Постанова
від 16.07.2013 по справі 801/6589/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ПОСТАНОВА

Іменем України

16 липня 2013 р. Справа №801/6589/13-а

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим в складі головуючого судді Кононової Ю.С., за участю секретаря судового засідання - Магері М.В., представника позивача - Меметової М.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Сімферопольському районі АР Крим до Публічного акціонерного товариства "Широке" про стягнення суми боргу,

ВСТАНОВИВ:

Управління пенсійного фонду України в Сімферопольському районі АР Крим звернулось з адміністративним позовом до Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим, уточнивши вимоги якого просить стягнути з відповідача заборгованість з відшкодування витрат на виплату різниці між сумою пенсії, призначеної науковим робітникам відповідно до Закону України "Про наукову і науково -технічну діяльність" та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів в сумі 1598,13 гривень.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в Сімферопольському районі АР Крим як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зобов'язаний, відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" відшкодовувати позивачу різницю між сумою призначеної пенсії за цим Законом та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник. Позивачем на адресу відповідача направлялись відповідні повідомлення про необхідність відшкодування понесених витрат, сума яких щомісячно складає 292,02 гривень, проте сума боргу за період грудень 2012 року - травень 2013 року в передбачені законодавством строки в повному обсязі відповідачем не сплачена та на час розгляду справи складає 1598,13 гривень.

Представник позивача в судовому засіданні уточнені позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, був повідомлений про місце та час розгляду справи належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог.

Судом встановлено, що відповідач Публічне акціонерне товариство "Широке" перебуває на обліку в Управлінні пенсійного фонду в Сімферопольському районі АР Крим (а.с. 14).

Принципи, основи та механізм функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування визначені в Законі України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року №1058-IV (далі по тексту - Закон).

Стаття 3 Закону визначає, що Пенсійний фонд і юридичні особи є суб'єктами системи пенсійного забезпечення в Україні.

Розмір пенсії науковим працівникам, умови її виплати та доставки, окрім Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", визначаються також Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" від 13.12.1991 № 1977-XII (далі по тексту - Закон № 1977-XII).

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону № 1977-XII держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів.

Пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 80 відсотків від сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, яка визначається відповідно до статті 23 цього Закону та частини другої статті 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (внески).

Відповідно до Закону № 1977-XII різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується у тому числі за рахунок коштів Державного бюджету України.

Так, згідно з п.2 Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 № 372 "Про затвердження Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи" за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів

Розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається.

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках (п. 5 Порядку).

Відповідно до п. 8 Порядку у разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством.

Позивачем на адресу відповідача були направлені повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково -технічну діяльність" та виплаченої науковим співробітникам, і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів.

Відповідно до вказаних повідомлень сума, що підлягає відшкодуванню, починаючи з грудня 2012 року по травень 2013 року включно становить 292,42 грн. щомісячно (а.с. 5-13).

Однак, заборгованість з цих витрат була відповідачем відшкодована позивачу лише частково на суму 154,39 гривень, що підтверджується карткою особового рахунку відповідача (а.с. 29).

Відповідач не надав суду доказів погашення заборгованості за період грудень 2012 року - травень 2013 року в повному обсязі.

За таких обставин, позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в Сімферопольському районі АР Крим, з урахуванням поданих уточнень, підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

В судовому засіданні було проголошено вступну та резолютивну частини постанови. В повному обсязі текст постанови складено 18.07.2013 року.

Керуючись ст.ст. 121, 161, 163, 186, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Широке" (97510, Сімферопольський район, с. Широке, вул. Леніна, 26, ЄДРПОУ 00850052) на користь Управління Пенсійного фонду України в Сімферопольському районі АР Крим (м. Сімферополь, вул. Дм. Ульянова, 6) заборгованість у розмірі 1598 (одна тисяча п'ятсот дев'яносто вісім) гривень 13 копійок на р/р № 2560870547613 в КРУ ВАТ "Державний Ощадний банк України", МФО 324805, ЄДРПОУ 22259661.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення десятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Ю.С. Кононова

Дата ухвалення рішення16.07.2013
Оприлюднено22.07.2013
Номер документу32505394
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/6589/13-а

Постанова від 16.07.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кононова Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні