Постанова
від 29.07.2013 по справі 268/1621/13-а
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАКІЇВКИ

КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА МАКІЇВКИ

ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-а/268/42/13 Справа № 268/1621/13-а

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 липня 2013 року м. Макіївка

Кіровський районний суд міста Макіївки Донецької області у складі:

головуючий суддя Єжов В.А.

при секретарі Бабкевич В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені місцевого суду в місті Макіївка адміністративну справу за позовом управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення суми переплати державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,

У С Т А Н О В И В:

24 квітня 2013 року управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради (далі - Управління) звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення суми переплати державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, мотивуючи вимоги тим, що відповідачка не повідомила позивача про її поновлення за попереднім місцем роботи.

Представник позивача - юрисконсульт Братанов А.О., який діє на підставі довіреності юридичної особи, в судове засідання не з'явився, надавши суду письмову заяву про підтримку позовних вимог та можливості розгляду справи за його відсутності.

Зі змісту позову убачається, що ОСОБА_1 у зв'язку з народженням дочки - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, була призначена державна допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на період з 04 серпня 2010 року по 23 травня 2013 року. Під час оформлення документів ОСОБА_1 була ознайомлена з вимогами законодавства про необхідність обов'язкового повідомлення районному управлінню праці та соціального захисту населення відомостей про зміну всіх обставин, що впливають на виплату державної допомоги.

24 жовтня 2012 року ОСОБА_1 особисто надала управлінню праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради письмову заяву про припинення виплати державної соціальної допомоги на дитину у зв'язку з поновленням її з 01 листопада 2012 року на роботі у комунальній медичній установі «Міська лікарня № 2». Таким чином, ОСОБА_1 повідомила про цей факт несвоєчасно. За таких обставин відповідачці було надмірно виплачені бюджетні кошти в сумі 130,00 грн., які вона добровільно не повернула.

Посилаючись на наведене, позивач просить суд стягнути з відповідачки на його користь переплачену суму державної соціальної допомоги на дитину в розмірі 130,00 грн.

Відповідачка ОСОБА_1, яка належним чином була повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання не з'явилась, про причину неявки суду не повідомила.

Вивчивши матеріали справи та дослідивши надані докази суд установив наступне.

Питання, пов'язані з призначенням і виплатою державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку регулюються нормами спеціального Закону України від 21 листопада 1992 року № 2811-ХІІ «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (далі Закон № 2811-ХІІ), у статтях 1 і 3 якого передбачено, що громадяни України, в сім'ях яких виховується неповнолітні діти, мають право на державну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України. Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми та перелік документів, необхідних для призначення допомоги за цим Законом, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має особа (один з батьків дитини, усиновитель, опікун, баба, дід або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною.

Відповідно до статті 15 Закону № 2811-ХІІ допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, встановленим для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 130 гривень.

На підставі положень статті 4 Закону № 2811-ХІІ фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання програм соціального захисту населення згідно Порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2002 року № 256, здійснюється за рахунок субвенцій з державного бюджету, зокрема, виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку - за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам. Перерахування коштів допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку безпосередньо на рахунки населення здійснюють відповідні територіальні управління праці та соціального захисту населення.

Судом встановлено, ОСОБА_1, у зв'язку з народженням дочки - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, звернулась до управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради із заявою про призначення державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Під час оформлення документів ОСОБА_1 була ознайомлена з вимогами законодавства про необхідність обов'язкового повідомлення районному управлінню праці та соціального захисту населення відомостей про зміну всіх обставин, що впливають на виплату державної допомоги.

Рішенням управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради про призначення допомоги сім'ям з дітьми від 07.10.2010 року ОСОБА_1 була призначена державна допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на період з 04 серпня 2010 року по 23 травня 2013 року.

Відповідно до статті 22 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» одержувачі державної допомоги зобов'язані повідомляти органи, що призначають і здійснюють виплату державної допомоги, про зміну всіх обставин, що впливають на виплату допомоги.

Згідно наказу № 200 комунальній медичній установі «Міська лікарня № 2 м. Макіївки» від 15 жовтня 2012 року, сестру медичну відділення анестезіології та інтенсивної терапії ОСОБА_1 з 01 листопада 2012 року вважати такою, що приступила до своїх обов'язків, на 1,0 посаду.

24 жовтня 2012 року ОСОБА_1 особисто надала управлінню праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради письмову заяву про припинення виплати державної соціальної допомоги на дитину у зв'язку з її поновленням з 01 листопада 2012 року на посаді сестри медичної відділення анестезіології та інтенсивної терапії у комунальній медичній установі «Міська лікарня № 2 м. Макіївки», та зобов'язалась виплатити переплату в строк до 01 грудня 2012 року.

Рішенням начальника управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради від 25 жовтня 2012 року виплату державної соціальної допомоги ОСОБА_1 було припинено.

Згідно пункту 23 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1751 (далі - Порядок), виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припиняється у разі, якщо особа, що отримує в органі праці та соціального захисту населення допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виявила бажання працювати - з дня працевлаштування.

Відповідно до пункту 46 Порядку, особи, яким виплачується державна допомога сім'ям з дітьми, у разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати допомоги, зобов'язані у десятиденний термін повідомити про це органи праці та соціального захисту населення. Виплата допомоги припиняється за рішенням органу, що призначає та виплачує цю допомогу з місяця, що настає після місяця, у якому виникли такі обставини.

Таким чином, ОСОБА_1 повідомила управлінню праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради про поновлення її на роботі на посаді сестри медичної відділення анестезіології та інтенсивної терапії у комунальній медичній установі «Міська лікарня № 2 м. Макіївки» невчасно, у зв'язку з чим їй було надмірно перераховано суму державної допомоги.

Згідно довідки управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради ОСОБА_1 за період з 01.11.2012 року по 30.11.2012 року отримала соціальну допомогу в сумі 130,00 грн.

Проаналізувавши встановлені фактичні обставини по справі, оцінивши представлені сторонами докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що відповідачка, у зв'язку з несвоєчасним повідомленням про поновлення її на роботі, неправомірно отримувала державну допомогу за період з 01 листопада 2012 року по 30 листопада 2012 року включно, внаслідок чого виникла переплата бюджетних коштів в сумі 130,00 грн. Такі дії відповідачки є неправомірними, тому позовні вимоги позивача про стягнення суми переплати державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку підлягають стягненню з відповідачки в повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС України з відповідачки на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 114,70 грн.

На підставі вищенаведеного, керуючись статтею 1, 3, 15, 22 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» , пунктами 23, 46 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 1751 від 27.12.2001 р ., статтями 7-11 , 15 , 17 , 70-72 , 94, 99 , 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення суми переплати державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2, ІДН НОМЕР_1, на користь управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради (р/р 35413024001500 в ГУ ДКУ у м. Макіївка Донецької області, за КЕКВ 1341 «Виплата пенсії та допомоги», КФК 090303 «Державна соціальна допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку», МФО 834016, ЄДРПОУ 25953586), переплачену за період з 01 листопада 2012 року по 30 листопада 2012 року суму державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у сумі 130 грн. 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 судовий збір на користь держави у розмірі 114,70 грн.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана Донецькому апеляційному адміністративному суду через Кіровський районний суд міста Макіївки протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя:

Дата ухвалення рішення29.07.2013
Оприлюднено14.08.2013
Номер документу32905011
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —268/1621/13-а

Постанова від 29.07.2013

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Єжов В. А.

Ухвала від 26.04.2013

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Єжов В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні