Постанова
від 09.07.2013 по справі 805/9151/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 липня 2013 р. Справа № 805/9151/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

Донецький окружний адміністративний суд у складі

головуючого - судді Волгіної Н.П.,

при секретарі судового засідання - Алфьорової А.Ю.,

за участю:

представника позивача - Кузнецової О.М.,

представника відповідача - Пруднікова Р.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: м. Донецьк-52, вул. 50 Гвардійської дивізії, 17, адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Дзержинську Донецької області

до Державного підприємства «Дзержинськвугілля»

про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в м. Дзержинську Донецької області, звернулось до Донецького окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд стягнути з Державного підприємства «Дзержинськвугілля» на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Дзержинську Донецької області заборгованість по відшкодуванню сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. «а»-«з» т. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в розмірі 6 210 400,20 грн, що виникла у період з 1 лютого 2013 року по 1 травня 2013 року. Позовні вимоги обґрунтовані наступним.

Громадяни, працюючі на Державному підприємстві «Дзержинськвугілля», яке є юридичною особою, згідно свідоцтва про державну реєстрацію, були зайняті на работах, що дають право на призначення на пільгових умовах, відповідно до п.п."а"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" і їм відповідно до вказаного Закону призначено пенсію. Відповідач зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в м. Дзержинську за № 1026 від 1 листопада 2005 року.

За підприємством мається заборгованість перед управлінням ПФУ в м. Дзержинську по відшкодуванню сум пенсій, призначених відповідно до пунктів "а"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", яка виникла у період з 1 лютого 2013 року по 1 травня 2013 року в сумі 6 121 835,43 грн.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. Згідно до ст. 2 п. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" № 400/97 - ВР від 26 червня 1997 року,- підприємства, на яких працівники вийшли на пенсію на пільгових умовах, вносять до Пенсійного фонду плату, що стовідсотково покриває витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. п. "а"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Отже, підлягає відшкодуванню Управлінню Пенсійного фонду України в м. Дзержинську відповідачем 5 886 958,99 грн - сума боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", понесених позиваечм за період з 1 лютого 2013 року по 1 травня 2013 року, та 323 441,21 грн - заборгованість з відшкодування витрат позивача па виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", понесених за період з 1 лютого 2013 року по 1 травня 2013 року. Загальна заборгованість відповідача з відшкодування витрат па виплату та доставку пенсій, призначених працівникам підприємства відповідно до пунктів "а"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", понесених позивачем за вказаний період складає 6 210 400,20 грн.

В судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги та просила їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні надав заяву про визнання позовних вимог в повному обсязі.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно інформації з веб-сайту Єдиного державного реєстру, технічним адміністратором якого є ДП «Інформаційно-ресурсний центр» Державне підприємство «Дзержинськвугілля» (код ЄДРПОУ 33839013) зареєстроване Виконавчим комітетом Дзержинської міської ради Донецької області 1 листопада 2005 року, місцезнаходження: 85200, Донецька область, м. Дзержинськ, вул. 50 років Жовтня, б. 19 (а.с. 17-19, 46-48).

Відповідно до матеріалів справи Державне підприємство «Дзержинськвугілля» перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Дзержинську Донецької області як платник внесків до Пенсійного фонду України, реєстраційний № 05-13-01-1026 (а.с. 13, 16).

Як встановлено в судовому засіданні, управлінням Пенсійного фонду України в м. Дзержинську Донецької області призначені та виплачені пенсії на пільгових умовах особам, які працювали на Державному підприємстві «Дзержинськвугілля» та які були зайняті на роботах з шкідливими і важкими умовами праці за списком № 1 та писком № 2.

Між Управлінням ПФУ в м. Дзержинську Донецької області та Державним підприємством «Дзержинськвугілля» здійснено звірення взаємних розрахунків по відшкодуванню пільгових пенсій станом на 1 травня 2013 року, про що складений та підписаний акт (а.с. 14).

На час подання позовної заяви відповідач витрати по виплаті та доставці пільгових пенсій за спірний період на загальну суму 6 210 400,20 грн не відшкодував (а.с. 13).

Проаналізувавши встановлені обставини справи та норми законодавства України, яке регулює спірні правовідносини, суд вважає позовну заяву такою, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Ст. 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку у тому числі органів державної влади. У справах щодо оскарження рішень суди перевіряють чи прийняті вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За Преамбулою Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" цей Закон, розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Ст. 58 зазначеного Закону на Пенсійний фонд покладене керівництво та управління солідарною системою, збір, акумуляція та облік страхових внесків, призначення пенсії та підготовка документів для її виплати, забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій, допомоги на поховання, здійснення контролю за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду, вирішення питань, пов'язаних з веденням обліку пенсійних активів застрахованих осіб на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснення адміністративного управління Накопичувальним фондом та інші функції, передбачені Законом і статутом Пенсійного фонду.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" Пенсійний фонд України - орган, уповноважений відповідно до цього Закону вести облік платників єдиного внеску, забезпечувати збір та ведення обліку страхових коштів, контролювати повноту та своєчасність їх сплати, вести Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування та виконувати інші функції, передбачені законом.

Таким чином, позивач у справі - орган владних повноважень, який виконує владні управлінські функції, надані йому чинним законодавством, відносно платників страхових внесків.

Як встановлено судом під час розгляду справи, працівникам відповідача правомірно призначені та виплачені пенсії відповідно до п. "а" та п. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

За змістом п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-IV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через такі фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом № 1788-XII. У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням норм ст. 28 Закону № 1058-IV. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

На момент набрання чинності Законом № 1058-IV питання щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту "б" ст. 13 Закону № 1788-XII було врегульовано Законом України від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 400/97-ВР), відповідно до пп. 1 та 2 ст. 1 якого відповідач є платником збору на обов'язкове державне пенсійне забезпечення.

Згідно ж з абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону № 400/97-ВР для платників збору, визначених п.п. 1 та 2 ст. 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Абз. 3 п. 1 ст. 4 Закону № 400/97-ВР встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абз. 4 п. 1 ст. 2 цього Закону.

Відповідно до абз. 4 пп. 1 п. 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Аналіз наведених положень дає підстави для висновку про те, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених особам, відповідно до п.п. "а", "б" ч. 1 ст. 13 Закону № 1788-ХІІ за списком № 1 та списком № 2, покриваються підприємствами та організаціями. При цьому обов'язок підприємств та організацій з відшкодування цих витрат, понесених ПФУ після 1 січня 2004 року, не пов'язаний із датою призначення такої пенсії чи часом набуття необхідного для цього пільгового стажу (до чи після набрання чинності Законом № 1058-IV).

Винятком із цього правила є лише відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій особам, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, призначених з урахуванням вимог ст. 14 Закону № 1788-ХІІ.

Наведена правова позиція викладена у Постанові Верховного Суду України від 25 вересня 2012 року по справі за позовом управління Пенсійного фонду України у м. Білій Церкві Київської області до відкритого акціонерного товариства "Росава" про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Відповідно до ст. 244-2 КАС України суд при прийнятті рішення керується вказаною правовою позицією.

Згідно із п. 6.1 Інструкції № 21-1 відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". За приписами п. 6.8 Інструкції № 21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно п. 6.10 Інструкції № 21-1 відшкодування сум і фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Відповідні розрахунки у встановлений Законом термін у добровільному порядку відповідачем не сплачені.

Крім цього, суд вважає за необхідне звернути увагу, що відповідно до ч. 3 ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України, обставини, які визнаються сторонами, можуть не доказуватися перед судом, якщо проти цього не заперечують сторони і в суду не виникає сумніву щодо достовірності цих обставин та добровільності їх визнання.

Враховуючи наведене вище, а також беручи до уваги визнання відповідачем позовних вимог позивача в повному обсязі, суд дійшов висновку, що позовна заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного вище, керуючись ст. 2, ст. 7-11, ст. 17-20, ст. 69-72, ст. 86, ст. 94, ст. 122- 154, ст. 158-163, ст. 167, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву Управління Пенсійного фонду України в м. Дзержинську Донецької області до Державного підприємства «Дзержинськвугілля» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій - задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства «Дзержинськвугілля» (код ЄДРПОУ 33839013) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Дзержинську Донецької області (код ЄДРПОУ 21970814) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п.п. "а"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" працівникам підприємства, за період з 1 лютого 2013 року по 1 травня 2013 року в загальному розмірі 6 210 400 (шість мільйонів двісті десять тисяч чотириста) гривень 20 копійок, з яких:

- 5 886 958,99 грн - заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1;

- 323 441,21 грн - заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті, її вступна та резолютивна частини проголошені в судовому засіданні 9 липня 2013 року в присутності представників сторін.

Постанова може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд в порядку, визначеному ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складений 11 липня 2013 року.

Суддя Волгіна Н.П.

Дата ухвалення рішення09.07.2013
Оприлюднено11.07.2013
Номер документу32312094
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/9151/13-а

Ухвала від 30.06.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 27.06.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 11.07.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 05.11.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 05.11.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 22.10.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 16.10.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 28.09.2015

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Постанова від 09.07.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 25.06.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні