Ухвала
від 17.07.2013 по справі 904/5358/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

17.07.13р. Справа № 904/5358/13 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МеталСпецСплав" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Глінки, 1, оф. 401, код ЄДРПОУ 37898994)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпропальп" (51831, Дніпропетровська область, Петриківський район, с. Єлизаветівка, вул. Котовського, буд. 47а-1-1, код ЄДРПОУ 37320143)

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Реєстраційна служба Дніпродзержинського міського управління юстиції Дніпропетровської області,

м. Дніпродзержинськ дніпропетровська область

про визнання договору дійсним

Суддя Кеся Н.Б.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "МеталСпецСплав" звернулось з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпропальп", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Реєстраційна служба Дніпродзержинського міського управління юстиції Дніпропетровської області, в якому просить господарський суд визнати дійсним договір купівлі-продажу нерухомого майна від 10.07.2012 року, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "МеталСпецСплав" (код ЄДРПОУ 37898994) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Дніпропальп" (код ЄДРПОУ 37320143) відносно цілісного майнового комплексу, загальною площею 14 325,4 кв.м, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Індустріальна, буд. № 20а, який має наступні характеристики: літ. О-2 - компресорна, 1/2 цегла,1/2 залізобетонні панелі, загальна площа 351,7 кв.м; літ. П-1 - зарядна, цегла, загальна площа 82,2 кв.м, 2Ж-1 - овочесховище, шлакоблок, загальна площа 62,0 кв.м; літ.23-1 - підвал, шлакоблок, загальна площа 111,2 кв.м; літ. 2Д-1 - гараж, залізобетонні панелі, загальна площа 161,4 кв.м; В-1 - прохідна, шлакоблок, загальна площа 46,0 кв.м, літ. Ф-1 - вагова, цегла, загальна площа 28,5 кв.м, літ. 2Є- 1 - насосна станція перекачки, цегла, загальна площа 8,4 кв.м, літ. Н-1 - склад, залізобетонні панелі, загальна площа 87,9 кв.м, літ. Б-3 - арматурно-формовочний цех (приміщення 2-1 - 2-16, 3-1 - 3-43, 4-3 - 4-9, 3-44 - 3-51), залізобетонні панелі, загальна площа 13 386,1 кв. м, №3 - огорожі.

З метою забезпечення цього позову Позивачем подано заяву про вжиття заходів по забезпеченню позову шляхом накладення арешту на цілісний майновий комплекс, загальною площею 14 325,4 кв.м, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Індустріальна, буд. №20 а та заборонити відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби Дніпродзержинського міського управління юстиції у Дніпропетровській області, 51921, м. Дніпродзержинськ, вул. Арсеничева, 64, код ЄДРПОУ 33247552, здійснювати реєстраційні дії щодо реєстрації права власності або інших речових прав на цілісний майновий комплекс, загальною площею 14325,4 кв.м, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Індустріальна, буд. №20 а.

Заява обґрунтована посиланням на те, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду є наступні обставини:

- відповідач є власником вище вказаного нерухомого майна - це підтверджується витягом про державну реєстрацію прав від 17.04.2012 року за № 33844619, що був виданий Дніпропетровським КП БМБТІ та договором купівлі-продажу нерухомого майна від 11 квітня 2012 року, посвідченим приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Небосенко О.А.;

- як власник майна, відповідач має юридичну можливість здійснити відчуження цього майна на користь іншої особи;

- отримавши від позивача 1 800 000 грн. відповідач ухилився від нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу - це підтверджується листом ТОВ "Дніпропальп" вих.№07/06 від 21.06.2013р.;

- наявність у відповідача судового спору відносно цілісного майнового комплексу, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., м. Дніпродзержинськ, вул. Індустріальна, буд. № 20а може призвести до реєстрації права власності на нерухоме майно за іншою особою.

Вище перелічені обставини за твердженням Позивача можуть призвести до виникнення у спірній ситуації нових учасників, що будуть претендувати на нерухоме майно, що є предметом договору купівлі-продажу від 10 липня 2012 року; крім того, ці особи можуть заявляти про застосування до них вимог закону про добросовісного набувача.

Позивач вказує на те, що такі наслідки призведуть до неможливості або суттєво утруднять виконання судового рішення по даній справі.

Розглянувши заву про вжиття заходів, суд вбачає підстави для її задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 66 ГПК України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Згідно ч.1 ст. 67 ГПК України позов забезпечується: накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві; забороною відповідачеві вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Згідно п. 3 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 16 "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову" умовою застосування заходів до забезпечення позову за вимогами майнового характеру є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Відповідно до п.1 наведеної Постанови у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється, зокрема, з урахуванням співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії. Обрані заходи до забезпечення позову не повинні мати наслідком повне припинення господарської діяльності суб'єкта господарювання, якщо така діяльність, у свою чергу, не призводитиме до погіршення стану належного відповідачеві майна чи зниження його вартості (п. 3 Постанови Пленуму).

Отже, з огляду на предмет спору за позовом та викладені в заяві обставини щодо забезпечення позову, суд дійшов висновку, що невжиття запропонованих Позивачем заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання судового рішення суду у вигляді реєстрації права власності Позивача на спірне майно на підставі судового рішення.

Керуючись ст. ст. 66-67, 86 ГПК України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

Застосувати заходи по забезпеченню позову:

накласти арешт на цілісний майновий комплекс, загальною площею 14 325,4 кв.м, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Індустріальна, буд. №20 а;

заборонити відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби Дніпродзержинського міського управління юстиції у Дніпропетровській області, 51921, м. Дніпродзержинськ, вул. Арсеничева, 64, код ЄДРПОУ 33247552, здійснювати реєстраційні дії щодо реєстрації права власності або інших речових прав на цілісний майновий комплекс, загальною площею 14325,4 кв.м, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, вул. Індустріальна, буд. №20 а.

Ухвала суду набирає законної сили з дати її прийняття і може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду в порядку, встановленому для оскарження судових рішень.

Суддя Н.Б. Кеся

Дата ухвалення рішення17.07.2013
Оприлюднено18.07.2013
Номер документу32457576
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору дійсним

Судовий реєстр по справі —904/5358/13

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 07.08.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 31.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 17.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 15.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні