Рішення
від 03.03.2009 по справі 18/019-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/019-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01033, м.Київ-33, вул. Комінтерну, 16                                                                                тел.230-31-77

Іменем України

РІШЕННЯ

"03" березня 2009 р.                                                                    Справа № 18/019-09

Розглянувши справу за позовом    Приватного підприємства "Даск"   

                                                

До           Личанської сільської ради та  Комунального підприємства  «Бюро  технічної інвентаризації Києво-Святошинської районної Ради Київської області»

Про     визнання та реєстрацію прав на нерухоме майно  

суддя  Кошик А. Ю.

за участю представників сторін:

позивача Карпович О.В.

відповідача1 не прибув

відповідача 2   Кравченко О.А.

                                      

Суть спору:

Приватне підприємство «Даск»(далі –позивач) звернулось до господарського суду Київської області з позовною заявою до Личанської сільської  ради Києво-Святошинського району  (далі - відповідач 1) про  визнання права власності на об'єкти нерухомості та до  Комунального підприємства  «Бюро  технічної інвентаризації Києво-Святошинської районної Ради Київської області»(далі - відповідач 2) про зобов'язання зареєструвати за позивачем право власності на спірні об'єкти нерухомості.

Провадження  у справі № 18/019-09  було порушено відповідно до ухвали від 16.02.2009 року та призначено справу до розгляду на 03.03.2009 року.

В судовому засіданні 03.03.2009 року позивач підтримав позовні вимоги.

Відповідач 1 надіслав до суду листа, в якому  не заперечує  проти розгляду спору без його представника.

Відповідач 2 в судовому засіданні 03.03.2009 року заперечень проти позову не надав.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, суд,

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів  справи, власник вніс до статутного фонду  позивача нерухоме майно: пакувальний цех (б/в) (літ.Е площею 343,2 кв.м); приміщення для утримання тварин (б/в) (літ. Д, площею 268,9 кв.м); приміщення холодильника (б/в) (літ. Г площею 231,9 кв.м); виробниче приміщення (б/в) (літ. Н площею 219,4 кв.м); приміщення для персоналу (літ. Р площею 66,5 кв.м); будівля магазину-готелю (літ.А площею 544,4 кв.м); складські приміщення (б\в) (металеві (3 шт.) літ. В площею 195,0 кв.м); адміністративно-побутова будівля (літ. Б площею 46,4 кв.м);  приміщення дизельної підстанції (б/в) (літ. О площею 27,4 кв.м); приміщення для млина (б/в) (літ.Л площею 209,4 кв.м); склад (літ. Т площею 13,4 кв.м); склад (літ.У площею 13,4 кв.м).

Зазначене нерухоме майно передане до статутного капіталу за актами приймання-передачі в 2003 і 2008 роках та обліковується на балансі позивача як основні фонди 1-ї групи. Дані виробничі та складські будівлі знаходяться та розташовані на земельній ділянці площею 1,6045 га в с.Личанка по вул.Центральній, 43, що використовується позивачем на підставі Державного акту на право постійного користування землею І-КВ №000952, виданого Личанською сільською радою 28 грудня 2001 року для використання ділянки під виробничу базу, акт зареєстровано за № 523.

Позивач 24 травня 2005 року звернувся з листом до відповідача 2  щодо проведення інвентаризації та реєстрації прав власності на вищезгадані нежитлові будівлі. Відповідач 2 провів інвентаризацію та склав технічні паспорти (документацію) на вказані будівлі позивача, але не зареєстрував їх на праві власності за позивачем.

29 листопада 2008 року позивач звернувся з листом до відповідача 1 –Личанської сільської ради щодо визнання права власності та реєстрацію вищезгаданих нежитлових будівель, а 04.12.2008 року позивач звернувся з листом до відповідача 2 щодо реєстрації прав власності на зазначені нежитлові будівлі.

Відповідач 1 листом від 17.12.2008 року відмовив у реєстрації права власності на нежитлові будівлі. Відповідач 2 листом від 22.12.2008 року також відмовив в реєстрації права власності позивача на нежитлові будівлі.

Відповідно до п. 6 Тимчасового Положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002р. № 7/5 з наступними змінами, оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна проводиться з видачею свідоцтва про право власності місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування  юридичним особам    у разі внесення до статутного фонду об'єктів нерухомого майна їх засновниками.

Документами, що підтверджують право власності позивача на вищезгадані об'єкти нерухомості є: статут позивача, зареєстрований Солом'янською районною у місті Києві державною адміністрацією 02.09.2008 року (нова редакція); запис про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР за   номером 1 073 120 0000 004998, бланк свідоцтва про держреєстрацію серії АОО №005074 (держреєстратор І.О.Кобякова); акт приймання-передачі майна до статутного фонду позивача від 14.05.2003 року; рішення власника №67 від 16.09.2008 року; акт оцінки та приймання-передачі майнового внеску до статутного капіталу позивача від 17.09.2008 року; акт оцінки та приймання-передачі майнового внеску до статутного капіталу позивача від 18.09.2008 року; акти   (три   акти)   оцінки   та   приймання-передачі   майнового   внеску   до статутного капіталу позивача від 23.09.2008 року; рішення власника №71 від 07.10.2008 року; акт оцінки та приймання-передачі майнового внеску до статутного капіталу позивача від 10.10.2008 року; акт оцінки та приймання-передачі майнового внеску до статутного капіталу позивача від 14.10.2008 року;  акт оцінки та приймання-передачі майнового внеску до статутного капіталу позивача від 16.10.2008 року; акт оцінки та приймання-передачі майнового внеску до статутного капіталу позивача від 21.10.2008 року.

Також судом встановлено, що за час користування вищезазначеною земельною ділянкою, вона була огороджена, було прокладено   внутрішні   дороги, облаштовано   площадки з твердим покриттям, доріжки та, крім вищезазначених нежитлових будівель, було споруджено, в тому числі: дороги внутрішні - 1040   кв.м; площадки - 280   кв.м; пішохідні доріжки - 90  кв.м; артезіанську свердловину - 98   м; огорожа - 749,2 кв.м; трансформаторну підстанцію №7 6   куб.м; під'їзна дорога - 42   кв.м.

Позивач просить визнати за ним  право власності на спірне майно та зобов'язати відповідача 2 –Комунальне підприємство «Бюро технічної інвентаризації Києво-Святошинської  районної Ради» зареєструвати за ним   спірні об'єкти нерухомості  на праві власності.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, Господарський суд Київської області вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст. 392 Цивільного кодексу України позивач, як власник майна, може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до частини першої ст. 376 Цивільного кодексу України (надалі ЦК України)  житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Згідно з частиною п'ятою ст. 376 ЦК України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Відповідно до ч.1, 3, 4 ст.182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові права на нерухомі речі, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Відмова у державній реєстрації права на нерухомість може бути оскаржена до суду.

Відповідно до ст.3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» речові права на нерухоме майно, їх обмеження та правочини щодо нерухомого майна підлягають обов'язковій державній реєстрації в порядку, встановленому цим Законом. Державна реєстрація прав є публічною, здійснюється місцевим органом державної реєстрації прав.

Згідно з п.5 Прикінцевих положень Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»до створення єдиної системи органів реєстрації прав, реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації.

З наведених норм права вбачається, що право власності на нерухому річ підлягає обов'язковій державній реєстрації, така державна реєстрація права власності на нерухоме майно  здійснюється відповідачем 2.

Згідно зі ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»державній реєстрації підлягають заявлені речові права на нерухоме майно за наявності документів, що підтверджують вчинення правочинів щодо таких об'єктів, посвідчених відповідно до закону, або свідчать про наявність інших, передбачених законом підстав.

Відповідно до ст.18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»державна реєстрація речових прав на нерухоме майно проводиться на підставі заяви правоволодільця, за яким виникло речове право або уповноважених ним осіб. Заява про державну реєстрацію права власності подається до органу державної реєстрації прав, на території якого перебуває нерухоме майно. Для державної реєстрації виникнення, переходу, припинення прав на нерухоме майно до місцевого органу державної реєстрації прав разом із заявою подаються документи про правочини щодо такого об'єкта нерухомого майна та їх копії або інші документи, що свідчать про встановлення, зміну чи припинення речового права.

Відповідно до п.2.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 року №7/5, для реєстрації виникнення, існування, припинення прав власності на нерухоме майно та оформлення прав власності на нерухоме майно до БТІ разом із завою про реєстрацію прав власності подають правовстановлюючі документи, їх копії, а також інші документи, що визначені цим Положенням.

З наведених правових норм вбачається, що державна реєстрація права власності на нерухоме майно здійснюється відповідачем 2 на підставі заяви власника та правовстановлюючого документу.

Відповідно до ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»розгляд заяви і прийняття рішення про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно чи відмову в реєстрації, проводиться у строк, який не перевищує чотирнадцяти календарних днів з дня отримання органом державної реєстрації прав заяви та документів, необхідних для державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Таким чином, обов'язок відповідача 2 здійснити державну реєстрацію права власності позивача на вказане нерухоме майно виникає на підставі вказаних вище норм Цивільного кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 року №7/5 за заявою позивача.     

Відповідно до ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

За наслідками розгляду спору суд дійшов  висновку, що позовні вимоги доведені та обґрунтовані, відповідачами не спростовані, тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК України  відшкодування позивачу  судових витрат покладається на відповідачів порівну.

Керуючись ст.4, 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Київської області, -

ВИРІШИВ:

1.  Позов задовольнити повністю.

2. Визнати  за Приватним підприємством «Даск»(03110, м. Київ, вул. Солом'янська, 14, код 30777630) право  власності на   нежитлові   будівлі   та   споруди,   розташовані   за адресою: 08123, Київська область, Києво-Святошинський район, с. Личанка, вул. Центральна, 43: пакувальний цех (б/в) (літ.Е площею 343,2 кв.м); приміщення для утримання тварин (б/в) (літ. Д, площею 268,9 кв.м); приміщення холодильника (б/в) (літ. Г площею 231,9 кв.м); виробниче приміщення (б/в) (літ. Н площею 219,4 кв.м); приміщення для персоналу (літ. Р площею 66,5 кв.м); будівля магазину-готелю (літ.А площею 544,4 кв.м); складські приміщення (б\в) (металеві (3 шт.) літ. В площею 195,0 кв.м); адміністративно-побутова будівля (літ. Б площею 46,4 кв.м);  приміщення дизельної підстанції (б/в) (літ. О площею 27,4 кв.м); приміщення для млина (б/в) (літ.Л площею 209,4 кв.м); склад (літ. Т площею 13,4 кв.м); склад (літ.У площею 13,4 кв.м); дороги внутрішні - 1040   кв.м; площадки - 280   кв.м; пішохідні доріжки - 90  кв.м; артезіанська свердловина - 98   м; огорожа - 749,2 кв.м; трансформаторна підстанція №7  6   куб.м; під'їзна дорога - 42   кв.м.

3. Зобов'язати Комунальне підприємство  «Бюро  технічної інвентаризації Києво-Святошинської районної Ради Київської області»(03115, м. Київ, п-т Перемоги, 130/1, код 35040707) провести державну реєстрацію права власності за Приватним підприємством «Даск»(03110, м. Київ, вул. Солом'янська, 14, код 30777630) на   нежитлові   будівлі   та   споруди,   розташовані   за  адресою: 08123, Київська область, Києво-Святошинський район, с. Личанка,   вул. Центральна, 43: пакувальний цех (б/в) (літ.Е площею 343,2 кв.м); приміщення для утримання тварин (б/в) (літ. Д, площею 268,9 кв.м); приміщення холодильника (б/в) (літ. Г площею 231,9 кв.м); виробниче приміщення (б/в) (літ. Н площею 219,4 кв.м); приміщення для персоналу (літ. Р площею 66,5 кв.м); будівля магазину-готелю (літ.А площею 544,4 кв.м); складські приміщення (б\в) (металеві (3 шт.) літ. В площею 195,0 кв.м); адміністративно-побутова будівля (літ. Б площею 46,4 кв.м);  приміщення дизельної підстанції (б/в) (літ. О площею 27,4 кв.м); приміщення для млина (б/в) (літ.Л площею 209,4 кв.м); склад (літ. Т площею 13,4 кв.м); склад (літ.У площею 13,4 кв.м); дороги внутрішні - 1040   кв.м; площадки - 280   кв.м; пішохідні доріжки - 90  кв.м; артезіанська свердловина - 98   м; огорожа - 749,2 кв.м; трансформаторна підстанція №7  6   куб.м; під'їзна дорога - 42   кв.м.

4. Стягнути з Комунального підприємства  «Бюро  технічної інвентаризації Києво-Святошинської районної Ради Київської області»(03115, м. Київ, п-т Перемоги, 130/1, код 35040707) на користь Приватного підприємства «Даск»(03110, м. Київ, вул. Солом'янська, 14, код 30777630) 42,50 (сорок дві) грн.  витрат по сплаті державного мита та 59 (п'ятдесят дев'ять) грн.  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Стягнути з Личанської сільської ради (08123, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Личанка, вул. Центральна, 82) на користь Приватного підприємства «Даск»(03110, м. Київ, вул. Солом'янська, 14, код 30777630) 42,50 (сорок дві) грн.  витрат по сплаті державного мита та 59 (п'ятдесят дев'ять) грн.  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Накази видати  після набрання судовим рішенням законної сили.

Суддя                                                                                             Кошик А. Ю.

  

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення03.03.2009
Оприлюднено01.04.2009
Номер документу3258070
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/019-09

Ухвала від 16.02.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

Рішення від 03.03.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні