Рішення
від 30.07.2013 по справі 911/2691/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. С.Петлюри, 16тел. 239-72-81

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" липня 2013 р. Справа № 911/2691/13

Господарський суд Київської області у складі судді Черногуза А.Ф., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Креді Агріколь Банк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестбудремсервіс" про стягнення заборгованості за кредитним договором,

за участю представників:

позивача: Бендюг І.А. (дов. № 10200/313 від 19.06.2013);

відповідача: не з'явилися.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

В провадженні господарського суду Київської області знаходиться справа за позовом Публічного акціонерного товариства "Креді Агріколь Банк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестбудремсервіс" про стягнення заборгованості за кредитним договором

Позивач обґрунтовує свої позовні вимоги неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за кредитним договором № 45/12-ю від 19.06.2012.

Ухвалою господарського суду Київської області від 15.07.2013 порушено провадження у справі та призначено її до розгляду на 23.07.2013.

Ухвалою від 23.07.2013 розгляд справи було відкладено на 30.07.2013.

В судовому засіданні 30.07.2013 суд заслухав пояснення представника позивача. Відповідач в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої ст. 64 та ст. 87 Господарського процесуального кодексу України. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору. (Аналогічна правова позиція викладена в Постанові Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції»)

Враховуючи, що сторони були належним чином повідомлені про судове засідання та те, що реалізація норми ст. 38 Господарського процесуального кодексу України щодо витребування господарським судом у сторін документів і матеріалів, необхідних для вирішення спору, безпосередньо залежить від суб'єктивної реалізації сторонами їх диспозитивного права подавати та витребовувати через суд докази, а також враховуючи положення п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України, який визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, господарський суд вважає, що судом в межах наданих повноважень створені належні умови для надання сторонами доказів та вважає за можливе розглядати справу за наявними у справі документами.

Оскільки, про розгляд справи сторони були належним чином повідомлені, відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд

Установив:

19.06.2012 між Публічним акціонерним товариством "Креді Агріколь Банк" (банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Інвестбудремсервіс" (позичальник) було укладено кредитний договір № 45/12-ю.

Відповідно до п. 2.1., 2.2, 2.3. договору встановлено, що відповідно до умов цього договору, банк надає позичальнику кредит у валюті, обумовленій у цьому договору, у розмірі, еквівалентному 490000,00 грн, а позичальник зобов'язується прийняти кредит, використати його за цільовим призначенням, сплатити плату за кредит та повернути банку кредит в повному обсязі в порядку та у строки, обумовлені цим договором. Кредит надається позичальнику у вигляді поновлюваною кредитної лінії. Позичальник має право у будь-який час без повідомлення банку здійснювати погашення поточної заборгованості по основній сумі кредиту і, за умови настання всіх умов надання кредиту, передбачених цим договором, може отримати кредит знов в межах ліміту кредитування. Валютою кредиту за цим договором є гривня.

Проценти за користування кредитом нараховуються за ставкою у розмірі 21% річних (із розрахунку 365/366 днів на рік). Сума процентів, що підлягають сплаті, нараховується щомісячно в останній робочий день кожного календарного місяця за весь період нарахування процентів та в день повного погашення кредиту на фактичну суму заборгованості позичальника за кредитом станом на кожен день періоду нарахування процентів і за фактичну календарну кількість днів користування кредитом з дня надання кредиту (включаючи цей день) по день повного погашення заборгованості за кредитом (не враховуючи цей день), якщо інше не передбачено умовами цього договору. Нараховані проценти сплачуються позичальником у валюті кредиту щомісячно до 5 числа кожного календарного місяця, що слідує після закінчення періоду нарахування процентів, та в день повного погашення кредиту за минулий період нарахування процентів (п.п. 5.2.1., 5.2.5, 5.2.6. договору).

Пунктом 6.1. договору встановлено наступний графік повернення кредиту: 18.04.2013 - 200000,00 грн, якщо заборгованість за кредитом на зазначену дату буде менше 490000,00 грн, позичальник зобов'язаний повернути всю суму фактичної заборгованості за основною сумою кредиту, що перевищує 290000,00 грн; 18.05.2013 - 190000,00 грн, якщо заборгованість за кредитом на зазначену дату буде менше 290000,00 грн, позичальник зобов'язаний повернути всю суму фактичної заборгованості за основною сумою кредиту, що перевищує 100000,00 грн; 18.06.2013 - 100000,00 грн, якщо заборгованість за кредитом на зазначену дату буде менше 100000,00 грн, позичальник зобов'язаний повернути всю суму фактичної заборгованості за основною сумою кредиту.

Як вбачається з матеріалів справи позивачем було перераховано відповідачу всю суму кредиту, що підтверджується меморіальним ордером № 45/12-ю від 21.06.2012 на суму 250000,00 грн та меморіальним ордером № 45/12-ю від 22.06.2012 на суму 240000,00 грн, а також оборотною відомістю за період з 21.06.2012 по 22.06.2013 по рахунку ТОВ «Інвестбудремсервіс», які знаходяться у матеріалах справи.

Відтак, позивачем було виконано свої зобов'язання за договором та надано позичальнику грошові кошти (кредит) у розмірі та на строк, що встановлений договором та в порядку та на його умовах.

Про належне виконання позивачем своїх зобов'язань за договором свідчить також і відсутність з боку відповідача претензій та повідомлень про порушення банком умов договору.

Відповідно до оборотної відомості за період з 19.06.2012 по 02.07.2013 відповідачем було здійснено платіж у сумі 50000,00 грн. Відтак, суд встановив, що розмір простроченої заборгованості відповідача становить 440000,00 грн.

Згідно п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом.

У відповідності до ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України, в силу господарського зобов'язання, яке виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання, один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Статтею 1054 Цивільного кодексу України передбачено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Згідно ч. 2 ст. 345 Господарського кодексу України кредитні відносини здійснюються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором і позичальником у письмовій формі. У кредитному договорі передбачаються мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забезпечення зобов'язань позичальника, відсоткові ставки, порядок плати за кредит, обов'язки, права і відповідальність сторін щодо видачі та погашення кредиту.

Господарський суд зазначає, що кредитний договір є двостороннім, так як права та обов'язки в договорі мають обидві сторони договору, при цьому, кредитний договір є оплатним. На практиці оплата за договором кредиту встановлюється двома паралельними способами: комісійна винагорода за отримання кредиту, яка розраховується у відсотках від суми кредиту та сплачується під час отримання кредиту; проценти за користування кредитом, які нараховуються за кожен день користування кредитними коштами.

Згідно з частиною першою ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей термін (строк).

Згідно приписів статей 525, 526 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Позивач звертався до відповідача з повідомленням-вимогою № 13206/4069 від 27.05.2013 про повернення боргу, яке отримане відповідачем 11.06.2013, що підтверджується рекомендованим повідомлення про вручення (копія наявна в матеріалах справи). Останнє залишено відповідачем без відповіді та задоволення.

Відтак, суд вважає вимогу позивача про стягнення з відповідача 440000,00 грн простроченої заборгованості обґрунтованою, документально підтвердженою, відповідачем належним чином не запереченою та не спростованою, а відтак такою, що підлягає задоволенню.

Крім того, у позовній заяві позивач просить суд стягнути з відповідача 8860,27 грн - заборгованості по процентах, 8020,27 грн - заборгованості по прострочених процентах, 8835,44 грн - пені за несвоєчасне погашення кредиту та процентів.

Перевіривши розрахунок наданий позивачем, суд встановив наступне. Відповідно до оборотної відомості за період з 19.06.2012 по 02.07.2013 по рахунку 20680000002790 заборгованість по процентах становить 8860,27 грн, а відповідно до оборотної відомості за період з 19.06.2012 по 02.07.2013 по рахунку № 20692000001648 заборгованість по прострочених процентах становить 8020,27 грн. Перевіривши дані розрахунки суд вважає їх арифметично вірними, а вимогу про стягнення 8860,27 грн - заборгованості по процентах та 8020,27 грн заборгованості по прострочених процентах такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 230 ГК України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми, яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання, або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 6 ст. 231 Господарського кодексу України встановлено, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Відповідно до п. 6 ст. 232 ГК України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язань припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Перевіривши розрахунки нарахування пені на суму боргу та суму прострочених відсотків, суд дійшов висновку, що вони є арифметично вірними, а вимога про стягнення з відповідача 8835,44 грн пені підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відтак, сторони звертаючись до суду повинні враховувати те, що визначення та наповнення доказової бази переданого на розгляд суду спору покладаються саме на сторони, а не на суд. Суд вирішує спір на підставі поданих та витребуваних в порядку ст. 38 Господарського процесуального кодексу України сторонами доказів.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестбудремсервіс" (код ЄДРПОУ 35511738) на користь Публічного акціонерного товариства "Креді Агріколь Банк" (код ЄДРПОУ 14361575) 440000,00 грн простроченої заборгованості, 8860,27 грн. заборгованості по процентах, 8020,27 грн заборгованості по прострочених процентах, 8835,44 пені, а також 9314,32 грн судового збору.

3. Видати наказ.

Суддя А.Ф. Черногуз

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.07.2013
Оприлюднено07.08.2013
Номер документу32842453
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2691/13

Рішення від 30.07.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 23.07.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 15.07.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні