Рішення
від 02.08.2013 по справі 525/566/13-ц
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/566/13-ц

Провадження № 2/525/173/2013

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02.08.2013 року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Хоролець В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа Великобагачанська районна державна адміністрація Полтавської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

в с т а н о в и в:

З позову ОСОБА_1 вбачається, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 її батька громадянина ОСОБА_3, останнім місцем проживання та реєстрації якого було с. Широка Долина Великобагачанського району Полтавської області відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,54375 га, розташованої на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області з грошовою оцінкою 13211 грн. 67 коп., яка перейшла йому у власність в порядку спадкування після смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 його дружини - ОСОБА_4 згідно свідоцтва про право на спадщину за законом від 06.02.2008 року, виданого йому Великобагачанською державною нотаріальною конторою, як 1/8 частина від приватизованої нею, ОСОБА_4, земельної площею 4,35 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і належала їй на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ПЛ №096538 виданого їй Великобагачанською районною державною адміністрацією Полтавської області 04.08.2004 року.

Позивачка ОСОБА_1 вказує, що вона є єдиною спадкоємицею першої черги за законом на спадщину померлого батька як його дочка. Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом немає.

Позивачка зазначає, що в установленому законом порядку вона прийняла спадщину після смерті її батька шляхом подання заяви до Великобагачанської державної нотаріальної контори та бажає успадкувати належну померлому вище описану земельну ділянку, але в даний час вона не може отримати у Великобагачанській державній нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину і державним нотаріусом їй було відмовлено по тій причині, що при житті батько позивачки не отримав у встановленому законом порядку Державного акта на право власності на успадковану після смерті матері позивачки, а його дружини земельну ділянку, яким посвідчується право власності на неї. Також позивачка зазначає, що вже отримала в державній нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за законом на належну батькові іншу земельну ділянку. Державний нотаріус відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкову земельну ділянку, видавши йому постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. При цьому, оформити на ім'я померлої правовстановлюючі документи не можливо, оскільки відповідно до п.11 ч.1 ст.346 ЦК України, у разі смерті фізичної особи-власника її право власності припиняється.

Посилаючись на вищевикладені обставини, позивачка ОСОБА_1 звернулась з позовом до суду, в якому просила визнати, що померлому батьком позивачки ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на момент його смерті йому належало право власності на земельну ділянку площею 0,54375 га, розташовану на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, успадковану ним після смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 його дружини - ОСОБА_4 згідно свідоцтва про право на спадщину за законом від 06.02.2008 року, виданого йому Великобагачанською державною нотаріальною конторою, як на 1/8 частину від приватизованої нею, ОСОБА_4, земельної ділянки площею 4,35 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і належала їй на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ПЛ №096538 виданого їй Великобагачанською районною державною адміністрацією Полтавської області 04.08.2004 року, а в порядку спадкування визнати за позивачкою ОСОБА_1 право власності на належну померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 батькові позивачки - ОСОБА_3 вказану вище земельну ділянку.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 подала заяву про підтримання позовних вимог в повному обсязі та розгляд справи на підставі письмових доказів по справі і просила заявлені позовні вимоги задовольнити (а.с.52). Представник відповідача Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області в судове засідання не з'явився, від сільської ради надійшла заява про визнання позову в повному обсязі та про розгляд справи у відсутність представника сільської ради (а.с.а.с.22,30,36,41). Представник третьої особи - Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області подав заяву про розгляд справи на підставі письмових доказів, проти задоволення позову Великобагачанська районна державна адміністрація не заперечує (а.с.а.с.31,42,53).

Суд вирішив за можливе розглянути справу в судовому засіданні 02.08.2013 року у відсутність сторін, на підставі наявних у справі доказів, з урахуванням норм ст.197 ЦПК України та Рішення Конституційного Суду України №16-рп/2011 від 08.12.2011 року (справа про фіксування судового процесу технічними засобами).

Суд, вивчивши та проаналізувавши матеріали справи і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 до Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа Великобагачанська районна державна адміністрація Полтавської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною 3 ст. 10 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Предметом доказування під час судового розгляду є факти, які обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для вирішення справи (причини пропуску строку позовної давності тощо) і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч.1 ст.179 ЦПК України).

Судом встановлено, що батько позивачки у справі ОСОБА_1 (а.с.а.с.9,11) - ОСОБА_6, останнім постійним місцем проживання якого було с. Широка Долина Великобагачанського району Полтавської області, помер ІНФОРМАЦІЯ_2, про що Широкодолинською сільською радою Великобагачанського району Полтавської області видано свідоцтво про смерть (а.с.6). Мати позивачки у справі - ОСОБА_4, останнім постійним місцем проживання якої було с. Широка Долина Великобагачанського району Полтавської області, померла ІНФОРМАЦІЯ_4, про що виконавчим комітетом Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області видано свідоцтво про смерть (а.с.12).

З довідки виданої виконавчим комітетом Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області №150 від 02.04.2013 року вбачається, що громадянин ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 був зареєстрований і постійно проживав в с. Широка Долина Великобагачанського району Полтавської області один (а.с.14).

З свідоцтва про право на спадщину за законом від 06.02.2008 року вбачається, що спадкоємцем 1/8 частки спадкового майна ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4, є її непрацездатний за віком чоловік ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 Спадкове майно, на яке у вказаній частці видане це свідоцтво, складається з: права власності на приватизовану земельну ділянку площею 4,35 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області та належить померлому (ій) на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ПЛ №096538 виданого Великобагачанською районною державною адміністрацією Полтавської області 04.08.2004 року та зареєстрованого в книзі під №010455100002, кадастровий №5320285700:00:001:0325 (а.с.4).

27.04.2011 року на ім'я ОСОБА_3 видано Державний акт на право власності на землю серія ПЛ №096539, згідно якого останній є власником земельної ділянки площею 3,90 га в с. Широка Долина Великобагачанського району Полтавської області, що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області (а.с.10).

З свідоцтва про право на спадщину за законом від 27.04.2011 року вбачається, що спадкоємцем спадкового майна ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, є його дочка ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 Спадщина, на яку видане це свідоцтво, складається з: права власності на приватизовану земельну ділянку площею 3,90 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області та належить померлому на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ПЛ №096539 виданого Великобагачанською районною державною адміністрацією Полтавської області 04.08.2004 року та зареєстрованого в книзі під №010455100001, кадастровий №5320285700:00:001:0326 (а.с.5).

З повідомлення Відділу Держземагентства у Великобагачанському районі Полтавської області вбачається, що державний акт на право власності на земельну ділянку згідно свідоцтва про право на спадщину за законом №566358 від 06.02.2008 року на гр. ОСОБА_3 - не реєструвався (а.с.13).

Державний нотаріус Великобагачанської державної нотаріальної контори 05.04.2013 року відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину на 1/8 частку земельної ділянки площею 0,54 га, що знаходиться на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на ім'я ОСОБА_3 (а.с.7).

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217 ЦК України).

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися на момент його смерті.

З уточнюючого та розширеного повідомлення Великобагачанської державної нотаріальної контори №268 від 03.07.2013 року, Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) та копій документів зі спадкової справи вбачається, що Великобагачанською державною нотаріальною конторою 13.01.2010 року заведено спадкову справу №11/2010 на майно померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на підставі заяви ОСОБА_1 про прийняття спадщини за законом згідно ст.1261 ЦК України після смерті ОСОБА_3 Також у спадковій справі мається заява ОСОБА_7 про відмову від спадщини за заповітом від 17.05.2007 року, реєстраційний №34. 27.04.2011 року видане свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку, реєстраційний №456 на ім'я ОСОБА_1, інші свідоцтва не видавались (а.с.а.с.44-46).

Отже, з досліджених матеріалів справи вбачається, що спадкоємець за померлого ОСОБА_3 - його дочка ОСОБА_1, яка у встановленому порядку прийняла спадщину після смерті батька ОСОБА_3, але у зв'язку тим, що при житті батько позивачки не отримав у встановленому законом порядку Державного акта на право власності на успадковану після смерті матері позивачки, а його дружини земельну ділянку, яким посвідчується право власності на неї, не може в даний час отримати свідоцтво про право на спадщину - частину земельної ділянки, яка розташована на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, що належала померлому ОСОБА_3 згідно виданого державного акту на право приватної власності на вказану земельну ділянку серія ПЛ №096539. При цьому, оформити на ім'я померлої правовстановлюючі документи не можливо, оскільки відповідно до п.11 ч.1 ст.346 ЦК України, у разі смерті фізичної особи-власника її право власності припиняється. Також, у зв'язку зі смертю ОСОБА_3 можливість отримати у встановленому законом порядку Державного акта на право власності на успадковану земельну ділянку втрачена. Діюче законодавство передбачає державну реєстрацію земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень лише за заявами осіб, що вже набули вказані права (право набувачів) чи за заявами уповноважених ними представників, а не за заявами спадкоємців чи інших осіб, які лише претендують на здобуття вказаних прав. Статтею 125 ЗК України встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право користування та право оренди земельних ділянок виникає з моменту державної реєстрації цих прав.

Проаналізувавши відповідне законодавство, що регулює сферу суспільних відносин в частині виниклих спірних правовідносин, з урахуванням наявних доказів по справі, суд приходить до висновку, що є передбачені законом підстави для визнання того, що померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 батьку позивачки - ОСОБА_3 на момент його смерті право власності на земельну ділянку площею 0,54375 га, розташовану на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, успадковану ним після смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 його дружини - ОСОБА_4 згідно свідоцтва про право на спадщину за законом від 06.02.2008 року, виданого йому Великобагачанською державною нотаріальною конторою, як на 1/8 частину від приватизованої нею, ОСОБА_4, земельної ділянки площею 4,35 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і належала їй на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ПЛ №096538, виданого їй Великобагачанською районною державною адміністрацією Полтавської області 04.08.2004 року, а в порядку спадкування можливо визнати за ОСОБА_1 право власності на належну померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 батькові позивачки - ОСОБА_3 вказану вище земельну ділянку.

Таким чином, з урахуванням встановлених судом обставин справи та доказів, що подані на підтвердження позовних вимог, є підстави для задоволення позову ОСОБА_1 до Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа Великобагачанська районна державна адміністрація Полтавської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 186,1216-1218 ЦК України, ст.ст.3,10,11,60,174,179,197,212-215 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа Великобагачанська районна державна адміністрація Полтавської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування задовольнити.

Визнати, що померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на момент його смерті належало право власності на земельну ділянку площею 0,54375 га, розташовану на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, успадковану ним після смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 його дружини - ОСОБА_4 згідно свідоцтва про право на спадщину за законом від 06.02.2008 року, виданого йому Великобагачанською державною нотаріальною конторою, як на 1/8 частину від приватизованої нею, ОСОБА_4, земельної ділянки площею 4,35 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і належала їй на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ПЛ №096538 виданого їй Великобагачанською районною державною адміністрацією Полтавської області 04.08.2004 року, а в порядку спадкування за законом, визнати за ОСОБА_1 право власності на належну померлому батькові позивачки - ОСОБА_3 земельну ділянку площею 0,54375 га, розташовану на території Широкодолинської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Полтавської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя -

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення02.08.2013
Оприлюднено12.08.2013
Номер документу32816251
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/566/13-ц

Рішення від 02.08.2013

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 17.05.2013

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні