Постанова
від 22.07.2013 по справі 805/9656/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 липня 2013 р. Справа № 805/9656/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

Донецькій окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Чучко В.М., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовною заявою прокурора Ворошиловського району м. Донецька в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Ворошиловському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби до Дочірнього підприємства «Укрінтерпродукт» (з іноземним капіталом) про стягнення заборгованості з орендної плати за землю у розмірі 14 237,60 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Ворошиловського району м. Донецька (позивач) в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Ворошиловському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби (далі - ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька) звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Дочірнього підприємства «Укрінтерпродукт» (з іноземним капіталом) (далі - ДП «Укрінтерпродукт», відповідач) про стягнення заборгованості з орендної плати за землю у розмірі 14 237,60 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач має заборгованість з орендної плати за землю у розмірі 14 237,60 грн., яка виникла у зв'язку з несплатою відповідачем самостійно нарахованих податкових зобов'язань на підставі поданої до податкового органу податкової декларації з плати за землю на 2013 рік. Приймаючи до уваги факт несплати відповідачем суми заборгованості у строки, встановлені чинним законодавством України, позивач просить стягнути наведену суму у судовому порядку.

Прокурор Ворошиловського району м. Донецька у судове засідання не з'явився, заяву про розгляд справи без його участі не направив, був повідомлений про дату та час проведення судового засідання належним чином.

Представник ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька Лапшенков Я.В. (довіреність від 11.04.2013 року № 180/10/10-013) надав заяву про розгляд справи в письмовому провадженні.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, заперечень проти позову та заяву про розгляд справи без його участі не направив, був повідомлений про дату та час проведення судового засідання належним чином.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, суд визнав можливим розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив.

Дочірнє підприємство «Укрінтерпродукт» (з іноземним капіталом) є юридичною особою, зареєстроване виконавчим комітетом Донецької міської ради 17.06.1996 року за № 1 266 120 0000 002052, ідентифікаційний код - 22950765, місцезнаходження - 83062, м. Донецьк, вул. Ткаченко, буд. 98. Перебуває на податковому обліку в ДПІ у Ленінському районі м. Донецька з 17.09.1997 року за № 2615. В ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька перебуває на обліку як платник податків за неосновним місцем обліку (а.с. 9).

Судом з матеріалів справи встановлено, що відповідач самостійно визначив свої податкові зобов'язання з орендної плати за землю на підставі поданої до . В ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) від 11.02.2013 року № 1300002821 на 2013 рік (звітна), згідно якої відповідач визначив свої податкові зобов'язання з орендної плати за землю на 2013 рік в сумі 85425,62 грн. зі сплатою рівними платежами протягом січня-листопада 2013 року по 7118,80 грн. щомісяця, у грудні 2013 року - 7118,82 грн.

Заборгованість з зазначеного податку склалась у відповідача станом на 30.06.2013 року у розмірі 14 237,60 грн.

Наведена сума підтверджена матеріалами справи, у тому числі, карткою облікових рахунків.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Приписами статті 16 Податкового кодексу України (ПКУ) визначені зобов'язання платників податків, один з яких зобов'язує, зокрема, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до статті 31 Податкового кодексу України строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно. Момент виникнення податкового обов'язку платника податків, у тому числі податкового агента, визначається календарною датою. Строк сплати податку та збору обчислюється роками, кварталами, місяцями, декадами, тижнями, днями або вказівкою на подію, що повинна настати або відбутися. Строк сплати податку та збору встановлюється відповідно до податкового законодавства для кожного податку окремо.

Відповідно до п. 286.2 ст. 286 ПКУ платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Пунктом 287.3 статті 287 ПКУ, яким встановлено, що податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Плата за землю зараховується до відповідних місцевих бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України для плати за землю (п. 290.1 ст. 290 ПКУ).

Відповідно до п. 62.1 ст. 62 Податкового кодексу України податковий контроль здійснюється шляхом: ведення обліку платників податків; інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності органів державної податкової служби; перевірок та звірок відповідно до вимог цього Кодексу, а також перевірок щодо дотримання законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у порядку, встановленому законами України, що регулюють відповідну сферу правовідносин.

Податковим кодексом України встановлено, що податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання ( пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

З огляду на наведене, оскільки податкове зобов'язання з орендної плати за землю відповідачем не сплачені в установлені чинним законодавством строки, таке зобов'язання є податковим боргом.

Приписами Податкового кодексу України встановлені обов'язки платників податків, такі як, виконання законних вимог контролюючих органів щодо усунення виявлених порушень законів.

Згідно зі п. 87.2 ст. 87 Податкового кодексу України джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Згідно зі статтею 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, що спростували б доводи позивача, відповідач суду не надав, а отже позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Беручи до уваги те, що сума податкового боргу відповідачем у встановлені законодавством строки не сплачена, наявність вказаної заборгованості підтверджена матеріалами справи, доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд дійшов висновку що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158 - 163 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позов прокурора Ворошиловського району м. Донецька в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Ворошиловському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби до Дочірнього підприємства «Укрінтерпродукт» (з іноземним капіталом) про стягнення заборгованості з орендної плати за землю у розмірі 14 237,60 грн.. - задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих Дочірнє підприємство «Укрінтерпродукт» (з іноземним капіталом) (ідентифікаційний код юридичної особи 22950765, місцезнаходження - 83062, м. Донецьк, вул. Ткаченко, буд. 98) податковий борг з орендної плати за землю у розмірі 14 237,60 грн. (чотирнадцять тисяч двісті тридцять сім грн. 60 коп.).

Постанову виготовлено у нарадчій кімнаті 22 липня 2013 року.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецькій окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови, з подачею копій апеляційної скарги відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Суддя Чучко В.М.

Дата ухвалення рішення22.07.2013
Оприлюднено26.07.2013
Номер документу32587532
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/9656/13-а

Постанова від 22.07.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чучко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні