Постанова
від 23.07.2013 по справі 905/4688/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

ПОСТАНОВА

ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.07.2013р. Справа № 905/4688/13

Суддя господарського суду Донецької області А.І. Гурова

Розглянувши заяву боржника Товариства з обмеженою відповідальінтсю «ЕОС», м. Донецьк (ЄДРПОУ 13399096)

про визнання банкрутом на підставі ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

Представники сторін:

від заявника: Білошапко І.В., представник за довіреністю № б/н від 01.06.2013р.

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕОС», м.Донецьк звернувся до суду із заявою про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕОС», м. Донецьк банкрутом, оскільки під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Вказана заява подана з урахуванням вимог ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Донецької області від 27.06.2013р. прийнято до розгляду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕОС», м.Донецьк та призначено до розгляду у судовому засіданні 09.07.2013р.

Розпорядженням в.о. голови господарського суду Донецької області від 08.07.2013р. у зв'язку з відпусткою судді Попова О.В. справу № 905/4688/13 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕОС», м. Донецьк передано на розгляд судді Лейбі М.О.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 09.07.2013р. порушено провадження у справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальінтсю «ЕОС», м.Донецьк про визнання боржника банкрутом відповідно до процедури, передбаченої статтею 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Розпорядженням в.о. голови господарського суду Донецької області від 19.07.2013р. у зв'язку з відпусткою судді Лейби М.О. справу № 905/4688/13 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕОС», м.Донецьк передано на розгляд судді Гуровій А.І.

Підставою для звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі є встановлена під час роботи ліквідаційної комісії недостатність вартості майнових активів боржника для задоволення вимог кредиторів.

Згідно частини першої статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон) якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Таким чином, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 95 Закону є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи, заслухавши пояснення ліквідатора, суд встановив:

Частина 4 ст.205 Господарського кодексу України передбачає, що у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

Згідно з частиною першою ст.110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Учасником підприємства боржника прийнято рішення (протокол загальних зборів учасників № б/н від 18.10.2012р.) щодо припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації, створення ліквідаційної комісії, обрано ліквідатора.

На виконання вимог частини першої статті 105 Цивільного кодексу України, боржник звернувся до державного реєстратора для здійснення реєстраційної дії по внесенню відомостей про припинення юридичної особи. Відповідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АВ №893493-893494 від 26.06.2013р., в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців містяться відомості щодо перебування Товариства з обмеженою відповідальінтсю «ЕОС», м.Донецьк в стані припинення підприємницької діяльності та склад ліквідаційної комісії.

Відповідно до частини четвертої статті 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

На виконання вимог частини четвертої статті 105 Цивільного кодексу України, в друкованому засобі масової інформації, в якому публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, а саме в Бюлетені державної реєстрації від 19.10.2012р. №228 (28) 2012, було розміщене оголошення про припинення Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕОС», м.Донецьк шляхом ліквідації.

Проведено інвентаризацію основних засобів юридичної особи, що підтверджено дорученням до матеріалів справи інвентаризаційним описом, відповідно до якого у підприємства відсутні основні засоби.

Згідно частини першої статті 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Відповідно до переліку кредиторів наявних в матеріалах справи до боржника звернувся кредитор, а саме Компанія МІРАНЕРО ТРЕЙДІНГ & ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД.

На виконання вимог частини першої статті 111 Цивільного кодексу України, за результатами розгляду пред'явлених кредиторських вимог до боржника, проведеної інвентаризації активів і зобов'язань складено проміжний ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕОС», м. Донецьк станом на 19.06.2013р., затверджений рішенням загальних зборів учасників від 25.06.2013р. № 1/2013.

Згідно наданих документів господарським судом встановлено, що вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів, та що до звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника, було дотримано вимоги цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Відповідно до положень ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Згідно ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців. Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом. Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги дотримання заявником порядку ліквідації юридичної особи у відповідності з вимогами ст.ст.105, 110, 111 Цивільного кодексу України, ст. 60 Господарського кодексу України та ст.ст. 33-34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», наявність кредиторської заборгованості та недостатність майнових активів для її задоволення, наявність ознак неплатоспроможності (перевищення пасиву над активом), господарський суд прийшов до висновку про необхідність визнання Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕОС», м. Донецьк банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури строком на 12 місяців.

Вирішуючи питання щодо призначення ліквідатора банкрута встановлено наступне.

Стаття 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачає, що у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно із положенням ст. 95 Закону суд призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

У заяві про порушення справи про банкрутство заявник просить призначити ліквідатором голову ліквідаційної комісії Глущенка Віктора Георгійовича.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе покласти обов'язки ліквідатора банкрута на голову ліквідаційної комісії Глущенка Віктора Георгійовича (адреса: 83017, Донецька область, м. Донецьк, вул. Цусимська, буд.29, кв.9; ідентифікаційний номер 2289912413).

Керуючись ст.ст. 37, 38, 40, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕОС» (83114, Донецька область, м. Донецьк, Київський район, вул. Щорса, б. 104; ЄДРПОУ 13399096) банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру у справі строком на 12 місяців, до 23.07.2014р.

Обов'язки ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕОС» покласти на голову ліквідаційної комісії Глущенка Віктора Георгійовича (адреса: 83017, Донецька область, м. Донецьк, вул. Цусимська, буд.29, кв.9; ідентифікаційний номер 2289912413).

3 . Ліквідатору у десятиденний термін з дня прийняття даної постанови опублікувати оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах, з зазначенням відомостей передбачених п. 4 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

4. Ліквідатору по закінченні ліквідаційної процедури представити суду звіт про проведену роботу та ліквідаційний баланс банкрута с доданими документами, передбаченими ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Суддя А.І. Гурова

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення23.07.2013
Оприлюднено25.07.2013
Номер документу32584455
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/4688/13

Ухвала від 10.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Ухвала від 02.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

Постанова від 23.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

Ухвала від 09.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 09.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 27.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Попов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні