Постанова
від 11.07.2013 по справі 812/4949/13-а
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

11 липня 2013 року Справа № 812/4949/13-а

Луганський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Кисельової Є.О.,

при секретарі судового засідання Гришиній О.Ю.

у відсутність представників сторін

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області до дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» про стягнення недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі 1139,81 грн. за період з 01.04.2013 по 01.05.2013, -

ВСТАНОВИВ:

29 травня 2013 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області до дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» про стягнення недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі 1139,81 грн. за період з 01.04.2013 по 01.05.2013.

На виконання ухвали суду від 31 травня 2013 року про залишення позовної заяви без руху позивачем було надано уточнений адміністративний позов.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідач зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області як платник страхових внесків.

Відповідач не здійснив своєчасно перерахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за березень в сумі 1139,81 грн. до Пенсійного фонду України в строк, передбачений ст.. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».Сума заборгованості відповідача є заборгованістю зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, яка утворилась станом на 20.04.2013 та на теперішній час є непогашеною і складає 1139,81 грн., що підтверджується карткою особового рахунку платника та вимогами про сплату богу.

Згідно наданого до управління звіту, у березні 2013 року підприємством було нараховано, згідно п. 8 Звіту, загальна сума єдиного внеску, що підлягає сплаті - 1139,81 грн.

У зв'язку з несплатою боргу, керуючись п. 4 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", управлінням 07.05.2.013 року було складено вимогу від 07.05.2013 року за № 1/5 про сплату боргу на всю суму боргу, що утворилась станом на 29.04.2013 року та складала - 61693,47 грн. Сума боргу за березень місяць 2013 року входила у склад зазначеної суми та станом на 07.05.2013 року не була погашена. Зазначену вимогу від 07.15.2013 року підприємство отримало 22.05.2013 року.

Підприємство, після отримання зазначеної вимоги, не зверталось до органів Пенсійного фонду України та суду відносно її узгодження. Зазначену вимогу не було оскаржено підприємством.

Позивач участь свого представника у судовому засіданні не забезпечив, про дату, час та місце слухання справи був повідомлений належним чином, від нього на адресу суду шляхом факсимільного зв'язку надійшла заява про розгляд справи без участі представника УПФУ в м. Свердловську, де також зазначено, що позов підтримує в повному обсязі та те, що вимога про сплату боргу від 07.05.2013 №ю-15 до відділу державної виконавчої служби на примусове виконання не направлялась.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, про час, дату та місце слухання справи повідомлений належним, чином, причини неявки суду не відомі. Правом подати суду заперечення відповідач не скористався.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, на підставі доказів, наявних в матеріалах справи, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст.69-72 КАС України, суд прийшов до наступного.

Постановою Правління пенсійного фонду України N 8-2 від 30.04.2002 затверджено Положення про управління Пенсійного фонду (далі - Постанова № 8-2).

Згідно із Положенням № 8-2, управління Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах є органами Фонду, підвідомчими відповідно головним управлінням Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (далі - регіональні управління), що разом з цими управліннями утворюють систему органів Фонду.

Як зазначено в п.1 ч.1 ст.3 КАС України справа адміністративного суду публічно-правовий спір у якому хоча б однією із сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства.

Пенсійний фонд України та його органи, у розумінні пункту 7 частини першої статті 3 КАС України, є суб'єктами владних повноважень, а спори за участю цих органів є публічно - правовими ,оскільки виникають за участю суб'єкта владних повноважень, що реалізує у спірних правовідносинах надані йому чинним законодавством владні управлінські функції, та відповідають визначенню "адміністративної справи ".

Відповідач - дочірнє підприємство «Должанське шахтобудівельне управління» відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд», ідентифікаційний код 32831448, зареєстроване виконавчим комітетом Свердловської міської ради Луганської області та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області. (а.с.16).

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначаються Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування " від 08.07.2010 № 2464 ( далі -ЗУ №2464) , який набрав чинності 01 січня 2011 року.

Відповідно до ч.3 розділу VIII Прикінцеві та перехідні положення ЗУ № 2464 з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску.

Перереєстрація платників страхових внесків та застрахованих осіб не здійснюється. Пенсійний фонд спільно з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та Державною податковою адміністрацією України проводить звірення платників страхових внесків у порядку, встановленому Пенсійним фондом спільно з Державною податковою адміністрацією України за погодженням з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Як платник страхових внесків відповідач зареєстрований в УПФУ в м. Свердловську Луганської області та з 01.01.2011 вважається платником єдиного внеску.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 1 ЗУ № 2464 єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У відповідності до п. 1. ч. 1. ст. 4 Закону № 2464-VI платниками єдиного внеску є: роботодавці - підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.6 вищезазначеного Закону платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

П.1 ч.1 ст.7 Закону України № 2464 передбачено, що єдиний внесок нараховується для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першої статті 4 цього Закону, - на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами

Згідно ч 5. вищезазначеної статті єдиний внесок нараховується на суми, зазначені в частинах першій і другій цієї статті, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати.

Згідно ч. 8 ст. 9. Закону № 2464-VI платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Частиною 12 вищезазначеної статті передбачено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

В порушення вищезазначених норм відповідач не сплачує єдиний внесок, у зв'язку з чим станом на 01 травня 2013 року за період з 01.04.2013 по 01.05.2013 року утворилась заборгованість на загальну суму 61693,47 грн. (а.с.5,11).

Згідно ч. 4 ст. 25 Закону № 2464-VI територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

У зв'язку з несвоєчасною сплатою відповідачем єдиного внеску, на підставі ч. 4 ст. 25 Закону № 2464-VI, управлінням Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області відносно відповідача була винесена вимогу № Ю-15 від 07 травня 2013 року про сплату боргу, що виник станом на 01.05.2013 року на загальну суму 61993,47 грн.( а.с.10).

Зазначена вимога була отримана представником відповідача 22.05.2013, що підтверджується підписом уповноваженої особи на повідомленні про вручення поштового відправлення ( а.с.9) та у встановлений законом строк не оскаржена. Суму зазначену у вимозі відповідач в установлені законом строки не оскаржив.

Відповідно до абз.6-7 ч.4 ст.25 ЗУ № 2464 платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею. У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в абзаці шостому цієї частини, територіальний орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

Враховуючи, що відповідач в установлений законом термін та за час судового розгляду справи добровільно не сплатив суму заборгованості за березень 2013 року в сумі 11139,81 грн., позовні вимоги щодо стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за березень 2013 року в розмірі 11139,81 грн. визнаються судом такими, що підлягають задоволенню.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 9, 10, 11, 17, 18, 71, 87, 94, 105, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Уточнений адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області до дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» про стягнення недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі 1139,81 грн. за період з 01.04.2013 по 01.05.2013 задовольнити повністю.

Стягнути з дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» (місцезнаходження: 94800 Луганська область, м. Свердловськ, вул.. Глінки, 70, код 32831448) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області (94800, Луганська область, м. Старобільськ, вул.. Пирогова, 9) недоїмку зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі 1139,81 грн.(одна тисяча сто тридцять дев'ять гривень 81 копійка).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено та підписано 12 липня 2013 року.

Суддя Є.О. Кисельова

Дата ухвалення рішення11.07.2013
Оприлюднено17.07.2013
Номер документу32418487
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/4949/13-а

Постанова від 11.07.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Є.О. Кисельова

Ухвала від 27.06.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Є.О. Кисельова

Ухвала від 31.05.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Є.О. Кисельова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні