Постанова
від 02.08.2013 по справі 812/6472/13-а
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 серпня 2013 року Справа № 812/6472/13-а

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Смішливої Т.В.,

при секретарі судового засідання: Скляровій І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області до Дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» Відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» про стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 1114,46 грн., -

ВСТАНОВИВ:

23 липня 2013 року Управління Пенсійного фонду в м. Свердловську Луганської області звернулося до суду з позовом до Дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» Відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» про стягнення несплаченої суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відповідно до ч.1 ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Згідно ч.8 ст. 9. Закону № 2464-VI платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

В порушення вищевказаних норм Закону відповідач не сплачує єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, у зв'язку з чим за травень 2013 року утворилась заборгованість в сумі 1114,46 грн.

У зв'язку з несвоєчасною сплатою єдиного внеску відповідачу надіслано вимогу про сплату боргу № Ю-17 від 05.07.2013 на суму 62803,04 грн. Зазначена вимога отримана уповноваженою особою відповідача 10.07.2013

Позивач просить стягнути з Дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» Відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» несплачену суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 1114,46 грн.

У судове засідання представник позивача не прибув, надав заяву про розгляд справи за його відсутністю. (а.с. 24)

Відповідач у судове засідання не з'явився, повідомлений про дату, час та місце розгляду справи належним чином, причини неявки суду не повідомив. (а.с. 23)

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст.69-72 КАС України, суд прийшов до такого.

З матеріалів справи вбачається, що Дочірнє підприємство «Должанське шахтобудівельне управління» Відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд», код ЄДРПОУ 32831448, є юридичною особою, зареєстровано Виконавчим комітетом Свердловської міської ради 07.06.2004 за № 4051610Ю0010573 (а.с.16-19), знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (а.с.15).

Дочірнім підприємством «Должанське шахтобудівельне управління» Відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» подано до Управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області звіт про нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за травень 2013 року, у якому визначено розмір єдиного внеску до сплати у сумі 1114,46 грн. (а.с.9-11). Однак, самостійно визначені суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у вказаному звіті відповідачем своєчасно та в повній мірі не сплачено.

Згідно з даними картки особового рахунку платника єдиного внеску за період з 01.06.2013 по 01.07.2013 сума несплаченого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України за травень 2013 року становить 1114,46 грн. (а.с.12).

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначаються Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон № 2464-VI)

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 1 вищезазначеного Закону, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У відповідності до п. 1. ч. 1. ст. 4 Закону № 2464-VI платниками єдиного внеску є: роботодавці - підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами. Однією з обов'язків Платника єдиного внеску, згідно Закону, є своєчасність, повнота нараховування, обчислення та сплата єдиного внеску. Єдиний внесок нараховується для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першої статті 4 цього Закону, - на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно ч.8 ст. 9. Закону № 2464-VI платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

У відповідності до ч.12 ст. 9 Закону № 2464-VI єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Статтею 25 Закону № 2464-VI передбачено, що суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. Територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Як вбачається з матеріалів справи, у зв'язку з несвоєчасною сплатою єдиного внеску до Управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області, на підставі ч. 4 ст. 25 вищезазначеного Закону, відповідачу надіслано вимогу про сплату боргу № Ю-17 від 05.07.2013 на суму 68803,04 грн. Вимога № Ю-17 про сплату боргу від 05.07.2013, отримана уповноваженою особою відповідача 10.07.2013, у встановленому законом порядку не оскаржувалась та є чинною на час розгляду даної справи.(а.с.13,14).

Сума боргу, що підлягає сплаті за вищезазначеною вимогою становить -1114,46 грн.

Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею. У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

У випадках передбачених в абзаці шостому ч.4 ст. 25 Закону № 2464-VI передбачено, що територіальний орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

Оскільки до теперішнього часу відповідач заборгованість не сплатив, а також враховуючи, що позовні вимоги документально обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, відповідають чинному законодавству, суд вважає, що позовні вимоги про стягнення з Дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» Відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» несплаченої суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування підлягають задоволенню в повному обсязі.

Питання щодо розподілу судових витрат не вирішується, оскільки ст. 94 КАС України у даному випадку не передбачено стягнення судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області задовольнити повністю.

Стягнути Дочірнього підприємства «Должанське шахтобудівельне управління» Відкритого акціонерного товариства «Трест Свердловськшахтобуд» (94800, Луганська область, м. Свердловськ, вул. Глинки, 70, код ЄДРПОУ 32831448) на користь Управління пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської області (94800, Луганська область, м. Свердловськ, вул. Пирогова, 9, код ЄДРПОУ 21792442, р/р 25606301737, МФО 304665, ЛОУ «Ощадбанк» м. Луганськ) заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у сумі 1114,46 грн. (одна тисяча сто чотирнадцять грн. 46 коп.).

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає до суду апеляційної інстанції

Суддя Т.В. Смішлива

Дата ухвалення рішення02.08.2013
Оприлюднено05.08.2013
Номер документу32762537
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/6472/13-а

Постанова від 02.08.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

Ухвала від 24.07.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.В. Смішлива

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні