Постанова
від 09.07.2013 по справі 819/1640/13-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1640/13-a

"09" липня 2013 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді Ходачкевич Н.І.,

при секретарі Кульчицький Н.О.

за участю:

прокурора Васильківська О.М.

представник позивача Світлик О.М.

розглянувши у відритому судовому засіданні в залі суду у місті Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом прокурора Тернопільського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі до товариства з обмеженою відповідальністю «Модуль» про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ :

Прокурор Тернопільського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі звернувся до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Модуль» про стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску в сумі 12164,90 грн.

В судовому засіданні прокурор, позовні вимоги підтримав повністю з мотивів, викладених в позовній заяві та просить позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про день, час та місце судового засідання повідомлявся судом належним чином. Про причини неявки відповідач суд не повідомив.

Отже, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним прав судового захисту своїх прав та інтересів, тому можливо розглянути справу без участі відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Заслухавши пояснення прокурора, представника позивача, повно і всебічно з'ясувавши всі обставини справи в їх сукупності на підставі чинного законодавства, перевіривши їх дослідженими у судовому засіданні доказами, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Пунктом 7) ч. 1 ст. 1 Закону №2464 Пенсійний фонд України (далі - Пенсійний фонд) - орган, уповноважений відповідно до цього Закону вести облік платників єдиного внеску, забезпечувати збір та ведення обліку страхових коштів, контролювати повноту та своєчасність їх сплати, вести Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування та виконувати інші функції, передбачені законом.

Відповідно до п. 2) ч. 1 ст. 1 Закону №2464 єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Абзацом другим п. 1) ст. 4 Закону №2464 передбачено, що платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Отже відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Модуль» відповідно до вимог Закону №2464 є платником єдиного внеску.

Згідно з вимогами п.п. 1), 4) ч. 2 ст. 6 Закону №2464 платник єдиного внеску зобов'язаний, зокрема, своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок; подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та центральним органом виконавчої влади у галузі статистики.

Відповідно до ч.8 ст. 9 Закону №2464 платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом, базовим звітним періодом є календарний місяць.

Частиною 12 ст. 9 Закону №2464 визначено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Згідно вимог ч. 5 ст. 9 Закону №2464 сплата єдиного внеску здійснюється виключно у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для його зарахування.

Як встановлено в судовому засіданні та вбачається з картки особового рахунку платника єдиного внеску відповідачем своєчасно та в повному обсязі сплата єдиного внеску до Пенсійного фонду України не проводилась, внаслідок чого станом на день подання позову за товариством з обмеженою відповідальністю «Модуль» рахується заборгованість по сплаті єдиного внеску за преіод з 22.10.2012 р. по 14.06.2013р. в сумі 12164,90 гривень., в тому числі: 8396,74грн. - заборгованість зі сплати єдиного внеску, 1130,10 грн.- штрафні санкції, 2638,06 грн.- пеня.

Зазначені фінансові санкції до ТзОВ "Модуль", застосовано за несвоєчасну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування рішенням про застосуванням штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску № 1676 від 28.11.2012 р., № 15 від 04.01.2013р., № 901 від 07.05.2013р. Вказані рішення одержані відповідачем не оскаржувались.

Вказана сума заборгованості відповідачем в добровільному порядку не погашена та підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами: копіями звітів про нараховані суми єдиного внеску, поданих відповідачем до УПФ України в Тернопільському районі за вересень 2012 - квітень 2013 року ; копіями рішень про застосування фінансових санкцій № 1676 від 28.11.2012, № 15 від 04.01.2013р., № 901 від 07.05.2013р. розрахунком суми позову; карткою особового рахунку платника єдиного внеску.

Пунктом 7 ч. 1 ст.13 Закону №2464 Пенсійному фонду та його територіальним органам надано право стягувати з платників несплачені суми єдиного внеску.

Відповідно до ст.ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

За наведених обставин, встановивши всі обставини, що мають значення для справи, дослідивши зібрані по справі докази, суд приходить до переконання, що несплата єдиного внеску товариством з обмеженою відповідальністю «Модуль» у встановлені законодавством терміни позбавляє Пенсійний фонд України можливості належним чином розвивати систему соціального забезпечення, може спричинити ненадходження коштів до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, що у свою чергу призведе до суттєвого порушення конституційних прав громадян на своєчасне отримання пенсій та інших соціальних допомог та може завдати істотної шкоди інтересам держави та соціально-незахищеної категорії громадян, а також враховуючи ту обставину, що доводи позовної заяви відповідачем не спростовано, суд вважає, що доводи позивача не спростовуються матеріалами справи, ґрунтуються на вимогах законодавства, а тому суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 35,70,71,79,86,128,153,158-163,167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Модуль» (код ЄДРПОУ 14029071, вул.Промислова,1, с. Плотича, Тернопільського району ) заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування в розмірі 12164,90 грн на користь управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі, м. Тернопіль, м-н Перемоги,1 (код ЄДРПОУ 14029071).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строків апеляційного оскарження. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

В повному обсязі постанова складена 12.07.2013р.

Головуючий суддя Ходачкевич Н.І.

копія вірна

Суддя Ходачкевич Н.І.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.07.2013
Оприлюднено15.07.2013
Номер документу32356577
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1640/13-а

Ухвала від 20.06.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

Постанова від 09.07.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні