Постанова
від 17.03.2009 по справі 1/217-08(3/318-08, 36/55-08, 2348)
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

1/217-08(3/318-08, 36/55-08, 2348)

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 17 березня 2009 р.                                                                                    № 1/217-08(3/318-08, 36/55-08, 2348)  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоПанової І.Ю.

суддівЗаріцької А.О.,Продаєвич Л.В.

розглянувши  касаційну скаргу

товариства з обмеженою відповідальністю "Маранта, LTD"

на ухвалу

господарського суду Дніпропетровської області від 8 серпня 2008 року

у справігосподарського суду№ 1/217-08(3/118-08(36/55-08(23/48))Дніпропетровської області

за позовомтовариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Метизмаш"

до

треті особи- державної виконавчої служби у Заводському районі м. Дніпродзержинська- державної акціонерної компанії "Національна мережа аукціонних центрів"- товариства з обмеженою відповідальністю "Восток"- товариства з обмеженою відповідальністю "Маранта, LTD"

- відкрите акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України" в особі філії в м. Кривий Ріг Дніпропетровської області- товариство з обмеженою відповідальністю "Славнафта"

провизнання прилюдних торгів з реалізації арештованого майна недійсними та  повернення сторони правочину в первісний стан

                                            

за участю представників:

товариства з обмеженою відповідальністю "Маранта, LTD" Сапронова В.В.,

товариства з обмеженою відповідальністю "Восток"  Зеленюх В.Р.,

В С Т А Н О В И В :

          Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Метизмаш" (далі –ТОВ "ТД "Метизмаш") звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до державної виконавчої служби у Заводському районі м. Дніпродзержинська, державної акціонерної компанії "Національна мережа аукціонних центрів", товариства з обмеженою відповідальністю "Восток" про визнання прилюдних торгів з реалізації арештованого майна недійсними та  повернення сторін правочину в первісний стан.

Ухвалою від 22 травня 2007 року у справі № 23/48 (суддя                Добродняк І.Ю.) на підставі ст. 78 Господарського процесуального кодексу України (далі –ГПК України) було прийнято заяву позивача про відмову від позову.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від       26 листопада 2007 року ухвалу місцевого господарського суду від 22 травня 2007 року скасовано, справу направлено на розгляд до господарського суду Дніпропетровської області.

Ухвалою від 22 жовтня 2008 року товариство з обмеженою відповідальністю "Маранта, LTD" (далі –ТОВ "Маранта, LTD") залучено до участі у справі в якості четвертого відповідача.

Ухвалою місцевого господарського суду від 8 серпня 2008 року (суддя Рудь І.А.) задоволено заяву ліквідатора ТОВ "ТД "Метизмаш" від 31 липня 2008 року і вжито заходів до забезпечення позову ТОВ "ТД "Метизмаш": накладено арешт на автозаправну станцію, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Криничанський район, с. Українка, вул. Дорожна і розташована на земельній ділянці розміром 9 931 кв.м.; заборонено комунальному підприємству "Криничанське бюро технічної інвентаризації" вчиняти дії з реєстрації права власності на автозаправну станцію.

Не погоджуючись з винесеною судом першої інстанції ухвалою ТОВ "Маранта, LTD" подало до Вищого господарського суду України касаційну скаргу, в якій просить її скасувати як таку, що винесена з порушенням норм процесуального права.

Обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку про задоволення касаційної скарги виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 111-7 ГПК України, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція виходить з обставин встановлених судом першої та апеляційної інстанції.

Господарський суд Дніпропетровської області задовольняючи заяву ліквідатора позивача виніс ухвалу про забезпечення позову. В обґрунтування ухвали суд першої інстанції послався на те, що відповідач ТОВ "Восток" може вільно розпоряджатись вказаним нерухомим майном, в тому числі відчужити його на користь інших осіб, у зв'язку з чим суд дійшов висновку про те, що це може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду у разі задоволення позовних вимог ТОВ "ТД "Метизмаш".

Відповідно до ст. 67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві.

В обґрунтування касаційної скарги заявник вказує на те, що на час прийняття оскаржуваної ухвали арештоване нерухоме майно вже належало ТОВ "Маранта, LTD" на підставі договору купівлі-продажу від 15 травня             2007 року.

Таким чином, при розгляді заяви ліквідатора про вжиття заходів забезпечення позову суд першої інстанції порушив норми процесуального права, оскільки прийняв ухвалу за відсутності власника нерухомого майна - ТОВ "Маранта, LTD", і крім того не з'ясував питання належності спірного майна.

Згідно із п. 2 ч. 2 ст. 11110 Господарського процесуального кодексу України порушення норм процесуального права є в будь-якому випадку підставою для скасування рішення місцевого або постанови апеляційного господарського суду, якщо справу розглянуто судом за відсутності будь-якої із сторін, не повідомленої належним чином про час і місце засідання суду.

          

          До того ж, як встановлено у даній справі, ухвала суду винесена           без з'ясування обставин щодо належності мана, на яке у забезпечення позову накладено арешт, а тому вона не може бути визнана законною та обґрунтованою.

          За вказаних обставин, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що ухвала господарського суду Дніпропетровської області від 8 серпня 2008 року підлягає скасуванню.

Керуючись статтями 1115, 1117, 1119-11111, 11113 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України  

                           П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Маранта, LTD" задовольнити.

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 8 серпня 2008 року у справі № 1/217-08(3/118-08(36/55-08(23/48)) скасувати.

Головуючий                                                                          І. Панова

Судді                                                                                      А. Заріцька

   Л. Продаєвич

Дата ухвалення рішення17.03.2009
Оприлюднено01.04.2009
Номер документу3257311
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/217-08(3/318-08, 36/55-08, 2348)

Постанова від 17.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Ухвала від 03.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні