Рішення
від 18.03.2009 по справі 14/181-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/181-НМ

   

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

————————————————————————————————————————

* 10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, '481-620

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "18" березня 2009 р. Справа № 14/181-НМ

Господарський суд Житомирської області у складі:

Судді  Костриці О.О.

за участю представників сторін

від позивача Скрицька З.В. - Мартинівський сільський голова (була присутня в судовому засіданні 17.03.2009р.)     

від відповідача Дмитрук М.С. - керівник (був присутній в судовому засіданні 17.03.2009р.)

від прокуратури Новосад Л.П. - посвідчення № 65       

 

Розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Прокурора Червоноармійського району Житомирської області в інтересах держави в особі Мартинівської сільської ради (с.Мартинівка Червоноармійського району)  

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Мартинівське" (с. Мартинівка Червоноармійського району)

про зобов'язання вчинити певні дії

Відповідно до ст. 77 ГПК України в судовому засіданні 17.03.2009р. оголошувалась перерва до 18.03.2009р.

Прокурором пред'явлено позов в інтересах держави в особі Мартинівської сільської ради про зобов'язання Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Мартинівське" передати на баланс Мартинівської сільської ради об'єкти незавершеного будівництва: приміщення клубу та приміщення їдальні, розташовані в с. Мартинівка, Червоноармійського району, Житомирської області.

Прокурор та представник позивача позовні вимоги підтримали у повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві та письмових поясненнях від 09.12.2008р. (а.с.104-105 том 1), від 20.01.2009р. (а.с.129 - 130 том 1) та від 16.02.2009р. (а.с.10 том 2). Обгрунтовуючи свої вимоги, прокурор та позивач посилались на пункт 8 статті 31 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство" та Постанову Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку безоплатної передачі у комунальну власність об'єктів соціальної сфери, житлового фонду, у тому числі незавершеного будівництва, а також внутрішньогосподарських меліоративних систем колективних сільськогосподарських підприємств, що не підлягали паюванню в процесі реорганізації цих підприємств та передані на баланс підприємств-правонаступників".

На початковій стадії розгляду справи, відповідач проти заявлених позовних вимог заперечував з підстав, зазначених у відзивах (а.с.116-118, 138-140 том1).

В судовому засіданні 17.03.2009р. передставники сторін надали суду акт приймання - передачі об'єкту незаверешеного будівництва приміщення сільського клубу в с. Мартинівка Червоноармійського району (а.с. 16 том 2).

Крім того, в даному судовому засіданні представник відповідача заперечив проти вимоги прокурора щодо безоплатної передачі ним об'єкту незавершеного будівництва - їдальні, посилаючись на те, що відсутні правові підстави для цього, зокрема, посилався на  "Порядок безоплатної передачі у комунальну власність об'єктів соціальної сфери, житлового фонду, у тому числі незавершеного будівництва, а також внутрішньогосподарських меліоративних систем колективних сільськогосподарських підприємств, що не підлягали паюванню в процесі реорганізації цих підприємств та передані на баланс підприємств-правонаступників", затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 13.08.2003р. № 1253, який передбачає безоплатну передачу, крім іншого, об'єктів соціальної сфери, до яких вказана їдальня не відноситься. Просить в цій частині позову відмовити.

Представник позивача та прокурор в судовому засіданні 17.03.2009р. підтвердили той факт, що об'єкт незавершеного будівництва - приміщення їдальні, не відноситься до об'єктів соціальної сфери (протокол судового засідання (а.с. 17 том 2)).

Заслухавши пояснення представників сторін та прокурора, дослідивши матеріали справи, господарський суд,-

 

ВСТАНОВИВ:

В процесі реорганізації КСП ім. Крупської с.Мартинівка Червоноармійського району Житомирської області було створено Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Мартинівське" на баланс якого взято об'єкт незавершеного будівництва клубу по вул. Леніна, 31 та їдальні по 2-му провулку Леніна в с. Мартинівка Червоноармійського району.

16.02.2000р. зборами членів колишнього КСП ім. Крупської було прийнято рішення  про включення  об'єктів незавершеного будівництва  клубу по вул. Леніна, 31 та їдальні по 2-му провулку Леніна в с. Мартинівка Червоноармійського району в перелік майна, що не підлягає розпаюванню (а.с. 11-25, 27 том1).

Рішенням виконавчого комітету Мартинівської сільської ради №10 від 14.01.2008р. (а.с. 37 том 1) було створено комісію з питань передачі об'єктів у комунальну власність, у складі 5 чоловік.

Рішенням сімнадцятої сесії 5 скликання Мартинівської сільської ради від 23.01.2008р. було вирішено прийняти у комунальну власність об'єкти соціальної сфери, а саме: незавершене будівництво Мартинівського сільського клубу, балансова вартість - 209800,00грн., незавершене будівництво їдальні, балансова вартість - 24882,69грн. бувшого КСП імені Крупської, правонаступником якого є СТОВ "Мартинівське", які не були включені в список розпаювання майна бувшого КСП на зборах пайовиків від 27.02.1997р. (а.с. 36 том 1)

Для погодження питань щодо передачі вищезазначених об'єктів у комунальну власність позивача, останнім на адресу відповідача неодноразово направлялись листи щодо передачі зазначених об'єктів незавершеного будівництва у комунальну власність (а.с.42,43,44 том 1).

18.07.2008р. прокурором Червоноармійського району було винесено припис про усунення порушень Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство" з вимогою до директора СТОВ "Мартинівське" невідкладно усунути порушення вимог законодавства про колективні сільськогосподарські підприємства, передавши в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, на баланс Мартинівської сільської ради приміщення клубу і їдальні в с.Мартинівка.(а.с.141 том 1)

Зазначений припис прокурора, Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Мартинівске" було відхилено (а.с.142 том 1).

На день пред'явлення позову до суду, спірні об'єкти незавершеного будівництва не були передані до комунальної власності Мартинівської сільської ради.

В процесі судового розгляду, а саме, 04.03.2009р., тобто після пред'явлення позову до суду (згідно відмітки діловодної служби господарського суду Житомирської області позовна заява була зареєстрована 17.09.2008р. за № 1586) Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Мартинівське" було передано у комунальну власність Мартинівської сільської ради об'єкт незавершеного будівництва клубу, що підтверджується актом приймання-передачі від 04.03.2009р.(а.с.16 том 2).

Враховуючи зазначену обставину, суд вважає за необхідне припинити провадження у справі в частині позовних вимог про зобов'язання відповідача передати позивачу об'єкт незавершеного будівництва - приміщення клубу, за відсутністю предмета спору (п.1-1 ч.1 ст.80 ГПК України).

Щодо позовних вимог прокурора про зобов'язання СТОВ"Мартинівське" передати у комунальну власність Мартинівської сільської ради об'єкт незавершеного будівництва -приміщення їдальні, то суд відмовляє у їх задоволені враховуючи наступне.

Відповідно до ч.8 ст.31 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство", об'єкти  соціальної  сфери, житлового фонду, у тому числі незавершеного   будівництва,   а   також    внутрішньогосподарські меліоративні  системи  підприємств,  що  не  підлягали  паюванню в процесі  реорганізації  цих  підприємств  та  передані  на  баланс підприємств-правонаступників,  підлягають  безоплатній передачі до комунальної власності в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.  

На виконання зазначеної норми Закону, Кабінетом Міністрів України 13.08.2003р. прийнято постанову за № 1253 "Про затвердження Порядку безоплатної передачі у комунальну власність об'єктів соціальної сфери, житлового фонду, у тому числі незавершеного будівництва, а також внутрішньогосподарських меліоративних систем колективних сільськогосподарських підприємств, що не підлягали паюванню в процесі реорганізації цих підприємств та передані на баланс підприємств-правонаступників".

Зазначений Порядок визначає   механізм  безоплатної  передачі  у комунальну власність об'єктів соціальної сфери, житлового фонду, у тому числі незавершеного     будівництва, а також внутрішньогосподарських меліоративних систем колективних сільськогосподарських підприємств, що не підлягали паюванню  в процесі  реорганізації  цих  підприємств та передані на  баланс підприємств-правонаступників (далі - об'єкти).

Пунктом 2 вищезазначеного Порядку, визначено об'єкти передачі, зокрема це: об'єкти соціальної сфери,  житлового фонду,  у тому  числі незавершеного будівництва (житлові будинки, житлові приміщення в інших будівлях, що належали колективним   сільськогосподарським підприємствам, та гуртожитки; навчальні заклади (заклади  дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної освіти тощо); заклади охорони  здоров'я; заклади культури; заклади фізичної  культури та  спорту; заклади побутового обслуговування; зовнішні мережі електро-,  тепло-,  газо-,  водопостачання та водовідведення, а також інженерні будівлі та споруди, призначені для  обслуговування об'єктів соціальної сфери, житлового фонду; сільські дороги) та внутрішньогосподарські  меліоративні  системи.

Як вбачається з зазначеного переліку, спірний об'єкт (приміщення їдальні) не відноситься до об'єктів соціальної сфери, що підлягають безоплатній передачі у комунальну власність.

Окрім того, як вбачається з листа - відповіді відділу статистики у Червоноармійському районі від 28.10.2008р. (а.с.124 том 1), на даний час в Центральній статистичній класифікації відсутня класифікація об'єктів, в той же час, розділом 6 пункту 6.1  Інструкції про порядок складання статистичної звітності з капітального будівництва, затвердженої Наказом Мінстату України від 28.03.1996р. № 93, яка діяла до 2007року, було визначено, що до об'єктів виробничого призначення відносяться об'єкти, які після завершення їх будівництва будуть функціонувати у сфері матеріального виробництва: у промисловості, сільському господарстві і заготівлях, водному і лісовому господарствах, на транспорті і в зв'язку, у будівництві, торгівлі і громадському харчуванні, матеріально-технічному забезпеченні і збуті.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що оскільки спірний об'єкт незавершеного будівництва - приміщення їдальні не входить до переліку об'єктів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1253 від 13.08.2003р. як об'єкт соціальної сфери та відноситься до об'єктів виробничого призначення (громадське харчування), що також підтверджується вищезазначеним листом - відповіддю відділу статистики у Червоноармійському районі від 28.10.2008р., то у задоволенні позову в цій частині слід відмовити.

Судові витрати покладаються на відповідача, оскільки часткове виконання позовних вимог відбулося після пред'явлення позову до суду.

Керуючись ст.ст.49,82-85 ГПК України, господарський суд,-

     

ВИРІШИВ:

1. Припинити провадження у справі в частині зобов'язання Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Мартинівське" (с. Мартинівка Червоноармійського району) передати на баланс Мартинівської сільської ради  (с.Мартинівка Червоноармійського району) об'єкт незавершеного будівництва - приміщення клубу, за відсутністю предмета спору.

2. В решті позову відмовити.

3. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Мартинівське", 12041, с. Мартинівка Червоноармійського району Житомирської області, ідентифікаційний код 03745605:

- в дохід державного бюджету України - 85,00 грн. державного мита;

- в дохід державного бюджету України - 118,00 грн. на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу (р/р 31218259703002 на ім'я УДК в м. Житомирі код  ЗКПО 22062319 банк отримувача ГУДКУ у Житомирській області МФО 811039 код 22050000).

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.   

Суддя Костриця О.О.

          Дата підписання: 20.03.2009р.     

  

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення18.03.2009
Оприлюднено01.04.2009
Номер документу3255403
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/181-нм

Рішення від 18.03.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні