Постанова
від 16.07.2013 по справі 813/4605/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 липня 2013 року № 813/4605/13-а

16 год. 06 хв.

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого-судді Качур Р.П.,

за участю секретаря судового засідання Чернявської О.Д.

представника позивача Гіри О.І. розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Львова до товариства з обмеженою відповідальністю «Львівський завод «Електротранспорт» про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

13 червня 2013 року на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Львова до товариства з обмеженою відповідальністю «Львівський завод «Електротранспорт» про стягнення заборгованості в сумі 11481,39 грн.

Позивач свої позовні вимоги обґрунтовує вимогами ст. 4 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України». Заборгованість відповідача підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», розрахунком заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій.

Представник позивача у судовому засіданні адміністративний позов підтримав повністю, просив задовольнити.

Відповідач не забезпечив участі свого представника в судовому засіданні, хоча про час та дату його проведення належним чином повідомлений; заперечення проти позову не подав. Конверт з повісткою повернувся до суду з відміткою пошти «за закінченням терміну зберігання». Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців адресою відповідача є вул. Липинського, буд. 54, м. Львів.

Згідно з ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Суд, враховуючи неявку відповідача без поважних причин, належним чином повідомленого про дату, час та місце проведення судового засідання, вважає за можливе вирішити справу на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача дослідивши та оцінивши докази, які мають значення для справи в їх сукупності, суд встановив наступні факти та правовідносини.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Львівський завод «Електротранспорт» зареєстровано 28.04.2009 року, що підтверджено Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців № 16784059 від 09.07.2013 року. Відповідача узято на облік в органах Пенсійного фонду України 01.04.1991 року за № 08.00-0104, що підтверджено повідомленням про взяття на облік платника єдиного внеску № 814 від 01.07.2013 року.

Відповідно до поданих позивачем розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за серпень-грудень 2011 року та березень 2012 року працівник відповідача, зазначений у розрахунках, отримував пенсію, призначену відповідно до пунктів «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно до довідок, протоколів та розрахунків стажу, виданих зазначеному працівнику відповідача, вказаний працівник отримує пенсію за віком за списком № 2.

Згідно з розрахунком суми боргу по відшкодуванню пільгових пенсій за період з 01.06.2012 року по 21.05.2013 року заборгованість відповідача становить 11481,39 грн.

Відповідачем вищевказана сума заборгованості у встановлені законодавством терміни добровільно не сплачена.

Приймаючи рішення, суд виходив з наступного.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, цей Закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Згідно зі ст. 23 цього ж Закону, спори, що виникають із правовідносин за цим же Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Згідно з п. 5 ст. 106 цього ж Закону, органи Пенсійного фонду вправі звернутись до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Згідно зі ст. 17 КАС України, юрисдикція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Об'єктом оподаткування відповідно до абзацу 4 пункту 1 частини 1 статті 2 Закону України «Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених, відповідно до пунктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно з ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди:

1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього ж Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням норм ст. 28 цього ж Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим же Законом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим же Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього ж Закону.

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ з подальшими змінами та доповненнями, на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

а) працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

- чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах;

- жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах;

б) працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - жінкам

Відповідно до п. п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», підприємство відповідача повинно відшкодовувати фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій. Згідно з п. 6.4. Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Статтею 100 цього закону встановлено, що особам, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством, пенсії за віком призначаються на таких умовах: а) особам, які мають на день введення в дію цього Закону повний стаж на зазначених роботах, що давав право на пенсію на пільгових умовах, пенсії в розмірах, передбачених цим Законом, призначаються відповідно до вимог за віком і стажем, встановлених раніше діючим законодавством; б) особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, вік, необхідний для призначення пенсії відповідно до статті 12, знижується пропорційно наявному стажу в порядку, передбаченому статтями 13-14 цього Закону, виходячи з вимог цього стажу, встановлених раніше діючим законодавством.

Таким чином, стаття 100 Закону України «Про пенсійне забезпечення» не підміняє статтю 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» в питаннях визначення кола осіб, які мають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, а лише вирішує питання щодо визначення необхідного стажу та віку для призначення вказаних пенсій.

Згідно з п. 6.8. «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

На вимогу суду позивач долучив: документи, що підтверджують наявність підстав ля призначення працівнику відповідача пільгової пенсії, як-от наявність трудового стажу та виконання робіт зі шкідливими умовами праці: довідки про характер виконуваної роботи на посадах, що дають право на пенсію на пільгових умовах, протоколи про призначення пільгової пенсії, її щомісячний та сумарний розмір, а також довідки відповідних управлінь ПФУ (завірені підписом керівника та відтиском гербової печатки органу) про суми отриманої працівником відповідача пенсії у спірний період - як докази виплати пільгової пенсії.

Вказаному вище пенсіонеру пільгова пенсія виплачується шляхом перерахування на його поточний рахунок в установі уповноваженого банку належної йому до виплати суми коштів на підставі «Порядку виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їх поточні рахунки в банках», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 1956 від 30.08.1999 року. Відповідно до положень п. 17-19 названого Порядку, за один день до початку кожного виплатного періоду місяця, за який виплачується пенсія та грошова допомога, органами Пенсійного фонду подаються відповідним установам уповноваженого банку списки на зарахування пенсії разом з двома примірниками описів за пенсіями. Для забезпечення своєчасної виплати пенсії органи Пенсійного фонду і органи праці та соціального захисту населення перераховують кошти не пізніше ніж за один операційний день до встановленої дати виплати. Зарахування відповідних сум пенсій та грошової допомоги установами уповноважених банків на поточні рахунки здійснюється не пізніше наступного операційного дня після надходження зазначених сум від органів Пенсійного фонду України, органів праці та соціального захисту населення. Відповідно до п. 20 Порядку після зарахування коштів на поточні рахунки одержувачів уповноважений банк завіряє списки на зарахування пенсій та грошової допомоги на поточні рахунки та описи до них і не пізніше ніж через два робочих дні після останньої дати виплати у кожному виплатному періоді повертає органам Пенсійного фонду або органам праці та соціального захисту населення другий примірник списків і по одному примірнику описів до них. Саме на підставі завірених списків на зарахування пенсій, повернених уповноваженим банком, органи ПФУ здійснюють відповідні бухгалтерські записи. Відповідно, показники, які зазначені у виданій пенсіонеру довідці про суми виплаченої пенсії, сформовані ПФУ на основі відомостей, отриманих з банку після зарахування цієї пенсії на поточний рахунок пенсіонера. З огляду на це суд приймає вказані довідки як доказ понесення витрат на виплату та доставку пенсії.

Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до ст. 49, 70 КАС України, сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, а відтак зобов'язані обґрунтовувати належність та допустимість доказів для підтвердження своїх вимог або заперечень.

Станом на день розгляду справи та прийняття судом постанови, заборгованість відповідача по внесках по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій призначених за списком № 2 становить 11481,39 грн., що підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, розрахунком суми боргу по відшкодуванню пільгових пенсій, довідкою про суми виплачених пенсій.

Таким чином, позовні вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгової пенсії призначеної за списком № 2 у розмірі 11481,39 грн. підлягають задоволенню, оскільки на відповідача законодавцем покладений обов'язок відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 17-19, 94, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Львівський завод «Електротранспорт» (вул. Липинського, буд. 54, м. Львів, код ЄДРПОУ 05456934) на користь управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Львова (ЄДРПОУ 20847520, м. Львів, вул. Гетьмана Мазепи, 5а) заборгованість в сумі 11481 (одинадцять тисяч чотириста вісімдесят одна) грн. 39 коп.

Постанова суду першої інстанції може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Постанова суду набирає законної сили у порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Постанова може бути оскаржена в порядку і строки, встановлені ст. 186 КАС України.

Повний текст постанови складено та підписано 22 липня 2013 року.

Суддя Качур Р.П.

Дата ухвалення рішення16.07.2013
Оприлюднено23.07.2013
Номер документу32531096
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/4605/13-а

Постанова від 16.07.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 14.06.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні