Постанова
від 25.07.2013 по справі 807/2546/13-а
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 липня 2013 рокум. Ужгород№ 807/2546/13-а

Закарпатський окружний адміністративний суд в особі головуючогго судді Микуляк П.П. розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовною заявою Ужгородської міжрайонної податкової інспекції в Закарпатській області до Ужгородського районного методичного кабінету Ужгородської районної державної адміністрації про припинення юридичної особи,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач - суб'єкт владних повноважень - Ужгородська міжрайонна державна податкова інспекція в Закарпатській області звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Ужгородського районного методичного кабінету Ужгородської районної державної адміністраці про припинення юридичної особи, мотивуючи тим, що останній як суб'єкт підприємницької діяльності грубо та систематично порушує податкове законодавство, так, як не подає більше одного року до податкового органу звітність та інші документи пов'язані з обчисленням та сплатою податків та неподаткових платежів.

Ухвалою суду від 15 липня 2013 року відкрито провадження по даній справі в порядку скороченого провадження, яка направлена відповідачу на адресу, що вказана в довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.4).

Разом з тим, позивач просив суд розглядати справу без його участі, за наявними матеріалами.

Як вбачається з матеріалів справи, 22 липня 2013 року до канцелярії суду повернулося повідомлення про вручення поштового відправлення, яке було одержано відповідачем 19 липня 2013 року (а.с.11).

Відповідно до п.3 ч.5 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів - у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку передбаченого частиною 3 цієї статті, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

На підставі наведеного, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі в порядку ч.4 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України на підставі наявних у справі доказів, тобто в порядку скороченого провадження.

Дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

У відповідності до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, місце знаходження відповідача Ужгородського районного методичного кабінету Ужгородської районної державної адміністраці: Ужгородський район, с. Оноківці, вул. Шкільна, 1 (а.с.4-6).

Судом встановлено, що 24 травня 2011 року відповідач зареєстрований, як юридична особа державним реєстратором Ужгородською районною державною адміністрацією Закарпатської області (а.с.4-6).

Відповідно до пп. 16.1.3 ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку встановленому податковим та митним законодавством декларації, звітність та інші документи, пов'язані із обчисленням і сплатою податків та зборів.

Крім того, в силу п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітній період подавати декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податків господарську діяльність у звітному періоді.

Неподання відповідачем звітності підтверджується довідкою Ужгородської міжрайонної державної податкової інспекції у Закарпатській області № 2254/10/15-01 від 18 травня 2013 року (а.с. 8).

У відповідності до Довідки № 2162/10/19-020 від 15 травня 2013 року у відповідача податкова заборгованість - відсутня (а.с.9).

Згідно вимог ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачено перелік підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема - неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів, фінансової звітності відповідно до закону та наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

П. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України передбачено, що органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

У разі постановлення відповідного судового рішення проводиться державна реєстрація припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством (ч. 1 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців").

У зв'язку з наявністю документально підтвердженої підстави для припинення юридичної особи, зокрема, неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, позовні вимоги позивача обґрунтовані матеріалами справи, відповідають чинному законодавству і підлягають задоволенню.

При цьому суд враховує, що згідно ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі, а згідно пп. 20.1.12 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби у випадках, встановлених законом мають право звертатися до судових органів із заявою (позовною заявою) щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

У відповідності до ч. 3 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" державний реєстратор повинен не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Ужгородської міжрайонної державної податкової інспекції Закарпатської області - задовольнити повністю .

Припинити юридичну особу Ужгородського районного методичного кабінету Ужгородської районної державної адміністрації (Ужгородський район, с. Оноківці, вул. Шкільна, 1, код за ЄДРПОУ 37637571).

Зобов'язати юридичну особу - Ужгородський районний методичний кабінет Ужгородської районної державної адміністрації (Ужгородський район, с. Оноківці, вул. Шкільна, 1, код за ЄДРПОУ 37637571) здійснити заходи для державної реєстрації припинення юридичної особи у порядку, який встановлений ч. 1-6 ст. 36 Закону України "Про державну реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

В день набрання постановою законної сили направити її копію державному реєстратору Ужгородської районної державної адміністрації Закарпатської області.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвалив постанову.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя П.П. Микуляк

Дата ухвалення рішення25.07.2013
Оприлюднено26.07.2013
Номер документу32607288
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/2546/13-а

Постанова від 25.07.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

Ухвала від 15.07.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні