Рішення
від 12.08.2013 по справі 2-288/12
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

12.08.2013 Справа № 2-288/12

УКРАЇНА

ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

04212, м. Київ, вул. М. Тимошенка, 2є


Справа №2/756/288/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 серпня 2013 року Оболонський районний суд м. Києва, в складі:

Головуючого судді О.В. Диби

Секретарі О.Ю. Підгородецька, М.В. Онищенко

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_3, яка діє в інтересах свого неповнолітнього сина ОСОБА_4 до ОСОБА_5, Товариства з обмеженою відповідальністю «Орбіта - Транс», Публічного акціонерного товариства «Акціонерна страхова компанія «Інго - Україна» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду в своїх інтересах та в інтересах свого неповнолітнього сина з позовом до відповідачів в якому посилаючись на те, що відповідачем ОСОБА_5 було вчинено злочин відносно його неповнолітнього сина, відповідальність за який передбачена ч.2 ст. 286 КК України, просив відшкодувати йому моральну шкоду в розмірі 578 088 грн., 478 088 моральної шкоди стягнути з відповідача ТОВ «Орбіта - Транс» яке було власником джерела підвищеної небезпеки, 9 525,50 грн. матеріальної шкоди стягнути з відповідача ПрАТ «Акціонерна страхова компанія «Інго Україна» та 100 000 грн. моральної шкоди, яка була заподіяна ОСОБА_4, оскільки цивільно - правова відповідальність водія була ним застрахована, в солідарному порядку стягнути з відповідачів ОСОБА_5 та ТОВ «Орбіта - Транс» на користь позивача 9 460 грн. в якості компенсації за проведені судово - психологічні експертизи. Вирішити питання з приводу розподілу судових витрат.

В судовому засіданні позивач та його представник вимоги позовної заяви підтримали частково та просили стягнути з відповідача ТОВ «Орбіта - Транс» моральну шкоду в розмірі 575 538 грн., з відповідача ПрАТ «Акціонерна страхова компанія «Інго Україна» 2550 моральної шкоди, з відповідачів ОСОБА_5 та ТОВ «Орбіта - Транс» солідарно 9460 грн. вартості проведених судово - психологічних експертиз та розмір судових витрат.

Представник відповідача ТОВ «Орбіта - Транс» в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи судом повідомлявся неодноразово, належним чином.

Відповідач в судовому засіданні позов щодо стягнення з нього грошових коштів визнав.

Представник відповідача ПрАТ «Акціонерна страхова компанія «Інго Україна» позовні вимоги в частині стягнення з нього 2550 грн. моральної шкоди визнав, проти їх задоволення не заперечував.

Вислухавши пояснення позивача та його представника, пояснення відповідача ОСОБА_5, представника відповідача ПрАТ «акціонерна страхова компанія «Інго Україна», повно та всебічно дослідивши наявні в матеріалах справи докази у їх сукупності, суд вважає встановленими наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Як вбачається із матеріалів справи 21.03.2008 року відповідач ОСОБА_5 близько 10 год. 30 хв. керуючи технічно справним транспортним засобом «Богдан А-09201» д.н.з. НОМЕР_1, рухався по проїзній частині вул. Вишгородської у напрямку вул. Мостицької в м. Києві. У цей же час з права на ліво відносно напрямку руху зазначеного вище транспортного засобу по регульованому пішохідному переході проїзну частину на зелений сигнал світлофора переходив пішохід - малолітній ОСОБА_4

Порушуючи пункти 1.7, 2.3 «б» ПДР України, будучи неуважним та не стежачи за дорожньою обстановкою відповідач ОСОБА_5 допустив проїзд пішохідного переходу на червоний сигнал світлофору, чим порушив вимоги п. 8.7.3»е» та 8.10 ПДР України, внаслідок чого здійснив наїзд на пішохода - малолітнього ОСОБА_4

В результаті скоєного ДТП малолітній ОСОБА_4 зазнав тяжких тілесних ушкоджень у вигляді закритої черепно - мозкової травми, а також легкі тілесні ушкодження, що потягли за собою короткочасний розлад здоров'я у вигляді закритої травми живота.

Вказані вище обставини підтверджуються вироком Оболонського районного суду м. Києва від 26.04.2011 року, яким відповідача ОСОБА_5 було визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України та призначення покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

Зазначене вище визнається відповідачем ОСОБА_5 та не потребує додаткового доказування.

З матеріалів справи вбачається, що цивільно - правова відповідальність відповідача ОСОБА_5 застрахована відповідачем ПрАТ «АСК «Інго Україна», а автомобіль «Богдан», д.н.з. НОМЕР_1 є забезпечений полісом №ВВ/0710955 від 09.06.2007 року, тип 1.

Представник відповідача ПрАТ «АСК «Інго Україна» позовні вимоги в частині стягнення з нього моральну шкоду в розмірі 2 550 грн. визнав та не заперечував проти їх задоволення.

Дане визнання позову ґрунтується на приписах ст. 22 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» і не порушує права та інтереси третіх осіб.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Таким чином, суд приходить до висновку про правомірність вимог позивача в частині стягнення з відповідача ПрАТ «АСК «Інго Україна» 2550 грн. моральної шкоди.

Висновками за результатами проведення судово - психологічної експертизи від 04.03.2013 року № 2378/13-23 та 73/13-23 експертами було встановлено, що можливий розмір компенсації моральної шкоди, завданої малолітньому ОСОБА_4 в результаті ДТП складає 432 мінімальні заробітні плати, а можливий розмір моральної шкоди, завданої позивачу ОСОБА_3 складає 72 мінімальної заробітної плати.

Відповідно до ч. 1- 4 ст. 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає:

1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;

2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;

3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна;

4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов'язана з розміром цього відшкодування.

Статтею 1187 ЦК України джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Відповідно до ч. 1 ст. 1172 ЦК України юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків.

З вироку Оболоського районного суду м. Києва вбачається, що відповідач ОСОБА_5 в момент скоєння ним ДТП перебував у трудових відносинах з відповідачем ТОВ «Орбіта - Транс».

З матеріалів справи слідує, що позивач просить стягнути моральну шкоду, яка була завдана в наслідок ДТП в розмірі 578 088 грн. з відповідача ТОВ «Орбіта - Транс».

Разом із цим, суд вважає такий розмір відшкодування значно завищеним, таким, що не відповідає дійсним обставинам справи в повній мірі позивачем не доведеним, а посилання позивача на відомості, які містять висновки експерта що можливого розміру моральної шкоди для суду не є обов'язковим, а повинен оцінюватися в сукупності разом із іншими доказами.

За таких обставин суд приходить до висновку про те, що враховуючи характер ушкодження здоров'я потерпілого, характер страждань позивача, позовні вимоги про стягнення моральної шкоди з відповідача ТОВ «Орбіта - Транс» підлягають частковому задоволенню в розмірі 150 000 грн.

Щодо солідарного стягнення з відповідача ОСОБА_5 та ТОВ «Орбіта - Транс» 9460 грн. вартості проведених судово - психологічних експертиз, то суд вважає, що вони не підлягають задоволенню оскільки позивачем не надав суду жодного доказу на підтвердження понесених ним витрат.

З приводу стягнення судових витрат в розмірі 630 грн. понесених у зв'язку із розміщенням оголошення в газеті з метою виклику ТОВ «Орбіта - Транс», то суд вважає, що вони є правомірними та підлягають стягненню з відповідача ТОВ «Орбіта - Транс».

На підставі викладеного та керуючись Законом України «Про обов'язкове страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» ст. ст. 23, 1172, 1187 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 33, 57-61, 79, 88, 137, 174, 208 - 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_3, яка діє в інтересах свого неповнолітнього сина ОСОБА_4 до ОСОБА_5, Товариства з обмеженою відповідальністю «Орбіта - Транс», Публічного акціонерного товариства «Акціонерна страхова компанія «Інго - Україна» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди - задовольнити частково;

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Орбіта - Транс» (м. Київ, вул. Генерала Наумова, 23-б, код ЄДРПОУ 30218466) на користь ОСОБА_3, яка діє в інтересах свого неповнолітнього сина ОСОБА_4 150 000 (сто п'ятдесят тисяч) грн. моральної шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо - транспортної пригоди;

Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Акціонерна страхова компанія «Інго - Україна» (м. Київ, вул. Воровського, 33, код ЄДРПОУ 16285602) на користь ОСОБА_3, яка діє в інтересах свого неповнолітнього сина ОСОБА_4 моральної шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо - транспортної пригоди;

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Орбіта - Транс» (м. Київ, вул. Генерала Наумова, 23-б, код ЄДРПОУ 30218466) на користь ОСОБА_3, яка діє в інтересах свого неповнолітнього сина ОСОБА_4 630 (шістсот тридцять) грн. судових витрат;

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Орбіта - Транс» (м. Київ, вул. Генерала Наумова, 23-б, код ЄДРПОУ 30218466) на користь держави судовий збір в розмірі 1500 (одна тисяча п'ятсот) грн.;

Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Акціонерна страхова компанія «Інго - Україна» (м. Київ, вул. Воровського, 33, код ЄДРПОУ 16285602) на користь держави судовий збір в розмірі 229 (двісті двадцять дев'ять) 40 грн.;

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити;

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду м. Києва протягом 10 днів з дня його проголошення через Оболонський районний суд м. Києва. У разі якщо особи, які беруть участь у справі не були присутні під час ухвалення рішення, апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом десяти днів з моменту його отримання.

Суддя: О.В. Диба

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.08.2013
Оприлюднено13.08.2013
Номер документу32922128
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-288/12

Рішення від 02.02.2012

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

Ухвала від 10.11.2011

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

Ухвала від 26.12.2011

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калитка О. М.

Ухвала від 06.01.2012

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калитка О. М.

Ухвала від 12.03.2012

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 16.03.2012

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Венглєвська Н. Б.

Ухвала від 11.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Заришняк Галина Миколаївна

Ухвала від 09.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Заришняк Галина Миколаївна

Ухвала від 04.03.2014

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Заришняк Галина Миколаївна

Ухвала від 23.01.2013

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Корицька В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні