Постанова
від 16.07.2013 по справі 824/1444/13-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2013 р. м. Чернівці Справа № 824/1444/13-а

Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Григораш Віталій Олександрович, розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління пенсійного фонду України в м. Чернівцях до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бусхандел Україна" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

В поданому до суду адміністративному позові Управління пенсійного фонду України в м. Чернівцях просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Бусхандел Україна" заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за березень 2013 року в сумі 4533,52 грн.

Позов мотивовано тим, що відповідач перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Чернівцях, як платних страхових внесків з 28.07.2010 року. Проте, згідно поданої звітності, за платником рахується заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за березень 2013 року в сумі 4533,52 грн.

У відповідності до вимог ч. 3 ст. 183-2 КАС України, на адресу відповідача, яка вказана у Довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, було направлено ухвалу про відкриття скороченого провадження та запропоновано подати заперечення на позов або заяву про визнання позову. Ухвалу про відкриття скороченого провадження відповідач отримав 02.07.2013 року, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, проте вказаними в ній правами не скористався. Заперечення або заяву про визнання позову протягом встановленого судом строку не надано, тому справу розглянуто за наявними у ній матеріалами.

Перевіривши матеріали справи, встановивши фактичні обставини у справі, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши та оцінивши надані докази в сукупності, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 07.06.2013 року, відповідач зареєстрований Виконавчим комітетом Чернівецької міської ради за адресою місцезнаходження - вул. Комунальників, буд. 12, м. Чернівці (а.с. 6-7). Відповідно до повідомлення від 07.12.2012 року відповідач з 28.07.2010 року взятий на облік в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Чернівцях, як платник єдиного внеску за реєстраційним номером 2413022043 (а.с. 5).

Заборгованість підтверджується Звітами про нарахування єдиного внеску (а.с. 9-10), та розрахунком суми позову, відповідно до яких, за відповідачем рахується недоїмка по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за березень 2013 року в сумі 4533,52 грн. (а.с. 4).

У зв'язку із сформованою заборгованістю, відповідачу надіслано корінець вимоги про сплату боргу від 07.05.2013 року №Ю-281 на суму 4533,52 грн., яку він отримав 13.05.2013 року (а.с. 8).

Таким чином, заборгованість відповідача зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за березень 2013 року в сумі 4533,52 грн. є узгодженою, проте не сплченою.

До вказаних спірних правовідносин суд застосовує наступні положення законодавства та робить висновки по суті спору.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08 липня 2010 року № 2464-VI (далі - Закон 2464-VI) єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464-VI платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464-VI єдиний внесок нараховується для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першої статті 4 цього Закону, - на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Частиною 2 ст. 8 Закону № 2464-VI визначено, що Єдиний внесок не входить до системи оподаткування. Податкове законодавство не регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску.

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону № 2464-VI, платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Частиною 12 ст. 9 Закону № 2464-VI встановлено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Таким чином судом встановлено, що відповідач в порушення вимог вказаних норм, не виконує обов'язок по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а тому сума заборгованості підлягає стягненню в судовому порядку.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України та ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, проте відповідач не надав доказів по сплаті заборгованості.

Оскільки позивачем доведено обґрунтованість заявлених вимог, а відповідач не надав заперечень чи доказів відсутності боргу, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Враховуючи вищезазначене, повно, всебічно дослідивши докази по справі, об'єктивно оцінивши їх, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно до ч. 1 ст. 256 КАС України негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження у адміністративних справах, передбачених пунктами 1, 3, 4 частини першої статті 183 2 цього Кодексу.

Частиною 4 ст. 94 КАС України визначено, що у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 11, 71, 79, 86, 94, 158-162, 183 2 , 256 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Бусхандел Україна" (вул. Комунальників, буд. 12, м. Чернівці, Чернівецька область, код ЄДРПОУ 37240194) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Чернівцях заборгованість по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за березень 2013 року в сумі 4533 (чотири тисячі п'ятсот тридцять три) грн. 52 коп.

3. Копію постанови направити сторонам.

4. Постанова підлягає негайному виконанню.

Порядок і строки оскарження постанови визначаються ст.ст. 183-2, 185, 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку сторонами, а також іншими особами, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.О. Григораш

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.07.2013
Оприлюднено17.07.2013
Номер документу32423524
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —824/1444/13-а

Постанова від 16.07.2013

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Григораш Віталій Олександрович

Ухвала від 26.06.2013

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Григораш Віталій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні