Вирок
від 16.07.2013 по справі 760/13570/13-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №1-кп/760/463/13

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 липня 2013 року Солом'янський районний суд м. Києва

у складі: головуючого -судді Зелінської М.Б.

при секретарі Кудрявцевої Д.В.

за участю прокурора Місюри Р.І.

за участю обвинуваченого ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження з обвинувальним актом та угодою про визнання винуватості відносно

ОСОБА_1,

ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м.Рахів, Закарпатської обл, українця, громадянина України, з середньо. освітою, розлученого, не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 раніше не судимого,

кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205, ч.2 ст. 205, ч. 3 ст.358 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, у серпні 2012 року знаходячись у м. Києві, з корисливих мотивів вступив у попередню змову з невстановленими слідством особами, діючи разом із якими у серпні 2012 року, умисно вчинив злочини у сфері господарської діяльності.

Дії ОСОБА_1, виразились у повторному створенні та придбанні суб'єктів підприємницької діяльності ТОВ «ОСОБА_13» (код ЄДРПОУ 37118565), ТОВ «Партнер Юні» (код ЄДРПОУ 38346618), ТОВ «Норенс Мейд» (код ЄДРПОУ 38354058), з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, та формальному призначенні себе директором, в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб'єкті) підприємницької діяльності та порядок оподаткування, а саме:

ст.56 Господарського кодексу України, якою передбачено: «Суб'єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна, або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках передбаченим законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення поділу, перетворення) діючого (діючих) суб'єкта господарювання додержанням вимог законодавства»;

ст.65 Господарського кодексу України, якою передбачено «Управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо, або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства, чи інших установчих документів. Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники), або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства. Керівник підприємства без доручення діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами»;

ст.58 Господарського кодексу України, якою передбачено: «Суб'єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом»;

ст. 19 Господарського кодексу України, якою передбачено: «Усі суб'єкти господарювання зобов'язані здійснювати первинний (оперативний) та бухгалтерський облік результатів своєї роботи, складати статистичну інформацію, а також надавати відповідно до вимог закону фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визначені законом»;

ст.8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», якою передбачено: «Власник, або уповноважена ним службова особа підприємства повинні організовувати бухгалтерський облік на підприємстві та забезпечити фіксування здійснення всіх господарських операцій у первинних документах».

п.п. 16.1.2, п.16.1, ст.16 Податкового Кодексу України, відповідно до якого «Платник податків зобов'язаний вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів»;

п.п. 16.1.12, п.16.1, ст. 16 Податкового Кодексу України, відповідно до якого «Платник податків зобов'язаний забезпечувати збереження документів, пов'язаних з виконанням податкового обов'язку;

п. 181.1, ст.181 Податкового Кодексу України, відповідно до якого «У разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 000 гривень, така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку в органі державної податкової служби за своїм місцезнаходженням», та при наступних обставинах.

Так, невстановлена слідством особа на ім'я ОСОБА_2, з метою втягнення ОСОБА_1 у свою злочинну діяльність, для безпосереднього прикриття своєї злочинної діяльності, при зустрічі з ним у 2012 році у м. Києві, запропонувала йому стати формальним засновником та директором суб'єкта підприємницької діяльності за грошову винагороду у розмірі 400 гривень.

ОСОБА_1, розуміючи що він, як службова особа підприємства, або як засновник, не має необхідних морально - ділових якостей та фінансових можливостей для здійснення підприємницької діяльності, погодився стати засновником підприємства. При цьому, він розумів, що до діяльності підприємств відношення мати не буде і його функція буде полягати виключно в прикритті незаконної діяльності, яка буде здійснюватися з використанням тих підприємств, в яких він буде рахуватись засновником та директором.

Обговоривши свою роль щодо подальшого функціонування підприємств та розмір винагороди, яку він отримає за свою незаконну діяльність, ОСОБА_1, погодився виконати всі необхідні дії, надав вказаним невстановленим особам копію свого паспорту громадянина України та копію довідки про присвоєння йому ідентифікаційного коду, для виготовлення на його ім'я документів про створення суб'єктів підприємницької діяльності, а також домовився про час та місце наступної зустрічі.

З метою реалізації своїх раніше спланованих злочинних дій, ОСОБА_1 у серпні 2012 року, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, перебуваючи у м. Києві, свідомо передав невстановленій слідством особі на ім'я ОСОБА_2 копії власного паспорту та довідки про присвоєння йому ідентифікаційного номеру для підготовки реєстраційних документів ТОВ «ОСОБА_13».

07.08.2012 року, ОСОБА_1 разом із невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_2, прибув до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_3. Біля приміщення нотаріальної контори ОСОБА_1 познайомився із невстановленими слідством особами на ім'я ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12, які, як він згодом зрозумів, допомагали невстановленій слідством особі на ім'я ОСОБА_2 у реєстрації нових підприємств.

Перебуваючи у офісному приміщенні вказаного нотаріуса та продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_1 достовірно знаючи, що ТОВ «ОСОБА_13» перереєстровується на його ім'я для прикриття незаконної діяльності та він, в цілому, набуває право власності на ТОВ «ОСОБА_13», у присутності нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2, підписав Статут ТОВ «ОСОБА_13» (у новій редакції, затверджений протоколом № 3 Загальних зборів учасників Товариства від 07.08.2012 року). Разом з тим, ОСОБА_1 також було підписано виготовлені невстановленими слідством особами та надані йому на підпис протокол № 3 Загальних зборів учасників ТОВ «ОСОБА_13» від 07.08.2012 року та інші реєстраційні документи підприємства, тобто вчинено дії направлені на придбання ТОВ «ОСОБА_13».

09.08.2012 року на підставі підписаних ОСОБА_1 документів, перереєстровано ТОВ «ОСОБА_13» у Дніпровській районній у м. Києві державній адміністрації, номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців 10671050007015539 та в подальшому внесено відповідні зміни, щодо зміни засновника та керівника підприємства у державній податковій інспекції у Дніпровському районі м. Києва, свідоцтво №200068068 про реєстрацію платника податку на додану вартість серії НБ№438618 від 12.09.2012 року, а також здійснено перереєстрацію вказаного підприємства в державних цільових фондах, за юридичною адресою: м. Київ, вул. Мініна, 12.

03.10.2012 року продовжуючи свої злочинні дії, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами на ім'я ОСОБА_2, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_9 та ОСОБА_12, ОСОБА_1 здійснив виїзд до міста Одеса, де у приміщенні ПАТ «Фінростбанк»» (МФО 328599), за адресою: м. Одеса, пр. Ак. Глушка, 13, надав співробітникам указаної банківської установи, попередньо надані йому невстановленими слідством особами, реєстраційні документи Товариства та підписав документи для відкриття банківського рахунку ТОВ «ОСОБА_13» НОМЕР_1, а саме: заяву на відкриття банківського рахунку НОМЕР_1 ТОВ «ОСОБА_13», договір №445 банківського рахунку в національній валюті від 03.10.2012 року, додаток №1 та №2 до договору №445 банківського рахунку в національній валюті від 03.10.2012 року.

Зазначені злочинні дії ОСОБА_1, надали змогу невстановленим слідством особам у подальшому використовувати банківський рахунок НОМЕР_1 ТОВ «ОСОБА_13» відкритий у ПАТ «Фінростбанк»» в м. Одеса, для прикриття незаконної діяльності.

За свої злочинні дії, що виразилися у фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «ОСОБА_13» з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_1 отримав від невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_11 грошову винагороду в розмірі 400 гривень.

За результатами направленої до Державної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Києва ДПС постанови про проведення позапланової перевірки ТОВ «ОСОБА_13» щодо документального підтвердження господарських відносин з платниками податків, їх реальності та повноти відображення в обліку за період перебування на посаді керівника Товариства ОСОБА_1 по 2012 звітний рік, встановлено, що свідоцтво платника ПДВ товариства анульоване 22.11.2012 року у зв'язку з внесенням до ЄДР запису про відсутність за місцезнаходженням.

Згідно акту Державної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Києва ДПС від 24.10.12 року №3768/22-521/37118565 встановлено порушення п.1. п.5 ст. 203, п.1, п.2 ст. 215, п.1 ст.2І6, ст.228, ст.626, ст.629, ст.650, ст. 655, ст. 658, ст. 662 ЦК України, п. 187.1 ст. 187, п. 198.6 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями в частині недодержання вимог зазначених статей в момент вчинення правочинів, які не спрямовані на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ними по правочинах, здійснених ТОВ «ОСОБА_13». Вищевикладене порушення призвело до завищення податкових зобов'язань за серпень 2012 року на загальну суму 10 376 184 грн. та податкового кредиту за серпень 2012 року на загальну суму 10 371 064 грн.

Згідно акту Державної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Києва ДПС від 25.12.12 року №6066/22-521/37118565 встановлено порушення п.1, п.5 ст. 203, п.1, п.2 ст. 215, п.1 ст.216, ст.228, ст.626, ст.629, ст.650, ст. 655, ст. 658, ст. 662 ЦК України, п. 187.1 ст. 187, п. 198.6 Податковою кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ зі змінами та доповненнями в частині недодержання вимог зазначених статей в момент вчинення правочипів, які не спрямовані на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ними по правочинах, здійснених ТОВ «ОСОБА_13». Вищевикладене порушення призвело до завищення податкових зобов'язань за вересень 2012 року на загальну суму 12 048 477 грн. та податкового кредиту за вересень 2012 року на загальну суму 12 048 273 грн.

Вчинивши зазначені дії за грошову винагороду, ОСОБА_1, не маючи наміру здійснення статутної діяльності, передав невстановленим особам пакет реєстраційних, засновницьких документів, а також документів про постанову ТОВ «ОСОБА_13» на податковий облік та відкриття рахунків у банківських установах, для подальшого незаконного використання їх при проведенні фінансових операцій за межами податкового контролю.

Такі дії ОСОБА_1, а саме придбання ТОВ «ОСОБА_13» з метою прикриття незаконної діяльності інших суб'єктів підприємницької діяльності, були направлені на легалізацію суб'єкта підприємництва - юридичної особи, без наміру здійснення господарської діяльності, передбаченої законодавством та статутними документами підприємства, дали можливість невстановленим особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи фіктивну юридичну особу - ТОВ «ОСОБА_13» і прикривати незаконну фінансово-господарську діяльність інших суб'єктів підприємницької діяльності.

Так, дії ОСОБА_1, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 1 ст. 205 КК України, які виразились у придбанні суб'єктів підприємницької діяльності (юридичний осіб) з метою прикриття незаконної діяльності (у редакції Закону України №4025 - VI від 15.11.2011 року, із змінами та доповненнями).

Крім того, ОСОБА_1, діючи повторно, з метою реалізації злочинних дій, направлених на створення суб'єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, у серпні 2012 року, перебуваючи у м. Києві, отримав від невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_2 пропозицію за грошову винагороду в розмірі 200 доларів США, зареєструвати на своє ім'я суб'єкт підприємницької діяльності, без мети подальшого здійснення фінансово-господарської діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності.

ОСОБА_1 усвідомлюючи, що реєстрація підприємства на його ім'я без мети здійснення підприємницької діяльності, за грошову винагороду, з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб є незаконною, розуміючи протиправний характер запропонованих йому невстановленою слідством особою дій, як майбутнього засновника та власника підприємства, він з корисливих мотивів, погодився на таку пропозицію. Тобто, в цей момент у ОСОБА_1 виник злочинний умисел направлений на повторне фіктивне підприємництво, тобто створення суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно.

У серпні 2012 року ОСОБА_1, реалізуючи свій злочинний умисел, перебуваючи у м. Києві, свідомо передав невстановленій слідством особі на ім'я ОСОБА_2 копії власного паспорту та довідки про присвоєння йому ідентифікаційного номеру для підготовки реєстраційних документів ТОВ «Партнер Юні».

08.08.2012 року, ОСОБА_1, згідно попередньої домовленості з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_3, з якою його познайомила невстановлена слідством особа на ім'я ОСОБА_2, прибув до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_4. Перебуваючи у офісному приміщенні вказаного нотаріуса та продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_1 достовірно знаючи, що ТОВ «Партнер Юні» реєструється на його ім'я для прикриття незаконної діяльності та він, в цілому, набуває право власності на ТОВ «Партнер Юні», у присутності нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4, підписав Статут ТОВ «Партнер Юні» (у новій редакції, затверджений протоколом № 1 Загальних зборів учасників Товариства від 08.08.2012 року), картку із зразками підписів та відбитка печатки ТОВ «Партнер Юні» до ПАТ «Фінростбанк». Разом з тим, ОСОБА_1 також було підписано виготовлені невстановленими слідством особами та надані йому на підпис протокол № 1 Загальних зборів учасників ТОВ «Партнер Юні» від 08.08.2012 року та інші реєстраційні документи підприємства, тобто вчинено дії направлені на створення ТОВ «Партнер Юні».

09.08.2012 року на підставі підписаних ОСОБА_1 документів зареєстровано ТОВ «Партнер Юні» в Печерській районній у м. Києві державній адміністрації, номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців 10701020000047134 та в подальшому здійснено реєстрацію ТОВ «Партнер Юні», як платника податків в державній податковій інспекції у Печерському районі м. Києва, свідоцтво № 200066450 про реєстрацію платника податку на додану вартість серії НБ № 423980 від 03.09.2012 року, індивідуальний податковий номер 383466126552, а також здійснено реєстрацію вказаного підприємства в державних цільових фондах, за юридичною адресою: м. Київ, вул. Крутий узвіз, 6/2 літера А.

08.08.2012 ОСОБА_1 продовжуючи свої злочинні дії, разом із невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_3, прибув до приміщення відділення №8 АТ «Фінростбанк» у м. Києві, за адресою: м. Київ, вул. Чоколівський бульвар, 35, літера А, де розуміючи що ТОВ «Партнер Юні» зареєстроване на його ім'я для прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи свої злочинні дії, діючи з метою власного незаконного збагачення, надав співробітникам указаної банківської установи, попередньо отримані від невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_3 установчі документи Товариства та підписав надані йому на підпис документи для відкриття поточного рахунку ТОВ «Партнер Юні» № 26004103000092, а саме заяви про відкриття поточних рахунків №26004103000092.643, №26004103000092.840, №26004103000092.978, №26004103000092.980, договір №92 банківського мультивалютного рахунку №92 від 17.08.2012 року, договір №92 банківського рахунку в національній валюті від 17.08.2012 року, додаток №92 від 17.08.2012 року, акт прийому - передачі робіт від 17.08.2012 року, тарифи банка на обслуговування, тарифи на послуги, ще надаються клієнтам, заява на встановлення програмного комплексу «Клієнт -Банк» від 17.08.2012 року, Лист - клопотання на підключення послуги «Клієнт Банк» від 17.08.2012 року, акт прийому передачі виконаних робіт від 17.08.2012 року.

Злочинні дії ОСОБА_1 надали змогу невстановленим слідством особам у подальшому використовувати банківські рахунки №26004103000092.643, №26004103000092.840, №26004103000092.978, №26004103000092.980 ТОВ «Партнер Юні», відкриті в банківській установі відділення №8 АТ «Фінростбанк» (МФО 328599), для прикриття незаконної діяльності.

За свої злочинні дії, що виразилися у фіктивному підприємництві, тобто створенні суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Партнер Юні» з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_1 отримав від невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_3, грошову винагороду в розмірі 200 доларів США.

За результатами проведеної Державною податковою інспекцією у Печерському районі м. Києва ДПС перевірки ТОВ «Партнер Юні», щодо підтвердження господарських відносин з платниками податків за період діяльності з 13.08.2012 по 31.01.2013 рік, складено акт № 1593/22.8/38346618 від 08.05.2013 року, згідно з яким встановлені порушення, а саме: правочини, укладені з контрагентами порушують публічний порядок, суперечать інтересам держави та суспільства, вчинені удавано з метою ухилення від сплати податків третіх осіб. Перевіркою встановлено порушення вимог п. 187.1 ст. 187, п.198.1 ст. 198, п. 198.2, п.198.3 та п.198.6 ст. 198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2756-VІ із змінами та доповненнями, що призвело до завищення податкових зобов'язань з податку на додану вартість за період з 13.08.2012 по 31.01.2013 рік на загальну суму 2 793 014 грн. та завищення податкового кредиту з податку на додану вартість за період з 13.08.2012 по 31.01.2013 рік на загальну му 2 760 021 грн.

Вчинивши зазначені дії за грошову винагороду, ОСОБА_1, не маючи наміру здійснення статутної діяльності, передав невстановленим особам пакет реєстраційних, засновницьких документів, а також документів про постанову ТОВ «Партнер Юні» на податковий облік та відкриття рахунків у банківських установах, для подальшого незаконного використання їх при проведенні фінансових операцій за межами податкового контролю.

Такі дії ОСОБА_1, а саме придбання ТОВ «Партнер Юні» з метою прикриття незаконної діяльності інших суб'єктів підприємницької діяльності, були направлені на легалізацію суб'єкта підприємництва - юридичної особи, без наміру здійснення господарської діяльності, передбаченої законодавством та статутними документами підприємства, дали можливість невстановленим особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи фіктивну юридичну особу ТОВ «Партнер Юні» і прикривати незаконну фінансово-господарську дальність інших суб'єктів підприємницької діяльності. Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_1 повторно, з метою реалізації злочинних дій, направлених на створення суб'єкта підприємницької діяльності за невстановленою досудовим слідством адресою в місті Києві, отримав від невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_2 пропозицію за грошову винагороду в розмірі 200 доларів США, зареєструвати на своє ім'я суб'єкт підприємницької діяльності, без мети подальшого здійснення фінансове господарської діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності Усвідомлюючи, що реєстрація підприємства на його ім'я без мети здійснення підприємницької діяльності, за грошову винагороду, з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб є незаконною, розуміючі протиправний характер запропонованих ОСОБА_1 невстановленою слідством особою дій, як майбутнього засновника та власника підприємства він з корисливих мотивів, повторно погодився на таку пропозицію. Тобто, в цей момент у ОСОБА_1 виник злочинний умисел направлений на повторне фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності вчинене повторно.

У серпні 2012 року ОСОБА_1, реалізуючи свій злочинний умисел, перебуваючи у м. Києві, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, свідомо передав невстановленій слідством особі на ім'я ОСОБА_2 копії власного паспорту та довідки про присвоєння йому ідентифікаційного номеру для підготовки реєстраційних документів ТОВ «Норенс Мейд».

17.08.2012 року ОСОБА_1, реалізуючи свій злочинний умисел, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, прибув до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_5. Перебуваючи у вказаного нотаріуса та продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_1 достовірно знаючи, що ТОВ «Норенс Мейд» реєструється на його ім'я для прикриття незаконної діяльності та він, в цілому, набуває права власності на ТОВ «Норенс Мейд», у присутності нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5, підписав Статут ТОВ «Норенс Мейд» (затверджений Протоколом № 1 Загальних зборів учасників Товариства від 17.08.2012 року). Разом з тим, ОСОБА_1 також було підписано виготовлені невстановленими слідством особами та надані йому на підпис Протокол № 1 Загальних зборів учасників ТОВ «Норенс Мейд» від 17.08.2012 та інші реєстраційні документи підприємства, тобто вчинено дії направлені на створення ТОВ «Норенс Мейд».

20.08.2012 року на підставі підписаних ОСОБА_1 документів зареєстровано ТОВ «Норенс Мейд» в Солом'янській районній у м. Києві державній адміністрації, номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб - підприємців 20731020000022911 та в подальшому здійснено реєстрацію ТОВ «Норенс Мейд», як платника податків державній податковій інспекції у Солом'янському районі м. Києва, довідка про взяття на облік платника податків № 36736/18-504 від 31.08.2012, року індивідуальний податковий номер 38354058, а також здійснено реєстрацію вказаного підприємства в державних цільових фондах, за юридичною адресою Київ, вул. Урицького, 1-Б.

05.09.2012 року ОСОБА_1, продовжуючи свої злочинні дії, прибув до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_6 та, діючи як керівник підприємства, підписав картку із зразками підписів та відбитка печатки ТОВ «Норенс Мейд» до АТ «КБ «Експобанк».

Цього ж дня, ОСОБА_1, продовжуючи свої злочинні дії, на прохання невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_6, прибув до відділення АТ «КБ «Експобанк» у м. Києві (МФО 322294), за адресою: м. Київ вул. Дмитрівська, 85/24, де розуміючи що ТОВ «Норенс Мейд» зареєстрована на його ім'я для прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи свої злочини дії, наслідуючи мету власного незаконного збагачення, надав співробітникам указаної банківської установи, попередньо отримані від невстановлених слідством осіб установчі документи Товариства та підписав надані йому на підпис документи для відкриття поточного рахунку ТОВ «Норенс Мейд» № 26006110689001, а саме заяву на відкриття банківського рахунку №26006110689001 ТОВ «Норенс Мейд» в АТ «КБ «Експобанк», договір банківського рахунку №10689 від 11.09.2012 року з додатковою угодою, розписку від 05.10.2012 року, акт про введення в експлуатацію програмного комплексу «Клієнт - Банк» від 04.10.2012 року.

Злочинні дії ОСОБА_1 надали змогу невстановленим слідством особам у подальшому використовувати банківський рахунок №26006110689001 ТОВ «Норенс Мейд», відкритий 11.09.2012 року у відділенні АТ «КБ «Експобанк» у м. Києві, для прикриття незаконної діяльності.

За свої злочинні дії, що виразилися у фіктивному підприємництві, тобто створенні суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Норенс Мейд» з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_1 отримав від невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_6, грошову винагороду в розмірі 400 гривень.

За результатами проведеної Державною податковою інспекцією у Солом'янському районі м. Києва ДПС перевірки ТОВ «Норенс Мейд» щодо підтвердження господарських відносин з ТОВ «Ретро Бізнес» за період з 01.10.2012 по 31.12.2012 рік, складено акт № 704/22.8-17/38354058 від 02.04.2013 року, згідно з яким встановлено відсутність об'єктів оподаткування при здійсненні операцій з постачання та продажу товарів (робіт, послуг), які підпадають під визначення ст. 22, ст. 185 Податкового Кодексу України. Таким чином, задекларований податковий кредит з ПДВ ТОВ «Норенс Мейд» в загальній сумі 674 000,02 грн., в тому числі жовтень 2012 р. в сумі 151 842,25 грн., листопад 2012 р. в сумі 281 548,16 грн., грудень 2012 р. в сумі 240 609,61 грн. сформований неправомірно та перевіркою не підтверджується, а також задекларовані податкові зобов'язання з ПДВ ТОВ «Норенс Мейд» в загальній сумі 688 011,06 грн., в тому числі: жовтень 2012 р. в сумі 155 755,74 грн., листопад 2012 р. в сумі 286 570,50 грн., грудень 2012 р. в сумі 245 684,82 грн. сформовані неправомірно та перевіркою не підтверджуються.

Вчинивши зазначені дії за грошову винагороду, ОСОБА_1, не маючи наміру здійснення статутної діяльності, передав невстановленим особам пакет реєстраційних, засновницьких документів, а також документів про постанову ТОВ «Норенс Мейд» на податковий облік та відкриття рахунків у банківських установах, для подальшого незаконного використання їх при проведенні фінансових операцій за межами податкового контролю.

Такі дії ОСОБА_1, а саме придбання ТОВ «Норенс Мейд» з меток прикриття незаконної діяльності інших суб'єктів підприємницької діяльності, були направлені на легалізацію суб'єкта підприємництва - юридичної особи без наміру здійснення господарської діяльності, передбаченої законодавством та статутними документами підприємства, дали можливість невстановленим особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи фіктивну юридичну особу - ТОВ «Партнер Юні» і прикривати незаконну фінансово-господарську діяльність інших суб'єктів підприємницької діяльності.

Вищевказані умисні дії ОСОБА_1, які виразились у повторному створенні суб'єктів підприємницької діяльності ТОВ «ОСОБА_13» (код ЄДРПОУ 37118565), ТОВ «Партнер Юні» (код ЄДРПОУ 38346618), ТОВ «Норенс Мейд» (код ЄДРПОУ 38354058), з метою прикриття незаконної діяльності, призвели до того, що невстановлені особи, набули можливості на здійснення фінансових операцій за межами податкового контролю від імені формально призначеного засновника та директора, у порушення встановленого законодавством порядку.

Так, дії ОСОБА_1, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч.2 ст. 205 КК України, як умисні дії, які виразились у створенні суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненими повторно (у редакції Закону України №4025-УІ від 15.11.2011 року, із змінами та доповненнями).

Крім того, ОСОБА_1, для створення суб'єкта підприємницької діяльності ТОВ «ОСОБА_13», без наміру здійснення господарської діяльності останнього, з метою прикриття незаконної діяльності, діючи за вказівками невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_6, за попередньою змовою групою осіб, вчинив підроблення офіційних документів, які видаються і посвідчуються приватним нотаріусом, видаються особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, які надають права або звільняють від обов'язків.

Так, ОСОБА_1, діючи за попередньою змовою з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_6, 07.08.2012 року прибув до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_3, заздалегідь усвідомлюючи, що ТОВ «ОСОБА_13» придбається для прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб та він, в цілому, набуває право власності на товариство, достовірно знаючи, що придбає товариство без наміру зайняття підприємницькою діяльністю , яка передбачена Статутом ТОВ «ОСОБА_13», що Товариство не буде знаходитись за адресою: Київ, вул. Мініна, 12, а також те, що він, як одноособовий учасник товариства ніякого майна та коштів до Статутного фонду ТОВ «ОСОБА_13» не вносив та вносити не буде, реалізовуючи свій злочинний умисел направлений на підробку офіційних документів, які надають право на реєстрацію (придбання) юридичної особи, підписав в приміщенні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2, Статут ТОВ «ОСОБА_13», який містив завідомо неправдиві відомості, а саме те, що: ОСОБА_1 сформував статутний капітал у розмірі 2944,00 гривень, 00 копійок за рахунок грошових (майнових) внесків, зазначив в ньому місцезнаходження Товариства за адресою: Київ, вул. Мініна, 12, та вказав мету та предмет діяльності Товариства, які виконувати наміру не мав та підробив Протокол №3 Загальних зборів учасників ТОВ «ОСОБА_13» від 07.08.2012 року, до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо включення його до складу учасників Товариства, передачу йому 100% часток статутного капіталу ТОВ «ОСОБА_13» та обрання ОСОБА_1 на посаду директора Товариства

Крім того, ОСОБА_1, для створення суб'єкта підприємницької діяльності ТОВ «Партнер Юні», без наміру здійснення господарської діяльності останнього, з метою прикриття незаконної діяльності, діючи за вказівками невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_3, з якою його познайомила невстановлена слідством особа на ім'я ОСОБА_2, з метою вчинення повторного підроблення офіційних документів, за попередньою змовою групою осіб, вчинив підроблення офіційних документів, які видаються і посвідчуються приватним нотаріусом, видаються особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, які надають права або звільняють від обов'язків.

Так, ОСОБА_1, діючи за попередньою змовою з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_3 08.08.2012 року, прибув до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_4., заздалегідь усвідомлюючи, що ТОВ «Партнер Юні» придбається для прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб та він, в цілому, набуває право власності на товариство, достовірно знаючи, що придбає товариство без наміру зайняття підприємницькою діяльністю, яка передбачена Статутом ТОВ «Партнер Юні», що Товариство не буде знаходитись за адресою: м. Київ, вул. Крутий узвіз, 6/2 літера А., а також те, що він, як одноособовий учасник товариства ніякого майна та коштів до Статутного фонду ТОВ «Партнер Юні» не вносив та вносити не буде, реалізовуючи свій злочинний умисел направлений на підробку офіційних документів, які надають право на реєстрацію (придбання) юридичної особи, підписав в приміщенні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7, Статут ТОВ «Партнер Юні», який містив завідомо неправдиві відомості, а саме те, що ОСОБА_1 сформував статутний капітал у розмірі 1200,00 гривень, 00 копійок за рахунок грошових (майнових) внесків, зазначив в ньому місцезнаходження Товариства за адресою: Київ, вул. Крутий узвіз, 6/2 літера А, вказав мету та предмет діяльності Товариства, які виконувати наміру не мав та підробив Протокол №1 Загальних зборів учасників ТОВ «Партнер Юні» від 08.08.2012 року, до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо включення його до складу учасників Товариства, передачу йому 100% часток статутного капіталу ТОВ «Партнер Юні» та обрання ОСОБА_1 на посаду директора Товариства

Крім того, ОСОБА_1, для створення суб'єкта підприємницької діяльності ТОВ «Норенс Мейд», без наміру здійснення господарської діяльності останнього, з метою прикриття незаконної діяльності, діючи за вказівками невстановленої слідством особи на ім'я ОСОБА_2, з метою вчинення повторного підроблення офіційних документів, за попередньою змовою групою осіб, вчинив підроблення офіційних документів, які видаються і посвідчуються приватним нотаріусом, видаються особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, які надають права або звільняють від обов'язків.

Так, ОСОБА_1, діючи за попередньою змовою з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_2 17.08.2012 року, реалізуючи свій злочинний умисел, за попередньою змовою з невстановленими слідством особами, прибув до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_5, заздалегідь усвідомлюючи, що ТОВ «Норенс Мейд» придбається для прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб та він, в цілому, набуває право власності на товариство, достовірно знаючи, що придбає товариство без наміру зайняття підприємницькою діяльністю , яка передбачена Статутом ТОВ «Порене Мейд», що Товариство не буде знаходитись за адресою: м. Київ, м. Київ, вул. Урицького, 16, а також те, що він, як одноособовий учасник товариства ніякого майна та коштів до Статутного фонду ТОВ «Норенс Мейд» не вносив та вносити не буде, реалізовуючи свій злочинний умисел направлений на підробку офіційних документів, які надають право на реєстрацію (придбання) юридичної особи, підписав в приміщенні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5, Статут ТОВ «Норенс Мейд», який містив завідомо неправдиві відомості, а саме те, що ОСОБА_1 сформував статутний капітал у розмірі 1000,00 гривень, 00 копійок за рахунок грошових (майнових) внесків, зазначив в ньому місцезнаходження Товариства за адресою: Київ, вул. Урицького, 1-Б, вказав мету та предмет діяльності Товариства, які виконувати наміру не мав та підробив Протокол №1 Загальних зборів учасників ТОВ «Норенс Мейд» від 17.08.2012 року, до якого вніс завідомо неправдиві відомості щодо включення його до складу учасників Товариства, передачу йому 100% часток статутного капіталу ТОВ «Норенс Мейд» та обрання ОСОБА_1 на посаду директора Товариства

Так, дії ОСОБА_1, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч.3 ст. 358 КК України, як умисні дії, які виразились в підробленні офіційних документів, які посвідчуються приватним нотаріусом, видаються особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, які надають права або звільняють від обов'язків, з метою їх використання іншою особою, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб.

26 червня 2013 року між старшим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції прокуратури м.Києва радником юстиції Місюрою Р.І., якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні за № 12013110000000690 та обвинуваченим ОСОБА_1, укладена угода про визнання винуватості.

Згідно зазначеної угоди, ОСОБА_1 беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205, ч.2 ст. 205, ч.3 ст. 358 КК України, в повному обсязі підозри та зобов'язався сприяти викриттю кримінального правопорушення щодо невстановлених слідством осіб, які у серпні 2012 року організували перереєстрацію у державних органах влади Дніпровського району м.Києва ТОВ «ОСОБА_13» на ім'я ОСОБА_1, реєстрацію у державних органах влади Печерського району м. Києва ТОВ «Партнер Юні» на ім'я ОСОБА_1, реєстрацію у державних органах влади Солом'янського району м. Києва ТОВ «Норенс Мейд» на ім'я ОСОБА_1 та призначили його директором таких підприємств.

Також, вказаною угодою сторони погодились на призначення ОСОБА_1 покарання:

- за ч. 1 ст. 205 КК України - у виді штрафу в розмірі 1000 (тисячі) неоподатковуваних мінімум доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень;

- за ч. 2 ст. 205 КК України - у виді штрафу в розмірі 3000 (трьох тисяч)

неоподатковуваних мінімум доходів громадян, що становить 51000 (п'ятдесят одна тисяча)

гривень;

- за ч. 3 ст. 358 КК України - у виді позбавлення волі строком на 2 (два)

роки.

На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити ОСОБА_1 покарання у виді позбавлення волі строком на 2 (два) роки.

На підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільнити ОСОБА_1 від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком 2 (два) роки, поклавши на нього обов'язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи або навчання, періодично з'являтися для реєстрації в кримінально-виконавчій інспекції.

Покласти на обвинуваченого погашення витрат за проведення почеркознавчої експертизи від 22.06.2013 року за № 337, у розмірі 978 гривень 88 копійок (дев'ятсот сімдесят вісім гривень вісімдесят вісім копійок).

Розглядаючи питання про затвердження угоди суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно з ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Злочини, у вчиненні яких обвинувачений ОСОБА_1 визнав себе винним, відповідно до ст. 12 КК України віднесені до категорії невеликої та середньої тяжкості, а отже угода відповідає вимогам закону.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 цілком розуміє положення п.1. ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч.2 ст.473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Судом встановлено, що умови угоди не суперечать вимогами Кримінального процесуального Кодексу та Кримінального Кодексу України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості.

Обвинувачений ОСОБА_1 погоджується на призначення узгодженого сторонами покарання.

Речові докази по справі відсутні.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_1 і призначення останньому узгодженої сторонами міри покарання.

Керуючись ст. ст. 373, 374, 475 КПК України, суд, -

З А С У Д И В:

Затвердити угоду від 26 червня 2013 року у кримінальному провадженню за №12013110000000690 про визнання винуватості, укладену між старшим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції прокуратури м.Києва радником юстиції Місюрою Р.І. та обвинуваченим ОСОБА_1

Визнати ОСОБА_1 винним за ч.1 ст.205, ч.2 ст. 205, ч.3 ст. 358 КК України та призначити узгоджене сторонами покарання:

- за ч. 1 ст. 205 КК України - у виді штрафу в розмірі 1000 (тисячі) неоподатковуваних мінімум доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень;

- за ч. 2 ст. 205 КК України - у виді штрафу в розмірі 3000 (трьох тисяч)

неоподатковуваних мінімум доходів громадян, що становить 51000 (п'ятдесят одна тисяча)

гривень;

- за ч. 3 ст. 358 КК України - у виді позбавлення волі строком на 2 (два)

роки.

На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити ОСОБА_1 покарання у виді позбавлення волі строком на 2 (два) роки.

На підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільнити ОСОБА_1 від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком 2 (два) роки, поклавши на нього обов'язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи або навчання, періодично з'являтися для реєстрації в кримінально-виконавчій інспекції.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави витрати за проведення експертизи та дослідження в розмірі 978,88 (дев'ятсот сімдесят вісім гривень вісімдесят вісім копійок)грн.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України до Апеляційного суду м. Києва через районний суд протягом 30 (тридцяти) днів з моменту його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору .

Копія вироку не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику провадження які не був присутній в судовому засіданні.

Суддя :

Дата ухвалення рішення16.07.2013
Оприлюднено16.07.2013
Номер документу32409505
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/13570/13-к

Ухвала від 15.07.2013

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Зелінська М. Б.

Вирок від 16.07.2013

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Зелінська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні