Ухвала
від 08.08.2013 по справі 01-14-01/1198
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

08 серпня 2013 року Справа № 01-14-01/1198

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Чевгуза О.В., при секретарі судового засідання Пастуховій О.С., за участю:

представників за довіреностями: Сенченкова І.Г. (від публічного акціонерного товариства комерційного банку «ПриватБанк»), ОСОБА_2 (особисто та від приватного підприємства «ЛБК»),

не з'явились: представники управління Пенсійного фонду України у Кам'янському районі, Кам'янського районного центру зайнятості, Кам'янської міжрайонної державної податкової інспекції Черкаської області Державної податкової служби, державного підприємства «Кам'янський спиртово-горілчаний комбінат» та розпорядник майна

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області заяву ОСОБА_2 про заміну кредитора

у справі за заявою спільного підприємства закритого акціонерного товариства «Украгробізнес», м. Київ

до державного підприємства «Кам'янський спиртово-горілчаний комбінат», м. Кам'янка, Черкаська область

про визнання банкрутом, -

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 14 квітня 2004 року порушено провадження у справі про банкрутство державного підприємства «Кам'янський спиртогорілчаний комбінат» (вул. Сердюка, 1, м. Кам'янка, Черкаської області, код ЄДР 00376998), введено процедуру розпорядження майном, мораторій на задоволення вимог кредиторів, накладено арешт на майно боржника.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 19 березня 2013 року розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Клименко Яну Анатоліївну.

До суду від ОСОБА_2 (далі - заявник) надійшла заява про заміну кредитора державного підприємства «Кам'янський спиртово-горілчаний комбінат»: приватного підприємства «ЛБК» (вул. Урицького, 25, с. Ротмістрівка, Смілянського району, Черкаської області, код 30146402) новим - ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1).

Заява призначена до розгляду в судовому засіданні.

Представники управління Пенсійного фонду України у Кам'янському районі, Кам'янського районного центру зайнятості, Кам'янської міжрайонної державної податкової інспекції Черкаської області Державної податкової служби, боржника та розпорядник майна у судове засідання не з'явилися, причин неявки не повідомили.

Учасники у справі про банкрутство належним чином були повідомлені про час і місце судового розгляду.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України заява розглянута за наявними в ній матеріалами.

У судовому засіданні заявник, який також являється представником приватного підприємства «ЛБК», подану заяву підтримав у повному обсязі та просив задовольнити, представник публічного акціонерного товариства комерційного банку «ПриватБанк» - проти задоволення заяви не заперечив.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши у судовому засіданні представників кредиторів, суд вважає, що заява ОСОБА_2 про заміну кредитора підлягає до задоволення, з наступних підстав та мотивів.

Ухвалою суду від 03 грудня 2004 року визнанні вимоги кредиторів у справі про банкрутство державного підприємства «Кам'янський спиртово-горілчаний комбінат», в т.ч. приватного підприємства «ЛБК» на суму 729533 грн. 29 коп., які підлягають до задоволення у четверту чергу.

21 березня 2011 року між приватним підприємством «ЛБК» (первісний кредитор) та гр. ОСОБА_2 (новий кредитор) було укладено договір про відступлення права вимоги (далі - договір).

За договором первісний кредитор відступає, а новий кредитор набуває право вимоги, що належить первісному кредитору у відповідності до реєстру вимог кредиторів державного підприємства «Кам'янський спиртово-горілчаний комбінат», затвердженого ухвалою господарського суду Черкаської області від 03 грудня 2004 року у справі про банкрутство №01/1198, в сумі 729533 грн. 29 коп.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Статтею 25 ГПК України визначено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Згідно з ст. 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);

2) правонаступництва;

3) виконання обов'язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем);

4) виконання обов'язку боржника третьою особою.

Кредитор у зобов'язанні може бути замінений також в інших випадках, встановлених законом.

Як зазначає Пленум Верховного Суду України у пункті 51 Постанови від 18 грудня 2009 року №15 «Про судову практику в справах про банкрутство» статтею 512 ЦК встановлено підстави заміни кредитора у зобов'язанні, в тому числі й грошовому. Законом не передбачено заборони на перехід прав кредиторів за грошовими зобов'язаннями до іншої особи у провадженні у справі про банкрутство. Тому арбітражні керуючі мають вносити до реєстру відомості про заміну кредиторів за грошовими зобов'язаннями у разі переходу їх права вимоги відповідно до правил ЦК, а господарські суди - зобов'язувати арбітражних керуючих вносити відповідні зміни до реєстру в разі оскарження необґрунтованої відмови арбітражних керуючих у внесенні відомостей про заміну кредитора. Особа, до якої перейшли права кредитора під час провадження у справі про банкрутство, отримує статус учасника провадження відповідно до абзацу двадцять другого статті 1 Закону. Заміна кредитора у зобов'язанні не впливає на права та обов'язки боржника і не потребує його згоди, якщо така згода не передбачена договором або законом.

Керуючись ст. 86 ГПК України, Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву гр. ОСОБА_2 про заміну кредитора задовольнити.

Замінити кредитора - приватне підприємство «ЛБК» (20726, Черкаська область, Смілянський район, село Ротмістрівка, вул. Урицького, 25, код ЄДР 30146402) на гр. ОСОБА_2 (18001, АДРЕСА_1, код ЄДР НОМЕР_1) з грошовими вимогами до державного підприємства «Кам'янський спиртово-горілчаний комбінат» на суму 729533 грн. 29 коп.

Зобов'язати розпорядника майна арбітражного керуючого Клименко Яну Анатоліївну внести відповідні зміни до реєстру вимог кредиторів державного підприємства «Кам'янський спиртово-горілчаний комбінат».

Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду.

Суддя О.В. Чевгуз

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення08.08.2013
Оприлюднено12.08.2013
Номер документу32883027
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —01-14-01/1198

Ухвала від 06.09.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 27.07.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 27.07.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 26.07.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 22.06.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 29.01.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 25.01.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні