Постанова
від 17.07.2013 по справі 822/2914/13-а
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 822/2914/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2013 року м. Хмельницький Хмельницький окружний адміністративний суд

в складі:головуючого-суддіПольового О.Л. при секретаріБесарабі І.А. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Кам'янець-Подільської об'єднаної Державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільгаз" про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна що перебуває у податковій заставі, -

ВСТАНОВИВ:

Кам'янець-Подільська об'єднана Державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області звернулася до суду з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Сільгаз" про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна що перебуває у податковій заставі.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що у відповідача наявний податковий борг в сумі 31619,11 грн., який погасити за рахунок коштів неможливо, а тому просить суд прийняти рішення про надання дозволу на погашення суми податкового боргу, а саме 31619,11 грн. за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Позивач в судове засідання не з'явився, направив до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач до суду не з'явився і не повідомив причину цього, хоч належно був повідомлений про час та місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Оскільки сторони до суду не з'явились, технічний запис на звукозаписуючий пристрій не проводився, відповідно до вимог ст.41 КАС України.

Дослідивши докази по справі суд вважає, що позов підлягає задоволенню, враховуючи наступне.

Станом на 03.07.2013 року у відповідача наявний податковий борг в сумі 31619,11 гривень, що підтверджується довідкою про стан заборгованості від 03.07.2013 року, копією постанови Хмельницького окружного адміністративного суду від 14.03.2013 року по справі № 822/1336/13-а та матеріалами справи.

Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 14.03.2013 року по справі № 822/1336/13-а задоволено подання Кам'янець-Подільської об'єднаної Державної податкової інспекції Хмельницької області про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Сільгаз" податкового боргу в сумі 31618, 89 грн. шляхом стягнення коштів з банківських рахунків платника податків, які його обслуговують та за рахунок готівки, що належить відповідачу.

Судом встановлено, що Кам'янець-Подільською об'єднаною державною податковою інспекцією проведено опис майна платника податків - товариства з обмеженою відповідальністю "Сільгаз" та складено акт опису майна у податкову заставу № 6 від 12.01.2013 року. Внесено реєстраційний запис до Державного реєстру обтяжень рухомого майна, що підтверджується витягом про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна № 39929306 від 15.02.2013 року.

Крім того, податковим органом 25.03.2013 року прийнято рішення № 22 про погашення усієї суми податкового боргу шляхом стягнення готівки, яка належить платнику податків, у зв'язку з чим до банківських установ направлялись інкасові доручення про стягнення з банківських рахунків відповідача грошових коштів для погашення податкового боргу згідно постанови по справі № 822/1336/13-а від 14.03.2013 року, у виконанні яких банківськими установами було відмовлено в зв`язку з відсутністю коштів на рахунках.

Враховуючи викладене суд вважає, що позивачем було вжито всіх можливих і необхідних заходів для погашення податкового боргу товариства з обмеженою відповідальністю "Сільгаз".

Статтею 67 Конституції України на платників податків покладено обов'язок своєчасно та у повному обсязі сплачувати загальнодержавні та місцеві податки і збори до державних та місцевих бюджетів.

Відповідно до пп. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

В силу п. 15.1. ст. 15 Кодексу, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Згідно п. 16.1.4. ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 87.1 статті 87 ПКУ джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Пунктами 88.1 та 88.2 статті 88 ПКУ визначено, що з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу. Право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення.

Згідно п.89.3 ст.89 ПКУ майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом державної податкової служби. Відмова платника податків від підписання акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави, не звільняє такого платника податків від поширення права податкової застави на описане майно. У такому випадку опис здійснюється у присутності не менш як двох понятих.

Відповідно до п. 95.1. ст. 95 Кодексу орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.3 ст. 95 ПК України визначено, що орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Враховуючи, що відповідачем податковий борг не сплачено, кошти для стягнення відсутні, суд вважає вимоги Кам'янець-Подільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись Податковим кодексом України, ст. ст. 70, 71, 79, 86, 94, 112, 128, 158-163, 186, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Надати дозвіл Кам'янець-Подільській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області на погашення податкового боргу в сумі 31619 (тридцять одна тисяча шістсот дев'ятнадцять) грн. 11 коп. за рахунок майна платника податків - Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільгаз" (код ЄДРПОУ 30919860, вул. Леніна, буд. 1А, с. Кам'янка, Кам'янець-Подільський район, Хмельницька область), що перебуває у податковій заставі.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Повний текст постанови виготовлено 19 липня 2013 року

Суддя /підпис/О. Л. Польовий "Згідно з оригіналом" Суддя О. Л. Польовий

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.07.2013
Оприлюднено24.07.2013
Номер документу32533512
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/2914/13-а

Постанова від 17.07.2013

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О. Л.

Ухвала від 10.07.2013

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні