Постанова
від 22.07.2013 по справі 805/9562/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 липня 2013 р. Справа №805/9562/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 10-35

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Хохленкова ОВ.

за участю секретаря судового засідання Проніна Д.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки до комунального підприємства «Житлово- експлуатаційна контора № 14» про стягнення заборгованості із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 15755,76 грн.,-

за участю:

представника позивача - Гукової Г.В.

представника відповідача - не з'явився, -

В С Т А Н О В И В :

Управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до комунального підприємства «Житлово - експлуатаційна контора № 14» про стягнення заборгованості із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 15755,76 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначив, що він витратив на виплату та доставку пільгових пенсій особам, які працювали або працюють на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМУ та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах за період 01.02.2013 р. по 30.06.2013 р. у розмірі 15755,76 грн.

Представник позивача у судове засідання з'явився. Позов підтримав та просив його задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився. Був повідомлений належним про дату, час і місце розгляду справи.

На адресу суду повернувся конверт з судовою повісткою з відміткою поштового відділення «за зазначеною адресою не проживає».

Відповідно до витягу з ЄДР адреса місцезнаходження відповідача - 86156, Донецька область, м.Макіївка, Гірницький район, м-н Мирний, буд.4.

Згідно ч.4 ст.33 КАС України, у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою їх місцезнаходження вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Дослідивши подані сторонами документи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення сторін, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив такі фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Позивач Управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки є органом виконавчої влади, який в цих правовідносинах здійснює повноваження, покладені на нього ст. 12 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Положенням про Пенсійний фонд України, затвердженим Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями.

У відповідності до ст. 12 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", у період до перетворення Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну організацію він функціонує як центральний орган виконавчої влади на підставі норм цього Закону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пенсійний фонд України, яке затверджує Президент України. Бюджет Пенсійного фонду України в зазначений період затверджує Кабінет Міністрів України.

Згідно зі ст. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та готує документи для їх виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, інших соціальних виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України.

Згідно ст. 15 Положення, Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі, та управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

У відповідності до п. 5 ст. 4 вказаного Положення, Пенсійний фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та контролює роботу органів Пенсійного фонду України щодо, зокрема, забезпечення додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами законодавства про пенсійне забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання страхових внесків, інших надходжень до бюджету Пенсійного фонду України відповідно до законодавства; стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не сплачених сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування; призначення і виплати пенсій; забезпечення повного та своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій, допомоги на поховання та інших соціальних виплат, що здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Згідно з ч. 2 Розділу XV Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених особам, які працювали або працюють на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМУ та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах у розмірі 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій.

Процедура реєстрації та обліку платників внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (далі - страхові внески), обчислення і сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України підприємствами, установами, організаціями (далі - Підприємства) незалежно від форм власності, виду діяльності і господарювання та фізичними особами, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальниками звітності управлінням Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах (далі - органи Пенсійного фонду України) визначається Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 р. за № 64/8663.

Відповідач - комунальне підприємство «Житлово-експлуатаціцна контора № 14» - юридична особа, код ЄДРПОУ 24157692 здійснює свою господарську діяльність на підставі свідоцтва про державну реєстрацію та є відповідно до п. 2.1.1 вказаної Інструкції платником страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до п. 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Згідно п. 6.8 вищевказаної Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

На виконання вимог п. 6 вищезазначеної Інструкції позивачем було направлено до відповідача повідомлення про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з 01.02.2013 р. по 30.06.2013 р. на загальну суму 15755,76 грн.

Відповідно довідок про пільговий характер пенсій, вбачається, що працівники ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 працювали на підприємстві - відповідача за професією газозварювальника, тобто за Списком № 2

Таким чином, відповідно до ч. 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та згідно розрахунків за період з 01.02.2013 р. по 30.06.2013 р. відповідач повинен відшкодувати фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій у загальному розмірі 15755,76 грн.

З урахуванням викладених обставин, суд, вважає позов таким, що підлягає задоволенню. Судові витрати відповідно до ст. 94 КАС України стягненню не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 8-11, 69-72, 86, 94, 158, 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов управління Пенсійного фонду України в Гірницькому районі м. Макіївки до комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора № 14» про стягнення заборгованості із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 15755,76 грн., задовольнити повністю.

Стягнути з комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора № 14», яке знаходиться за адресою 86156, м. Макіївка, м-н. Мирний, 4, ЄДРПОУ 24157692, р\р 26003000102355, у Донецькій області філії ПАТ «Укрсоцбанк» м. Донецьк, МФО 334011, № 26009000102315у Донецькій обласній філії ПАТ «Укрсоцбанк» м. Донецьк, МФО 334011, № 2600200102356у Донецькій обласній філії ПАТ «Укрсоцбанк» м. Донецьк, МФО 334011; № 26000000003050 у «ПАТ» «Креді Агріколь Банк», МФО 300614 на користь Управління Пенсійного фонду в Гірницькому районі Макіївки, яке знаходиться за адресою 86126, м. Макіївка, вул. Молодогвардійська, 83, р/р 256053012035 у Донецькому обласному управлінні ВАТ Державному ощадбанку України, МФО 335106, ЗКПО 22035513 заборгованість із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 15755,76 (п'ятнадцять тисяч сімсот п'ятдесят п'ять) гривень 76 копійок за Списком № 2 за період 01.02.2013 р. по 30.06.2013 року.

Постанова прийнята в нарадчій кімнаті та її проголошено в судовому засіданні 22 липня 2013 в присутності представника позивача.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд з одночасним надісланням апеляційної скарги особою, яка її подає, до Донецького апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складання постанови в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Хохленков О.В.

Дата ухвалення рішення22.07.2013
Оприлюднено23.07.2013
Номер документу32528692
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/9562/13-а

Постанова від 22.07.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

Ухвала від 05.07.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні