Ухвала
від 09.07.2013 по справі 541/1392/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/1392/13-ц

Номер провадження 22-ц/786/2427/2013

Головуючий у 1-й інстанції Городівський О.А.

Доповідач Бондаревська С. М.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 липня 2013 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Полтавської області в складі:

головуючого судді: Бондаревської С.М.

суддів: Буленка О.О., Триголова В.М.

при секретарі: Ачкасовій О.Н.

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві апеляційну скаргу ОСОБА_1

на ухвалу Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 29 травня 2013 року

по справі за позовом ОСОБА_1 до Ярмаківської сільської ради Миргородського району Полтавської області про визнання права власності в порядку спадкування.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, -

В С Т А Н О В И Л А :

У травні 2013 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із зазначеним позовом до Ярмаківської сільської ради Миргородського району Полтавської області. Просила визнати за нею в порядку спадкування після смерті батька - ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку в розмірі 2,54 гектари, яка розташована на території Ярмаківської сільської ради, вказуючи, що через відсутність оригіналу державного акту на зазначену земельну ділянку вона не має можливості оформити спадщину в нотаріальному порядку.

Ухвалою Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 23 травня 2013 року позовну заяву ОСОБА_1 до Ярмаківської сільської ради Миргородського району Полтавської області про визнання права власності в порядку спадкування - залишено без руху у зв»язку з порушенням пунктів 5 та 6 ч.2 ст.119 ЦПК України, з посиланням на те, що позивачка не виклала обставини та не зазначила докази про вжиття всіх належних заходів для оформлення спадщини у порядку встановленому цивільним законодавством, через органи нотаріату, а саме не вказала про факт та наслідки звернення із запитом до Управління Держкомагенства у Миргородському районі Полтавської області про видачу нового державного акту на ім»я спадкодавця взамін втраченого.

Ухвалою Миргородського міськрайонного суду Полтаської області від 29 травня 2013 року позовна заява ОСОБА_1 до Ярмаківської сільської ради Миргородського району Полтавської області про визнання права власності в порядку спадкування визнана неподаною та повернута позивачу.

Не погодившись з даною ухвалою місцевого суду, позивачка оскаржила її в апеляційному порядку. В апеляційній скарзі, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам справи, просила оскаржувану нею ухвалу скасувати і передати питання на новий розгляд до суду першої інстанції, або змінити вказану ухвалу, постановивши ухвалу з цього питання про відкриття провадження у справі.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши законність та обґрунтованість ухвали суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, та вимог, заявлених у суді першої інстанції, приходить до висновку, що скарга підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 312 ЦПК України, розглянувши скаргу на ухвалу суду першої інстанції, апеляційний суд скасовує ухвалу і передає питання на новий розгляд до суду першої інстанції, якщо останній порушив порядок, встановлений для його вирішення.

Як встановлено місцевим судом та вбачається з матеріалів позовної заяви, ухвалою судді Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 23 травня 2013 року позовну заяву ОСОБА_1 до Ярмаківської сільської ради Миргородського району Полтавської області про визнання права власності в порядку спадкування - залишено без руху у зв»язку з порушенням пунктів 5 та 6 ч.2 ст.119 ЦПК України, із зазначенням, що позивачка не виклала обставини та не зазначила докази про вжиття всіх належних заходів для оформлення спадщини у порядку встановленому цивільним законодавством, через органи нотаріату, зокрема, не вказала про факт та наслідки звернення із запитом до Управління Держкомагенства у Миргородському районі Полтавської області про видачу нового державного акту на ім»я спадкодавця взамін втраченого.

Оскаржуваною ухвалою судді цього ж суду від 29 травня 2013 року позовну заяву ОСОБА_1 визнано неподаною та повернуто позивачеві на підставі ст. 121 ЦПК України , оскільки остання, відповідно до ухвали суду від 23 травня 2013 року, у встановлений строк не усунула зазначені в ухвалі недоліки.

Проте колегія суддів не погоджується з таким висновком суду першої інстанції виходячи з наступного.

За змістом п. п. 3, 5, 6 ч. 2 ст. 119 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує вимоги, зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину.

З огляду на зазначену норму саме позивач обґрунтовує свої вимоги з викладом відповідних обставин та зазначенням доказів, що підтверджують такі обставини. Сама по собі відсутність у позовній заяві чи додатках до неї доказів на підтвердження позовних вимог не перешкоджає розгляду справи, оскільки є підставою для відмови в задоволенні позову по суті, а не для визнання позовної заяви неподаною.

За наведених обставин, колегія суддів вважає, що відсутність в позовній заяві зазначення доказів про вжиття всіх належних заходів для оформлення спадщини в нотаріальному порядку, зокрема, не зазначення позивачкою факту та наслідків звернення із запитом до Управління Держкомагенства у Миргородському районі Полтавської області про видачу нового державного акту на ім»я спадкодавця взамін втраченого, на що посилався місцевий суд, залишаючи позовну заяву ОСОБА_1 без руху, - не є підставою для визнання позовної заяви неподаною та повернення її позивачеві, а може бути враховано судом лише при вирішенні спору по суті.

З урахуванням викладеного, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для задоволення апеляційної скарги ОСОБА_1, скасування ухвали Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 29 травня 2013 року та направлення матеріалів позовної заяви до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 303 , 307 , п. 3 ч. 1 ст. 312, ст. ст. 314 , 315 ЦПК України , колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Ухвалу Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 29 травня 2013 року - скасувати.

Матеріали справи за позовом ОСОБА_1 до Ярмаківської сільської ради Миргородського району Полтавської області про визнання права власності в порядку спадкування - направити до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області - для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з моменту набрання нею законної сили шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ.

Головуючий: /підпис/

Судді: /підписи/

З оригіналом згідно:

СудАпеляційний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення09.07.2013
Оприлюднено16.07.2013
Номер документу32382342
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —541/1392/13-ц

Ухвала від 23.05.2013

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Рішення від 09.09.2013

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Ухвала від 19.08.2013

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Ухвала від 09.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Бондаревська С. М.

Ухвала від 13.06.2013

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Бондаревська С. М.

Ухвала від 29.05.2013

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні