілі останнього прибув до офісу приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_3, за адресою: АДРЕСА_2, яка в приміщенні власного робочого кабінету, переконалася в тому, що ОСОБА_1 являється новим власником ТОВ «Орхідея Трейдбуд» та має намір добровільно підписати надані йому статутні документи ТОВ «Орхідея Трейдбуд». Після цього, ОСОБА_1 в якості нового власника вказаного підприємства, підписав статут ТОВ «Орхідея Трейдбуд» в новій редакції від 19.04.2011 року, а приватний нотаріус ОСОБА_3 посвідчила щойно вчинену нею нотаріальну дію.

Відповідно до Статуту ТОВ «Орхідея Трейдбуд» (ЄДРПОУ: 33784944), на ОСОБА_1, як на власника та службову особу підприємства, покладались певні обов'язки. Проте ОСОБА_1, відповідно до протоколу б/н Загальних зборів учасників ТОВ «Орхідея Трейдбуд» від 19.04.2011 року про призначення директора, обіймаючи посаду, пов'язану із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов'язків на підприємстві, підприємницькою діяльністю не займався і займатися в подальшому намірів не мав.

Фактично статутний фонд ТОВ «Орхідея Трейдбуд» у розмірі 35 000 грн. не формувався, юридична адреса підприємства: м. Київ бульвар Ліхачова, буд. 1/27 у реєстраційних документах була вказана з метою здійснення реєстрації підприємства без фактичного його в подальшому знаходження за місцем реєстрації.

21.06.2011 року, невстановлені особи, склали від імені ОСОБА_1 реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Орхідея Трейдбуд», яку разом із статутом вказаного підприємства в новій редакції від 19.04.2011 року подали до Печерської районної у м. Києві державної адміністрації.

22 червня 2011 року на підставі вказаних документів Дніпровською районною у м. Києві державною адміністрацією було зареєстровано нову редакцію статуту ТОВ «Орхідея Трейдбуд» від 19.04.2011 року, згідно якого новим власником вказаного підприємства став громадянин ОСОБА_1 Підписання ОСОБА_1 статуту ТОВ «Орхідея Трейдбуд», надало юридичні підстави державному реєстратору виконавчого комітету Печерської районної у м. Києві державної адміністрації 22.06.2011 року провести державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Орхідея Трейдбуд» як суб'єкта підприємницької діяльності за реєстраційним номером 107010500070113126, що підтверджується довідкою АА №415831 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), відповідно до якої ОСОБА_1 являється керівником ТОВ «Орхідея Трейдбуд».

В подальшому, ОСОБА_1, відповідно до попередньої домовленості з невстановленими особами, 24.04.2012 року прибув до офісу приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4, де нотаріус засвідчила справжність підпису ОСОБА_1 як директора ТОВ «Орхідея Трейдбуд» в банківській картці зі зразками підписів та відбитками печатки ТОВ «Орхідея Трейдбуд» до ПАТ «Діамантбанк» (МФО 320854).

Про вчинені для ОСОБА_1 нотаріальні дії по засвідченню справжності його підпису в банківській картці зі зразками підписів та відбитками печатки ТОВ «Орхідея Трейдбуд» до ПАТ «Діамантбанк» приватним нотаріусом зроблений запис в реєстрі нотаріальних дій за номером 1731, в якому також підписався ОСОБА_1

В подальшому, ОСОБА_1, діючи за попередньою домовленістю з невстановленою особою на ім'я «ОСОБА_5», перебуваючи в приміщенні ПАТ «Діамантбанк» (МФО 320854), розташованого за адресою: м. Київ, вул. Контрактова площа, 10-А, подав до установи банку підписану ним особисто та посвідчену нотаріально банківську картку для використання рахунку ТОВ «Орхідея Трейдбуд» № НОМЕР_1 .

Придбання ОСОБА_1 підприємства ТОВ «Орхідея Трейдбуд», відповідно до протоколу б/н Загальних зборів учасників ТОВ «Орхідея Трейдбуд» від 19.04.2011 року, відбулася шляхом внесення змін в установчі та реєстраційні документи підприємства та передачу корпоративних прав, обов'язків та повноважень власника підприємства ОСОБА_1, придбавши ТОВ «Орхідея Трейдбуд» та одночасно взявши на себе обов'язки передбачені посадою директора в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність службової особи та передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, усвідомлював, що не прийматиме жодної участі у подальшому веденні фінансово-господарської діяльності підприємства ТОВ «Орхідея Трейдбуд».

В подальшому, після проведення перереєстрації ТОВ «Орхідея Трейдбуд» ОСОБА_1, первинну бухгалтерську, податкову, фінансову та господарську звітність підприємства не формував.

Підписання ОСОБА_1 реєстраційних документів ТОВ «Орхідея Трейдбуд», тобто вчинення ним дій направлених на легалізацію суб'єкта підприємництва - юридичної особи, без наміру здійснення господарської діяльності, дозволило невстановленим особам здійснювати незаконну діяльність, прикриваючись фактом реєстрації вказаного підприємства. Використовуючи фіктивну юридичну особу - ТОВ «Орхідея Трейдбуд» для прикриття незаконної діяльності, спрямованої на незаконне формування податкового кредиту з податку на додану вартість для підприємств - фактичних платників податку на додану вартість, а саме ТОВ «Люкс Світло» (код 32912867) та ТОВ «Ніка Інтер Стар» (код 33542559), невстановлені особи отримали можливість складати фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи, щодо проведення псевдооперацій з реалізації товарів, робіт (послуг), при цьому фактично не здійснюючи господарську діяльність, пов'язану з виробництвом продукції, виконанням робіт, наданням послуг чи зайняття торгівлею.

Дії обвинуваченого ОСОБА_1 кваліфіковані за ч. 1 ст. 205 КК України, а саме, фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні №32013110040000022 стосовно ОСОБА_1 прокурором направлено до суду разом з угодою про визнання винуватості від 18 червня 2013 року, укладеною між старшим прокурором прокуратури Дніпровського району м. Києва Багрієнком Р.О. та обвинуваченим ОСОБА_1

Відповідно до умов зазначеної вище угоди від 18 червня 2013 року старший прокурор прокуратури Дніпровського району м. Києва Багрієнко Р.О. та обвинувачений ОСОБА_1 дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч. 1 ст. 205 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні даного діяння. Також вказаною угодою визначено покарання, яке повинен понести ОСОБА_1, а саме у виді штрафу у розмірі п'ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян. В угоді також передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановленні статтею 473 КПК України та наслідки її невиконання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п.1 ч.3 ст.314 КПК України при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно ч.2 ст.468 КПК України в кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно з вимогами ч.4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні, в якому бере участь потерпілий, не допускається.

В судовому засіданні судом встановлено, що ОСОБА_1 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 України, яке згідно ст.12 КК України відноситься до правопорушень невеликої тяжкості. Потерпілий у провадженні відсутній.

При цьому судом з'ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також, судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між старшим прокурором прокуратури Дніпровського району м. Києва Багрієнком Р.О. та обвинуваченим ОСОБА_1 і призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання.

Згідно за ст. 66 КК України, суд визнає пом'якшуючою обставиною щире каяття обвинуваченого у скоєному.

Обставин, що обтяжують покарання, відповідно до ст.67 КК України, судом не встановлено.

Цивільний позов у кримінальному проваджені не заявлений.

Речові докази у кримінальному проваджені вирішено, відповідно до ст. 100 КПК України.

Судові витрати у провадженні відсутні.

Керуючись ст.ст.314, 368-371, 373-374, 376, 468-475 КПК України, суд -

З А С У Д И В:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 18 червня 2013 року, укладеною між старшим прокурором прокуратури Дніпровського району м. Києва Багрієнком Р.О. та обвинуваченим ОСОБА_1 у кримінальному провадженні №32013110040000022.

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, і призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі п'ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на день постановлення вироку становить 8 500 (вісім тисяч п'ятсот) грн.

Запобіжний захід ОСОБА_1 до набрання вироком законної сили залишити без змін у виді особистого зобов'язання.

Цивільний позов у кримінальному проваджені не заявлений.

Судові витрати у провадженні відсутні.

Речові докази у кримінальному проваджені відсутні.

Вирок може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Дніпровський районний суд м. Києва протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя :

Дата ухвалення рішення10.07.2013
Оприлюднено10.07.2013
Номер документу32298103
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/15801/13-к

Вирок від 10.07.2013

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні