Рішення
від 20.03.2009 по справі 03/279
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

03/279

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И    

             

         "20" березня 2009 р.                                                                    Справа №  03/279

        Господарський суд Черкаської області, в складі: головуючого - судді Єфіменка .В.В.,

                                                                                        з секретарем Макарченко Н.П.;

за участю представників сторін:

від позивача:  Кириленко А.М. за довіреністю;

від відповідача:  Удод І.І. за довіреністю;        

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Мотор-2001", м. Черкаси   

до Управління власністю міста Черкаського міськвиконкому, м. Черкаси

про визнання права власності, -

                                                                     ВСТАНОВИВ:

        Заявлено позов про визнання права власності на самочинну добудову літер л, г, б по вул. Смілянській,141/ проспект Хіміків,6, м. Черкаси.

Представник позивача позов підтримав, просив його задовольнити з мотивів, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача не вбачає підстав щодо заперечення проти позовних вимог.

Управління власністю міста Черкаського міськвиконкому у відзиві на позов проти задоволення позовних вимог не заперечує.

    Суд, вислухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи приходить до наступного.

            Як вбачається з матеріалів справи, позивач звертався листом за вих. № 1278 від 07.07.2006 до Управління власністю міста Черкаського міськвиконкому (далі - управління) за дозволом на добудову орендованих приміщень за адресами: проспект Хіміків,4 та вул. Смілянська, 141 (договори оренди № 1222 від 16.05.2006 та № 1158 від 20.10.2005).

         13.07.2006 за вих. № 1161 відповідач повідомив позивача про те, що управління не заперечує проти добудови приміщення за власні кошти орендаря при умові надання в управління проектно-кошторисної документації, погодженої у відповідних установах (управління містобудування та архітектури, ДАБК).

            21 лютого 2008 р. управління та позивач уклали договір оренди об'єкта нерухомості № 1158 (далі - договір), за яким орендодавець (управління) у порядку та на умовах, визначених договором зобов'язалось передати орендареві (позивачу), а орендар (позивач) зобов'язався прийняти у строкове платне користування нежитлове приміщення, розташоване за адресою: вул. Смілянська,141, м. Черкаси, загальною площею 109,70 кв. м., що належить до міської комунальної власності на підставі рішення Черкаської міської ради від 26.06.2003 № 3-531 «Про перелік об'єктів права міської комунальної власності та уповноважених органів, яким вони передаються в оперативне управління».

            Термін дії договору з 21.02.2008 по 31.01.2011 і вступає в дію з дати приймання об'єкта за актом приймання-передачі.

          На виконання умов договору (розділ 3) сторонами 21.02.2008 було складено акт приймання-передачі об'єкта нерухомості за адресою: вул. Смілянська,141, м. Черкаси, загальною площею 109,70 кв. м.

           01 червня 2008 р. управління та позивач уклали договір оренди об'єкта нерухомості № 1222 (далі - договір), за яким орендодавець (управління) у порядку та на умовах, визначених договором зобов'язалось передати орендареві (позивачу), а орендар (позивач) зобов'язався прийняти у строкове платне користування нежитлове приміщення, розташоване за адресою: вул. Смілянська,141/просп. Хіміків,4, 6 (літ. Г-1), м. Черкаси, загальною площею 105,00 кв. м., що належить до міської комунальної власності на підставі рішення Черкаської міської ради від 26.06.2003 № 3-531 «Про перелік об'єктів права міської комунальної власності та уповноважених органів, яким вони передаються в оперативне управління».

           Термін дії договору з 01.06.2008 по 25.05.2011.

          На виконання умов договору (розділ 3) сторонами 01.06.2008 було складено акт приймання-передачі об'єкта нерухомості за адресою: вул. Смілянська,141/просп. Хіміків,4, 6 (літ. Г-1), м. Черкаси, загальною площею 105,00 кв. м. і вступає в дію з дати приймання об'єкта за актом приймання-передачі.

           Рішенням Черкаської міської ради від 29.07.2008 № 4-650 позивачу надано в строкове платне користування земельні ділянки:

-          площею 529 кв. м. під нежитлове приміщення по вул. .Смілянській,141;

     -          площею 1160 кв. м. під нежитлове приміщення магазину по вул. Смілянська,141/просп. Хіміків,4, 6.

      30 жовтня 2008 р. було складено акт приймання-передачі позивачу вищезазначених земельних ділянок у строкове платне користування.

          17.10.2008 між позивачем та відповідачем укладено договір оренди землі, за яким позивачу була передана в строкове платне користування земельна ділянка загальною площею 1 689 кв. м., з них: площею 529 кв. м. під нежитлове приміщення магазину по вул. Смілянській,141 та площею 1160 кв. м. під нежитлове приміщення магазину по вул. Смілянська,141/просп. Хіміків,4, 6.

          П.18, п.20 договору визначено, що передача земельної ділянки в оренду здійснюється з розробленням технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право на земельну ділянку.

           Підставою розроблення технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право на земельну ділянку є договір № 74 від 09.07.2008 на виконання землевпорядних робіт між ДП «Міський земельно-кадастровий центр»ТОВ «Черкаський міський земельно-кадастровий центр»та товариства з обмеженою відповідальністю "Мотор-2001".

          Передача земельної ділянки орендарю (позивачу) здійснюється у 10-денний строк після державної реєстрації договору за актом приймання-передачі.

      Підпунктом а п.30 договору передбачено, що орендар (позивач) за погодженням з орендодавцем (відповідачем) має право зводити на орендованій ділянці будівлі виробничого і невиробничого призначення (постійні або тимчасові).

          Невід'ємними частинами договору (п.43 договору) є:

-          план орендованої земельної ділянки;

-          акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

-          акт приймання-передачі об'єкта оренди;

-          кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її користуванні та встановлених земельних сервітутів;

-          витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки;

-          розрахунок розміру орендної плати за земельну ділянку, яка надається в оренду.

         Позивач звернувся до ТОВ «Контакт-Сервіс»і заключив договір про виготовлення висновку щодо відповідності добудови літер л, г, б по вул. Смілянській,141/ проспект Хіміків,6, м. Черкаси

до державних будівельних норм. Згідно висновку ТОВ «Контакт-Сервіс», буд. № 389 від 04 листопада 2008 р., дана добудова відповідає усім будівельним нормам і жодних прав не порушує.

          Ч. 1 ст. 328 ЦК України встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

          Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

       Ч.1 ст.376 ЦК України передбачають, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

           Як встановлено в судовому засіданні, спорудження літер л, г, б по вул. Смілянській,141/ проспект Хіміків,6, м. Черкаси було проведено без належного оформлення дозволу. Істотних порушень будівельних норм і правил висновками ТОВ «Контакт-Сервіс»не виявлено.

           Відповідачем до суду також не надано доказів істотних порушень позивачем будівельних норм і правил при зведенні спірних об'єктів.

          Згідно ч.5 ст. 376 ЦК України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує прав інших осіб.

       Суд вважає, що самочинне будівництво було проведено особою, у користуванні якої знаходилась земельна ділянка.             

            Про те, відповідачем до суду не надано доказів порушення інтересів інших осіб внаслідок наявності збудованих позивачем об'єктів.

            Ст.33 ГПК України покладає на сторони, зокрема такі обов'язки: кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень; докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

          Суд враховує, що ні відповідач ні треті особи не подали суду доказів, які спростовують доводи та твердження позивача.

          08 жовтня 2008 р. Постановою Кабінету Міністрів України № 923 затверджено порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів. Порядок передбачає:

      Прийняття закінчених будівництвом об'єктів здійснюється комісією і полягає у підтвердженні нею готовності до експлуатації об'єктів нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту, комунікацій та споруд інженерної і транспортної інфраструктури, їх інженерно-технічного оснащення та забезпечення, пускових комплексів, черг будівництва відповідно до погодженої та затвердженої в установленому порядку проектної документації.

           На закінченому будівництвом об'єкті повинні бути виконані всі передбачені проектною документацією та державними стандартами, будівельними нормами і правилами роботи, а також змонтоване і випробуване обладнання. На об'єкті виробничого призначення, де встановлено технологічне обладнання, повинні бути проведені пусконалагоджувальні роботи згідно з технологічним регламентом, передбаченим проектом, створено безпечні умови для роботи виробничого персоналу та перебування людей відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, пожежної та техногенної безпеки, екологічних та санітарних норм.

         На підставі акта готовності об'єкта до експлуатації інспекція державного архітектурно-будівельного контролю (далі - інспекція) протягом двох робочих днів від дати його підписання видає замовнику або уповноваженій ним особі свідоцтво про відповідність збудованого об'єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил за формою, затвердженою в установленому законодавством порядку Мінрегіонбудом.

     Датою прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта є дата видачі зареєстрованого інспекцією свідоцтва.

            Свідоцтво є підставою для укладення договорів про постачання на об'єкти будівництва необхідних для їх функціонування ресурсів (води, газу, тепла, електроенергії), включення даних про такі об'єкти будівництва до державної статистичної звітності та оформлення права власності на них.

           З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що позивач довів заявлені ним позовні вимоги і позов підлягає до задоволення.

              Керуючись ст. 49, ст.ст.82-84 ГПК України, суд –

ВИРІШИВ:

   Позов задовольнити повністю.

          Визнати право власності на самочинну добудову літер л, г, б по вул. Смілянській,141/ проспект Хіміків,6, м. Черкаси за товариством  з обмеженою відповідальністю "Мотор-2001", вул. Смілянська,141, м. Черкаси, код 33007008.

             Об'єкти нерухомого майна літер л, г, б по вул. Смілянській,141/ проспект Хіміків,6, м. Черкаси підлягають реєстрації після прийняття їх в експлуатацію у встановленому порядку.

           Стягнути 650 грн. витрат по сплаті держмита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу з Управління власністю міста Черкаського міськвиконкому, м. Черкаси, вул. Б.Вишневецького,36, м. Черкаси, код 25212542 на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Мотор-2001", вул. Смілянська,141, м. Черкаси, код 33007008.

 Рішення може бути оскаржене до Київського міжобласного  апеляційного господарського суду протягом 10 діб з дня підписання повного тексту рішення, оформленого відповідно до ст.84 ГПК України.

.

          СУДДЯ                                                                                  В.В. Єфіменко

Рішення оформлено і підписано 24.03.2009

          

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення20.03.2009
Оприлюднено01.04.2009
Номер документу3256855
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —03/279

Ухвала від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Рішення від 20.03.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні