Постанова
від 12.07.2013 по справі 827/1617/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Копія

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

12 липня 2013 року Справа №827/1617/13-а

Окружний адміністративний суд міста Севастополя в складі:

головуючого судді - Прохорчук О.В.,

секретар судового засідання - Олійник С.О.,

у відсутність представників сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Севастополі справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України у Ленінському районі міста Севастополя до Державного підприємства "Науково-технологічний центр використання природних ресурсів шельфу" Національної академії наук України про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України у Ленінському районі міста Севастополя звернулось до суду з адміністративним позовом до Державного підприємства "Науково-технологічний центр використання природних ресурсів шельфу" Національної академії наук України про стягнення заборгованості по відшкодуванню суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, у розмірі 445,34 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем пенсійного законодавства України щодо відшкодування витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковцям відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, а саме - у травні 2013 року такі перерахування відповідачем здійснені не були.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Севастополя від 25.06.2013 відкрито провадження в адміністративній справі. Іншою ухвалою суду від 25.06.2013 закінчено підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав клопотання про розгляд справи у його відсутність та про підтримання позовних вимог у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, поштове повідомлення повернулось до суду з відміткою пошти "адресат вибув".

Суд ухвалив розглянути справу у відсутність представника відповідача, оскільки відповідно до частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Судом встановлено, що Державне підприємство "Науково-технологічний центр використання природних ресурсів шельфу" Національної академії наук України зареєстровано Ленінською районною державною адміністрацією міста Севастополя в якості юридичної особи 17.03.1992 за № 10001478518.

Державне підприємство "Науково-технологічний центр використання природних ресурсів шельфу" Національної академії наук України згідно з довідкою Управління статистики у місті Севастополі № 22-366-2043 від 23.07.2001 є державним підприємством.

Відповідач зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Севастополя як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до преамбули Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" № 1977-XII від 13.12.1991 цей Закон визначає правові, організаційні та фінансові засади функціонування і розвитку науково-технічної сфери, створює умови для наукової і науково-технічної діяльності, забезпечення потреб суспільства і держави у технологічному розвитку, тобто цей закон поширюється на правовідносини, які є предметом спору.

Згідно з частинами 1, 9 статті 24 вказаного Закону України держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів. Різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується:

для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету;

для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом;

для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Пунктом 2 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24.03.2004 (далі -Порядок) за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Згідно з пунктом 5 Порядку розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається.

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про науково і науково-технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів за травень 2013 року у розмірі 445,34 грн. було надіслано на адресу Державного підприємства "Науково-технологічний центр використання природних ресурсів шельфу" Національної академії наук України листом за вих. № 3722/3/03-30 від 16.05.2013 та отримано уповноваженою особою відповідача, про що свідчить підпис на поштовому повідомленні.

У рахунок сплати заборгованості по відшкодуванню суми вказаної різниці у розмірі 445,34грн. кошти від Державного підприємства "Науково-технологічний центр використання природних ресурсів шельфу" Національної академії наук України не надходили.

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись статтями 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Державного підприємства "Науково-технологічний центр використання природних ресурсів шельфу" Національної академії наук України (99011, місто Севастополь, вул.Леніна,28, код ЄДРПОУ 16500199, інші реквізити в матеріалах відсутні) на користь Управління Пенсійного фонду України у Ленінському районі міста Севастополя (99008, місто Севастополь, вул. Карантинна, 16, код ЄДРПОУ 22274991, р/р 25606301351733 в ТВБВ № 10011/0267 філії Кримського республіканського управління АТ "Ощадбанк", МФО 324805) заборгованість у розмірі 445,34 грн. (чотириста сорок п'ять гривень тридцять чотири копійки).

Постанова може бути оскаржена у строки і порядку, встановлені частинами першою, другою статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Суддяпідпис О.В. Прохорчук Постанову складено та підписано в порядку частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України 17 липня 2013 року.

З оригіналом згідно.

Постанова не набрала законної сили.

Суддя О.В. Прохорчук

Дата ухвалення рішення12.07.2013
Оприлюднено23.07.2013
Номер документу32523152
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —827/1617/13-а

Постанова від 12.07.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Прохорчук О.В.

Ухвала від 25.06.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Прохорчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні