Рішення
від 18.03.2009 по справі 5/27
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/27

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "18" березня 2009 р.Справа №  5/27

                                        

 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Змеул О.А. розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Регіонального відділення Фонду державного майна України в Кіровоградській області, м. Кіровоград   

до відповідача: приватного підприємства "Агентство нерухомості "Вікторія", м. Кіровоград      

про стягнення 1137,13 грн.

Представники сторін:

від позивача - представник Козуліна Л.Я., довіреність № 7/66  від 28.03.08;

від відповідача - участі не брав.

Регіональне відділення Фонду державного майна України в Кіровоградській області звернулося до господарського суду з позовною заявою, яка містить вимоги про стягнення з приватного підприємства "Агентство нерухомості "Вікторія" орендної плати з урахуванням втрат від інфляції та 3% річних в загальній сумі 1091,37 грн., пені - 45,76 грн., всього - 1137,13 грн.

Відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, у відповідності до вимог  п. 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002 № 75 (з подальшими змінами), що засвідчено відтиском штампу суду з відміткою про відправку документа на зворотному боці у лівому нижньому куті ухвали суду від 12.02.2009, вчиненим загальним відділом господарського суду. Поштове відправлення з ухвалою суду направлене відповідачу за адресою: вул. Леніна, 8а, м. Кіровоград, яка зазначена у позовній заяві та значиться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України згідно довідки  Кіровоградського  обласного  управління  статистики від 18.02.2009 року. Тобто, ухвала про порушення провадження в справі надіслана на відому господарському суду адресу приватного підприємства "Агентство нерухомості "Вікторія", яка значиться в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України. Іншої адреси відповідача в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України станом на 18.03.2009 не значиться. Ухвала на адресу суду не поверталася.  

Відповідач не подав відзиву на позовну заяву, клопотань до суду не надходило, тому на підставі ст. 75 ГПК України справу розглянуто за наявними в ній матеріалами.  

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд встановив наступні обставини справи.

Між Регіональним відділенням Фонду державного майна України в Кіровоградській області - орендодавець (далі - РВ ФДМУ) та товариством з обмеженою відповідальністю "Агентство нерухомості "Вікторія" - орендар (далі - Агентство нерухомості "Вікторія") 30.01.2006 року укладено договір оренди № 10-59 індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності  (нежитлового приміщення).

Згідно п. 1.1. договору оренди № 10-59 орендодавець передає через балансоутримувача, а орендар приймає в строкове платне користування окреме індивідуально визначене майно: нежитлове приміщення площею 28,94 кв. м., що знаходиться на балансі Державної організації "Комбінат "Трикутник" державного комітету України з державного матеріального резерву за адресою: м. Кіровоград, вул. Є. Маланюка, 3, вартість якого визначена згідно з незалежною оцінкою і становить відповідно 53134,00 грн., без ПДВ.

Майно передається в оренду для розміщення під офіс.

Пунктом 3.1. договору оренди № 10-59 та додаткової угоди від 31.01.2007 року встановлено, що орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої Кабінетом Міністрів України і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, по якому є інформація про індекс інфляції ) грудень 2006 року 786 (сімсот вісімдесят шість) грн. 96 коп.

Орендна плата за перший місяць оренди - січень визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць грудень на індекс інфляції за січень 2007 року.

Відповідно до п. 3.3. договору оренди № 10-59 та додаткової угоди від 31.01.2007 року орендна плата перераховується до державного бюджету щомісячно не пізніше 12 числа місяця, наступного за звітним місяцем, таким чином:

50% орендної плати без ПДВ сплачується Управлінню Держказначейства у м. Кіровограді;

50% орендної плати з ПДВ балансоутримувачу.

За актами приймання - передачі орендованих приміщень від 30.01.2006 року та від 01.12.2008 року орендар через балансоутримувача - державну організацію "Комбінат "Трикутник" державного комітету України з державного матеріального резерву, передав, а орендар прийняв у користування об'єкт оренди -  нежитлове приміщення площею 28,94 кв. м., що знаходиться за адресою: м. Кіровоград, вул. Є. Маланюка, 3.

Додатковою угодою від 08.02.2008 року сторони встановили, що строк дії договору продовжено на 360 днів до 17 січня 2009 року.

Агентство нерухомості "Вікторія" користувалося орендованим приміщенням по 1 грудня 2008 р., повернувши його балансоутримувачу за актом прийому-передачі від 1 грудня 2008 р.  

Проте, відповідач не вніс на рахунок Управління Держказначейства 50 % орендної плати за період з 1 жовтня по 1 грудня 2008р. у сумі 1109,10 грн., порушивши свої обов'язки орендаря, умови договору оренди № 05-59 щодо своєчасного та в повному обсязі внесення орендної плати.

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися (від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

У відповідності до частини 1 ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Також відповідно до частини 1 ст. 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Пунктом 3.5. договору оренди № 10-59 встановлено, що орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі підлягає індексації і стягується до бюджету відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України на дату нарахування від суми заборгованості з урахуванням індексації за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Отже, за умовами договору пеня обчислюється за весь час прострочення платежів у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період за який сплачується пеня. Розмір облікової ставки НБУ з 30.04.2008  становить 12%, а розмір подвійної становить 24 %.  

У відповідності до частин 1-2 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Внаслідок прострочення відповідачем строків внесення орендної плати позивач правомірно обчислив пеню за період з 14.11.2008 року по 03.02.2009 року в сумі 45,76 грн.

Положеннями статті 625 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно повідомлення Державного комітету статистики України індекс інфляції за період жовтень - грудень 2008 року відповідно складає 101,7 %, 101,5 % та 102,1 %, тому заборгованість з урахуванням індексу інфляції становить 1085,62 грн., при цьому інфляційні втрати позивача за цей період становлять 29,28 грн.

Відповідно до обґрунтованого розрахунку позивача три процента річних за період прострочення внесення відповідачем орендної плати становлять 5,73 грн.

З огляду на викладене позовні вимоги про стягнення 1137,13 грн., з них: основний борг 1056,34 грн., пеня - 45,76 грн., втрати від інфляції - 29,28 грн., три процентів річних - 5,73 грн., є обґрунтованими, повністю підтверджені матеріалами справи і підлягають задоволенню.

У відповідності до п. "а" ст. 2 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" від 21.01.1993 № 7-93 держане мито має бути сплачене в розмірі 1 % ціни позову, але не менше 6 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 102 грн.

Згідно ст. ст. 44, 46, 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати у справі на державне мито в розмірі 102 грн. та інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 118,00 грн. покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

                                                                ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Агентство нерухомості "Вікторія" (адреса: 25015, м. Кіровоград, вул. Євгена Маланюка, 3, ідентифікаційний код 33615093) на користь регіонального відділення Фонду державного майна України в Кіровоградській області в доход  Державного бюджету України (отримувач коштів УДК у м. Кіровограді, банк отримувача - ГУДКУ в Кіровоградській області, МФО 823016, ідентифікаційний код - 24145329, рахунок - 31117093700002, код платежу - 22080200) орендну плату в сумі 1137,13 грн., з них: основний борг 1056,34 грн., пеня - 45,76 грн., втрати від інфляції - 29,28 грн., 3 процентів річних - 5,73 грн.

Наказ видати.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Агентство нерухомості "Вікторія" (адреса: 25015, м. Кіровоград, вул. Євгена Маланюка, 3, ідентифікаційний код 33615093) у доход державного бюджету України, отримувач коштів УДК у м. Кіровограді, на рахунок 31115095700002 у ГУДКУ у Кіровоградській області, МФО 823016,  код ЄДРПОУ 24145329, державне мито в сумі 102 грн.

Наказ видати і надіслати ДПІ у м. Кіровограді.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Агентство нерухомості "Вікторія" (адреса: 25015, м. Кіровоград, вул. Євгена Маланюка, 3, ідентифікаційний код 33615093) у доход державного бюджету України, отримувач коштів УДК у м. Кіровограді,   рахунок 31218259700002 у ГУДКУ у Кіровоградській області, МФО 823016, код ЄДРПОУ 24145329, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн.

Наказ видати.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення  десятиденного  строку з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно ст. 84 ГПК України.

  

    Суддя                                        О.А. Змеул

Дата ухвалення рішення18.03.2009
Оприлюднено01.04.2009
Номер документу3258097
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1137,13 грн

Судовий реєстр по справі —5/27

Ухвала від 26.06.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 20.06.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 29.12.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 29.12.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 12.12.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 07.12.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 23.11.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 22.11.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 03.10.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні