Постанова
від 08.07.2013 по справі 826/8222/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

08 липня 2013 року 08:15 № 826/8222/13-а

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі

головуючого судді Шулежка В.П.,

при секретарі судового засідання Пасічнюк С.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Трейд-Інвест» до державного реєстратора Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання протиправними дій та скасування запису ,-

В С Т А Н О В И В:

З позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва звернулось товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Трейд-Інвест» (далі - позивач, ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест») до державного реєстратора Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації (далі - відповідач) про визнання протиправними дій щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відносно позивача запису від 25.03.2013 року № 1067 14400 1201 5005 «Внесення інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу» та скасування цього запису.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що позивач вважає дії відповідача по внесенню запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу протиправними, оскільки підстави для внесення до Єдиного державного реєстру зазначеного запису були відсутні, що є порушенням приписів Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не прибув, хоча про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, заяви про розгляд справи за його відсутності не подавав, подав письмові заперечення, відповідно до яких проти позову заперечує та вважає, що реєстраційні дії державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідають вимогам чинного законодавства.

Відповідно до вимог частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на вищевикладене та з урахуванням вимог статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд прийшов до висновку про доцільність розгляду справи у порядку письмового провадження на підставі наявних доказів у матеріалах справи.

Розглянувши подані документи і матеріали позивачем, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест» зареєстроване як юридична особа Дніпровською районною в м. Києві державною адміністрацією 12.08.2009 року за № 1073 102 0000 017677, код ЄДРПОУ - 36629664.

Державним реєстратором Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації Лопохою В.П., у зв'язку з отриманням від державної податкової адміністрації повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, надіслано позивачу повідомлення від 25.03.2013 року № 246/19 щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Позивач, на виконання вказаного повідомлення державного реєстратора, подав реєстраційну картку за формою №6 про підтвердження відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що підтверджується описом документів від 18.04.2013 року.

Відповідно до опису документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Підтвердження відомостей про юридичну особу» для проведення реєстраційної дії ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест» надало реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу та документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи.

Як вбачається із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців серії АБ № 784181, державним реєстратором 25.03.2013 року внесено інформацію щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест», запис № 1067 1440 0120 15005.

Разом з тим, 18.04.2013 року відповідачем внесено запис про підтвердження відомостей про юридичну особу за № 1067 1060 0130 15005.

Позивач, вважаючи, що відповідачем безпідставно внесено запис № 1067 1440 0120 15005 від 25.03.2013 року до Єдиного державного реєстру, звернувся до суду з позовними вимогами про визнання його протиправним та скасування.

Дослідивши наявні у матеріалах справи письмові докази в сукупності та системно проаналізувавши приписи чинного законодавства, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог виходячи з наступного.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців врегульовані Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 року № 755-І V.

Згідно з статтею 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» визначено, що державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» відомості про юридичну особу включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

У разі якщо зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, не пов'язана із змінами, що вносяться до установчих документів юридичної особи, або не підлягає державній реєстрації, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), подає (надсилає поштовим відправленням з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі. (Стаття 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»).

Відповідно до абзацу 1 пункту 11 статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Пунктом 12 статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» встановлено, що у разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. (пункт 14 статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»).

Як уже зазначалось вище, відповідачем направлено ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест» повідомлення 25.03.2013 року щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки для підтвердження відомостей про товариство.

В той же час, відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру, 25.03.2013 року відповідачем внесено інформацію щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест» № 1067 1440 0120 150 05.

Разом з тим, позивачем у відповідності до статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» на виконання повідомлення відповідача від 25.03.2013 року підтверджено відомості про юридичну особу у встановлені законодавством строки, про що здійснено слідуючий запис у Єдиному державному реєстрі від 18.04.2013 року № 1067 1060 0130 15005 підтвердження відомостей про ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест».

Згідно зі статтею 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» передбачено, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, є недостовірними і були внесені до нього, то третя особа може посилатися на них у спорі як на достовірні. Третя особа не може посилатися на них у спорі у разі, якщо вона знала або могла знати про те, що такі відомості є недостовірними.

З огляду на викладене, підставою для внесення запису про відсутність підтвердження відомостей про ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест» є неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу у встановлений строк, а внесення такого запису - закінчення місяця з дня отримання кореспонденції або повернення поштової кореспонденції, передбачені абзацом 1, 2 частини 14 статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Відповідач у своїх запереченнях вказує, що 22.12.2012 року ним отримано від ДПІ у Дніпровському районі м. Києва ДПС повідомлення № 5599/9/18-409 від 23.11.2012 року про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням та 25.12.2012 року надіслано ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест» повідомлення про підтвердження відомостей про юридичну особу. Та у зв'язку з неподанням, як стверджує відповідач, позивачем реєстраційної картки, відповідачем 25.03.2013 року внесено запис № 1067 1440 0120 150 05 щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест».

На підтвердження факту отримання позивачем рекомендованого листа з повідомленням відповідача про підтвердження відомостей про юридичну особу, відповідачем надано копію списку №536 від 21.12.2012 року рекомендованих листів, які були направлені, згідно фіскального чеку, 25.12.2012 року.

Проте, суд звертає увагу, що зі змісту наданого списку №536 від 21.12.2012 року рекомендованих листів та фіскального чеку про відправку, неможливо встановити та ідентифікувати, що саме направлялось. Відтак, зазначений доказ є неналежним, так як не містить відповідної інформації, а тому судом не приймається.

Окрім того, відповідачем не надано доказів щодо отримання ним повідомлення від органів державної податкової служби, так як відповідно до копій наданих документів, повідомлення ДПІ у Дніпровському районі м. Києва ДПС про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням датоване 23.11.2012 року, а повідомлення про підтвердження відомостей про юридичну особу позивачу надіслано лише 22.12.2012 року, що свідчить про недотримання відповідачем вимог п. 12 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Разом з цим, відповідачем не доведено та не надано доказів отримання позивачем повідомлення від 22.12.2012 року про підтвердження відомостей про юридичну особу, що є безпосередньою підставою для внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру від 25.03.2013 року.

Отже, враховуючи зазначені обставини, суд вважає дії відповідача щодо внесення до Єдиного державного реєстру запису від 25.03.2013 року необґрунтованими та протиправними, без належного доказування.

Таким чином, суд приходить до висновку, що наявними матеріалами справи не підтверджені обставини дотримання відповідачем порядку та строків, встановлених законодавством при вчиненні дій щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису від 25.03.2013 року про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а відтак запис від 25.03.2013 року є протиправним та таким, що підлягає скасуванню.

Відповідно до частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу, а суд згідно статті 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Відповідно до частини 2 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Суд зазначає, що відповідач, як суб'єкт владних повноважень, не виконав покладений на нього обов'язок щодо доказування на підтвердження правомірності свого рішення відносно внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців оскарженого запису та не довів правомірності вчинення дій.

З огляду на наведене, суд приходить до висновку про обґрунтованість та наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 КАС України суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Трейд-Інвест» задовольнити повністю.

Визнати протиправними дії державного реєстратора Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації Лопохи В.П. (02094, м. Київ, бул. Праці, 1/1) щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відносно товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Трейд-Інвест» (02105, м. Київ, пр. Ю.Гагаріна, 2/35, літ. А, код ЄДРПОУ 36629664) запису від 25.03.2013 року № 1067 14400 1201 5005 «Внесення інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу» та скасувати цей запис.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Окружного адміністративного суду міста Києва апеляційної скарги на постанову протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає до Київського апеляційного адміністративного суду.

Якщо апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений ст. 186 КАС України, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя В.П. Шулежко

Дата ухвалення рішення08.07.2013
Оприлюднено22.07.2013
Номер документу32503215
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/8222/13-а

Постанова від 08.07.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні