Постанова
від 27.06.2013 по справі 103/3963/12
БАХЧИСАРАЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

27.06.2013 Справа №103/3963/12

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2013 Бахчисарайський районний суд Автономної Республіки Крим у складі: головуючого судді Атаманюка Г.С., при секретарях Овчаренко К.Є., Оленіній Д.Д., за участю прокурорів Чабанова А.В., Буланіхіної Л.П., захисників ОСОБА_1, ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бахчисараї кримінальну справу за обвинуваченням

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки м. Севастополя, громадянки України, з вищою освітою, заміжньої, працюючої менеджером в приватному підприємстві «Ріволоф» в м. Севастополі, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1, раніше не судимої,

у вчиненні злочинів, передбачених ст. ст. 191 ч. 5, 366 ч. 2 КК України,

ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_5, уродженця м. Севастополя, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, приватного підприємця, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2, раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ст. 366 ч. 2 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Підсудна ОСОБА_3 обвинувачується у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, завдавши шкоди в особливо великому розмірі та в службовому підробленні. Її дії кваліфіковані за ст. 366 ч. 2, 191 ч. 5 КК України. ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ст. 366 ч. 2 КК України.

У ході судового слідства прокурор заявив клопотання про направлення справи на додаткове розслідування вказуючи на те, що у справі не з'ясовані обставини, що мають істотне значення для справи, допущена неповнота досудового слідства, яка не може бути усунена в судовому засіданні.

Згідно зі ст. 281 КПК України (в ред. 1960) повернення справи на додаткове розслідування з мотивів неповноти або неправильності досудового слідства може мати місце тільки тоді, коли ця неповнота або неправильність не може бути усунута в судовому засіданні.

У зв'язку з виниклими питаннями, суд заслухавши думку учасників судового засідання, вважає, що неповнота досудового слідства не може бути усунута в судовому засіданні і справа підлягає поверненню на додаткове розслідування, в ході якого повинні бути з'ясовані обставини, що мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Так, на підставі постанови Бахчисарайського районного суду від 17.10.2011 р. у справі 27.04.2012 р. була проведена повторна будівельно-технічна експертиза, з якої випливає, що обсяг робіт, зазначених в актах приймання виконаних робіт за: травень 2008 ( б / н), червень 2008 (б / н), червень 2008 р., липень 2008 (б / н), серпень 2008 (б / н), вересень 2008 (б / н), вилучених у ТОВ «Мірідіс» і витребуваних у Відділенні АРК Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, викладені в п.1 дослідницькій частині висновку. Вартість цих робіт становить:

Откормочників:

-Травень 2008 р.-201, 3804 тис. грн.;

-Червень 2008 г.-156, 2964 тис. грн.;

+

маточник:

-Червень 2008 г.-240, 012 тис. грн.;

-Липень 2008 г.-97, 1364 тис. грн.;

+

Откормочників № 2:

-Серпень 2008 р.-259, 1887 тис. грн.;

-Вересень 2008 р.-90, 057153 тис. грн., а всього 1044071 грн.

Визначити обсяг і вартість фактично виконаних підрядним способом ФГ « Гедеон-Фарм» в період з травня до вересня 2008 р. будівельні робіт, в тому числі і прихованих, з реконструкції тваринницького комплексу (будівель літер,, Е,,, літер,, Ж,,, літер,, К,,), розташованого за адресою: АРК, Бахчисарайський район, с.Фурмановка, вул. Ювілейна, 102-б не представляється можливим, оскільки при виконанні прихованих робіт, а їх виконання становить більшість, не складалися «Акти огляду прихованих робіт», а роботи, не підтверджені відповідними документами, які неможливо піддати неруйнівного контролю якості та вимірюванню, складають 66% від заявленої вартості робіт по даному Акту, а також через відсутність документальних відомостей про вихідний стан об'єкта перед виконанням ремонту або реконструкції. Тобто, через відсутність нормативних документів, що підтверджують виконання прихованих по підлогах, в тому числі по влаштуванню «теплих підлог» (об'єкт-«маточник»), зважаючи демонтажу і відсутності на об'єкті деяких металевих конструкцій і виробів, електричного обладнання та проводки, відсутності підтверджуючих документів на перевезення сміття на відстань 20 км., документів про попередній стан об'єктів (перед виконанням ремонтів), зробити обґрунтований висновок у категоричному вигляді про вартість виконаних робіт, в зазначені терміни, підрядним способом, з урахуванням прихованих робіт не представлялося можливим.

Причини розбіжностей у висновках між справжньою повторною експертизою і попередніми в тому, що вихідні дані для попередніх досліджень приймалися імовірнісного характеру (наприклад:,, роботи могли бути виконані,,,,, ймовірно виконувалися,, і т.д. при відсутності підтверджуючих документів.

Зазначені в дослідницькій частині експертизи обставини на досудовому слідстві не з'ясовувалися і не встановлювалися. Дані обставини мають істотне значення для правильного вирішення справи і кваліфікації дій ОСОБА_3 і ОСОБА_4

Постановою Бахчисарайського районного суду АР Крим від 26 березня 2013 року по справі була призначена повторна будівельно-технічна експертиза, провадження якої доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Однак, експертизу провести не виявилося можливим у зв'язку з відсутністю проектно-кошторисної документації на проведення робіт з реконструкції тваринницького комплексу.

Суд приходить до висновку про те, що докази у справі зібрані не в повному обсязі, а обставини за пред'явленим звинуваченням на досудовому слідстві в повній мірі не з'ясовувалися, у зв'язку з чим не знайшли свого конкретного відображення в пред'явленому обвинуваченні.

Для усунення недоліків, встановлених в судовому засіданні, в тому числі встановлення фактичної суми збитку (присвоєння), яка впливає на кваліфікацію дій ОСОБА_3, потрібне виконання значного обсягу слідчих дій, що не можливо виконати в рамках судового засідання.

На підставі викладеного та беручи до уваги, що не з'ясовані обставини є істотними для справи і для їх з'ясування необхідно твір слідчих дій, які не можна здійснити безпосередньо в судовому засіданні, з тим, щоб усунути зазначену неповноту досудового слідства, керуючись ст.281 КПК України ( в ред. 1960), суд

ПОСТАНОВИВ:

Кримінальну справу за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні злочинів, передбачених ст. ст. 191 ч. 5, 366 ч.2 КК України і ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ст.366 ч.2 КК України повернути Прокурору Автономної

Республіки Крим для провадження додаткового розслідування, в ході якого необхідно провести виїмку документів, на підставі яких були виділені грошові кошти Відділенням АРК Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, встановити чи є тут порушення. Встановити і провести виїмку документальних відомостей про вихідний стан об'єкта перед початком виконання робіт з реконструкції тваринницького комплексу. Для встановлення суми збитку провести відповідні дослідження прихованих робіт, перевірити доводи підсудної про обсяги і фактично виконаних роботах, які роботи виконувалися підрядним способом, а які роботи виконувалися своїми силами, з урахуванням прихованих робіт з реконструкції тваринницького комплексу, встановити і витребувати докази, що підтверджують вартість витрат на виконання зазначених робіт. Встановити кількість осіб виконали зазначені роботи, допитати їх як свідків у справі, встановити в які терміни виконувалися приховані роботи і якими силами (кількість робітників), суми витрат на матеріали, експлуатації машин і механізмів. З урахуванням отриманих в ході додаткового розслідування об'єктивних, однозначних настановних даних призначити і провести судову будівельно-технічну експертизу. Виконати інші слідчі дії, необхідність в яких виникне в ході додаткового розслідування.

Запобіжний захід ОСОБА_5 і ОСОБА_4 залишити підписку про невиїзд.

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду Автономної Республіки Крим протягом 7 діб через Бахчисарайський районний суд.

Головуючий суддя: Атаманюк Г.С.

СудБахчисарайський районний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення27.06.2013
Оприлюднено08.08.2013
Номер документу32807113
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —103/3963/12

Постанова від 27.06.2013

Кримінальне

Бахчисарайський районний суд Автономної Республіки Крим

Атаманюк Г. С.

Постанова від 27.06.2013

Кримінальне

Бахчисарайський районний суд Автономної Республіки Крим

Атаманюк Г. С.

Ухвала від 26.03.2013

Кримінальне

Бахчисарайський районний суд Автономної Республіки Крим

Атаманюк Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні