Рішення
від 25.07.2013 по справі 901/2277/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

25.07.2013 Справа № 901/2277/13 за позовом Кримського Республіканського Підприємства «Вода Криму» в особі Євпаторійської філії КРП «Вода Криму»

(вул. Дм. Ульянова, 26/28, м. Євпаторія, АР Крим, 97408)

до Кримського Республіканського Закладу Дитячого клінічного санаторію «Чайка»

(Алея Дружби, 61, м. Євпаторія, АР Крим, 97493)

про стягнення 11 207.52 грн.

Суддя Радвановська Ю.А.

Представники сторін:

Від позивача: Степанов Олександр Дмирович, представник, довіреність № 958/01 від 03.07.2013, Кримське Республіканське Підприємство «Вода Криму» в особі Євпаторійської філії КРП «Вода Криму»;

Від відповідача: Гаврилюк Олександр Дмитрович, представник, довіреність № 507 від 24.07.2013, Кримський Республіканський Заклад Дитячого клінічного санаторію «Чайка»;

Суть спору: Кримське Республіканське Підприємство «Вода Криму» в особі Євпаторійської філії КРП «Вода Криму» звернулося до господарського суду АР Крим з позовною заявою до Кримського Республіканського Закладу Дитячого клінічного санаторію «Чайка» та просить суд стягнути з відповідача суму за скидання стічних вод з наднормативним забрудненням у розмірі 11 207.52 грн..

Позовні вимоги вмотивовані порушенням відповідачем своїх зобов'язань за договором на водопостачання з комунального водопроводу і відведення стоків (водовідведення) в комунальну каналізацію в частині своєчасної оплати за скидання стічних вод з наднормативними забрудненнями.

У судовому засіданні представник позивача надав суду документи, які були долучені судом до справи.

Одночасно, представник відповідача надав суду заяву, в якій він визнав позовні вимоги в повному обсязі (а.с. 46).

Статтею 22 Господарського процесуального кодексу України також передбачено право відповідача визнати позов повністю або частково.

Оскільки така заява не суперечить чинному законодавству та не порушує чиїх - небудь прав або інтересів, суд роз'яснив наслідки представнику відповідача та прийняв її в порядку статті 78 Господарського процесуального суду України.

Згідно зі статтями 20, 22, 81-1 Господарського процесуального кодексу України представникам сторін роз'яснені процесуальні права та обов'язки.

За клопотанням представників сторін, відповідно до статті 10 Конституції України, статті 12 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», пояснення та клопотання по справі надавалися ними російською мовою.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, заслухавши пояснення представників сторін, суд -

встановив:

11 березня 2011 року між Кримським Республіканським Підприємством «Виробниче підприємство водопровідно-каналізаційного господарства м. Євпаторії», правонаступником якого є Кримське Республіканське Підприємство «Вода Криму» (виробник) та Кримським Республіканським Закладом Дитячого клінічного санаторію «Чайка» (споживач) укладений договір на водопостачання з комунального водопроводу і відведення стоків (водовідведення) в комунальну каналізацію, відповідно до пункту 2.2 якого виробник бере на себе зобов'язання на умовах даного договору забезпечити споживача питною холодною водою (ГОСТ 2874-82) за наявності води в джерелах і виробляти водовідведення (а.с. 8-16).

Згідно з пунктом 2.5 цього договору споживач приймає на себе зобов'язання своєчасно оплачувати надані йому послуги по водопостачанню та водовідведенню, належно експлуатувати водопровідні та каналізаційні мережі, які підключені до магістральних мереж виробника, через які споживачу здійснюється подача води та виробляється водовідведення, та які знаходяться на балансі виробника (споживача), прилади та пристрої на них відповідно з цим договором та правилами користування, правилами прийняття стічних вод підприємств в комунальні та відомчі системи каналізації міст і селищ України, правилами прийому стічних вод підприємств у міську систему каналізації міста Євпаторії, а також Правилами технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення.

Відповідно до пункту 3.1 виробник надає споживачу послуги по водопостачанню та водовідведенню по тарифах, визначених згідно з даним договором.

Пунктом 3.2 сторони визначили, що розрахунки тарифів за надані споживачу послуги виробника з водопостачання та водовідведення вказуються в окремому додатку, складеному виробником, який є невід'ємною частиною цього договору. Тарифи за послуги водопостачання та водовідведення, розраховані таким чином, обов'язкові для застосування виробником і оплати споживачем.

Згідно з пунктом 6.2.8 споживач зобов'язаний забезпечувати очищення стічних вод на локальних очисних спорудах (за їх наявності) до рівня, при якому допускається скидання в міську каналізацію.

У пункті 6.2.20 вказано, що споживач зобов'язаний скидати стічні води, якісні показники яких не повинні перевищувати встановлених допустимих концентрацій забруднюючих речовин (далі - «ДК»). У разі скидання споживачем стічних вод з перевищенням «ДК», плата за них проводиться у підвищеному розмірі згідно з Правилами приймання стічних вод підприємств у міську систему каналізації міста Євпаторії, Правилами прийому стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України.

Відповідно до пункту 4.7 договору розрахунок за скидання стічних вод з наднормативними забрудненнями підлягає сплаті споживачем протягом 3 (трьох) банківських днів з моменту отримання його споживачем.

Відповідно до пункту 13.1 договору він укладений строком до 01 квітня 2012 року включно та діє з дати його укладення.

Цей договір вважається щорічно продовженим на один рік, якщо на протязі місяця до закінчення терміну від однієї зі сторін на адресу іншої сторони не послідує заява про відмову від цього договору, за умовами, що не закінчився термін дії індивідуальних питомих норм (розрахунку нормативного водоспоживання) для «Споживача» і не закінчився термін дії паспорта водного господарства «Споживача» (пункт 13.1 договору).

Згідно з пунктом 14.5, підписавши цей договір «Сторони» тим самим підтверджують, що з нормативними актами, зазначеними в цьому договорі, ознайомлені, усвідомлюють, що зміст договору не суперечить законодавству і моральним засадам суспільства, «Сторони» договору і особи, що підписали цей договір, мають необхідний обсяг цивільної дієздатності і повноважень волевиявлення «Сторін» вільні, договір спрямований на реальне настання правових наслідків, обумовлених ним.

Як зазначає позивач, 04 жовтня 2011 року був складений акт відбору проб стічних вод (СВ), що скидаються в каналізацію м. Євпаторії, для проведення головного хімічного аналізу № 196 від 04 жовтня 2011 року, відповідно до якого було виявлено порушення відповідачем умов договору (а.с. 21), що виразилося в скиданні стичних вод в міську каналізацію зі сверхнорматівнімі забрудненнями по сульфідам.

На підставі вказаного акту відповідачу був пред'явлений рахунок № 567 від 22 листопада 2011 року до оплати за скиданням стічних вод з наднормативними забрудненням на суму 11207.52 грн..

Однак, відповідач наявну заборгованість в розмірі 11207.52 грн. не сплатив та вона на даний час не є погашеною.

Вказане з'явилося підставою для звернення Кримського Республіканського Підприємства «Вода Криму» в особі Євпаторійської філії КРП «Вода Криму» із даною позовною заявою до суду.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, суд визнав позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Оскільки спірні правовідносини виникли у зв'язку з невиконанням зобов'язань за договором на водопостачання з комунального водопроводу і відведення стоків (водовідведення) в комунальну каналізацію, вони регулюються положеннями глав 48, 63 Цивільного кодексу України з урахуванням загальних положень Господарського кодексу України, що регулюють виконання господарських зобов'язань.

Відповідно до частини 1 статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно з частиною 1 статті 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Як вже зазначалося, 11 березня 2011 року між Кримським Республіканським Підприємством «Виробниче підприємство водопровідно-каналізаційного господарства м. Євпаторії» (виробник) та Кримським Республіканським Закладом Дитячого клінічного санаторію «Чайка» (споживач) укладений договір на водопостачання з комунального водопроводу і відведення стоків (водовідведення) в комунальну каналізацію, відповідно до пункту 2.2 якого виробник бере на себе зобов'язання на умовах даного договору забезпечити споживача питної холодною водою (ГОСТ 2874-82) за наявності води в джерелах і виробляти водовідведення.

На виконання умов зазначеного договору споживач зобов'язався забезпечувати очищення води на локальних очисних споруд (за їх наявності) до рівня, при якому допускається скидання в міську каналізацію, а у разі скидання споживачем стічних вод з перевищенням «ДК», плата за них проводиться у підвищеному розмірі згідно з Правилами приймання стічних вод підприємств у міську систему каналізації міста Євпаторії, Правилами прийому стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України.

Однак, як стверджує представник позивача та не заперечувалося представником відповідача, в порушення пункту 6.2.8 укладеного між сторонами договору у жовтні 2011 року Кримським Республіканським Закладом Дитячого клінічного санаторію «Чайка» було допущено скидання стічних вод до міської каналізації із перевищенням допущених концентрації забруднюючих речовин, що підтверджується актом від 04 жовтня 2011 року (а.с.21).

Згідно із розрахунком, проведеним позивачем, відповідачу був виставлений рахунок на суму 11 207.52 грн. (а.с. 17).

Представник відповідача факт наявності у Кримського Республіканського Закладу Дитячого клінічного санаторію «Чайка» обов'язку оплатити такий рахунок не заперечував, одночасно пояснив, що він був наданий до Управління Державної казначейської служби України у м. Євпаторії для оплати, однак на даний час така сума внесена не була, у зв'язку з відсутністю відповідного фінансування.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно зі статтею 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статей 526 Цивільного кодексу України та 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

В силу вимог статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Таким чином, враховуючи викладене та визнання відповідачем позовних вимог, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову у повному обсязі та стягнення з відповідача 11 207.52 грн. заборгованості за скидання стічних вод з наднормативними забрудненням.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України оплата судового збору покладається на відповідача.

У судовому засіданні були оголошені вступна та резолютивна частини рішення. Повне рішення складено 29 липня 2013 року.

На підставі викладеного, керуючись статтями 49, 82-84 Господарського процесуального Кодексу України, суд

вирішив:

1. Позов задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Кримського Республіканського Закладу Дитячого клінічного санаторію «Чайка» (Алея Дружби, 61, м. Євпаторія, АР Крим, 97493, р/р 35421002001451, ГУ ГКУ в АР Крим, м. Сімферополь, МФО 824026, ОКПО 01995677, ІНН 019956701058) на користь Кримського Республіканського Підприємства «Вода Криму» в особі Євпаторійської філії КРП «Вода Криму» (вул. Дм. Ульянова 26/28, м. Євпаторія, 97408, р/р 26005404018, АТ «Райффайзен Банк Аваль», м. Київ, МФО 380805, ОКПО 38498762) 11 207.52 грн. заборгованості та 1720.50 грн. судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Ю.А. Радвановська

Дата ухвалення рішення25.07.2013
Оприлюднено31.07.2013
Номер документу32692313
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 11 207.52 грн

Судовий реєстр по справі —901/2277/13

Рішення від 25.07.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Ю.А. Радвановська

Ухвала від 12.07.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Ю.А. Радвановська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні