Рішення
від 16.07.2013 по справі 914/2247/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.07.2013 р. Справа № 914/2247/13

За позовом: Прокурора Яворівського району Львівської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Львівській області, м. Львів

до відповідача : Міського комунального підприємства «Яворівканал», м. Яворів Яворівського району Львівської області

про стягнення 6 720, 58 грн.

Суддя П. Манюк

при секретарі Н. Чорній

За участю представників:

від прокурора: Телюк Г.В.

від позивача: Батьков В.В. - представник

від відповідача : Вербенець І.П. - в.о. директора

Розглядається справа за позовом Прокурора Яворівського району Львівської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Львівській області до Міського комунального підприємства «Яворівканал» про стягнення 6 720, 58 грн.

Ухвалою господарського суду Львівської області від 10.06.2013 року порушено провадження у справі та призначено до розгляду в судовому засіданні на 01.07.2013 року.

Розгляд справи відкладався з підстав викладених у відповідній ухвалі суду.

В судовому засіданні, яке відбулося 16.07.2013 року прокурор та представник позивача подали заяву про зменшення позовних вимог на суму 720, 58 грн. та просили стягнути з відповідача суму в розмірі 6 000, 00 грн.

Представник відповідача у судове засідання з'явився, позовні вимоги визнав, крім того, подав докази часткового погашення заборгованості та заяву про розтермінування заборгованості у зв'язку з важким фінансово-матеріальним становищем підприємства.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне:

Прокурор Яворівського району Львівської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Львівській області (надалі - позивач) звернувся із позовом до Міського комунального підприємства «Яворівканал» (надалі - відповідач) про стягнення 6 720, 58 грн.

В обґрунтування позовних вимог прокурор вказує на те, що в період 05.03-19.03.2013 року, відповідно до вимог ст. 20 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», згідно з наказом від 04.03.2013 року № 125-і/н, а також відповідно до направлення № 442, Державною екологічною інспекцією у Львівській області, на виконання вимоги прокуратури Яворівського району була проведена позапланова перевірка дотримання відповідачем вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів, щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами в своїй діяльності, за результатами якої складено акт перевірки № 442/04/431.

Перевіркою встановлено, що відповідач не маючи на балансі очисних споруд та за відсутності відповідно укладеної угоди із спеціалізованою організацією на подачу та очистку неочищених стічних вод, уклав угоди з абонентами (загальна кількість яких складає 808 абонентів в тому числі 751 - населення та 56 - інші споживачі) на приймання стічних вод до каналізаційної мережі. Виявлене є порушенням вимог «Правил приймання стічних вод у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України» та «Правила технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України».

За результатами проведеного обстеження встановлено, що господарсько-побутові стічні води, які приймаються відповідачем до власної каналізаційної мережі без проходження очистки скидаються із каналізаційних колекторів. Скид неочищених господарсько-побутових стічних вод з м. Яворів двома несанкціонованими випусками, що здійснюється відповідачем, проводиться безпосередньо в транскордонну річку Шкло без проведення очистки.

Відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Львівській області проведено вимірювання показників скиду та властивостей проб води, що скидаються з очисних споруд, якими встановлено, що скид зворотних вод здійснюється відповідачем з перевищенням встановлених нормативів ГДС (граничнодопустимий скид). При цьому, скид стічних вод з очисних споруд з перевищенням встановлених дозволом норм ГДС призвів до забруднення поверхневих вод річки Шкло.

При встановлених перевищеннях по ГДС, що призвело до забруднення поверхневих вод річки Шкло внаслідок відсутності очисних споруд, відповідачу нараховані збитки згідно з Методикою розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, яка затверджена наказом Мінприроди України від 20.07.2009 року № 389 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 14.08.2009 року за № 767/16783, які становлять 6 720, 58 грн.

Таким чином, відповідач проводив самовільний несанкціонований скид стічних вод у поверхневий водний об'єкт річки Шкло, що є порушенням вимог ст.ст. 44, 66, 70, 95, 110 Водного кодексу України, ст. 40 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Позивачем на адресу відповідача скеровувалася претензія про добровільне відшкодування завданих державі збитків на суму 6 720, 58 грн., яка залишена останнім без відповіді та задоволення.

Враховуючи наведене, прокурор просить стягнути з відповідача на користь держави суму коштів в розмірі 6 720, 58 грн. в рахунок відшкодування збитків, заподіяних державі, внаслідок порушень водного законодавства.

В судовому засіданні 16.07.2013 року зважаючи на часткове погашення відповідачем заборгованості прокурор та позивач подали заяву про зменшення позовних вимог на суму 720, 58 грн. та просять стягнути з відповідача суму в розмірі 6 000, 00 грн.

В судовому засіданні 16.07.2013 року керівник відповідача позовні вимоги визнав, повідомив про часткове погашення боргу та подав клопотання про розстрочення сплати заборгованості.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та представників сторін, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню виходячи із наступних мотивів:

Відповідно до ст. 44 Водного кодексу України водокористувачі зобов'язані зокрема, дотримуватись встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин та встановлених лімітів забору води, лімітів використання води та лімітів скидання забруднюючих речовин.

У відповідності з ч.1 та п. 6 ч. 2 ст.70 Водного кодексу України, скидання стічних вод у водні об'єкти допускається лише за умови дотримання нормативів гранично допустимих концентрацій та встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин. Водокористувачі зобов'язані здійснювати заходи щодо запобігання скиданню стічних вод чи його припинення, якщо вони за обсягом скидання забруднюючих речовин перевищують гранично допустимі нормативи.

Згідно ст. 66 цього ж Кодексу визначено, що під час користування водними об'єктами для промислових потреб водокористувачі зобов'язані дотримувати встановлених умов спеціального водокористування, екологічних вимог, а також вживати заходів щодо зменшення витрат води (особливо питної) та припинення скидання забруднених зворотних вод шляхом удосконалення виробничих технологій, схем водопостачання та очищення стічних вод.

Як вбачається з матеріалів справи, господарсько-побутові стічні води, які приймаються відповідачем - МКП «Яворівканал» до власної каналізаційної мережі, скидаються із каналізаційних колекторів двома несанкціонованими випусками в транскордонну річку Шкло без проведення очистки.

Відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Львівській області проведено вимірювання показників скиду та властивостей проб води, що скидаються з очисних споруд, та встановлено що скид зворотних вод здійснюється відповідачем з перевищенням встановлених нормативів ГДС (граничнодопустимий скид). При цьому, скид стічних вод з очисних споруд з перевищенням встановлених дозволом норм ГДС призвів до забруднення поверхневих вод річки Шкло.

Згідно з п. 2.1.4 Правил технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України, затверджених наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 05.07.1995 року № 30, системи каналізації населених пунктів призначені для приймання, відводу і очистки вод з метою їх подальшого використання в народному господарстві чи випуску до водойм. При цьому, якість очистки стічних вод, що випускаються у водойму, повинна відповідати вимогам правил охорони поверхневих вод від забруднення стічними водами.

Відповідно до вимог п. 2.2 Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затверджених наказом Держбуду України від 19.02.2002 року № 37, водоканали зобов'язані забезпечити приймання, відведення і очистку стічних вод у межах розрахункових проектних показників очисних споруд даного населеного пункту згідно з вимогами Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами.

Пунктом 16 Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.1999 року № 465 передбачено, що необхідний ступінь очищення зворотніх вод, що скидається у водні об'єкти, визначається нормативами гранично допустимого скидання забруднюючих речовин.

Таким чином, у зв'язку з здійсненням відповідачем скиду зворотних вод з перевищенням встановлених нормативів граничнодопустимих скидів в річку Шкло, відповідачем завдано державі збитків на загальну суму 6 720, 58 грн., що підтверджується розрахунком розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі порушенням законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, копію якого долучено до матеріалів справи.

У відповідності до статті 111 Водного кодексу України підприємства, установи, організації і громадяни України, а також іноземні юридичні і фізичні особи та особи без громадянства зобов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України.

Статтею 68 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища і в тому числі зобов'язання підприємств відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок таких порушень.

В судовому засіданні 16.07.2013 року прокурор та позивач подали заяву про зменшення позовних вимог на суму 720, 58 грн. та просять стягнути з відповідача 6 000, 00 грн. Враховуючи, що прокурор та позивач на підставі ст. 22 Господарського процесуального кодексу України подали заяву про зменшення розміру позовних вимог, яку було прийнято господарським судом, спір судом розглянутий з врахуванням змінених позовних вимог.

Як вбачається із представлених представником відповідача доказів, під час розгляду вказаної справи судом, відповідачем сплачено в рахунок відшкодування збитків 1 000, 00 грн., що підтверджується платіжними дорученнями від 20.06.2013 року № 94 на суму 500, 00 грн. та 12.07.2013 року № 108 на суму 500, 00 грн., тому провадження у справі в частині стягнення 1 000, 00 грн. слід припинити.

Таким чином, суд прийшов до висновку, що з відповідача підлягає стягненню 5 000, 00 грн. в рахунок відшкодування збитків.

Оскільки, спір виник внаслідок неправомірних дій відповідача, судові витрати покладаються на відповідача.

Відповідно до п. 6 ст. 83 ГПК України господарський суд приймаючи рішення має право відстрочити або розстрочити виконання рішення.

Заслухавши думку прокурора та представників сторін, суд вважає, що виконання рішення слід розстрочити терміном на 10 місяців шляхом сплати Міським комунальним підприємством «Яворівканал» на користь держави 5 000, 00 грн. наступним чином:

- серпень 2013 р. - 500, 00 грн;

- вересень 2013 р. - 500, 00 грн;

- жовтень 2013 р. - 500, 00 грн;

- листопад 2013 р. - 500, 00 грн;

- грудень 2013 р. - 500, 00 грн;

- січень 2014 р. - 500, 00 грн;

- лютий 2014 р. - 500, 00 грн;

- березень 2014 р. - 500, 00 грн;

- квітень 2014 р. - 500, 00 грн;

- травень 2014 р. - 500, 00 грн.

На підставі наведеного та керуючись 49, 82-85 ГПК України, суд , -

в и р і ш и в:

1. Провадження у справі в частині позовних вимог про стягнення 1 000, 00 грн. припинити.

2. Позовні вимоги задоволити частково.

3. Стягнути з Міського комунального підприємства «Яворівканал» (81000, м. Яворів Яворівського району Львівської області, вул. Пасічна, 1, код ЄДРПОУ 32477459) на користь держави в особі Державної екологічної інспекції у Львівській області (79026, м. Львів, вул. Стрийська, 98, код ЄДРПОУ 38057086) суму коштів в розмірі 5 000, 00 грн. на спеціальний рахунок місцевого бюджету м. Яворів (р/р 33111331700700, банк УДКСУ у Яворівському районі Львівської області, код ЄДРПОУ 38011710, МФО 825014, код платежу 24062100), в рахунок відшкодування збитків, заподіяних державі, внаслідок порушень водного законодавства та розстрочити виконання судового рішення терміном на 10 місяці шляхом сплати Міським комунальним підприємством «Яворівканал» (81000, м. Яворів Яворівського району Львівської області, вул. Пасічна, 1, код ЄДРПОУ 32477459) 5 000, 00 грн. наступним чином:

- серпень 2013 р. - 500, 00 грн;

- вересень 2013 р. - 500, 00 грн;

- жовтень 2013 р. - 500, 00 грн;

- листопад 2013 р. - 500, 00 грн;

- грудень 2013 р. - 500, 00 грн;

- січень 2014 р. - 500, 00 грн;

- лютий 2014 р. - 500, 00 грн;

- березень 2014 р. - 500, 00 грн;

- квітень 2014 р. - 500, 00 грн;

- травень 2014 р. - 500, 00 грн.

4. Стягнути з Міського комунального підприємства «Яворівканал» (81000, м. Яворів Яворівського району Львівської області, вул. Пасічна, 1, код ЄДРПОУ 32477459) в дохід Державного бюджету України 1 720, 50 грн. судового збору.

5. Накази видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Повне рішення складено 23.07.2013 року.

Суддя Манюк П.Т.

Дата ухвалення рішення16.07.2013
Оприлюднено25.07.2013
Номер документу32576071
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 6 720, 58 грн

Судовий реєстр по справі —914/2247/13

Рішення від 16.07.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні