Ухвала
від 31.07.2013 по справі 295/10508/13-к
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/10508/13-к

1-кс/295/4120/13

У Х В А Л А

31.07.2013 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду Кузнєцов Д.В.,

при секретарі - Чайківській Н. М.,

за участю начальника ВКР СУ ФР ГУ Міндоходів у Житомирській області - ОСОБА_1, розглянувши клопотання винесене у кримінальному провадженні № 32012060000000043 слідчим з ОВС ВКР СУ ФР ГУ Міндоходів у Житомирській області ОСОБА_2, та погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області ОСОБА_3, клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, та додані до клопотання матеріали кримінального провадження,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до Богунського районного суду м. Житомира із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому посилається на те, що у провадженні СУ ФР ГУ Міндоходів у Житомирській області знаходиться кримінальне провадження № 32012060000000043 від 23 листопада 2012 року щодо ПП ОСОБА_4 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Вказує, що досудовим слідством встановлено, що ПП ОСОБА_4 (і.к. НОМЕР_1), який зареєстрований та перебуває на обліку в Романівському відділенні Баранівській МДПІ, в період часу з 2010 по 2012 роки, за готівкові кошти, без належних на те документів, придбавав автозапчастини, що постачались останньому з Польщі. В результаті чого ПП ОСОБА_4 не мав право включати суми придбання до складу податкового кредиту з ПДВ.

В подальшому, з метою завищення податкового кредиту, та як наслідок не сплати до бюджету держави податку на додану вартість, ПП ОСОБА_4 документально оформлює придбання автозапчастин у підприємств, що мають ознаки фіктивності, а саме: ПП «Карат» (код 24853763), ПП «Укравтоматизація» (код 37287248), ТОВ «НВКФ «Іріда» (код 37057419), ТОВ «ЕТК-Победит» (код 37456428), ТОВ «Дата-Прайм-Сістемз» (код 37612300), ТОВ «АМК» (код 34202711), БВП «Строитель-Плюс» (код, 31263808), ТОВ «Компанія Рейтинг» (код 36129068), ТОВ «АВА-ЛТД» (код 38612610), ТОВ «Аверія В» (код 38004881), ПП «ТД «Істок-Маркет» (код 31595222), ТОВ «КМ Ході Груп» (код 36790175).

Внаслідок здійснення ПП ОСОБА_4 вищезазначених незаконних операцій, до бюджету держави не надійшло податку на додану вартість на загальну суму 3 200тис.грн.

Разом з тим встановлено, що суб’єкти господарювання, які мають ознаки «ризикових» та є контрагентами ПП ОСОБА_4, використовують поштову електронну скриньку, про що зазначено в їх податковій звітності, а саме:

· ТОВ «Аверія В» (код 38004881) - «averiakiev@ukr.net».

У ТОВ «УКРНЕТ» (код ЄДР 25589169) зберігаються наступні документи (інформація на електронних носіях, інформація електронної інформаційної системи інтернет-сервісу електронної пошти): інформація по електронній поштовій скринці «averiakiev@ukr.net» стосовно ІР адрес (МАС - адрес) з яких проходило з’єднання з поштовим сервером (з зазначеною датою, часом, включаючи хвилини та секунди), інформація (в тому числі контактні дані), яку повідомили при реєстрації власники електронних скриньок, інформація щодо абонентів, яким виділено в користування вказані ІР адреси (ПІБ користувачів, адресні дані (в т.ч. адресу за якою закріплено вказані ІР адреси), контактні телефони, паспортні або інші наявні персональні дані).

Дані документи перебувають у володінні та зберігаються лише у ТОВ «УКРНЕТ» (код ЄДР 25589169), де обслуговується інформація електронної інформаційної системи інтернет-сервісу електронної пошти, та містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, а саме щодо персональних електронно-обчислювальних машин, серверів, інших електронних пристроїв, котрі використовуються невстановленими особами, які фактично керують фінансово-господарською діяльністю СГД з ознаками «ризикових», з яких здійснюється з’єднання з поштовим сервером для відправки та отримання податкової звітності в електронному вигляді, щодо осіб, які можуть фактично мають можливість користуватись поштовим сервісом, іншої інформації, тобто мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженню та являються джерелом доказів, а тому виклик в судове засідання службових осіб ТОВ «УКРНЕТ», призведе до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів, у зв’язку з чим існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Слідчий у клопотанні посилається на те, що вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів, необхідне для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню, а також для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків.

Заслухавши учасника судового провадження, дослідивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до висновку що в клопотанні слід відмовити, виходячи із наступного

Відповідно до ст. 31 Конституції України кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Винятки можуть бути встановлені лише судом у випадках, передбачених законом, з метою запобігти злочинові чи з'ясувати істину під час розслідування кримінальної справи, якщо іншими способами одержати інформацію неможливо.

Згідно ч.1 ст.246 КПК України негласні слідчі (розшукові) дії - це різновид слідчих (розшукових) дій, відомості про факт та методи проведення яких не підлягають розголошенню, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до положень ч.1 ст.264 КПК України пошук, виявлення і фіксація відомостей, що містяться в електронній інформаційній системі або їх частин, доступ до електронної інформаційної системи або її частини, а також отримання таких відомостей без відома її власника, володільця або утримувача може здійснюватися на підставі ухвали слідчого судді, якщо є відомості про наявність інформації в електронній інформаційній системі або її частині, що має значення для певного досудового розслідування.

Згідно вимог ст.247 КПК України розгляд клопотань, який віднесений згідно з положеннями цієї глави до повноважень слідчого судді, здійснюється головою чи за його визначенням іншим суддею Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, апеляційного суду області, міст Києва та Севастополя, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Оскільки зняття (виїмка) інформації з електронних поштових скриньок належить до негласних слідчих дій та не відноситься до компетенції слідчого судді загального місцевого суду 1-ї інстанції, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність відмови в задоволенні поданого клопотання.

Враховуючи викладене, керуючись ст.31 Конституції України, ст.ст.246, 247, 264 КПК України слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: Д.В. Кузнєцов

Дата ухвалення рішення31.07.2013
Оприлюднено23.01.2014
Номер документу32787522
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, та додані до клопотання матеріали кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —295/10508/13-к

Ухвала від 31.07.2013

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні