Постанова
від 01.08.2013 по справі 813/5553/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 серпня 2013 року м. Львів № 813/5553/13-а

Львівський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Москаля Р.М., за участю секретаря судового засідання Думич Х.М., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Дрогобицької об'єднаної державної податкової інспекції до малого приватного підприємства «Пролісок» про стягнення коштів для погашення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

Дрогобицька об'єднана державна податкова інспекція (далі - Дрогобицька ОДПІ) звернулась до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до малого приватного підприємства «Пролісок» (далі - МПП «Пролісок») про стягнення з банківських рахунків платника коштів для погашення податкового боргу в сумі 91908,57 грн., який виник через несплату самостійно задекларованих податкових зобов'язань з податку на додану вартість та з єдиного податку. Оскільки вжиті органом державної податкової служби заходи не призвели до погашення податкового боргу, він звернувся з даним позовом до суду. Представник позивача подала клопотання про розгляд справи без її участі, зазначила також, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі і просить позов задовольнити.

Відповідач не забезпечив участі свого представника у судовому засіданні, хоча про місце, дату та час судового розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. Заперечень проти позову чи клопотань процесуального характеру відповідач суду не надсилав.

За наведених вище обставин суд на підставі ст.ст. 71, 128 КАС України ухвалив розглянути справу на підставі наявних у ній доказів без участі представників сторін.

Розглянув матеріали справи, дослідив долучені до матеріалів справи докази та оцінив їх в сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку та розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до підп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно з пп. 95.1-95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

МПП «Пролісок» зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності Виконавчим комітетом Бориславської міської ради 21.10.1993 року, йому присвоєно ідентифікаційний номер 20787485. Відповідач взятий на облік в органах державної податкової служби 24.12.1993 року.

На підставі долучених до справи доказів суд встановив, що податковий борг відповідача в сумі 91908,57 грн. виник внаслідок несплати у передбачений законом строк самостійно задекларованих зобов'язань з податку на додану вартість за четвертий квартал 2012 року в сумі 73503,07 грн. та з єдиного податку за 2012 рік в сумі 18405,50 грн.

З метою спонукати відповідача сплатити узгоджені ним податкові зобов'язання позивач сформував податкову вимогу № 5 від 21.02.2013 року, яку вручено під розписку директору МПП «Пролісок» Роботецькому Я.К.

Проте, вжиті органом державної податкової служби заходи не призвели до погашення податкового боргу відповідача. Згідно з долученими до справи доказами податковий борг МПП «Пролісок» станом на дату судового розгляду справи становить 91908,57 грн. та є непогашеним.

З урахуванням наведеного, позовні вимоги Дрогобицької ОДПІ є обґрунтованими, документально підтвердженими та підлягають до задоволення.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати у формі судового збору з відповідача не належить стягувати.

Керуючись ст.ст. 17-19, 71, 94, 158, 160-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків малого приватного підприємства «Пролісок» (Львівська обл., м. Борислав, вул. Чорновола, 1; ідентифікаційний код: 20787485), відкритих у банківських установах, які обслуговують такого платника, на користь державного бюджету кошти для погашення податкового боргу в сумі 91908 (дев'яносто одну тисячу дев'ятсот вісім) гривень 57 копійок.

Апеляційну скаргу на постанову суду першої інстанції може бути подано протягом десяти днів з дня отримання копії постанови, виготовленої в повному обсязі. Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови виготовлено 05 серпня 2013 року.

Суддя Москаль Р.М.

Дата ухвалення рішення01.08.2013
Оприлюднено06.08.2013
Номер документу32797816
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/5553/13-а

Постанова від 01.08.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

Ухвала від 19.07.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Москаль Ростислав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні