Рішення
від 05.08.2013 по справі 904/5043/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

05.08.13р. Справа № 904/5043/13 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Іст Лайт", м. Київ

до Дочірнього підприємства "Сіті-Буд", м. Дніпропетровськ

про стягнення 590 640,65 грн. за договором поставки товару

Суддя Назаренко Н.Г.

Секретар судового засідання Бондик Є.В.

Представники:

Від позивача: Семенюк В.В., довіреність б/н від 30.07.2013 р.

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Іст Лайт" звернулось до господарського суду з позовом в якому просить суд стягнути з Дочірнього підприємства «Сіті - Буд» суму боргу у розмірі 590 640,65 грн. за договором поставки товару № ІС-СБ-12/12-5 від 12.12.2012р.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем зобов'язань за укладеним між позивачем та відповідачем договором поставки товару № ІС-СБ-12/12-5 від 12.12.2012р. щодо оплати вартості поставленого товару.

Представник позивача підтримав позовні вимоги викладені у позовній заяві в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання свого повноважного представника не направив, надав через канцелярію суду відзив на позовну заяву від 02.08.2013р. № 1 (а.с. 30) в якому позовні вимоги визнає в повному обсязі, заборгованість пояснює тяжким фінансовим становищем.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу не подавалось.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, вислухавши пояснення представників позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

12.12.2012р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Іст Лайн" (далі - позивач, постачальник) та Дочірнім підприємством «Сіті-Буд» (далі - відповідач, покупець) був укладений договір поставки товару № ІС-СБ-12/12-5 (далі Договір).

Відповідно до п.1.1. Договору Постачальник зобов'язується передати у власність покупця товар, а покупець зобов'язується прийняти товар та оплатити його на умовах даного договору.

Згідно до п. 1.2. Договору товар по даному договору постачається партіями, згідно видаткових накладних.

Між сторонами досягнуто згоди, що асортимент, ціна, кількість товару, що постачається, визначаються сторонами у кожному конкретному випадку в видаткових накладних, що є невід'ємною частиною даного договору (п. 1.3. Договору).

Пунктом 3.2. Договору встановлено, що датою поставки і датою переходу права власності на партію товару є дата фактичної передачі товару, що засвідчується підписанням уповноваженими представниками сторін видаткової накладної.

Розрахунки за кожну поставлену партію здійснюються протягом 90 календарних днів з дня отримання товару. Днем отримання товару є дата зазначена у видаткових накладних (п. 4.2. Договору).

Даний договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 31.12.2013р. (п. 8.1. Договору).

Позивач свої зобов'язання за Договором виконав належним чином, здійснив поставку товару за Договором на суму 590 640,65 грн., що підтверджується видатковою накладної № 6 від 29.12.2012р., отримання товару отримання товару по якій підтверджується підписом відповідача та відтиском його печатки.

Відповідач за поставлений товар розрахунків не здійснив.

Враховуючи не сплату відповідачем отриманого по договору товару, позивач звернувся до суду за захистом свого порушеного права та просить сягнути з відповідача 590 640,65 грн. заборгованості за поставлений товар.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, суд прийшов до висновку про задоволення позову на підставі наступного.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 Цивільного кодексу України, а саме цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що непередбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правовідносини, що склалися між сторонами, є правовідносинами поставки, які регулюються нормами законодавства про поставку товару в тому числі параграфом 3 глави 54 Цивільного кодексу України.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

У відповідності до ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України, в силу господарського зобов'язання, яке виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання, один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько - господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до положень статей 525, 526, 530 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Статтею 599 ЦК України встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

В силу ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Взаємовідносини, що склалися між сторонами у справі суд кваліфікує як взаємовідносини, що випливають із договору поставки, згідно якого та в силу ст. 712 Цивільного кодексу України, продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Заборгованість відповідача перед позивачем підтверджується Актом звірки взаємних розрахунків № 1/08 від 02.08.2013р. (а.с. 31), який підписаний повноважним представником відповідач без заперечень.

Відповідачем у відзиві на позов позовні вимоги визнано в повному обсязі, суму боргу за поставлений товар не сплачено.

Враховуючи викладене, вимоги позивача в частині стягнення основного боргу у сумі 590 640,65 грн. є обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню.

В порядку ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати по справі у вигляді судового збору у сумі 11 812,81 грн. слід покласти на відповідача.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 173, 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 11, 509, 525, 526, 530, 629 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 22, 33, 43, 44, 49, 75, 82-85, 87, 116-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Дочірнього підприємства «Сіті-Буд» (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Глінки, буд. 7, оф. 703, код ЄДРПОУ 35091479) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Іст Лайт" (04074, м. Київ, вул. Автозаводська, буд. 18, код ЄДРПОУ 38050095) суму боргу у розмірі 590 640,65 грн. (п'ятсот дев'яносто тисяч шістсот сорок грн. 65 коп.) та витрати по сплаті судового збору у розмірі 11 812,81 грн. (одинадцять тисяч вісімсот дванадцять грн. 81 коп.), про що видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Н.Г. Назаренко Дата підписання рішення, оформленого відповідно до вимог ст. 84 ГПК України, - 06.08.2013р.

Дата ухвалення рішення05.08.2013
Оприлюднено06.08.2013
Номер документу32816463
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 590 640,65 грн. за договором поставки товару

Судовий реєстр по справі —904/5043/13

Рішення від 05.08.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 27.06.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні