Постанова
від 23.07.2013 по справі 813/5115/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 липня 2013 року № 813/5115/13-а

09 год. 30 хв.

Львівський окружний адміністративний суд у складі судді Лунь Зоряни Іванівни, розглянув в скороченому провадженні адміністративну справу за позовом Городоцької міжрайонної державної податкової інспекції Львівської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Будмасервіс» про стягнення заборгованості в сумі 3060 грн. 00 коп.,

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Городоцької міжрайонної державної податкової інспекції Львівської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Будмасервіс» про стягнення заборгованості в сумі 3060 грн. 00 коп. з рахунків платника податків у банках.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України, справи щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження, розглядаються в порядку скороченого провадження. Відтак, у відповідності до ст. 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України справу розглянуто в порядку скороченого провадження.

Ухвалою від 09.07.2013 року відкрито скорочене провадження в адміністративній справі, запропоновано відповідачу у строк до 22.07.2013 року подати суду письмові заперечення та докази на спростування вимог позовної заяви, якщо останні заперечуються або заяву про визнання позову. Копію ухвали про відкриття скороченого провадження в адміністративній справі разом з витягом про процесуальні права та обов'язки, встановлені статтями 49, 51 КАС України, копією позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу було надіслано рекомендованою кореспонденцією 09.07.2013 року.

У строк, зазначений судом (до 22.07.2013 року) від відповідача письмового заперечення та доказів на спростування вимог позовної заяви, якщо останні заперечуються або заяви про визнання позову, суду не надходило. На адресу суду повернувся поштовий конверт, адресований Приватному підприємству «Будмасервіс» за адресою: вул. Зелена, 2А, м. Мостиська, Львівська область, 81300 з відміткою «за терміном зберігання».

Згідно з ч.8 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Відповідно до ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Згідно з довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, місцезнаходженням відповідача зазначено: 81300, Львівська область, Мостиський район, м. Мостиська, вул. Зелена, буд. 2А. Станом на день розгляду справи змін до ЄДР внесено не було. Відтак, суд вважає за можливе розглядати справу в порядку скороченого провадження на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши докази, які мають значення для справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, мотивуючи це наступним.

Судом встановлено, що відповідач - Приватне підприємство «Будмасервіс» зареєстроване у встановленому законом порядку як юридична особа 14.03.2005 року, взяте на облік платника податків в ДПІ у Мостиському районі Львівської області ДПС 06.04.2005 року № 6685.

Відповідно до довідки Мостиського відділення Городоцької ОДПІ від 19.06.2013 року № 1186/1900 станом на 19.06.2013 року сума податкової заборгованість ПП «Будмасервіс» становить 6957 грн. 69 коп. по податку на прибуток приватних підприємств.

В позовній заяві позивач посилається на те, що постановами Львівського окружного адміністративного суду від 18 травня 2012 року у справі № 2а-2284/12/1370 стягнуто з Приватного підприємства "Будмасервіс" до державного бюджету України податковий борг в сумі 1857 грн. 69 коп.; від 27 вересня 2012 у справі № 2а-7886/12/1370 стягнуто з Приватного підприємства "Будмасервіс" до бюджету податковий борг в сумі 2 040,00 грн. 00 коп.

Відтак, позивач просить суд стягнути з Приватне підприємство «Будмасервіс» решту суми заборгованості по податку на прибуток приватних підприємств в сумі 3060,00 грн.

Зазначений податковий борг відповідача складають штрафні (фінансові) санкції за неподання податкової звітності згідно податкових повідомлень - рішень від 25.12.2012 року № 0003491510/0, від 15.03.2013 року № 0000341510, від 27.09.2012 року № 0002391510/0.

При прийнятті постанови суд виходив з наступного.

Відповідно до п. 14.1.137. ст. 14 Податкового кодексу України, орган стягнення - це державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України. Відповідно до п. 41.5 ст. 41 ПК органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень.

Пунктом 20.1.28 ст. 20 Податкового кодексу України визначено права органів державної податкової служби, до яких, зокрема, належить застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

В силу п. 15.1. ст. 15 Кодексу, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Згідно з п. 16.1.4. ст. 16 Кодексу, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Підпунктом 49.18.1 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України визначено, що податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання ( п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України).

Згідно з п. 57.1. ст. 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання є податковим боргом.

Заходи щодо ліквідації заборгованості відповідач самостійно не вживає, в матеріалах справи відсутні докази погашення зазначеної заборгованості. Таким чином, на підставі наявних у справі доказів, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно з п. 20.1.18 ст. 20 ПК, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до абзацу першого п. 95.3 ст. 95 ПК, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Позивач надав суду довідку про наявні у відповідача банківські рахунки (а.с. 13). Відтак, суд встановлює, що кошти в рахунок погашення податкового боргу в сумі 3060,00 грн. на виконання постанови стягуються з будь-якого із банківських рахунків відповідача.

Відповідно до ч.4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати з відповідача не належить стягувати.

Керуючись ст.ст. 7-11, 14, 69-71, 86, 94, 158, 159, 183 2 , 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити адміністративний позов повністю.

Стягнути з рахунків Приватного підприємства «Будмасервіс» (місцезнаходження: 81300, Львівська область, Мостиський район, м. Мостиська, вул. Зелена, буд. 2/А, ідентифікаційний код 33420377) відкритих у банківських установах, які обслуговують такого платника, до бюджету кошти для погашення податкового боргу в сумі 3060 (три тисячі шістдесят) грн. 00 коп.

Постанова суду виконується негайного.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови.

Суддя Лунь З.І.

Дата ухвалення рішення23.07.2013
Оприлюднено24.07.2013
Номер документу32536289
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/5115/13-а

Постанова від 23.07.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні