Рішення
від 23.07.2013 по справі 925/791/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2013 року Справа № 925/791/13

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Довганя К.І., при секретарі Сахно І.В. за участю представників сторін: позивача - Півнюк К.М.. за довіреністю, відповідача - не з'явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом споживчого товариства "Ярославський" до фізичної особи - підприємця Гончар Олени Олексіївни про стягнення 26464,27 грн. та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача 26464,27 грн. заборгованості відповідно до умов укладеного між сторонами договору №12 від 01.10.2011р., а саме: 3510,00 грн. борг за орендну плату, 6423,30 грн. пені та 16530,97 грн. неустойки за неповернення торговельного місця, а також зобов'язання відповідача звільнити торговельне місце розміром 65 кв.м. шляхом демонтажу та вивезення модульної споруди з території ринку "Ярославський", що знаходиться за адресою: вул. Ярославська, 11, м. Черкаси.

В обґрунтування заявлених вимог позивач послався на те, що на виконання укладеного між споживчим товариством "Ярославський" (позивач) та фізичною особою - підприємцем Гончар Оленою Олексіївною (відповідач) договору № 12 від 01.10.2011р. позивач надав відповідачу торговельне місце для тимчасового розташування модульної споруди на території споживчого товариства "Ярославський", за користування торговельним місцем останній повного розрахунку не провів. Також позивач послався на те, що строк дії договору закінчився 31 грудня 2012 року, однак відповідач по теперішній час не звільняє та не повертає торговельне місце, тому воно вважається таким, що знаходиться у користуванні відповідача, отже останній зобов'язаний сплатити неустойку у розмірі подвійної плати за користування місцем за період 01.01.2013 по 22.05.2013р.

Будучи належним чином повідомлений про час та місце проведення судового засіданні, відповідач в судове засідання не з'явилась, свого представника для участі у ньому не направила, надіславши клопотання про його відкладення. Клопотання вмотивовано тим, що працівниками СУ Соснівського РВУ МВС України відновлено слідство по кримінальному провадженні щодо пошкодження майна фізичної особи - підприємця Гончар Олени Олексіївни. Також відповідач вказала на те, що перебуває на лікарняному.

Відповідно до ст. 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

В той же час відповідно до приписів господарського процесуального кодексу України представництво у господарському процесі не обмежено певним колом осіб.

За таких обставин суд вважає, що підстави, названі відповідачем у клопотанні про відкладення розгляду справи, є не обґрунтованим а тому воно задоволенню не підлягає.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю відповідача за наявними матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав з підстав, викладених у ньому.

20 червня 2013 року відповідачка подала суду відзив на позов, в якому проти задоволення позову заперечила. Заперечення вмотивовано тим, що вимоги позивача є необґрунтованими, оскільки модульна споруда вже демонтована позивачем, крім того, нарахування останнім неустойки є безпідставним тому, що відповідач не користувався торговим місцем. Необґрунтованими є і доводи позивача про стягнення пені тому, що орендна плата сплачувалася в листопаді, а тому недоцільно вираховувати пеню за даний місяць.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши наявні у справі докази, встановив наступне:

01 жовтня 2011 року між споживчим товариством "Ярославський" та підприємцем Гончар Оленою Олексіївною було укладено договір № 12 про надання торговельного місця для тимчасового розташування модульної споруди на території споживчого товариства "Ярославський", згідно умов якого Орендодавець передав, а Орендар прийняв у тимчасове платне користування торговельне місце для тимчасового розміщення модульної споруди на території СТ "Ярославський" розміром 65 квадратних метрів для торгівлі непродовольчими та продовольчими товарами, що розміщене за адресою : м. Черкаси, вул. Ярославська,11. (пункт 1 Договору).

Відповідно п. 2.1. Договору встановлено, що вступ відповідача у користування торговельним місцем настає одночасно з підписанням сторонами Договору.

Відповідно п. 3.1. Договору встановлено, що плата за користування торговельним місцем договірна і виходячи з розміру торговельного місця складає 1755,00 грн.

Згідно п. 3.4 Договору, плата за користування торговельним місцем сплачується в готівковій формі щомісяця наперед, не пізніше 5-го числа місяця платежу.

Відповідно п. 3.5. Договору встановлено, що у випадку закінчення дії даного Договору або його достроковому розірванні, оплата здійснюється відповідачем по день фактичного звільнення торговельного місця.

Відповідно до п. 4.1.5 Договору - відповідач втрачає право користуватись торговельним місцем після закінчення або розірвання договору і зобов'язується демонтувати та вивезти модульну споруду в 20-денний термін з території споживчого товариства "Ярославський".

Пунктом 5.1.1. Договору передбачена відповідальність за несвоєчасне перерахування коштів, а саме за порушення строку перерахування коштів, встановлених п.3.4 відповідач сплачує пеню в розмірі 1% від суми боргу за кожен день прострочення.

Пунктом 6.1 передбачено, що Договір діє з 01 жовтня 2011 по 31 грудня 2012 року.

На виконання умов договору позивач передав відповідачу у тимчасове платне користування торговельне місце для тимчасового розміщення модульної споруди на території СТ "Ярославський" розміром 65 квадратних метрів для торгівлі непродовольчими та продовольчими товарами, що розміщене за адресою : м. Черкаси, вул. Ярославська,11. Строк дії договору з 1 жовтня 2011 року по 31 грудня 2012 року (пункт 1 Договору), а останній зобов'язався використовувати торговельне місце відповідно до умов, визначених договором, своєчасно вносити плату за користування торговельним місцем.

29 квітня 2013 року фізичною особою - підприємцем Гончар Оленою Олексіївною було заявлено позов про стягнення з споживчого товариства "Ярославський" (відповідача) 96 733 грн. 80 коп. збитків, завданих незаконним демонтажем працівниками відповідача належного позивачу павільйону, у якому розміщувалося кафе "Шашлична", що включають в себе: 49 480 грн. 80 коп. - вартість відновлювальних робіт пошкодженого працівниками відповідача павільйону; 29 253 грн. - вартість речей, товарів та предметів, які належали позивачці, знаходилися в павільйоні в момент його демонтажу, та зникли; 18000 грн. - неодержаного прибутку (втраченої вигоди) позивачки за 4 місяці у зв'язку з незаконним демонтажем відповідачем її павільйону.

26 червня 2013 року господарським судом Черкаської області у справі №925/688/13 було прийнято рішення про відмову у задоволенні позову фізичної особи - підприємця Гончар Олени Олексіївни до споживчого товариства "Ярославський" про стягнення відповідача 96 733 грн. 80 коп. збитків. Вказане рішення набрало законної сили.

Ст.ст. 173, 174, 181, 193 ГК України, ст.ст. ст.ст. 525, 526, 530, 546, 549, 759, 785 ЦК України містять такі положення:

„Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта ( виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Господарські зобов'язання можуть виникати:

- з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладання даного виду договорів.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк ( термін ) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк ( термін ).

Виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

У разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Якщо наймач не виконує обов'язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

Оцінивши фактичні обставини справи та приписи наведеного вище законодавства суд приходить до наступних висновків.

Господарські зобов'язання між сторонами виникли з моменту укладення договору № 12 від 01.10.2011р.. Свої зобов'язання за цим договором позивач виконав належним чином та надав відповідачу торговельне місце для тимчасового розташування модульної споруди на території споживчого товариства „Ярославський".

Однак відповідач в порушення даних умов договору та ст.ст. 525, 526, 530 ЦК України свої зобов'язання щодо оплати за користування торговельним місцем ( листопад - грудень 2012 р.) належним чином не виконав, в зв'язку з чим заборгував позивачу на час розгляду справи 3510,00 грн. крім того доказів повернення орендованого майна відповідач суду не подав.

Заперечення відповідача у відзиві на позов суд вважає такими, що не можуть бути підставою для відмови позивачу у даному позові, оскільки вони суперечать фактичним обставинам справи та не ґрунтуються на Законі.

Так рішенням господарського суду Черкаської області у справі №925/688/13 встановлено, що СП «Ярославський» не вчиняло жодних дій щодо демонтажу належного фізичній особі-підприємцю Гончар О.О. павільйону.

Виходячи з викладеного, вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості за користування торговельним місцем є обґрунтованою та такою, що підлягає до задоволення.

Крім того, у відповідності до ст. ст. 549, 625, ЦК України та п. 5.1.1 Договору позивач нарахував відповідачу пеню в розмірі 6423,30 грн. Згідно перерахунку, здійсненого судом за допомогою системи "Ліга" сума пені за період прострочення платежу становить 6160,30 грн., яка і підлягає стягненню на користь позивача.

Також відповідно ч. 2 ст. 785 ЦК України відповідач зобов'язаний сплатити позивачу неустойку у розмірі подвійної плати за користування торговельним місцем за період 01.01.2013р. по 22.05.2013р., в розмірі 16530,97 грн.

Виходячи з викладеного також обґрунтованою є вимога позивача щодо повернення йому орендованого відповідачем майна шляхом звільнення земельної ділянки площею 65 кв. м. від модульної споруди.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України з відповідача підлягає стягненню на користь позивача 2867,50 грн. судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49,82-85 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Зобов'язати фізичну особу - підприємця Гончар Олену Олексіївну (18008, м. Черкаси, вул. Вернигори, 23, кв. 12, реєстраційний номер облікової картки платника податків 2811406687) звільнити торговельне місце розміром 65 кв.м. шляхом демонтажу та вивезення модульної споруди з території ринку "Ярославський", що знаходиться за адресою: вул. Ярославська, 11, м. Черкаси.

Стягнути із фізичної особи - підприємця Гончар Олени Олексіївни (18008, м. Черкаси, вул. Вернигори, 23, кв. 12, реєстраційний номер облікової картки платника податків 2811406687) на користь споживчого товариства "Ярославський" (18000, м. Черкаси, вул. Леніна, 30, ідентифікаційний код 37787430) - 3510 грн. основного боргу, 6160,30 грн. пені, 16530,97 неустойки за неповернення торговельного місця, 2867,50 грн. судового збору.

В решті позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 26.07.2013 р.

Суддя К.І.Довгань

Дата ухвалення рішення23.07.2013
Оприлюднено29.07.2013
Номер документу32627375
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/791/13

Ухвала від 02.04.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 26.03.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 20.03.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Судовий наказ від 11.12.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Судовий наказ від 11.12.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Постанова від 19.11.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 09.10.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 09.10.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 17.09.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 16.08.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Корсакова Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні