Рішення
від 02.08.2013 по справі 912/829/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2013 рокуСправа № 912/829/13 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Тимошевської В.В. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 912/829/13

за позовом: Прокурора Голованівського району Кіровоградської області в інтересах держави, в особі якої виступає Голованівська районна державна адміністрація, смт. Голованівськ Кіровоградської області

в інтересах держави, в особі якої виступає Побузька селищна рада, смт. Побузьке Голованівського району Кіровоградської області

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тріда", м. Дніпропетровськ

про стягнення 221 290,00 грн.

Представники:

від прокуратури - Угленко О.Ю., прокурор відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури м.Кіровограда (наказ № 235к від 30.04.13 р.) ;

від позивача І - участі не брали;

від позивача ІІ - участі не брали;

від відповідача - участі не брали.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Прокурор Голованівського району Кіровоградської області в інтересах держави, в особі якої виступає Голованівська районна державна адміністрація та Побузька селищна рада, звернувся до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою № 2-1181-вих-13 від 29.05.2013 року, яка містить вимоги про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тріда" на користь Побузької селищної ради 221 290,00 грн. основної заборгованості за договором купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 28.12.2009 року.

В судовому засіданні 02.08.2013 року прокурором подано заяву про уточнення позовних вимог, відповідно до змісту якої, абзац 1 прохальної частини позовної заяви викладено в наступній редакції: "Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тріда" на користь місцевого бюджету Побузької селищної ради 221 290,00 грн. основної заборгованості за договором купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 28.12.2009 року на р/р 31512941700113, МФО 823016 ГУДКУ у Голованівському районі Кіровоградської області, код одержувача 37791599, код податку 33010100".

Позивачі, заявлені прокурором Голованівського району Кіровоградської області позовні вимоги, підтримали повністю, про що подано відповідні письмові заяви (а.с. 54, 74). Крім того, у вказаних заявах позивачі просять розглядати справу без їх участі.

Відповідач участі в судовому засіданні не приймав, відзив на позов не подав, позовні вимоги не заперечив.

Поряд з цим, відповідач направив до суду клопотання № 36 від 30.07.2013 року про відкладення розгляду справи у зв'язку з відрядженням директора підприємства.

Клопотання відповідача про відкладення розгляду справи задоволенню не підлягає, оскільки явка представника відповідача не визнавалась судом обов'язковою; в останнього було достатньо часу для надання суду витребуваних доказів; відповідач не позбавлений права і можливості забезпечити за необхідності участь у судовому засіданні іншого представника згідно з частинами 1-5 статті 28 Господарського процесуального кодексу України, з числа як своїх працівників, так і осіб, не пов'язаних з ним трудовими відносинами.

Крім того, господарським судом враховується граничний строк вирішення спору у справі, передбачений ст. 69 Господарського процесуального кодексу України.

З огляду на викладене, справа розглядається за наявними в ній матеріалами на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Розпорядженням Голованівської районної державної адміністрації № 917-р від 28.12.2009 року "Про продаж ТОВ "Фірма "Тріда" земельної ділянки для розміщення виробничої бази на території Побузької селищної ради" товариству з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тріда" продано земельну ділянку загальною площею 1,1390 га за рахунок земель промисловості, яка знаходиться на території Побузької селищної ради за межами населеного пункту за адресою смт. Побузьке вул. Вокзальна, 12 для розміщення виробничої бази за ціною 236293,00 грн. Встановлено та затверджено термін розстрочення платежу на один рік із сплатою згідно розробленого графіку.

28.12.2009 р. між Голованівською районною державною адміністрацією (далі - продавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тріда" (далі - покупець) укладено договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення (з розстрочкою платежу) (далі - Договір).

Згідно пункту 1.1 Договору продавець в особі представника передає у власність (продає) згідно розпорядження голови Голованівської РДА від 28.12.2010 р. за № 917-р, а покупець в особі директора приймає у власність (купує) земельну ділянку загальною площею 1,1390 га, в тому числі по угіддях - 1,1390 га забудовані землі, із них землі промисловості - 1,1390 га, за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення, яка знаходиться на території Побузької селищної ради Голованівського району Кіровоградської області за межами населеного пункту за адресою: Кіровоградська область Голованівський район селище міського типу Побузьке вулиця Вокзальна, 12 під розміщення та обслуговування виробничої бази, що знаходиться на території Побузької селищної ради Голованіського району Кіровоградської області, згідно проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки погодженого розпорядженням голови Голованівської РДА від 28.12.2009 року за № 917-р.

Розділом 2 Договору сторони домовилися щодо ціни по договору і умов оплати. За умовами цього розділу продаж здійснюється за 236293,00 грн. Оплата вартості земельної ділянки була розстрочена на 12 частин (за січень 2010 року 118,15 тис. грн., з лютого по грудень 2010 року - 10,74 тис. грн.) шляхом щомісячної плати на розрахунковий рахунок продавця. Останній термін розрахунку 28.12.2010 року (п. 2.1. Договору).

Пунктом 4.1. Договору визначено, що право власності на придбану земельну ділянку виникає у покупця після одержання ним Державного акта на право власності на землю, який видається покупцеві за умови сплати ним вартості придбаної земельної ділянки за цим Договором.

Згідно п. 10.1. Договору цей договір є обов'язковим для сторін з моменту його підписання обома сторонами.

Договір підписано та скріплено печатками сторін, посвідчено нотаріусом та проведено державну реєстрацію.

В зв'язку з неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань по оплаті, прокурор звернувся до господарського суду з даним позовом.

При розгляді спору у даній справі господарський суд враховує наступне.

Стаття 127 Земельного кодексу України встановлює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень здійснюють продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) громадянам, юридичним особам та іноземним державам на підставах та в порядку, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до статті 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно статті 691 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу.

Статтею 692 Цивільного кодексу України передбачено, що покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу. У разі прострочення оплати товару продавець має право вимагати оплати товару

Відповідно статей 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

В силу приписів статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач свої зобов'язання по договору в частині оплати вартості земельної ділянки виконав частково та перерахував 15 000,00 грн., що підтверджується копією банківської виписки, відомостями Управління державної казначейської служби України у Голованівському районі від 25.07.2013 р. (а.с. 57, 71-72).

Доказів сплати відповідачем 221 290,000 грн. боргу суду не подано, належними доказами не спростовано.

З урахуванням вказаних обставин, позовні вимоги прокурора про стягнення з відповідача суми боргу за договором купівлі-продажу від 28.12.2009 р. в розмірі 221 290,00 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно статті 71 Бюджетного кодексу України кошти від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них надходять до бюджету розвитку місцевих бюджетів.

У відповідності до пункту 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності" з дня набрання чинності цим Законом землі державної та комунальної власності в Україні вважаються розмежованими. Вказаний Закон набрав чинності 01.01.2013 р.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 33, 34, 43, 44, 49, 75, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тріда" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Героїв Сталінграду, 1, ідентифікаційний код 36161651) на користь місцевого бюджету Побузької селищної ради (26555, Кіровоградська область, Голованівський район, смт. Побузьке, вул. Леніна, 5, ідентифікаційний код 37791599) - 221 290,00 грн. основної заборгованості за договором купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 28.12.2009 року на р/р 31512941700113, одержувач: УК у Голованівському районі /с. Побузьке/33010100, код одержувача 37791599, банк одержувача: ГУДКСУ у Кіровоградській області, МФО 823016, код бюджетної класифікації доходу: 33010100.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тріда" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Героїв Сталінграду, 1, ідентифікаційний код 36161651) на користь Державного бюджету України (р/р 31211206783002 в Головному Управлінні Державної казначейської служби України у Кіровоградській області, МФО 823016, код 38037409, отримувач коштів УК у м. Кіровограді (м. Кіровоград) 22030001) - 4425,80 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Копію рішення направити Голованівській районній державній адміністрації за адресою: Кіровоградська область, смт. Голованівськ, вул. Леніна, 48, Побузькій селищній раді за адресою: Кіровоградська область, Голованівський район, смт. Побузьке, вул. Леніна, 5, товариству з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тріда" за адресою: 49000, м.Дніпропетровськ, вул. Героїв Сталінграду, 1.

Повне рішення складено 07.08.2013 року

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення02.08.2013
Оприлюднено07.08.2013
Номер документу32842396
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/829/13

Ухвала від 21.06.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Рішення від 02.08.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні